Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

David Rosenberg: Έξι κίνδυνοι απειλούν την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων στο προσεχές μέλλον - Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές...

David Rosenberg: Έξι κίνδυνοι απειλούν την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων στο προσεχές μέλλον - Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές...
Αντιμέτωπες όχι με ένα, αλλά με 6 σοβαρά εμπόδια είναι οι διεθνείς αγορές τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και το 2013, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στην τελευταία ανάλυσή του ο David Rosenberg της Gluskin-Sheff.
Ποια είναι όμως αυτά τα 6 εμπόδια - οδοφράγματα που απειλούν την ανοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων;

1) Πρόβλημα ρευστότητας
Η ρευστότητα αποτελεί τον κυριότερο καταλύτη για την πορεία των αγορών.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η στάση των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα της ΕΚΤ και της Fed. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, παράν την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους.

2) Η πορεία της αμερικανικής οικονομίας
Δεν είναι μόνο τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Στην πραγματικότητα, το ανησυχητικό έγκειται στο γεγονός ότι το 70% των οικονομικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων.

3) Η αδυναμία των εταιρικών αποτελεσμάτων

Στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2011 τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500, του δείκτη βαρόμετρο της Wall, ήταν μονοψήφια (9,2%) για πρώτη φορά σε διάστημα 2 ετών.
Μόνο το 62% των εταιρειών ανακοίνωσαν κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

4) Η Ευρώπη πρωτοστατεί εκ νέου, αλλά με τρόπο εμφανώς όχι θετικό
Η Ισπανία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πλησιάζουν, στην Ιταλία η περίοδος χάριτος για τον Μ. Μοnti έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να ανησυχεί αξιωματούχους, αγορές και αναλυτές.
Ακόμη και οικονομικά μεγέθη σε Γερμανία και Βρετανία έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ανησυχητικές ενδείξεις επιβράδυνσης.

5) Η φτωχή τεχνική εικόνα των αγορών

Ο αριθμός των μετοχών που αγγίζουν υψηλά έτους (ή 52 εβδομάδων) έχει μειωθεί δραστικά. Μια σημαντική ανωμαλία αφορά στην αλματώδη άνοδο των διεθνών αγορών στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αλλά και στην ταυτόχρονη αύξηση των spreads των κρατικών ομολόγων.

6) Αποτιμήσεις
Η στήριξη από πλευράς αποτιμήσεων είναι λιγότερο ισχυρή σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από ένα εξάμηνο.
Οι αγορές στο σύνολό τους είναι υπερτιμημένες πάνω από 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης