Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Carmel Asset Management: Η Ελλάδα ήταν μόνο το ορεκτικό - Η Ισπανία κινδυνεύει - Η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί...

Carmel Asset Management: Η Ελλάδα ήταν μόνο το ορεκτικό - Η Ισπανία κινδυνεύει - Η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί...
'Ενας εφιάλτης περιμένει τους επόμενους δώδεκα μήνες την Ισπανία, όπου τα προβλήματα της οικονομίας θα φανούν σε όλο τους το μεγαλείο και θα οδηγήσουν σε εκτίναξη τα Credit Default Swaps (CDS) στα δεκαετή ομόλογα, αλλά και σε νέα βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων.
Τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με πολλές επίσημες εκτιμήσεις να εκφράζουν απλή ανησυχία έως βεβαιότητα ότι όχι μόνο θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης, αλλά απειλεί με διάλυση ακόμη και την ίδια την ευρωζώνη.
Ωστόσο, η μακράν πιο δυσοίωνη το μακράν το ποιο απαισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας ανήκει στην Carmel Asset Management.
Σε έκθεση - κόλαφο 54 σελίδων η Carmel παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο η Ελλάδα ήταν απλώς το ''ορεκτικό'', αλλά και ότι η κατάσταση στην Ευρώπη θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη καθώς ο τυφώνας μεταφέρεται προς την Ισπανία με γοργούς ρυθμούς.
Οι πέντε βασικοί λόγοι που επικαλείται η Carmel, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της Ισπανίας είναι χειρότερα απ' ότι εκτιμούν οι αγορές είναι οι εξής:
1. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι 50% μεγαλύτερο από τα επίσημα στοιχεία
Συνυπολογίζοντας το περιφερειακό και άλλα χρέη, τους επόμενους 12 μήνες θα βγει στο φως πως το πραγματικό βάρος χρέους της Ισπανίας ξεπερνά το ''ψυχολογικό όριο'' του 90% του ΑΕΠ, από 60% σήμερα.
2. Οι τιμές των ακινήτων θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση
Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν περισσότερο και γρηγορότερα απ' ότι προβλέπεται: Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση κατά 15%, ενώ της Carmel για 35%. Επιπλέον, η στεγαστική φούσκα της Ισπανίας οδηγεί μαθηματικά σε μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 2%, τόσο το 2013 όσο και το 2014.
3. Οι τράπεζες - ''ζόμπι'' με υπέρογκα δάνεια σε εργολάβους και ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι ζημιές αντιμετωπίζουν από τη στεγαστική φούσκα και είναι ιδιαιτέρως ανεπαρκείς κεφαλαιακά.'Οπως προβλέπει η Carmel, τα ''κόκκινα'' στεγαστικά δάνεια θα ανέλθουν στο 11% του συνολικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, έναντι 2,8% των επίσημων εκτιμήσεων.
4. Η οικονομία της Ισπανίας δεν έχει σταθεροποιηθεί και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται
Η Ισπανία έχει την υψηλότερη ανεργία στον ανεπτυγμένο κόσμο, ένα από τα μεγαλύτερα βάρη χρέους και τη λιγότερο ανταγωνιστική αγορά εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μείωση των τιμών κατοικίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση αθροιστικά κατά 4% την επόμενη διετία.
5. Η ΕΕ δεν θα έχει ούτε τα πυρομαχικά ούτε την πολιτική θέληση να σώσει την Ισπανία
Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ισπανίας θα ανέλθουν στο δυσθεώρητο ύψος των 186,1 δισ. ευρώ μόνο το 2012.

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης