Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΕΚΤ - Βερολίνου, την ώρα που η Ισπανία πραγματικά κινδυνεύει... - Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης; Η Phoenix Capital προβλέπει...

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΕΚΤ - Βερολίνου, την ώρα που η Ισπανία πραγματικά κινδυνεύει... - Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης; Η Phoenix Capital προβλέπει...
Για την πιο... επικίνδυνη κόντρα επί ευρωπαϊκού εδάφους, η οποία παραμένει ζωντανή, την ώρα που η Ισπανία έχει αρχίσει σοβαρά να απειλείται από το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης χρέους, προειδοποιεί η Phoenix Capital.
Ποια κόντρα είναι αυτή; Μα φυσικά αυτή που προκύπτει από την εξαιρετικά τεταμένη σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δίχως αμφιβολία η διαμάχη αυτή οφείλεται στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ του Βερολίνου και της ΕΚΤ, αναφορικά με την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Η ΕΚΤ, από τη μία πλευρά, λέει ναι στις επιθετικές διασώσεις των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ανάγκη, ενώ η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί διακαώς να θέτει δημοσιονομικά όρια και σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα στα πακέτα διάσωσης.

Η Γερμανία ωστόσο ενδεχομένως να προθυμοποιηθεί να ανεχτεί τις κινήσεις της ΕΚΤ, καθώς δεν επιθυμεί:
- Να θεωρηθεί υπαίτια για τη διάσπαση της Ευρωζώνης
- Να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως μετά την ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ - κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - οι σχέσεις κεντρικής τράπεζας και Βερολίνου έφτασαν... στην κόψη του ξυραφιού.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Πως αν η ΕΚΤ συνεχίσει την επιθετική στάση της, τότε ο πληθωρισμός θα "χτυπήσει κόκκινο" στη Γερμανία, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει την ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, εκτός Ευρωζώνης.
Τι σημαίνει αυτό; Πως η τάση των διασώσεων θα αποδυναμωθεί, ενδεχομένως να τερματιστεί. Τι θα γίνει όμως, αν τότε, ζητήσει βοήθεια η Ισπανία;
"Τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ επιλέξει να τυπώσει νέο χρήμα και η Γερμανία απειλήσει με έξοδό της από το ευρώ; Θα δηλώσει η ΕΚΤ στην Ισπανία: Δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια;", διερωτάται η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης