Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για δικαιώματα των μετόχων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για δικαιώματα των μετόχων
Μέτρα κατά οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λαβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν έχουν εφαρμόσει κανονισμούς που αφορούν τα δικαιώματα μετόχων, ενώ άλλες πέντε χώρες δεν έχουν εναρμονιστεί στα θέματα δημοσίων συμβάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή παρέπεμψε το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω εκπρόθεσμης εφαρμογής της οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων. Με την οδηγία αυτή καθιερώνονται ελάχιστοι όροι που διασφαλίζουν ότι οι μέτοχοι εταιρειών των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά της ΕΕ έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων έχουν σταλεί αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, με τις οποίες τους ζητείται να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή την οδηγία σχετικά με τις προσφυγές. Στόχος της οδηγίας αυτής είναι η βελτίωση των εθνικών διαδικασιών επανεξέτασης, στις οποίες μπορούν οι επιχειρήσεις να καταφεύγουν, όταν θεωρούν ότι η ανάθεση δημόσιας σύμβασης από ορισμένη δημόσια αρχή έγινε κατά τρόπο αθέμιτο. Εάν η οδηγία αυτή δεν τεθεί σε εφαρμογή έγκαιρα και ορθά, υπάρχει κίνδυνος οι διαγωνιζόμενοι να μην είναι σε θέση να αμφισβητήσουν αποτελεσματικά τις παράνομες ανάθεσης συμβάσεων. Στην περίπτωση που ορισμένο κράτος μέλος δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών στην αιτιολογημένη γνώμη που του απευθύνθηκε, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δικαιώματα των μετόχων– Bέλγιο, Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σουηδία
Η οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων θεσπίζει ελάχιστους όρους ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι των εταιρειών των οποίων οι μετοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Σημαντικά στοιχεία προς τούτο είναι η δημοσίευση εγγράφων στο διαδίκτυο καθώς και η διευκόλυνση της ψήφου μέσω πληρεξουσίου και η ηλεκτρονική συμμετοχή. Η οδηγία καταργεί επίσης τη δέσμευση μετοχών και εισάγει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα διατύπωσης ερωτήσεων, για την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης και για την κατάθεση σχεδίων απόφασης.
Παρόλο που δεκαεννέα κράτη μέλη έχουν ήδη προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, παραμένουν οκτώ κράτη μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σουηδία) τα οποία οφείλουν ακόμη να θέσουν σε εφαρμογή μερικές ή και όλες τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας. Η πλημμελής εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας συνεπάγεται για τους μετόχους στα εν λόγω κράτη μέλη ότι δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως αλλού στην Ευρώπη, και να στερούνται των εκ της οδηγίας δικαιωμάτων τους, όταν επενδύουν σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Η προθεσμία για τη θέση σε εφαρμογή της οδηγίας έληγε την 3η Αυγούστου 2009.
Προσφυγές για θέματα δημόσιων συμβάσεων – Βουλγαρία, Κύπρος, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία
Οι αποτελεσματικές διαδικασίες προσφυγών είναι σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες συμβάσεις τελικά θα ανατίθενται στις εταιρείες οι οποίες υποβάλλουν τις καλύτερες προσφορές. Οι διαδικασίες αυτές θα βοηθήσουν επίσης, ώστε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων εφαρμόζονται κατά τρόπο δίκαιο και ανταγωνιστικό σε ολόκληρη την ΕΕ. Η οδηγία για τις προσφυγές 2007/66/EΚ έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εθνικές διαδικασίες προσφυγών για την καταπολέμηση της παράνομης ανάθεσης συμβάσεων. Προβλέπει υποχρεωτική προθεσμία αναμονής διάρκειας 10 ημερών τουλάχιστον μεταξύ της ημερομηνίας κατακύρωσης του διαγωνισμού και της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο οι διαγωνιζόμενοι να ασκήσουν προσφυγή κατά της απόφασης κατακύρωσης. Η οδηγία έχει επίσης ως στόχο την καταπολέμηση της παράνομης απευθείας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, η οποία αποτελεί τη σοβαρότερη παραβίαση του δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ. Δυνάμει της οδηγίας αυτής τα εθνικά δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να ακυρώνουν συμβάσεις οι οποίες ανατίθενται παράνομα, δηλαδή χωρίς διαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός.
Πέντε κράτη μέλη – Βουλγαρία, Κύπρος, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία – δεν έχουν ακόμη πλήρως ενσωματώσει την οδηγία στην εθνική έννομη τάξη τους, ενώ η σχετική προθεσμία έληγε την 20ή Δεκεμβρίου 2009. Εξαιτίας αυτής της πλημμελούς μεταφοράς της οδηγίας οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στα εν λόγω κράτη μέλη, δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Εάν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη δεν απαντήσουν ικανοποιητικά εντός δύο μηνών στην αιτιολογημένη γνώμη που τους απευθύνθηκε, η Επιτροπή δύναται να προσφύγει ενώπιον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης