Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την "ένεση ρευστότητας" ύψους 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από δάνεια σε δολάρια - Οιωνός χρεοκοπιών προειδοποιούν οι αναλυτές

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την
Μπορεί τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο γύρο LTROs καθώς η ρευστότητα στο σύστημα είναι επαρκής, ωστόσο ένας από τους δείκτες που δείχνει ότι η διατραπεζική αγορά υπολειτουργεί δείχνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν τον Δεκέμβριο, πριν τον πρώτο γύρο των 3ετών δανείων της ΕΚΤ (LTROs).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, ο δείκτης του 3μηνου swap ευρώ-δολαρίου (ή αλλιώς η χρήση κεφαλαίων σε δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα, όταν έχει αποκλειστεί κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τις αγορές), βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα από αυτά του Δεκεμβρίου, καθώς το τελευταίο 5ήμερο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι όροι της αγοράς.
Έχοντας υπόψιν ότι η χρήση μόνο αυτών των swap τον τελευταίο χρόνο δεν προσέδωσαν κάποια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, με την ΕΚΤ να αναγκάζεται να αποφασίζει για τα LTROs, τότε το μόνο συμπέρασμα σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι πολλές τράπεζες αντιμετωπίζονται ως αφερέγγυες και δεν δανείζονται από εκτός ευρωζώνης τράπεζες. Τούτη η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι ένας άσχημος οιωνός για τον κλάδο, μόλις λίγο διάστημα μετά την "ένεση ρευστότητας" ύψους 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η διακύμανση του δείκτη:



wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης