Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε λόγοι που οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις μετοχές – Πολλές οι ενδείξεις για τη συνέχιση του ράλι των αγορών, παρά την πρόσκαιρη διόρθωση

Πέντε λόγοι που οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις μετοχές – Πολλές οι ενδείξεις για τη συνέχιση του ράλι των αγορών, παρά την πρόσκαιρη διόρθωση
Την ώρα που η μία μετά την άλλη συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές κλείνουν σε πτωτικό έδαφος, οι επενδυτές μπορούν να βρουν πέντε λόγους που θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην οδηγηθούν από φόβο και ανησυχία.
Σήμερα επικρατούν τέσσερις πηγές ανησυχίας για την πορεία των αγορών. Η διακοπή της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα με την ανάπτυξη και το χρέος της Ευρώπης, η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης και οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι επενδυτές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ράλι της αγοράς εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερείσματα.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

1. Η διόρθωση στην αγορά είναι υγιές σημάδι


Το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν το καλύτερο των τελευταίων 14 ετών. Μπορεί ο Απρίλιος να μην ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες μετρούν απώλειες 3% από την αρχή του μήνα, αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι μία υποχώρηση θα ήταν υγιής, δεδομένης της απότομης ανόδου που κατέγραψε η αγορά στην αρχή του έτους.
Από την αρχή της bull market στις αρχές του 2009, οι αγορές έχουν βιώσει πολλές διορθώσεις μεταξύ 5% και 7%, χωρίς καμία σοβαρή επιδείνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, αναφέρει ο Bob Doll, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη BlackRock. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διορθώσεις μπορούν να παράσχουν επίσης μια δυνητική ευκαιρία για αγορές.

2. Η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον το αγκάθι της κρίσης

Μπορεί τα προβλήματα του χρέους της Ευρώπης να απέχουν πολύ από τις λύσεις τους, αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι πολιτικοί της έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ συνεχίζουν να κινούνται προς το σωστό δρόμο.
Συμβαίνει το εξής παράδοξο αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της ING Investment, Doug Cote. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες υποτιμούν τα προβλήματα τους, η αγορά υπερεκτιμά τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.
Τελευταία έχει πέσει πολύ φως στα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά «η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», δήλωσε ο Cote, τονίζοντας το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει επώδυνες αλλά απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της αυστηρής λιτότητας.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης λάβει δραστικότερα μέτρα για να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν οικονομικά το τείχος προστασίας στα 700 δις. ευρώ μόλις τον περασμένο μήνα.
Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης, ενώ δεν ήταν τόσο φιλόδοξος όσο θα ήθελαν ορισμένοι, αποδεικνύει όμως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να ανακόψουν το κύμα της μετάδοσης της κρίσης, ανέφερε ο Cote.
Με δεδομένο το τείχος προστασίας γύρω από το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, οι πολιτικοί μπορούν να στρέψουν τώρα το ενδιαφέρον τους στις αλλαγές που θα να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

3. Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται


Οι ημέρες της διψήφιας οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχουν παρέλθει, αλλά οι ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόκειται να υποστεί ανώμαλη προσγείωση είναι υπερβολικοί.
Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη επιβράδυνση δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας, δηλώνει  ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ασία για την Capital Economics.
Τον περασμένο μήνα, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη του 2012, είναι στο 7,5%, μειώνοντας τον αρχικό στόχο του 8% (το 2011 η ανάπτυξη ήταν στο 9,2%). Όμως η ίδια η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη αναθεωρείται προς τα πάνω, ήτοι στα 8,4%.
Αν κάποιος συγκρίνει τον στόχο για την ανάπτυξη της Κίνας με την πρόβλεψη της Fed για την αμερικανική οικονομική (2,2% - 2,7%), και της Ευρώπης (ύφεση), ακόμη και το 7,5% δεν ακούγεται και τόσο άσχημα.

4. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να δαπανούν

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί ανησυχητικά φέτος, αλλά μέχρι στιγμής, δεν οδήγησε τους Αμερικανούς να «κλείσουν» τα πορτοφόλια τους.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, ενώ οι υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα, δεν πτόησαν τους Αμερικανούς. Δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές, απλά αποταμιεύουν λιγότερο.
Παράλληλα, η βελτίωση της απασχόλησης και η ευρύτερη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχύσει το συναίσθημα ασφάλειας για την οικονομία, γεγονός που τροφοδοτεί την αύξηση των δαπανών. Ενώ η αύξηση της μισθοδοσίας το Μάρτιο ήταν απογοητευτικά χαμηλή, η μέση μηνιαία αύξηση θέσεων εργασίας να παραμείνει πάνω από 200.000, αναφέρει επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Julian Jessop.
Καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, η αύξηση του εισοδήματος πιθανότατα να ενισχύσει περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες.

5. Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι (πραγματικά) χαμηλές


Παρά την εντυπωσιακή πορεία που υπήρξε στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τη διακοπή του ράλι.
«Ιστορικά οι φθηνές αποτιμήσεις είναι το κερασάκι στην τούρτα», δηλώνει ο Doug Cote της ING Investment. "Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι είναι πάντα προ των πυλών, αλλά πιστεύουμε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να πτοηθούν και να τοποθετηθούν στις αγορές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης