Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανασύρουν στρατηγικές αρμπιτράζ στα κρατικά ομόλογα τα hedge funds - Αποδόσεις έως και 45% μετά τις ανισορροπίες που προκάλεσαν οι κινήσεις της ΕΚΤ

Ανασύρουν στρατηγικές αρμπιτράζ στα κρατικά ομόλογα τα hedge funds - Αποδόσεις έως και 45% μετά τις ανισορροπίες που προκάλεσαν οι κινήσεις της ΕΚΤ
Εξαιρετικά κέρδη έχουν χαρίσει στους "παίκτες" hedge fund οι ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, μετά και από τις τελευταίες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση των Financial Times, τα 3ετή δάνεια ρευστότητας της ΕΚΤ, τα LTROs, έχουν δημιουργήσει σημαντικές αποδόσεις στα hedge fund τα οποία επιδίδονται στην εκμετάλλευση του αρμπιτράζ των τιμών των ομολόγων (relative value bond arbitrage).
Οι ανισορροπίες στις αποτιμήσεις των ομολόγων της Ευρώπης έχουν επαναφέρει τις στρατηγικές με το αρμπιτράζ των τιμών των ομολόγων, οι οποίες είχαν μπει στο ντουλάπι των επενδύσεων μετά την κατάρρευση της LTCM, το 1998.
Όμως, από τις αρχές του 2009, το μέσο αρμπιτράζ έχει απόδοση 45% σε αντίθεση με το 31% των συμβατικών επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research. Οι επενδυτές βλέπουν πρόσφορο έδαφος ώστε να επιτύχουν alpha (μέτρο απόδοσης των hedge fund managers), λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο Ermanno Dal Pont, επικεφαλής της European Capital Solutions της Barclays. Μάλιστα, τα ιταλικά ομόλογα ήταν αυτά που παρουσίασαν αποκλίσεις ρεκορ ανάμεσα στις διάφορες κλίμακες ομολόγων που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Τον Ιανουάριο, οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν ιταλικά ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό, φοβούμενοι ότι αυτόματα θα εκπέσουν από σημαντικούς ευρωπαϊκούς δείκτες ομολόγων αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ παράλληλα οι ιταλικές τράπεζες φόρτωναν συμβατικά ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας το ρευστό των LTRO.
Τα hedge funds αγόρασαν τα φθηνά προστατευμένα από τον πληθωρισμό ομόλογα, χρησιμοποίησαν swaps για να ισοφαρίσουν τον πληθωρισμό και στη συνέχεια σόρταραν τα ακριβά συμβατικά ιταλικά ομόλογα, έτσι ώστε να προφυλαχθούν εντελώς από τον πιστωτικό κίνδυνο και τον πληθωρισμό και παράλληλα να κλειδώσουν τη διαφορά εξαιτίας προσφοράς και ζήτησης ανάμεσα στα δύο ομόλογα.
Το spread στα ιταλικά ομόλογα «ήταν σχεδόν πρωτάκουστο» δήλωσε ο Bob Treue, ιδρυτή του hedge fund Barnegat. «Λίγα αρμπιτράζ το έχουν ξεπεράσει».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μεγαλύτερο αρμπιτράζ όλων των εποχών καταγράφηκε το 2010 και αφορούσε την απόκλιση τιμών κατά 250 μ.β. ανάμεσα στα προστατευμένα από τον πληθωρισμό και στα συμβατικά κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στους μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης