Η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση - Αποδυναμώθηκαν μετοχές και ομόλογα μετά τις δηλώσεις Draghi
(upd16) Ανοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα τα κέρδη της Εθνικής +3,45% περιορίζοντας όμως τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη ενώ στηρίξεις παρείχαν επιλεγμένοι τίτλοι του FTSE 25, όπως Φουρλής +6,3%, Lamda +3,67%, Jumbo +3,57%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τεχνικό σημείο αντίστασης των 880 μονάδων ενώ δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις 900 με 920 μονάδες που είναι ο νέος στόχος.
Σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,938% καθώς τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση εφόσον κριθεί απαραίτητο, άνοιξε η ΕΚΤ γεγονός που οδήγησε σε ράλι και στα υπόλοιπα ομολογα της Ευρώπης.
Ωστόσο, το ράλι αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού ενώ σημείωσε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi τόνισε ότι η όποια μείωση θα έρθει «μετρημένα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 381 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018, με αύξηση 9,1% στα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Από την άλλη, η σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service αναφέρει ότι σήμερα η πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από το αυξημένο χρέος της χώρας, από τις συγκρατημένες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα ενώ οι μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας με πιθανή νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά την καλή επίδοση των τραπεζικών μετοχών εντός του έτους εντούτοις εμφανή είναι η αδυναμία τους να υπερβούν τα σημερινά επίπεδα έως ότου εγκριθεί το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 με την πλήρη άρση των capital controls αρχές Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου έχουν καταγράψει υψηλά 5 ή 10 ή και ιστορικά υψηλά.
Ειδικότερα η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται σε υψηλά 11,5 ετών, η Jumbo και η Coca Cola έχουν γράψει νέα ιστορικά, η Motor Oil 13 ετών, ο ΟΛΠ 11 ετών, η Μυτιληναίος 11,5 ετών όπως και η Lamda.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +3,45% και ακολουθησαν Eurobank +2,6%, Πειραιώς +2,19% και Alpha Bank +1,62% ενώ με κέρδη +2,8% έκλεισε και η Attica Bank.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Φουρλής, Lamda, Jumbo, TTC ενώ υποχώρησαν CENER, ΔΕΗ, Sarantis.
Με έντονη νευρικότητα κινήθηκε η ΔΕΗ καθώς ξεκίνησε με κέρδη +1,42% στην συνέχεια κατέγραψε απώλειες -4,47% και τελικά έκλεισε -2,13% απόρροια περισσότερο της λογικής αντιμετώπισης ότι η πολιτική εξυγίανσης που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.
Σημειώνεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμέτευση οι νέες μετοχές της Ελλάκτωρ από τη συγχώνευση με την Άνεμος
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,12% και τον Γενικό Δείκτη +0,41%.
Περί τις 15:45, με τα τραπεζικά κέρδη έως +5% αλλά και τα κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,42% και Γενικός Δείκτης στο +2,06%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775,24 μονάδες με άνοδο +2,38%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,37 μονάδες και χαμηλό στις 876,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,84 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 35 χιλ.τεμάχια αξίας 439 χιλ.ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το νέο 10ετές στο 2% - Ενδοσυνεδριακά, νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,938%
Τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς δήλωσε ότι η EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού ενώ σημείωσε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Μια ακραία στρέβλωση, που αποτελεί ωραιοποίηση της μετριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων και την οποία προκάλεσαν με βάναυσο τρόπο οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,05%.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια χωρίς επενδυτική βαθμίδα, δανείζεται κάτω από το 2% στα 10 χρόνια.
Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα.
Εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% στα 10 χρόνια.
Η επικείμενη έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ ενός ακόμη ομολόγου και μάλιστα 15ετούς διάρκειας θα διαμορφώσει μια λογική πως η χώρα πλέον εισέρχεται στην κανονικότητα μιας και έχει πραγματοποιήσει ικανό μείγμα μακροπρόθεσμου δανεισμού, ενώ σε συνδυασμό με την άρση των capital controls θα βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω αναβάθμιση την οικονομίας από την Standard and Poor's στις 25 Οκτωβρίου.
Η έκδοση αυτή θα αντικαταστήσει ένα αντίστοιχο ποσό (περί τα 4 δισ. ευρώ) ομολόγων τα οποία δεν είχαν ανταλλαγεί με το PSI σημειώνουν έγκυροι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ και το ιταλικό 10ετές στο 1,53% από 1,38% νωρίτερα, διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 47 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 157 μ.β
Bελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 231 μονάδες βάσης από 234 μονάδες βάσης
Τραπεζικά νέα
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης με έκδοση και ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Εκτιμάται ότι από την διαδικασία εξυγίανσης θα χάσει πάνω από 1 δισ κεφάλαιο.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση στις 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.
Η επικαιρότητα
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές η 4η μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας, αναμένεται να συνταχθεί προς τον Οκτώβριο αν όχι Νοέμβριο προκειμένου να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει ή σκοπεύει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και επειδή στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να αποτελεί μια κινούμενη άμμο στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων της προέδρου από την Ursula Gertrud von der Leyen
Με τη νέα μορφή και την παρουσία μόνο, των 19 υπουργών της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο εργασίας
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, κατατίθεται τελικά, με μια μικρή καθυστέρηση, σήμερα στη Βουλή καθώς δεν κατέστη δυνατό να είναι έτοιμο την Τετάρτη.
Η μικρή καθυστέρηση βέβαια, ανατρέπει και τον σχεδιασμό για την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια Επιτροπή, καθώς η σχετική συνεδρίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αντί για την Παρασκευή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο θα εισαχθεί τη Δευτέρα στην αρμόδιο επιτροπή και την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Mε τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να ξεκλειδώσει η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα, έλαβαν μέρος και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην επένδυση, η ολοκλήρωση της οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.
Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έως τις 10 Αυγούστου.
Eνώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέων διαπραγματεύσεων ή μίας καλύτερης συμφωνίας από αυτήν που πέτυχε η T. May εντούτοις ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, B. Johnson φαίνεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αποφασισμένος να προχωρήσει στο Brexit με κάθε τίμημα.
Από την άλλη, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου 2019,
Όπως τόνισε «Προτιμώ την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, ωστόσο αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε αλλαγές, θα πρέπει να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία» ενώ κάλεσε την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία καθώς «Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από την παρούσα συμφωνία με την ΕΕ».
Τουλάχιστον ένας από τους δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε πρόσφατα, και διένυσε απόσταση 690 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Reuters.
Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.
Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το State Department απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.
Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των νέων ιστορικών υψηλών που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,22%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,48% στις 2937,36 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,25% στις 28594,3 μονάδες
Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις της Τράπεζας για τα επιτόκια.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,75%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,26%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq με απώλειες -0,58% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,58% (9,66 δολ)
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική
Aνοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank ενώ κέρδη +2,8% κατέγραψε η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,40 ευρώ με άνοδο +3,45% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6290 ευρώ με άνοδο +1,62% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +2,19% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8670 ευρώ με άνοδο +2,60% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,62 ευρώ με άνοδο +3,85% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4220 ευρώ με άνοδο +2,80%, με όγκο 698 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,62 ευρώ με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Lamda, Jumbo, TTC.
Στονα αντίποδα, υποχώρησαν CENER, ΔΕΗ, Sarantis
H Coca Cola έκλεισε στα 31,38 με άνοδο +1,72% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,41 ευρώ με πτώση -0,24% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,76 ευρώ με πτώση -2,13% και αποτίμηση 640 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 512 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,08 ευρώ με άνοδο +1,31% και αποτίμηση 3,24 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 αμετάβλητος ενώ ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,90 ευρώ με άνοδο +3,11%.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,39 ευρώ με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,66 ευρώ με άνοδο +1,8% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,95 ευρώ με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,99 ευρώ με άνοδο +3,57% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,56 ευρώ με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,74 ευρώ με άνοδο +6,3% και με κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1410 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ
Σταθερτοποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 2% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 47 μ.β. και την Πορτογαλία 157 μ.β.
Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν νωρίτερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση με το 10ετές στο 1,938% ενώ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi σταθεροποιήθηκε στο 2%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,53% από 1,38% νωρίτερα ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,99% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,98% με απόδοση αγοράς 2% και απόδοση πώλησης 1,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,43%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,65%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,87%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης νωρίτερα.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,31% ή 231 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης μετά τις δηλώσεις Draghi
Ράλι σημειώθηκε αρχικά στα ομόλογα της Ευρώπης λόγω της ΕΚΤ ενώ αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς δήλωσε ότι η EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,53% ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο 1,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο -0,37% με νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 25/7 στο 0,422% ενώ το πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,65%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.
www.bankingnews.gr
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τεχνικό σημείο αντίστασης των 880 μονάδων ενώ δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις 900 με 920 μονάδες που είναι ο νέος στόχος.
Σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,938% καθώς τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση εφόσον κριθεί απαραίτητο, άνοιξε η ΕΚΤ γεγονός που οδήγησε σε ράλι και στα υπόλοιπα ομολογα της Ευρώπης.
Ωστόσο, το ράλι αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού ενώ σημείωσε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi τόνισε ότι η όποια μείωση θα έρθει «μετρημένα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 381 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018, με αύξηση 9,1% στα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Από την άλλη, η σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service αναφέρει ότι σήμερα η πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από το αυξημένο χρέος της χώρας, από τις συγκρατημένες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα ενώ οι μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας με πιθανή νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά την καλή επίδοση των τραπεζικών μετοχών εντός του έτους εντούτοις εμφανή είναι η αδυναμία τους να υπερβούν τα σημερινά επίπεδα έως ότου εγκριθεί το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 με την πλήρη άρση των capital controls αρχές Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου έχουν καταγράψει υψηλά 5 ή 10 ή και ιστορικά υψηλά.
Ειδικότερα η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται σε υψηλά 11,5 ετών, η Jumbo και η Coca Cola έχουν γράψει νέα ιστορικά, η Motor Oil 13 ετών, ο ΟΛΠ 11 ετών, η Μυτιληναίος 11,5 ετών όπως και η Lamda.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +3,45% και ακολουθησαν Eurobank +2,6%, Πειραιώς +2,19% και Alpha Bank +1,62% ενώ με κέρδη +2,8% έκλεισε και η Attica Bank.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Φουρλής, Lamda, Jumbo, TTC ενώ υποχώρησαν CENER, ΔΕΗ, Sarantis.
Με έντονη νευρικότητα κινήθηκε η ΔΕΗ καθώς ξεκίνησε με κέρδη +1,42% στην συνέχεια κατέγραψε απώλειες -4,47% και τελικά έκλεισε -2,13% απόρροια περισσότερο της λογικής αντιμετώπισης ότι η πολιτική εξυγίανσης που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.
Σημειώνεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμέτευση οι νέες μετοχές της Ελλάκτωρ από τη συγχώνευση με την Άνεμος
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,12% και τον Γενικό Δείκτη +0,41%.
Περί τις 15:45, με τα τραπεζικά κέρδη έως +5% αλλά και τα κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,42% και Γενικός Δείκτης στο +2,06%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775,24 μονάδες με άνοδο +2,38%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,37 μονάδες και χαμηλό στις 876,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,84 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 35 χιλ.τεμάχια αξίας 439 χιλ.ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το νέο 10ετές στο 2% - Ενδοσυνεδριακά, νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,938%
Τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς δήλωσε ότι η EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού ενώ σημείωσε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Μια ακραία στρέβλωση, που αποτελεί ωραιοποίηση της μετριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων και την οποία προκάλεσαν με βάναυσο τρόπο οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,05%.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια χωρίς επενδυτική βαθμίδα, δανείζεται κάτω από το 2% στα 10 χρόνια.
Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα.
Εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% στα 10 χρόνια.
Η επικείμενη έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ ενός ακόμη ομολόγου και μάλιστα 15ετούς διάρκειας θα διαμορφώσει μια λογική πως η χώρα πλέον εισέρχεται στην κανονικότητα μιας και έχει πραγματοποιήσει ικανό μείγμα μακροπρόθεσμου δανεισμού, ενώ σε συνδυασμό με την άρση των capital controls θα βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω αναβάθμιση την οικονομίας από την Standard and Poor's στις 25 Οκτωβρίου.
Η έκδοση αυτή θα αντικαταστήσει ένα αντίστοιχο ποσό (περί τα 4 δισ. ευρώ) ομολόγων τα οποία δεν είχαν ανταλλαγεί με το PSI σημειώνουν έγκυροι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ και το ιταλικό 10ετές στο 1,53% από 1,38% νωρίτερα, διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 47 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 157 μ.β
Bελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 231 μονάδες βάσης από 234 μονάδες βάσης
Τραπεζικά νέα
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης με έκδοση και ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Εκτιμάται ότι από την διαδικασία εξυγίανσης θα χάσει πάνω από 1 δισ κεφάλαιο.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση στις 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.
Η επικαιρότητα
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές η 4η μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας, αναμένεται να συνταχθεί προς τον Οκτώβριο αν όχι Νοέμβριο προκειμένου να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει ή σκοπεύει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και επειδή στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να αποτελεί μια κινούμενη άμμο στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων της προέδρου από την Ursula Gertrud von der Leyen
Με τη νέα μορφή και την παρουσία μόνο, των 19 υπουργών της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο εργασίας
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, κατατίθεται τελικά, με μια μικρή καθυστέρηση, σήμερα στη Βουλή καθώς δεν κατέστη δυνατό να είναι έτοιμο την Τετάρτη.
Η μικρή καθυστέρηση βέβαια, ανατρέπει και τον σχεδιασμό για την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια Επιτροπή, καθώς η σχετική συνεδρίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αντί για την Παρασκευή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο θα εισαχθεί τη Δευτέρα στην αρμόδιο επιτροπή και την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Mε τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να ξεκλειδώσει η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα, έλαβαν μέρος και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην επένδυση, η ολοκλήρωση της οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.
Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έως τις 10 Αυγούστου.
Eνώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέων διαπραγματεύσεων ή μίας καλύτερης συμφωνίας από αυτήν που πέτυχε η T. May εντούτοις ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, B. Johnson φαίνεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αποφασισμένος να προχωρήσει στο Brexit με κάθε τίμημα.
Από την άλλη, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου 2019,
Όπως τόνισε «Προτιμώ την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, ωστόσο αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε αλλαγές, θα πρέπει να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία» ενώ κάλεσε την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία καθώς «Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από την παρούσα συμφωνία με την ΕΕ».
Τουλάχιστον ένας από τους δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε πρόσφατα, και διένυσε απόσταση 690 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Reuters.
Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.
Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το State Department απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.
Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των νέων ιστορικών υψηλών που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,22%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,48% στις 2937,36 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,25% στις 28594,3 μονάδες
Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις της Τράπεζας για τα επιτόκια.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,75%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,26%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq με απώλειες -0,58% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,58% (9,66 δολ)
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική
Aνοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank ενώ κέρδη +2,8% κατέγραψε η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,40 ευρώ με άνοδο +3,45% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6290 ευρώ με άνοδο +1,62% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +2,19% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8670 ευρώ με άνοδο +2,60% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,62 ευρώ με άνοδο +3,85% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4220 ευρώ με άνοδο +2,80%, με όγκο 698 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,62 ευρώ με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Lamda, Jumbo, TTC.
Στονα αντίποδα, υποχώρησαν CENER, ΔΕΗ, Sarantis
H Coca Cola έκλεισε στα 31,38 με άνοδο +1,72% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,41 ευρώ με πτώση -0,24% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,76 ευρώ με πτώση -2,13% και αποτίμηση 640 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 512 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,08 ευρώ με άνοδο +1,31% και αποτίμηση 3,24 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 αμετάβλητος ενώ ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,90 ευρώ με άνοδο +3,11%.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,39 ευρώ με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,66 ευρώ με άνοδο +1,8% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,95 ευρώ με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,99 ευρώ με άνοδο +3,57% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,56 ευρώ με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,74 ευρώ με άνοδο +6,3% και με κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1410 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ
Σταθερτοποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 2% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 47 μ.β. και την Πορτογαλία 157 μ.β.
Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν νωρίτερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση με το 10ετές στο 1,938% ενώ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi σταθεροποιήθηκε στο 2%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,53% από 1,38% νωρίτερα ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,99% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,98% με απόδοση αγοράς 2% και απόδοση πώλησης 1,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,43%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,65%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,87%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης νωρίτερα.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,31% ή 231 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης μετά τις δηλώσεις Draghi
Ράλι σημειώθηκε αρχικά στα ομόλογα της Ευρώπης λόγω της ΕΚΤ ενώ αποδυναμώθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi καθώς δήλωσε ότι η EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,53% ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο 1,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο -0,37% με νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 25/7 στο 0,422% ενώ το πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,65%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών