Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Γερμανική αντεπίθεση ξεκίνησε - Αιχμές Deutsche Bank για τη νέα γαλλική κυβέρνηση – Να ακολουθήσει την πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων – Αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα έλθει και η ανάπτυξη

Η Γερμανική αντεπίθεση ξεκίνησε - Αιχμές Deutsche Bank για τη νέα γαλλική κυβέρνηση – Να ακολουθήσει την πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων – Αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα έλθει και η ανάπτυξη
Μόλις λίγα 24ωρα πριν τον κρίσιμο δεύτερο εκλογικό γύρο στη Γαλλία, η γερμανική κυβέρνηση, μέσω της Deutsche Bank βγαίνει στην αντεπίθεση και προειδοποιεί... Το σχέδιο που ξεκίνησε επί συνεργασίας Merkel - Sarkozy δεν μπορεί να διακοπεί. Η έξοδος από την κρίση περνά μόνο μέσα από τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις και όχι αποκλειστικά από την ανάπτυξη. Στη νέα έκθεση της, η Deutsche Bank, η οποία τον τελευταίο χρόνο απηχεί όλο και περισσότερο της απόψεις της καγκελαρίας, έρχεται να αντιπαρατεθεί σε αυτούς που επικρίνουν την λιτότητα της Merkel και να προειδοποιήσει τη "νέα γαλλική κυβέρνηση" ότι δεν θα πρέπει να σταθεί απέναντι στη γερμανική βούληση... αλλά δίπλα.
Η Deutsche Bank, στην τελευταία 20σέλιδη έκθεση της με τον τίτλο «Growth versus Austerity in Euroland» (Ανάπτυξη έναντι λιτότητας στην ευρωζώνη), στην οποία και αναλύει ότι το πραγματικό πρόβλημα της διαιώνισης της κρίσης δεν είναι η συνταγή, αλλά η απώλεια της εμπιστοσύνης, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Στην έκθεση της η Deutsche Bank υπεραμύνεται της λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία, αν και θεωρεί ότι είναι σημαντική η αναδιάρθρωση των Ευρωπαϊκών Ταμείων Στήριξης για την ανάπτυξη. Παράλληλα, θεωρεί ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το έργο του προκατόχου της ώστε να προωθηθεί η μεγαλύτερη νομισματική ένωση.
Η βασική αιτία της ύφεσης στην ευρωζώνη είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης ορισμένων χωρών, και η αποτυχία να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να έχουν την οικονομική εκείνη ευελιξία που απαιτεί μία νομισματική ένωση ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα επαναφοράς στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα επανέλθει από το συνδυασμό λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι πολιτικές αποκατάστασης της εμπιστοσύνης πρέπει να εστιάζουν στην δημοσιονομική προσαρμογή, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η εμπιστοσύνη των αγορών χάθηκε εξαιτίας δύο παραγόντων: (i) των αμφιβολιών ότι οι χώρες μέλη μπορούν να ελέγξουν τα εσωτερικά και εξωτερικά ελλείμματα τους, και (ii) των αμφιβολιών ότι οι μηχανισμοί στήριξης της ευρωζώνης δεν έχουν την απαιτούμενη για τις συνθήκες αποτελεσματικά.
Η καθίζηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης διαφαίνεται μάλιστα στην πορεία των γερμανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να φτάνουν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω του ότι φαίνονται στα μάτια των επενδυτών ως «παράγοντας ασφάλειας». Την ίδια ώρα, τα spreads της Ιταλίας αυξήθηκαν από τα μέσα του προηγούμενου έτους μέχρι το Νοέμβριο, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Berlusconi να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και την λιτότητα. Για τον ίδιο λόγο μάλιστα βρέθηκε και η Ισπανία στο επίκεντρο, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης Zapatero.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το 2012 θα είναι ένα έτος αποφασιστικό για το μέλλον του ευρώ, αν και βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο». Ακόμη και αν η Ιταλία και Ισπανία δεν καταφέρουν, η διαχείριση της κρίσης θα γίνει με το βέλτιστο τρόπο ώστε η ευρωζώνη να μετασχηματιστεί σε μία σταθερή πιστωτική και νομισματική ένωση.
Προς το παρόν, το ποτήρι φαίνεται μισογεμάτο: Ιταλία και Ισπανία έχουν αρχίσει να προωθούν τα προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης, ενώ η προώθηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης της κρίσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Εάν προχωρήσουν σωστά οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και την Ισπανία θα έχουμε ως αποτέλεσμα την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική ευελιξία, ενώ ο ESM θα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προωθώντας την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται επίσης η εποικοδομητική συνεργασία της νέας γαλλικής κυβέρνησης. Σαφώς, μια καλή βάση για την ΟΝΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί ότι αντιτίθεται η Γαλλία, αναφέρει η Deutsche Bank. Παράλληλα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να διευρύνουν τις πολιτικές της ανάπτυξης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτιστοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ανασυγκρότηση των ταμείων στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να κινητοποιούνται οι χρηματοδοτικοί πόροι γρηγορότερα.
Επί του παρόντος, καταλήγει η Deutsche Bank, βλέπουμε στο μέλλον ακόμη μια καλή ευκαιρία για μια επιτυχή σταθεροποίηση της ενοποίησης στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης