Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φθίνει η ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση - Danske Bank: Η ΕΚΤ παραμένει σε μία κατάσταση "βλέποντας και κάνοντας"

Φθίνει η ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση - Danske Bank: Η ΕΚΤ παραμένει σε μία κατάσταση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού κατά τη σημερινή τακτική της συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη, συνεχίζοντας να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην οικονομία, μετά τις δύο δημοπρασίες LTRO, με σκοπό την παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που επικαλείται το CNBC, η ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους φθίνει. Οι δράσεις της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, έγιναν αποδεκτές από τους αναλυτές, σαν μία προσπάθεια να εμποδιστεί η πιστωτική ασφυξία, προσφέροντας στις τράπεζες πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
«Η ΕΚΤ παραμένει σε μία κατάσταση ‘’βλέποντας και κάνοντας’’, καθώς αξιολογεί τα LTROs», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Danske Bank.
Ενώ η βελτίωση των οικονομικών δεικτών στις αρχές του έτους αύξησε τις ελπίδες ότι η ζώνη του ευρώ θα βγει από την κρίση, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οκτώ χώρες της ευρωζώνης είναι πλέον σε ύφεση, ενώ άλλες αγωνίζονται για την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, εκτιμά ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα μέσα για να κάνει τη διαφορά», ενώ χαρακτήρισε την ΕΚΤ ως την «πυροσβεστική υπηρεσία» της ευρωζώνης, που όμως, «έχει φτάσει στα όριά της».
Σε πρόσφατη έκθεση του, πάντως, ο οίκος IceCap Asset Management επεσήμανε τις επιπτώσεις της μεγάλης παρεμβατικότητας των κεντρικών τραπεζών.
Βρισκόμαστε στη μέση ενός ακόμη εξουθενωτικού κυκλικού bear market, με τους επενδυτές να έχουν χάσει 7% από το 2000 - πρόκειται για 12 χρόνια ελπίδας για το τίποτα - ενώ το επόμενο κυκλικό bull market δεν είναι έτοιμο να ''σηκώσει κεφάλι'' καθώς, σύμφωνα με τον αναλυτή της IceCap, Keith Dicker, ''οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διασώζουν τις τράπεζες και τις χώρες, δημιουργώντας υπογείως μία επενδυτική κουλτούρα όπου η αποτυχία επιβραβεύεται και η επιτυχία φορολογείται προκειμένου να επιβραβευθούν αυτοί που αποτυγχάνουν''.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης