Περιορίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες μετά την άνοδο της Wall Street λόγω επανεκκίνησης των επαφών ΗΠΑ - Κίνας
(upd20) Περιορίστηκαν οι τραπεζικές απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αφορμή την επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας με τον Dow +1,7% δίνοντας παράλληλα ώθηση και στις ευρωπαικές αγορές με τον Dax +1% από απώλειες άνω του -1% ενδοσυνεδριακά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 818 μονάδες κάτω από την ζώνη των 820 μονάδων που ήταν κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε και την επόμενη στήριξη των 810 μονάδων.
Με βάση ενδείξεις η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ολοκληρωθεί στις 800 ή το μέγιστο 780 μονάδες.
Επίσης σήμερα σημειώθηκαν επιλεκτικές πωλήσεις από την Bank of America στις ελληνικές τράπεζες και με βάση πληροφορίες αμερικανικό fund πούλησε αναδυόμενες αγορές και μαζί και την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,78% η οποία πραγματοποίησε άνω του 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών και ακολούθησαν Εθνική -2,19%, Πειραιώς -1,64% η οποία δέχθηκε ενδοσυνεδριακά και τις μεγαλύτερες πιέσεις που ξεπέρασαν το -10%.
Με οριακή πτώση -0,36% έκλεισε η Alpha Bank με χαμηλό ημέρας -5,56% ενώ και η Attica Bank περιόρισε τις απώλειες στο -1,09% από -5,99%
Επίσης, απώλειες κατέγραψε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με τον Ελλάκτωρα -3,76%, ΕΧΑΕ -3,69%...
Σημειώνεται ότι μέσω πακέτου αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ πουλήθηκαν οι ίδιες μετοχές της Ελλάκτωρ στην τιμή των 2 ευρώ ανά μετοχή καθώς η διοίκηση είχε ανακοινώσει πως μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης θα διέθετε σήμερα (13/8) ή αύριο τις ίδιες μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 2,1% του συνόλου των μετοχών περίπου.
Ειδικότερα πουλήθηκαν 4,57 εκατ. μετοχές με συνολική αξία 9,1 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, στα ελληνικά ομόλογα μετά την μεγάλη επιδείνωση λόγω Ιταλίας σημειώνεται οριακή βελτίωση με το 10ετές 2,13% από 2,19 ενδοσυνεδριακά
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού εντούτοις έχει μετριαστεί ο αρχικός ενθουσιασμός με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σωρευτικές απώλειες, μετεκλογικώς 8,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης 21,71%.
Ο σοβαρότερος λόγος για την πτώση στην ελληνική αγορά είναι, εκτός της συνηθισμένης πρακτικής των επενδυτών να αγοράζουν στην φήμη και να πουλάνε στην είδηση, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις όπως Ιταλία, Brexit, η κρίση στην Αργεντινή που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές – όπως την ελληνική - .
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στα σχέδια της για ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ΑΕΠ και πλεόνασμα.
Από την άλλη οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες καθώς συνεχίζουν να έχουν αδύναμα κεφάλαια τα οποία και λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ αλλά και των stress tests του Ιουλίου 2020 το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Όλα αυτά δικαιολογούν την στάση του βρετανικού fund Lansdowne που συνεχίζει να αυξάνει τις short θέσεις σε τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πηγές οι λύσεις για την εξυγίανση της, δεν μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα ενώ η κεφαλαιοποίηση των 600 εκατ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της εταιρίας
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean, Jumbo, Lamda...
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,23% και τον Γενικό Δείκτη -0,64%.
Λίγο πριν τις 16:00, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα η Πειραιώς -10,15% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,12% ενώ μισή ώρα αργότερα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό στο -2,91%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 655,85 μονάδες με πτώση -1,68%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -1,52% στις 818 μονάδες έχοντας υψηλό στις 825,91 μονάδες και χαμηλό στις 807,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 59,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 44,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,54 εκατ. ευρώ και όγκου 8,71 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 375 χιλ. τεμάχια αξίας 761 χιλ. ευρώ και η Eurobank 3,77 εκατ. τεμάχια αξίας 2,64 εκατ. ευρώ.
Επίσης μεταβιβάστηκε το πακέτο των 4,57 εκατ. μετοχών του Ελλάκτωρα συνολικής αξίας 9,14 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818 μονάδες κάτω από την πρώτη στήριξη των 820 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε και την δεύτερη στήριξη των 810 μονάδων ενώ ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 850 με 870 μονάδες ενώ μόνο διάσπαση των 900 μονάδων θα οδηγήσει στις 920-930 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 657 μονάδες πάνω από την πρώτη στήριξη των 640 μονάδων - με χαμηλό ημέρας τις 626,24 μονάδες - ενώ ακολουθεί η ζώνη των 620-630 μονάδων.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 750 μονάδων.
Οριακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,13%
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2,13% και το ιταλικό 10ετές στο 1,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 190 μ.β
Σταθεροποίηση, καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 276 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των 2,31 μονάδων που κατέγραψε πρόσφατα
Στην Αργεντινή λόγω της πολιτικής κρίσης το CDS έχει εκτοξευθεί στις 1169 μονάδες βάσης.
Τραπεζικά νέα
Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο.
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Τα νέα stress tests θα έχουν ως παραδοχές τους ισολογισμούς χρήσης 2019 και θα ανακοινωθούν μάλλον Ιούλιο 2020.
Αν και δεν είναι σαφές εάν θα διεξαχθούν νέα AQRs δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες – εξέλιξη προφανώς αρνητική χρηματιστηριακά τουλάχιστον – ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την άντληση νέων κεφαλαίων τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω tier 2 με επιτόκια 9,75% ή ακόμη 8,25% δεν είναι συμφέρουσες επιλογές καθώς είναι μεγάλο το ετήσιο κόστος για πληρωμές τόκων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη κεφαλαίων όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εξυγίανση των ισολογισμών και την μείωση των προβληματικών δανείων αλλά και για ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και από το 2015 έχουν παρέλθει 4 χρόνια ενώ πρόσφατα η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. με επιτόκιο 9,75%, η Εθνική άντηλσε 400 εκατ. ευρώ με εποιτόκιο 8,25% μέσω tier 2 και θα ακολουθήσει και η Alpha bank με 400 – 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% με 7,5%.
Η επικαιρότητα
Περιπλέκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τον Matteo Salvini να εμμένει στη στρατηγική του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα να αλλάζουν τις ισορροπίες και τον πρόεδρο Mattarella να τηρεί στάση αναμονής.
Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει σήμερα(13/8) στις 19:00 ώρα Ελλάδας, για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Lega του M. Salvini, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Από την άλλη, τέλος στην φημολογία περί συνεργασίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, ώστε να καταψηφιστεί η προσπάθεια του M. Salvini να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, βάζει ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio.
Σημειώνεται ότι η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, καθώς το επόμενο δίμηνο πρέπει να αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020, που θα γίνει υπό βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω φόβων για δημοσιονομική διολίσθηση.
Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Borris Johhnson πρέπει να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πάση θυσία», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Daily Telegraph και δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.
Ο Johnson έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του εάν και κατά πόσον θα καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή όχι, παρά το γεγονός ότι πολλοί στο κοινοβούλιο του ΗΒ εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, το 54% του δείγματος της δημοσκόπησης που διενήργησε συμφωνεί με το δήλωση «ο πρωθυπουργός πρέπει να επιτύχει το Brexit πάση θυσία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου εάν απαιτείται, για να εμποδίσει τα μέλη της Βουλής να το σταματήσουν».
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, μετά τη νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο.
Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων δασμών της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, ενώ στρέφονται σταδιακά σε «ασφαλή καταφύγια» όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,63% στις 2797,26 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,10%% στις 25281,30 μονάδες.
Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την άνοδο στην Wall Street
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος αμέσως μετά το άνοιγμα, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά γεγονός που άλλάξε και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1% από απώλειες άνω του 1% ενδοσυνεδριακά, ο CAC στο Παρίσι στο+1,3%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +0,5%%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1,7%, ο S&P με κέρδη +1,7%, ο Nasdaq στο +1,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,09% (8,66 δολ)
Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω Wall
Περιορίστηκαν οι αρχικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνας
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,78% και ακολούθησαν οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0980 ευρώ με πτώση -2,19% με όγκο 7,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,38 ευρώ με πτώση -0,36% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,52 ευρώ με πτώση -1,64% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,70 ευρώ με πτώση -2,78% με όγκο 24,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5820 ευρώ, με πτώση -5,83% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3635 ευρώ με πτώση -1,09%, με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,92 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ
Με απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean, Lamda, Jumbo..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,14 με πτώση -0,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,02 ευρώ με πτώση -1,48% και αποτίμηση 5,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,52 ευρώ με πτώση -1,72% και αποτίμηση 585 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9720 ευρώ με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 458 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,70 ευρώ με πτώση -0,67% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,40 ευρώ με πτώση -1,72%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,05 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,22 ευρώ με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,96 ευρώ με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ με πτώση -2,68% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3480 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ με πτώση -1,69% και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1284 ευρώ με άνοδο +1,90% και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές στο 2,13% από 2,19% - Το CDS της Αργεντινής στις 1169 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν λόγω της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και την Αργεντινή.
Ο Salvini και η Lega απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και πιθανότατα η Ιταλία να οδηγηθεί Οκτώβριο σε εκλογές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,13% από 2,19% υψηλό ημέρας.
Επίσης το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βελτιώνεται στο 1,63%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,75% με απόδοση αγοράς 0,79% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,92%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,11%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,93%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,55%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 116 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 118 μονάδες βάσης και απόδοση 3,067%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1010 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,76% ή 276 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα παρά την πολιτική κρίση
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,63% στις 13 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/8/2019 στο -0,61% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 και 13 Αυγούστου 2019 στο -0,619%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,064% σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,157% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,124% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2019 στο 0,438%.
www.bankingnews.gr
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 818 μονάδες κάτω από την ζώνη των 820 μονάδων που ήταν κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε και την επόμενη στήριξη των 810 μονάδων.
Με βάση ενδείξεις η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ολοκληρωθεί στις 800 ή το μέγιστο 780 μονάδες.
Επίσης σήμερα σημειώθηκαν επιλεκτικές πωλήσεις από την Bank of America στις ελληνικές τράπεζες και με βάση πληροφορίες αμερικανικό fund πούλησε αναδυόμενες αγορές και μαζί και την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,78% η οποία πραγματοποίησε άνω του 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών και ακολούθησαν Εθνική -2,19%, Πειραιώς -1,64% η οποία δέχθηκε ενδοσυνεδριακά και τις μεγαλύτερες πιέσεις που ξεπέρασαν το -10%.
Με οριακή πτώση -0,36% έκλεισε η Alpha Bank με χαμηλό ημέρας -5,56% ενώ και η Attica Bank περιόρισε τις απώλειες στο -1,09% από -5,99%
Επίσης, απώλειες κατέγραψε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με τον Ελλάκτωρα -3,76%, ΕΧΑΕ -3,69%...
Σημειώνεται ότι μέσω πακέτου αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ πουλήθηκαν οι ίδιες μετοχές της Ελλάκτωρ στην τιμή των 2 ευρώ ανά μετοχή καθώς η διοίκηση είχε ανακοινώσει πως μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης θα διέθετε σήμερα (13/8) ή αύριο τις ίδιες μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 2,1% του συνόλου των μετοχών περίπου.
Ειδικότερα πουλήθηκαν 4,57 εκατ. μετοχές με συνολική αξία 9,1 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, στα ελληνικά ομόλογα μετά την μεγάλη επιδείνωση λόγω Ιταλίας σημειώνεται οριακή βελτίωση με το 10ετές 2,13% από 2,19 ενδοσυνεδριακά
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού εντούτοις έχει μετριαστεί ο αρχικός ενθουσιασμός με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σωρευτικές απώλειες, μετεκλογικώς 8,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης 21,71%.
Ο σοβαρότερος λόγος για την πτώση στην ελληνική αγορά είναι, εκτός της συνηθισμένης πρακτικής των επενδυτών να αγοράζουν στην φήμη και να πουλάνε στην είδηση, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις όπως Ιταλία, Brexit, η κρίση στην Αργεντινή που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές – όπως την ελληνική - .
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στα σχέδια της για ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ΑΕΠ και πλεόνασμα.
Από την άλλη οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες καθώς συνεχίζουν να έχουν αδύναμα κεφάλαια τα οποία και λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ αλλά και των stress tests του Ιουλίου 2020 το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Όλα αυτά δικαιολογούν την στάση του βρετανικού fund Lansdowne που συνεχίζει να αυξάνει τις short θέσεις σε τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πηγές οι λύσεις για την εξυγίανση της, δεν μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα ενώ η κεφαλαιοποίηση των 600 εκατ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της εταιρίας
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean, Jumbo, Lamda...
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,23% και τον Γενικό Δείκτη -0,64%.
Λίγο πριν τις 16:00, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα η Πειραιώς -10,15% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,12% ενώ μισή ώρα αργότερα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό στο -2,91%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 655,85 μονάδες με πτώση -1,68%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -1,52% στις 818 μονάδες έχοντας υψηλό στις 825,91 μονάδες και χαμηλό στις 807,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 59,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 44,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,54 εκατ. ευρώ και όγκου 8,71 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 375 χιλ. τεμάχια αξίας 761 χιλ. ευρώ και η Eurobank 3,77 εκατ. τεμάχια αξίας 2,64 εκατ. ευρώ.
Επίσης μεταβιβάστηκε το πακέτο των 4,57 εκατ. μετοχών του Ελλάκτωρα συνολικής αξίας 9,14 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818 μονάδες κάτω από την πρώτη στήριξη των 820 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε και την δεύτερη στήριξη των 810 μονάδων ενώ ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 850 με 870 μονάδες ενώ μόνο διάσπαση των 900 μονάδων θα οδηγήσει στις 920-930 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 657 μονάδες πάνω από την πρώτη στήριξη των 640 μονάδων - με χαμηλό ημέρας τις 626,24 μονάδες - ενώ ακολουθεί η ζώνη των 620-630 μονάδων.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 750 μονάδων.
Οριακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,13%
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2,13% και το ιταλικό 10ετές στο 1,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 190 μ.β
Σταθεροποίηση, καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 276 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των 2,31 μονάδων που κατέγραψε πρόσφατα
Στην Αργεντινή λόγω της πολιτικής κρίσης το CDS έχει εκτοξευθεί στις 1169 μονάδες βάσης.
Τραπεζικά νέα
Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο.
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Τα νέα stress tests θα έχουν ως παραδοχές τους ισολογισμούς χρήσης 2019 και θα ανακοινωθούν μάλλον Ιούλιο 2020.
Αν και δεν είναι σαφές εάν θα διεξαχθούν νέα AQRs δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες – εξέλιξη προφανώς αρνητική χρηματιστηριακά τουλάχιστον – ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την άντληση νέων κεφαλαίων τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω tier 2 με επιτόκια 9,75% ή ακόμη 8,25% δεν είναι συμφέρουσες επιλογές καθώς είναι μεγάλο το ετήσιο κόστος για πληρωμές τόκων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη κεφαλαίων όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εξυγίανση των ισολογισμών και την μείωση των προβληματικών δανείων αλλά και για ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και από το 2015 έχουν παρέλθει 4 χρόνια ενώ πρόσφατα η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. με επιτόκιο 9,75%, η Εθνική άντηλσε 400 εκατ. ευρώ με εποιτόκιο 8,25% μέσω tier 2 και θα ακολουθήσει και η Alpha bank με 400 – 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% με 7,5%.
Η επικαιρότητα
Περιπλέκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τον Matteo Salvini να εμμένει στη στρατηγική του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα να αλλάζουν τις ισορροπίες και τον πρόεδρο Mattarella να τηρεί στάση αναμονής.
Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει σήμερα(13/8) στις 19:00 ώρα Ελλάδας, για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Lega του M. Salvini, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Από την άλλη, τέλος στην φημολογία περί συνεργασίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, ώστε να καταψηφιστεί η προσπάθεια του M. Salvini να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, βάζει ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio.
Σημειώνεται ότι η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, καθώς το επόμενο δίμηνο πρέπει να αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020, που θα γίνει υπό βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω φόβων για δημοσιονομική διολίσθηση.
Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Borris Johhnson πρέπει να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πάση θυσία», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Daily Telegraph και δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.
Ο Johnson έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του εάν και κατά πόσον θα καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή όχι, παρά το γεγονός ότι πολλοί στο κοινοβούλιο του ΗΒ εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, το 54% του δείγματος της δημοσκόπησης που διενήργησε συμφωνεί με το δήλωση «ο πρωθυπουργός πρέπει να επιτύχει το Brexit πάση θυσία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου εάν απαιτείται, για να εμποδίσει τα μέλη της Βουλής να το σταματήσουν».
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, μετά τη νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο.
Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων δασμών της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, ενώ στρέφονται σταδιακά σε «ασφαλή καταφύγια» όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,63% στις 2797,26 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,10%% στις 25281,30 μονάδες.
Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την άνοδο στην Wall Street
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος αμέσως μετά το άνοιγμα, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά γεγονός που άλλάξε και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1% από απώλειες άνω του 1% ενδοσυνεδριακά, ο CAC στο Παρίσι στο+1,3%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +0,5%%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1,7%, ο S&P με κέρδη +1,7%, ο Nasdaq στο +1,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,09% (8,66 δολ)
Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω Wall
Περιορίστηκαν οι αρχικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνας
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,78% και ακολούθησαν οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0980 ευρώ με πτώση -2,19% με όγκο 7,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,38 ευρώ με πτώση -0,36% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,52 ευρώ με πτώση -1,64% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,70 ευρώ με πτώση -2,78% με όγκο 24,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5820 ευρώ, με πτώση -5,83% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3635 ευρώ με πτώση -1,09%, με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,92 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ
Με απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean, Lamda, Jumbo..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,14 με πτώση -0,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,02 ευρώ με πτώση -1,48% και αποτίμηση 5,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,52 ευρώ με πτώση -1,72% και αποτίμηση 585 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9720 ευρώ με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 458 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,70 ευρώ με πτώση -0,67% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,40 ευρώ με πτώση -1,72%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,05 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,22 ευρώ με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,96 ευρώ με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ με πτώση -2,68% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3480 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ με πτώση -1,69% και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1284 ευρώ με άνοδο +1,90% και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές στο 2,13% από 2,19% - Το CDS της Αργεντινής στις 1169 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν λόγω της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και την Αργεντινή.
Ο Salvini και η Lega απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και πιθανότατα η Ιταλία να οδηγηθεί Οκτώβριο σε εκλογές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,13% από 2,19% υψηλό ημέρας.
Επίσης το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βελτιώνεται στο 1,63%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,75% με απόδοση αγοράς 0,79% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,92%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,11%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,93%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,55%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 116 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 118 μονάδες βάσης και απόδοση 3,067%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1010 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,76% ή 276 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα παρά την πολιτική κρίση
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,63% στις 13 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/8/2019 στο -0,61% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 και 13 Αυγούστου 2019 στο -0,619%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,064% σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,157% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,124% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2019 στο 0,438%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών