Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Megginson: Η Ελλάδα να αρχίσει να πουλά τμηματικά την δημόσια περιουσία της για να αποφύγει το ξεπούλημα – Σταδιακά θα βελτιώνεται το κλίμα και θα πετύχει καλύτερες αποδόσεις

Megginson: Η Ελλάδα να αρχίσει να πουλά τμηματικά την δημόσια περιουσία της για να αποφύγει το ξεπούλημα – Σταδιακά θα βελτιώνεται το κλίμα και θα πετύχει καλύτερες αποδόσεις
Εξαιρετικά δυσοίωνο είναι το μέλλον της διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανασχεδιαστεί το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος εκμετάλλευσης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει σε κομμάτια τις υγιείς δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να μειώσει το περιθώριο υποτίμησης τους, και να επωφεληθεί από τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος.
"Αν τα πουλήσει σε κομμάτια, το πρώτο κομμάτι μπορεί να είναι κάπως υποτιμημένο, αλλά στη συνέχεια και αν η προς πώληση εταιρεία βελτιώνει την απόδοση της, τότε μπορούν να πουληθούν τα υπόλοιπα τμήματα στον ανοδικό κύκλο των τιμών", δήλωσε ο Bill Megginson, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ιταλικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, 2002 - 2007.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αν και πλήττονται από το υψηλό χρέος, έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, τουλάχιστον σε σχέση με την Ελλάδα, να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις ιδιωτικοποιήσεις τους ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα τους.
Και αν όλες αυτές οι χώρες έχουν αισθανθεί την «ανάσα» των αγορών, η Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με την βαθιά κρίση στην καρδιά της ευρωζώνης, με τις εκκλήσεις της προς τους επενδυτές να πέφτουν στο κενό.
«Δεν είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Bill Megginson, μιλώντας στο Reuters. "Αλλά σε άλλες χώρες, ιδίως όπου η κρίση φαίνεται να έχει μετριαστεί κάπως, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα". Η Ελλάδα ήρθε με σχέδια για την πώληση περιουσιακών στοιχείων ώστε να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να πληρώσει το χρέος της, κάτι όμως που θα γινόταν σε συνδυασμό με τη σοβαρή προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της. Όμως γρήγορα όλοι απογοητεύτηκαν από την Ελλάδα, αφού οι στόχοι ποτέ δεν επιτυγχάνονται, αναφέρει ο Megginson.
Παρά την απροθυμία της να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις κακές συνθήκες της αγοράς, η Ελλάδα - η οποία έχει ως στόχο να αντλήσει 19 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015 - έχει αρχίσει να ενισχύει τις προσπάθειές της, αν λάβουμε υπόψιν και την πρόσκληση για την πώληση της ΔΕΠΑ και του Ελληνικού.  Παράλληλα, σχεδιάζει να πουλήσει τα δικαιώματα στην αγορά στοιχημάτων και το ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια προς πώληση από τον Μάιο.
Αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και οι φιλόδοξοι στόχοι δείχνουν ότι θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ... η αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις επιχειρήσεις και η προσδοκία για μια δίκαιη τιμή χάθηκαν», δήλωσε ο κ. David Parker, Ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή Management του Cranfield. «Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κινδύνους στις διαδικασίες πώλησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς πραγματικά να αναλογιστεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», ανέφερε ο Parker.

Ευκαιρίες

Οι χώρες που έχουν το χρόνο με το μέρος τους μπορούν να πουλήσουν κρατικές εταιρείες σε καλύτερες τιμές, καθώς θα έχουν το περιθώριο με καλή διαχείριση να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Η Ιρλανδία σχεδιάζει να αντλήσει 3 δις. ευρώ από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων ενέργειας της Bord Gais. Μάλιστα, συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά το σχέδιο διάσωσης της, ότι αυτό δεν θα γίνει κάτω από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε να πετύχει η κυβέρνηση καλύτερες τιμές. "Η Ιρλανδία φαίνεται ότι σκοπεύει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης για τις κρατικές επιχειρήσεις της, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της αξίας τους πριν την πώληση", ανέφερε ο James Close της Ernst & Young.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχει ήδη καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών λαχείων και των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, λόγω του οικονομικού κλίματος. Η Ιταλία ακόμη δεν έχει καθορίσει τα σχέδια για την πώληση δημόσιας περιουσίας, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Mario Monti κάλεσε για την ιδιωτικοποίηση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης