Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κατά 2 κλίμακες σε Α1 υποβάθμισε την Πορτογαλία η Moody’s - Fitch: Δεν ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση

tags :
Κατά 2 κλίμακες σε Α1 υποβάθμισε την Πορτογαλία η Moody’s - Fitch: Δεν ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση

(upd3)Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε Α1 από ΑΑ2 προχώρησε η Moody's εξαιτίας την επερχόμενης οικονομικής αποδυνάμωσης. Ο οίκος υποβάθμισε κατά δυο κλίμακες τη χώρα και χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι « η ανάπτυξη της Πορτογαλίας είναι πιθανόν να παραμείνει αδύναμη, όπως διαπιστώνεται από τη συνεχή επιδείνωση των δεικτών χρέους της χώρας, μεταξύ των οποίων το ΑΕΠ και ο δείκτης χρέους προς έσοδα. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπε να τεθούν σε ισχύ μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις»...

 

Εν τω μεταξύ, η Fich προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "μη αναμενόμενο" , καθώς η οικονομία της χώρας δεν ήταν σε άσχημη κατάσταση το α' 3μηνο του 2010. Η Fitch τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον θα είναι η ανάπτυξη της  χώρας. Από την μεριά της η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, σημείωσε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι σαφέστατα απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν διασφαλίζουν όμως μια γρήγορη ανάκαμψη.
Επενδυτές και τραπεζίτες έσπευσαν να κάνουν τις δικές τους δηλώσεις για την υποβάθμιση της χώρας. «H υποβάθμιση της Πορτογαλίας ήταν πλήγμα αλλά όχι τεράστιο σοκ» επεσήμανε ο Ken Wattret, οικονομολόγος της BNP Paribas, ενώ τόνισε «ότι η Πορτογαλία έχει χρόνια έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Από την άλλη, ο Martin van Vliet της ING χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η  "απάντηση" της αγοράς στην υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's δεν ήταν δραματική , ενώ υπογράμμισε ‘ότι « η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα. Όλα εξαρτώνται από το εάν η οικονομία στην Ελλάδα αρχίσει να αναπτύσσεται». Τέλος, ο οικονομολόγος Warren Mosler, ιδρυτής και επικεφαλής της broker AVM, συμπλήρωσε ότι «οι επενδυτές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι το ρίσκο χρεοκοπίας κάποιου ευρωπαϊκού κράτους έχει παρέλθει και τότε θα δώσουν ώθηση και στα χρηματιστήρια και στο ευρώ».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης