Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια; Τι μας «λένε» τα ομόλογα;

Πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια; Τι μας «λένε» τα ομόλογα;
Τα αμερικανικά ομόλογα εχουν ως οδηγό για τον προσδιορισμό της τάσης οι μεγαλύτεροι hedge fund managers ανά τον κόσμο, καθώς έχει διαμορφωθεί, και έχει επαληθευτεί η άποψη ότι προηγούνται της τάσης των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Με μία γρήγορη ματιά στα διαγράμματα που συγκρίνουν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο και την πορεία των αμερικανικών ομολόγων, η πορεία τους είναι αντίθετη με μία μικρή διαφορά. Η κίνηση των αμερικανικών ομολόγων προηγείται ελαφρώς των χρηματιστηρίων...
Υπό την καθοδήγηση της θεωρίας ότι όταν οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια, οι αναλυτές θεωρούν ότι η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα δημιουργήσει μείωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα, άρα αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αποτίμηση των αγορών ομολόγων παγκοσμίως φτάνει στα 82,2 τρισ. δολ. ενώ των χρηματιστηρίων περίπου 36,6 τρισ. δολ. Αρα οι κινήσεις στην πρώτη αγορά μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στους δείκτες και τις τιμές των ομολόγων, στέλνοντας πιο άμεσα μηνύματα για την πορεία των αγορών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2003 οι τιμές των αμερικανικών 10ετών ομολόγων είχαν σημειώσει πολύ σημαντικές απώλειες, δίνοντας το σήμα για το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές που επακολούθησε. Η πτώση των τιμών των ομολόγων κράτησε δύο μήνες ακριβώς και τερματίστηκε λίγο πριν το ράλι των μετοχών σταματήσει και αυτό. Το ίδιο συνέβη και στις αρχές του 2009, όταν το ράλι των αμερικανικών ομολόγων τερματίστηκε, οι τιμές άρχισαν την πτωτική πορεία τους, ενώ λίγο περισσότερο από 2 μήνες μετά ξεκίνησε το πρωτοφανές ράλι ανόδου των μετοχών.
Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Μάιο οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν με τις μακροχρόνιες να υποχωρούν περισσότερο από τις βραχυχρόνιες αποδόσεις.
Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κερδών, οι ανησυχίες για την κρίση του χρέους στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα σχετικά με την δίωξη της Goldman Sachs από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) αύξησαν την ζήτηση κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ιδίως στα τέλη Απριλίου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2010, η άνοδος της τιμής των αμερικανικών ομολόγων προσέγγισε το 5,8%. Το ίδιο διάστημα οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν 10,4% σύμφωνα με τον δείκτη MSCI World Index. Στην Ευρώπη η ποσοστιαία άνοδος των τιμών των κρατικών ομολόγων είχε ως εξής: 7% τα γερμανικά και 5,5% τα βρετανικά. Σχεδόν όμως παρόμοι ήταν η πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ το ίδιο διάστημα.
Τώρα, όσον αφορά για το επόμενο διάστημα; Η συμπεριφορά της Κίνας και η διαμόρφωση της ισοτιμίας γουν-δολαρίου θα δείξει και θα δώσει και τα σήματα για την πορεία των χρηματιστηρίων.  Ο δανεισμός από την Κίνα, έχει καταστεί «γόρδιος δεσμός» για τις ΗΠΑ και τα ομόλογα της.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης