Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Dixon: Οι Έλληνες ψήφισαν το ανέφικτο - Παραμονή στο ευρώ, χωρίς μεταρρυθμίσεις - Προχωρήστε σε συμβιβασμούς, γιατί το Μνημόνιο είναι η λιγότερο κακή επιλογή... Η εναλλακτική είναι το χάος...

Dixon: Οι Έλληνες ψήφισαν το ανέφικτο - Παραμονή στο ευρώ, χωρίς μεταρρυθμίσεις - Προχωρήστε σε συμβιβασμούς, γιατί το Μνημόνιο είναι η λιγότερο κακή επιλογή... Η εναλλακτική είναι το χάος...
"Η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι η λιγότερο κακή επιλογή για τη χώρα. Μπορεί η Ελλάδα να μοιάζει υπό κατάρρευση, αλλά ακόμη δεν έχει εκδιωχθεί από το ευρώ", αναφέρει στο τελευταίο του άρθρο ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Ηugo Dixon, επιχειρώντας και εκείνος με τη σειρά του την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής, αλλά και το πως διαμορφώνεται μέχρι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
Από τα 7 κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, συνεχίζει, μόνο ένα, το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, λένε ναι στο πρόγραμμα λιτότητας που προστάζει το Μνημόνιο. Η μέση οδός - όχι στο Μνημόνιο αλλά ναι στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη - δεν είναι εφικτή, σχολιάζει ο Dixon.
Kατά τον ίδιο, το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου μπορεί να καθιστά πιο δύσκολο, αλλά όχι και ανέφικτο το στόχο η Ελλάδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ήτοι στο δρόμο του ευρώ.
"Μέσα σε αυτό το χάος που ανέδειξε η κάλπη, η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σχηματίσει κυβέρνηση, διαφορετικά η επιλογή είναι μία: ξανά εκλογές", σχολιάζει στη συνέχεια.
Το καλύτερο για το οποίο μπορούν όλοι να ελπίζουν, προσθέτει, είναι μια ακόμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αλλά και μια τέτοια κυβέρνηση να υπάρξει, αδύναμη θα είναι. Και εξαιρετικά ευάλωτη στις "αποστασίες".
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας εντός των ερχόμενων εβδομάδων.
Αν και η ΝΔ θεωρητικά υποστηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, επιχειρηματολογεί ο Dixon, ζητά μείωση φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών. Στη λιτότητα εμμένει το ΠΑΣΟΚ. Στην καλύτερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα έρθει και πάλι σε αντιπαράθεση με την τρόικα.
Η ιδέα της παραμονής στο ευρώ αλλά με ταυτόχρονη εγκατάλειψη του Μνημονίου μπορεί να κέρδισε ψήφους, αλλά δεν είναι ρεαλιστική, συνεχίζει ο αρθρογράφος. Χωρίς Μνημόνιο η Ελλάδα θα χάσει τα κεφάλαια του πακέτο διάσωσης και οι ελληνικές τράπεζες θα βιώσουν μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Επομένως, συμπληρώνει ο Dixon, χωρίς τη λιτότητα του Μνημονίου η Ελλάδα θα ακολουθήσει, αναπόφευκτα, το δρόμο της ταχείας αποχώρησης από το ευρώ. Και η καταστροφή έρχεται... Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, καθώς οι Έλληνες θα σπεύσουν να "σηκώσουν" μέχρι και τα τελευταία τους ευρώ, προτού αυτά μετατραπούν σε δραχμές... Η κρίση θα μεταδοθεί απευθείας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας μια νέα και μεγαλύτερης ισχύος κρίση.
Επί της ουσίας, οι Έλληνες ψήφισαν το ακατόρθωτο: Παραμονή στο ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις. Η συνέπεια αυτού θα οδηγήσει σε αυτό που δεν θέλουν: Στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Η τελευταία ελπίδα κατά τον Dixon; Η πολιτική κρίση που τροφοδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής να δώσει τροφή για νέους συμβιβασμούς, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της...
Η εναλλακτική, προειδοποιεί ο Dixon, είναι το χάος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης