Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πολιτικά τα κίνητρα της επίθεσης στην Πειραιώς - Ποιοι στοχοποιούν τη δίοικηση της τράπεζας - Για σκοπιμότητες κάνει λόγο η Πειραιώς

Πολιτικά τα κίνητρα της επίθεσης στην Πειραιώς - Ποιοι στοχοποιούν τη δίοικηση της τράπεζας - Για σκοπιμότητες κάνει λόγο η Πειραιώς
(upd)Σφοδρή επίθεση στην Τράπεζα Πειραιώς και τη διοίκησή της εξαπολύει με δημοσίευμά του το προκτορείο Reuters.
Ο χρόνος που δημοσιοποιείται το εν λόγω δημοσίευμα γεννά πολλά ερωτηματικά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και πολιτικοεπιχειρηματικός δάκτυλος πίσω από τη σφοδρή επίθεση αυτή στη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η επίθεση στην τράπεζα Πειραιώς και στην διοίκηση της θα πρέπει να αποδοθεί σε πολιτικά κίνητρα από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.... εναντίον της Σοφίας Στάικου η οποία ήθελε να κατέλθει μαζί με την ΝΔ ως υποψήφια βουλευτής.
Η επίθεση αυτή απλά αποδεικνύει ότι το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί κάθε είδους μεθόδους για να πλήξει αντίπαλα στρατόπεδα.
Ποιος κορυφαίος υπουργός ο οποίος πλέον κατέχει θεσμική θέση  βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με την Πειραιώς; Σε αυτό τον θεσμικό πολιτικό παράγοντα  θα πρέπει να αναζητηθεί ο υπαίτιος για την επίθεση στην τράπεζα Πειραιώς.
Το εν λόγω δημοσίευμα υπογράφει ο Stephen Grey, τιτλοφορείται "Τα κρυφά deals για την περιουσία ενός Έλληνα τραπεζίτη" και αναφέρεται στον πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς, M. Σάλλα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα "είναι εκείνος ο πρώην οικονομολόγος που βρίσκεται πίσω από τη νεόπλουτη τράπεζα με χαρτοφυλάκιο δανείων πάνω από 35 δισ. ευρώ. Είναι εκείνη, η συζυγός του που διαχειρίζεται τις χορηγίες της τράπεζας σε μουσεία και τέχνες, καθώς και εκείνη που παρέχει συμβουλές για θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνες.
Ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, συνεχίζει το δημοσίευμα, και η Σοφία Στάικου αποτελούν ένα ισχυρό ελληνικό ζευγάρι, σύμβολο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, μια έρευνα δημοσίων εγγράφων, αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο ζευγάρι ενδεχομένως να αποτελεί ταυτόχρονα και εμβληματικό παράδειγμα για την έλλειψη διαφάνειας και την αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση, παράγοντες που οδήγησαν στα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Το Reuters, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στην καριέρα του Μ. Σάλλα επισημαίνει πως τοποθετήθηκε στην ηγεσία της τρ. Πειραιώς από την τότε κυβέρνηση πριν από 21 έτη, πριν ακόμη η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί. Ο Σάλλας κατέχει το 1,5% της τράπεζας, της οποίας η μετοχή έχει πραγματοποιήσει βουτιά της τάξης του 97% από τα υψηλά που άγγιξε το 2007.
Αλλά, ο Σάλλας και η σύζυγός του, καθώς και τα δύο τους παιδιά, συνεχίζει το Reuters, διαθέτουν μια σειρά από ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα στα δημόσια έγγραφα, έχουν σφραγίσει εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες real estate της Τραπέζης Πειραιώς, deals τα οποία δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ στους μετόχους της τράπεζας.
Μετά των πλέον περίεργων αυτών deals, όπως αναφέρει το πρακτορείο, συμπεριλαμβάνονται συναλλαγές που συνδέονται με εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκονται η σύζυγος του κ. Σάλλα, αλλά και τα δύο του παιδιά, Γιώργος και Μυρτώ.
Και συνεχίζει: Τέτοιες συμφωνίες που αφορούν στις δραστηριότητες του real estate, είναι νόμιμες μόνο όταν όλοι οι φόροι έχουν καταβληθεί.
"Ούτε η Τράπεζα Πειραιώς, ούτε ο Σάλλας θα απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τα deals αυτά", σχολιάζει ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος.
Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Σάλλα αποδεικνύουν πως τα deals που συνδέονται με εκείνους είναι πλήρως αδιαφανή, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πόσο έχουν ξεκαθαριστεί οι γραμμές μεταξύ της οικογένειας και της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι απαντά η Τράπεζα Πειραιώς


Ασαφούς προελεύσεως χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του πρακτορείου Reuters η Τράπεζα Πειραιώς, αναφερόμενη στο δημοσίευμα - επίθεση του Grey για τη διοίκηση της τράπεζας.
Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα έγγραφο συγκεκριμένης σκοπιμότητας που "επικαλείται δημόσια προσβάσιμα στοιχεία με σκοπό να προσδώσει αληθοφάνεια".
Η αλήθεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, είναι ότι: οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται είναι μεταξύ εκείνων που κυκλοφόρησαν - δημοσιεύθηκαν σε blogs, μετά από «καταγγελίες» πρώην υπαλλήλου που κατηγορείται από την Τράπεζα Πειραιώς για δύο κακουργήματα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων οι εταιρείες αυτές έχουν τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό επιλήψιμο θέμα.  
Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς, ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε.
Η δραστηριότητα του κ. Grey και της ομάδας του αποτελεί ήδη, πριν από το σημερινό δημοσίευμα, αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης