Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ευρωπαϊκής κρίσης συνέχεια βλέπουν Bank of America/Merrill Lynch και Wells Fargo - Η ρευστότητα της ΕΚΤ μπλοκάρεται μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων

Ευρωπαϊκής κρίσης συνέχεια βλέπουν Bank of America/Merrill Lynch και Wells Fargo - Η ρευστότητα της ΕΚΤ μπλοκάρεται μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων
Η συνέχεια της κρίσης είναι εδώ σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι έδειξαν τις τελευταίες ημέρες την έκπληξη τους για τη βραχύβια διάρκεια των ευεργετικών επιδράσεων από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας να τονώσει την ρευστότητα στο σύστημα.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2011 ξεκίνησε έναν επιθετικό γύρο παροχής ρευστότητας μέσω μακροπρόθεσμων δανείων (LTROs), οι αγορές είδαν με καλό μάτι τις επιδράσεις αυτών των κινήσεων.
Ωστόσο, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί και πάλι, καθώς έχουν επανέλθει οι φόβοι για το βάθος της επερχόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη. "Εάν η πιστωτική κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης συνεχιστεί, η ύφεση στην περιοχή θα είναι βαθύτερη και οι προοπτικές ανάκαμψης ασθενέστερες", αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Bank of America/Merrill Lynch.
Οι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν ότι οι επενδυτές μπορούν να έχουν υποτιμήσει την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις μάλιστα στις αγορές δείχνουν ότι τα κεφάλαια αποσύρονται από το "τραπέζι".
Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι οι χειρισμοί της ΕΚΤ, μπορεί να δημιούργησαν επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα, αλλά οι τράπεζες με τη σειρά τους δεν δανείζουν πίσω στην αγορά, επιδεινώνοντας την οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης.
«Ενώ το μέγεθος του μηχανισμού στήριξης της ΕΚΤ δίνει την αναγκαία ώθηση στην εμπιστοσύνη, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια σημαντική βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση,αναφέρει ο Peter Mangus της Wells Fargo.
"Αντί της αύξησης δανεισμού, πολλά από αυτά τα θεσμικά όργανα έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη χρηματοδότηση στις αγορές μακροπρόθεσμου κρατικού χρέους ανέφερε ο Mangus έγραψε. "Η στρατηγική αυτή είχε θετική επίδραση στα επιτόκια, αλλά δεν έχει ενισχύσει τον ιδιωτικό δανεισμό στο βαθμό που η ΕΚΤ ήλπιζε.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ισπανία.

Μάλιστα ο Magnus έκανε μία λίστα με τα κυριότερα προβλήματα των ααδύναμων χωρών, και τα οποία παρά τα LTROs συνεχίζουν να είναι εδώ:
Ισπανία: Βαρύ το φορτίο του χρέους της. Χαμηλές επιδόσεις στα δάνεια ακινήτων, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 23%.
Γαλλία: Οι ανησυχίες είναι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο.
Ιταλία: Θεωρείται "μοντέλο της μεταρρύθμισης". Η χώρα αντιμετωπίζει ύφεση 1,5% του ΑΕΠ, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα λιτότητας.
Πορτογαλία: Υπάρχει η βούλησή να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο αντίκτυπος απώλειας των στόχων θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την ευρωζώνη.
Ιρλανδία: Αν και εκτός του μικροσκοπίου των αγορών, οι επενδυτές φοβούνται ότι αν η οικονομική ύφεση συνεχιστεί θα υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Ελλάδα: Αντιμετωπίζει τεράστια και εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα. Οι επενδυτές προβλέπουν ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης