Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρέμβαση της Διοίκησης της Εθνικής – Ράπανος: Η χώρα πάσχει από θεσμούς – Να πάρουν γενναίες αποφάσεις οι πολιτικοί για μεταρρυθμίσεις – Ταμβακάκης: Η ανάπτυξη θα έλθει μέσω της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας

Παρέμβαση της Διοίκησης της Εθνικής – Ράπανος: Η χώρα πάσχει από θεσμούς – Να πάρουν γενναίες αποφάσεις οι πολιτικοί για μεταρρυθμίσεις – Ταμβακάκης: Η ανάπτυξη θα έλθει μέσω της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας
(upd)Να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάλεσε τους πολιτικούς ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας για το i-banking, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη για αποκατάσταση εμπιστοσύνης.
Ο κ. Ράπανος διαπίστωσε ότι υπάρχει σύγχυση για το πως θα υπάρξει ανάπτυξη. Γι’ αυτό απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και μακρόπνοες λύσεις, για να συνδυαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα «πάσχει από θεσμούς», αν και υπάρχει δυνατότητα για άλμα των προοπτικών της χώρας.
Τέλος ανέφερε ότι η ΕΤΕ στηρίζει την καινοτομία και τους νέους, πρωτοστατώντας στις αναπτυξιακές δράσεις.
Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκης, επισήμανε ότι με αξιοκρατία, εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι εφικτή. Μάλιστα, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η χώρα μπορεί να σημειώσει την πρόοδο που τόσο έχει ανάγκη
«Η ΕΤΕ στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ράπανος: Η ανάπτυξη απαιτεί συντονισμένες και μακρόπνοες πολιτικές, κοινωνικές συναινέσεις - Ας μη φοβόμαστε το καινούργιο


Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και το λαό μας. Εδώ και τρία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Η ανεργία αυξάνει με δραματικά υψηλούς ρυθμούς και πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα νέοι και με υψηλά προσόντα αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδος. Όλοι υποστηρίζουν ότι πέρα από την δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επιδιώξουμε την ανάπτυξη. Κανείς δεν διαφωνεί. Το ζητούμενο είναι το πώς κάνουμε ανάπτυξη. Και δυστυχώς σε αυτό το ζητούμενο η προσέγγιση μας είναι αποσπασματική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξουμε τη φορολογία. Άλλοι πάλι μας λένε ότι ανάπτυξη θα γίνει μόνο αν μικρύνουμε το κράτος. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ανάπτυξη θα γίνει αν οι τράπεζες αρχίσουν να μοιράζουν λεφτά. Άλλοι τέλος υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ο καθένας έχει και τη δική του πρόταση.
Φοβούμαι ότι υπάρχει σύγχυση. Η ανάπτυξη είναι πολυδιάστατο φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από φόρους, επιδοτήσεις και αποσπασματικές προσεγγίσεις. Η ανάπτυξη και η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου απαιτεί συντονισμένες και μακρόπνοες πολιτικές, κοινωνικές συναινέσεις.
Οι οικονομολόγοι έχουν διαπιστώσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι η ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος μιας κοινωνίας εξαρτάται από όχι μόνο από το φυσικό κεφάλαιο και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, αλλά κυρίως από την ποσότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει. Η ανάπτυξη εξαρτάται επίσης , σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την τεχνολογία στην οποία έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μιας χώρας.  Η ισχυρή και διατηρήσιμη τεχνολογική πρόοδος είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης και είναι ο κινητήριος μοχλός της ευημερίας που έχουμε γνωρίσει τον τελευταίο αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε εδώ και είκοσι χρόνια ένας πρωτοπόρος στην ανάλυση της τεχνολογικής ανάπτυξης, ο καθηγητής Paul Romer.
«Η γνώση μας από την οικονομική ιστορία, για το πώς ήταν η παραγωγή 100 χρόνια πριν και του τι συμβαίνει σήμερα αποδεικνύει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η ανακάλυψη, η εφεύρεση και η καινοτομία παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.»
Γιατί όμως μερικές χώρες, μεγάλες και μικρές, έχουν αναπτύξει και υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και είναι σήμερα ευημερούσες και άλλες όχι;. Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Πολύ πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι δημοκρατικοί και περιεκτικοί θεσμοί τους. Είναι νομίζω πλέον κοινός τόπος ότι η χώρα μας πάσχει από θεσμούς που είτε είναι ξεπερασμένοι είτε είναι ανεπαρκείς, σε πολλούς χώρους της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Όλοι συμφωνούν ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται είναι αναγκαία συνθήκη για να αποκατασταθεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη επενδυτών και εργαζομένων στην οικονομία και τη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης. Όμως, η προσπάθεια αυτή δεν θα έχει μόνιμες θετικές επιπτώσεις, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται και λειτουργεί η οικονομική πολιτική. Χωρίς αυτές τις αλλαγές η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τους πόρους της και ιδιαίτερα το λαμπρό ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει. Από τι εξαρτάται αυτό; Αναμφίβολα από τους πολιτικούς θεσμούς και τις συλλογικές αποφάσεις κάθε κοινωνίας.  Μέσα στην τραγωδία που ζούμε πρέπει να βρούμε το θάρρος και τη νηφαλιότητα για να προχωρήσουμε σε εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές θεσμικές αλλαγές που θα αλλάξουν τη χώρα. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα.  
Συγγνώμη για την πολυλογία, αλλά αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν άρχισα να κρατώ σημειώσεις για το χαιρετισμό μου για τη σημερινή εκδήλωση. Μέσα στην ομίχλη της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τους ενθαρρύνει να προωθήσουν τις καινοτομίες τους. Η μεγάλη ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα μας είναι συγκινητική. Είναι ένα δείγμα ότι ο τόπος μας έχει μέλλον, επειδή έχει νέους ανθρώπους που διαθέτουν γνώσεις, έχουν θάρρος και καινοτόμα σκέψη. Η υψηλή ποιότητα και η ωριμότητα πολλών από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν δείχνουν ότι οι δυνατότητες για ένα άλμα στην πρόοδο της Ελλάδας υπάρχουν. Αρκεί να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να προωθήσουν τις καινοτομίες που επινοούν και ευκαιρίες για να τις υλοποιήσουν.
Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους που υπέβαλαν προτάσεις. Συγχαίρω όλες και όλους, τόσο εκείνους που βραβεύονται, αλλά και εκείνους που δεν παίρνουν βραβείο. Η μη βράβευση, ας μη θεωρηθεί αποτυχία, αλλά ένα βήμα για μια νέα προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει επιτυχημένος άνθρωπος που να μην έχει αποτύχει σε πολλά στάδια της ζωής του.
Από αυτή την εκδήλωση φεύγω πιο αισιόδοξος. Ελπίζω το πολιτικό μας σύστημα, οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι φορείς της οικονομίας να πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Ας μη φοβόμαστε το καινούργιο. Ας εμπιστευτούμε τους νέους και ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξουν τη χώρα.

Ταμβακάκης: Η Εθνική φιλοδοξεί να έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της νέας οικονομίας


Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία.
Από το 2010 που ξεκίνησε, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας μας ήταν να συμβάλουμε στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και, γενικότερα, της κουλτούρας καινοτομίας. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιτακτική στη σημερινή συγκυρία, καθώς η χώρα μας αλλά και όλη η Ευρώπη βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση που θα σημαδέψει την περαιτέρω πορεία τους και γι’ αυτό είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε ως καταλύτη μεταρρυθμίσεων σε θετική κατεύθυνση. Ο θεσμός του Διαγωνισμού i-bank εναρμονίζεται με αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, προάγοντας την τεχνολογική καινοτομία και την επιχειρηματική πρωτοτυπία που είναι βασικά εργαλεία για την επίτευξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο θεσμός αυτός στα δύο πρώτα χρόνια του, με περισσότερες από 1.100 συμμετοχές και 750 προτάσεις καινοτομίας, νομίζω ότι δικαιώνει απόλυτα την προσπάθειά μας και επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικού πνευματικού κεφαλαίου, κυρίως από τη νέα γενιά. Πέρα από το πλήθος των συμμετοχών, αυτό που μας εμπνέει ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι η υψηλή ποιότητα και η ωριμότητα των προτάσεων που υπεβλήθησαν και, ιδιαίτερα, οι προοπτικές επιτυχούς επιχειρηματικής σταδιοδρομίας αρκετών εξ αυτών.  Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε να μετεξελίξουμε αυτόν τον θεσμό,  με μια νέα επενδυτική δράση της Τράπεζας. Η Εθνική, από φέτος, θα επιλέγει δύο προτάσεις με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από τις βραβεύσεις. Στις προτάσεις αυτές θα συμμετέχει μέσω χρηματοδότησης καθώς επίσης με την παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης. Έτσι, ο διαγωνισμός αποκτά ένα μοναδικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια να υλοποιούνται με την άμεση και πρακτική βοήθεια της Τράπεζας.
Ο Διαγωνισμός i-bank μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για κινητοποίηση όλων των παραγωγικών και υγιών δυνάμεων του τόπου. Αν όλοι προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αφήνοντας πίσω βλαβερές πρακτικές και συνήθειες του παρελθόντος, και εργαστούμε για την διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος προωθητικού στην καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό, με δικαιοσύνη και αξιοκρατία, με ισχυρούς θεσμούς και ισονομία, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας με δικαιοσύνη.  
Η Εθνική Τράπεζα φιλοδοξεί να έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της νέας οικονομίας. Με σειρά συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, όπως το πρόγραμμα JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η Τράπεζα ηγείται μιας συνολικής, χαμηλότοκης χρηματοδότησης 550 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες και, το σημαντικότερο, σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως διάρκειας λειτουργίας. Σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, προσφέρεται στη χώρας μας μια πραγματική ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε ριζικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τις υφιστάμενες δομές και να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό που διαθέτει τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους.
Στηρίζοντας αποφασιστικά τις δράσεις που σχετίζονται με καινοτομία, εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα και, ειδικά, τις αξιόλογες προσπάθειες νέων ανθρώπων σε αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου περιβάλλοντος φιλικού στην πρόοδο που ο τόπος μας χρειάζεται, μπορεί και αξίζει να έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης