Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα σύννεφα της χρεοκοπίας βρίσκονται πάνω από τον ελληνικό ουρανό - Κινδυνεύει η παραμονή μας στο ευρώ; - Τρόικα: Δε φταίμε εμείς αν οι Έλληνες δεν εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα - Στο επίκεντρο η Ισπανία

Τα σύννεφα της χρεοκοπίας βρίσκονται πάνω από τον ελληνικό ουρανό - Κινδυνεύει η παραμονή μας στο ευρώ; - Τρόικα: Δε φταίμε εμείς αν οι Έλληνες δεν εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα - Στο επίκεντρο η Ισπανία
Μπορεί οι Έλληνες πολιτικοί – εν όψει εκλογών – να προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι μετά το «κούρεμα» του χρέους και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα, όμως αρκεί ένα ταξίδι στην Ευρώπη ή ακόμη και η παρακολούθηση των τεκταινόμενων στις Βρυξέλλες για να αντιληφθεί αμέσως κανείς ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει το σκόπελο της χρεοκοπίας.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η χθεσινή ακρόαση της τρόικας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της Κομισιόν εμφανίστηκε ο επίτροπος Όλι Ρεν, από το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Γεργκ Άσμουσεν και αυτά που ακούστηκαν μόνο εφησυχαστικά δεν είναι για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έριξαν όλη την ευθύνη για τις αστοχίες του προγράμματος στις ελληνικές κυβερνήσεις εξηγώντας μάλιστα ότι η απόφαση για αύξηση των φόρων αντί για τη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών δεν ήταν δική τους επιλογή, αλλά της κυβέρνησης.
«Δεν φταίμε εμείς που δεν φεύγουν δημόσιοι υπάλληλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν» – ούτε που δεν αντιμετωπίστηκε η φοροδιαφυγή, ενώ έφερε ως παραδείγματα την καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου δεν προχώρησαν ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας υπογράμμισαν ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο όριό της και υπογράμμισαν ότι τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το στοίχημα για την Ελλάδα είναι πόσο πιστά θα τηρήσει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδέχτηκαν ότι στόχος είναι να φτάσει ο μισθός στην Ελλάδα στα επίπεδα των 150 ευρώ, ενώ τη συζήτηση παρακολουθούσαν και αρκετοί έλληνες ευρωβουλευτές.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, που δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων, απέφευγαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και περιορίστηκαν σε ένα γενικόλογο «εμείς αυτή τη συνταγή έχουμε δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο».
Η προεδρεύουσα στη συνεδρίαση είπε ότι αυτή ήταν μια πρώτη ακρόαση, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες για την Πορτογαλία και την Ισπανία, και ότι είναι καλό αυτές οι συζητήσεις να γίνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι οι χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Γιούνκερ – σε άλλη περίσταση – για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χαρακτηρίζοντας την πιθανότητα «καταστροφική».
Όλοι χρησιμοποίησαν τη λέξη «καταστροφή» παρότι λίγο καιρό πριν – με αποκορύφωμα την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Παπανδρέου – μας απείλησαν με αποπομπή από την Ευρωζώνη.
Τελικά μπλόφαραν οι Ευρωπαίοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες καταλαβαίνει ότι η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Γιούνκερ δεν μπλόφαραν για την Ελλάδα. Απλά θεωρούν την υπόθεση τελειωμένη: Ή θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ή θα προετοιμαστούν ακόμη και για το ενδεχόμενο αποπομπής μας από την ευρωζώνη.
Οι τρεις αξιωματούχοι προσπαθούν πλέον να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας πάνω από την τέταρτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, την Ισπανία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βγει ποτέ απ’ το ευρώ.
Τους φόβους μάλιστα για την Ισπανία επιβεβαιώνει και η Citi, η οποία υποστηρίζει ότι «η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του 2012».
Γιατί δεν έκαναν το ίδιο για την Ελλάδα; Πρώτον, γιατί εκπροσωπούμε μόνο το 2% της Ευρωζώνης (ενώ η Ισπανία το 12%) και δεύτερον διότι εμείς επί δυο χρόνια, όπως ομολόγησαν ευθέως χθες οι τροϊκανοί, παίρναμε τα λεφτά του πρώτου Μνημονίου και δεν εφαρμόζαμε τίποτα απ’ όσα είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης