Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Fitch: Θετικά τα νέα από την Ελλάδα- Κάτω από το 50% οι πιθανότητες double dip ύφεσης- Ρουμπινί: Ερωτηματικό η στήριξη των τραπεζών

Fitch: Θετικά τα νέα από την Ελλάδα- Κάτω από το 50% οι πιθανότητες double dip ύφεσης- Ρουμπινί: Ερωτηματικό η στήριξη των τραπεζών
(upd2) Ελαφρώς πιο θετικά χαρακτηρίζει τα δεδομένα που ανακοινώνονται για την ελληνική οικονομία από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ο αναλυτής του διεθνούς ελεγκτικού οίκου Fitch, Brian Coulton, σε συνέντευξη του σε ξένο μέσο ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η Fitch είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε “BBB-” με αρνητικό outlook.
Η στάση αυτή του αναλυτή έρχεται σε συμφωνία με την επίσημη θέση του οίκου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι κρατά στάση αναμονής έως το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αναφορικά με την αλλαγή της αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς σε έκθεσή του αναφέρει ότι η χώρα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στην ίδια συνέντευξη ο Coulton αναφέρει ότι οι πιθανότητες double-dip είναι κάτω από το 50%, ενώ θεωρεί ότι ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος φαίνεται δυνατός. Ωστόσο, αναφύονται ορισμένα προβλήματα σε περιφερειακό επίπεδο στις τράπεζες της Ισπανίας, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν τη γενικής εικόνα.
Σχετικά με τα stress-test των ευρωπαϊκών τραπεζών, το στέλεχος της Fitch εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξο, λέγοντας ότι για τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι σχετικά υγιής και ότι οι ισπανικές τράπεζες δείχνουν "σχετικά ισχυρές για εμάς".

Ρουμπινί: Ερωτηματικό η στήριξη των τραπεζών


Τη δεδομένη στιγμή οι τράπεζες -ιδίως οι ευρωπαϊκές- είναι πολύ ισχυρές για να καταρρεύσουν, αλλά και πολύ ισχυρές για να διασωθούν, δήλωσε στο CNBC o διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης των τραπεζών.
Παράλληλα, δεν βλέπει σήμερα διπλή ύφεση ο γνωστός καθηγητής αλλά παγκόσμια επιβράδυνση, η οποία θα διαχυθεί σε  ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα.
Σχετικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, πάντως, τόνισε ότι τα αρνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες δεν ήταν εικονικά, αλλά κατοπτρίζουν την πραγματική τάση που ακολουθεί η αμερικανική οικονομία.


Allianz: Η Ελλάδα δεν έχει χαθεί ακόμα

«Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα χαθεί» , γράφει σε άρθρο του ο Heise , οικονομολόγος της Allianz, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις εκτιμήσεις ότι το πακέτο των 110 δις. ευρώ από ΕΕ/ΔΝΤ αγοράζει μόνο χρόνο για την Ελλάδα. «Αν και η κοινή λογική θα έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο πακέτο λιτότητας , υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών σε δυσμενέστερη θέση που τα κατάφεραν σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα» συμπληρώνει ο Heise. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας την περίοδο 1987-2002 και του Βελγίου από το 1993 έως το 2007 όπου μπόρεσαν να μειώσουν τα χρέη τους σε 80% και 50% αντίστοιχα.  Μάλιστα, το χρέος επί του ποσοστού του ΑΕΠ του Βελγίου ήταν πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό της Ελλάδας και παρόλα αυτά μπόρεσε να βγει από το «βάλτο» μέσα σε μερικά χρόνια. Ο οικονομολόγος τονίζει ότι καμία από τις προαναφερθείσες χώρες  δεν αντιμετώπιζαν την έντονη πολιτική πίεση που ασκείται τώρα στην Ελλάδα , ενώ επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτική για τα υπόλοιπα μέλη αλλά και για το ευρώ. «Το δημοσιονομικό χρέος που θα «έθαβε» την Ελλάδα είναι υπερβολές» συμπληρώνει ο Heise, ενώ τονίζει ότι η ανάκαμψη έχει έρθει με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι ήταν αναμενόμενο. Αυτό συνέβη γιατί η κυβέρνηση σταμάτησε να ξοδεύει , ιδιαίτερα στον επενδυτικό τομέα, πριν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέσουν σε ισχύ το πρόγραμμα λιτότητας. Ο οικονομολόγος παρουσιάζεται αισιόδοξος, γράφοντας ότι με το πρόγραμμα αυτό και με ουσιώδης περικοπές, η ανάπτυξη θα εμφανιστεί το δεύτερο μισό του χρόνου και η χώρα θα κερδίσει πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στον οικονομικό τομέα. Τέλος, ο Heise προτείνει ως καλύτερη λύση την επικέντρωση της κυβέρνησης στην μείωση του χρέους και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη οικονομική ανάκαμψη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης