Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 690 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Στο επίκεντρο η Πειραιώς με κέρδη +8,06%
(upd16) Άτονα ανοδικά έκλεισε η χρηματισυτηριακή αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα τα κέρδη +8,06% της Πειραιώς - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - αλλά και της Lamda +4,43% .. με χαμηλό όμως τζίρο και όγκο συναλλαγών, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην νέα κυβερνητική και πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία.
Από την άλλη, πιέσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo -2,26%, Motor Oil -2,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,43%... στάθηκαν εμπόδιο να κλείσει η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων με επόμενο στόχο τις 850 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +8,06% και ακολούθησαν Eurobank +3,08%, Alpha Bank +2,88%, Εθνική +2,39% ενώ με οριακά κέρδη +0,24% έκλεισε η Attica Bank.
Εν τω μεταξύ, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DΑΧ στην Γερμανία +1,2%.. ενώ την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου με κέρδη +1,7% καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον πρόεδρο Mattarella, με στόχο την δημιουργία νέας κυβέρνησης.
Επίσης και τα ομόλογα στην Ιταλία έχουν υποχωρήσει στο 1,32% το 10ετές, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές στο 1,99% πλησίον στο ιστορικό χαμηλό 1,938%.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2984 μονάδες βάσης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η Lamda +4,43% καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των τεσσάρων ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) που απαιτούνται για να προχωρήσει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Επίσης, με κέρδη +1,93% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν εμφανιστεί πέραν από την Pimco – Qualco πλήθος ενδιαφερομένων όπως η J P Morgan και η Nomura.
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παρουσιάζοντας πλήθος προτάσεων για ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και λύσεις σε βασικά προβλήματα της οικονομίας αλλά το θέμα είναι πότε θα επενδύσουν οι ξένοι πραγματικά κεφάλαια.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ελληνικό καθώς έχουν σημειολογία και ουσία όχι μόνο γιατί θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο έμμεσα αλλά γιατί θα αποδείξουν ότι με κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν βεβαίως και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές εάν θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς σοβαρά προβλήματα όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit, η νέα πολιτική κρίση σε Ιταλία και Αργεντινή παραμένουν άλυτα.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,44% και τον Γενικό Δείκτη +0,26%
Λίγο μετά τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank +4,11%....αλλά και τα κέρδη στην Lamda +5,57%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,17% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη +0,90%.
Περί τις 16:30 με πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,7%, Jumbo -3,3%... καταγράφηκε το χαμηλό ημέρας του Γενικού Δείκτη στο -0,28%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 690,86 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με κέρδη +3,47%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 832 μονάδες έχοντας υψηλό στις 837,17 μονάδες και χαμηλό στις 827,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,24 εκατ. ευρώ και όγκου 557 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 690,86 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 680 μονάδων και οριακά την επόμενη των 690 μονάδων και ακολουθούν οι 700 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Προς τα τέλη Οκτωβρίου 2019 μετατίθεται η έγκριση του ελληνικού σχεδίου για την συλλογική μείωση των NPEs μέσω APS ή Ιταλικού μοντέλου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν έως τον Μάιο να εγκριθεί η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βασικού μετόχου των τραπεζών) και της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων έως 20 δισεκ. με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για τα senior bond που θα εκδώσουν.
Στα 20 δισεκ. NPEs προς τιτλοποίηση τα κύρια ομόλογα senior bond θα ήταν 6-7 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγάλη καθυστέρηση μιας πρότασης που δεν απέχει ουσιωδώς από την αντίστοιχη ιταλική σχετίζεται με την γραφειοκρατία της DGComp.
Από την άλλη, μέρος της χρονοκαθυστέρησης αποδίδεται και στις διαφωνίες των τραπεζών για το κόστος που θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο για τις παρεχόμενες εγγυήσεις.
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση του 5ετούς CDS από τις 231 μονάδες βάσης (25 Ιουλίου 2019) στις 293 μονάδες βάσης καθώς σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο το μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο στηρίζεται πάνω σ΄ αυτό αυξάνοντας το επιτόκιο στο 2,93% αντίστοιχα.
Από την άλλη, το τελευταίο 4μηνο του 2019 θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο σημαντικό που καθορίζει όχι μόνο την πορεία των μετοχών ή τα κέρδη αλλά αποτελεί εφαλτήριο και για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν θεσμικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τα stress tests του Ιουλίου 2020 τα οποία θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών 2019.
Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η επικαιρότητα
Αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση η ιταλική οικονομία σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2020
Η κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Giuseppe Conte και μάλιστα με χρήση εξαιρετικά επιθετικών εκφράσεων ενάντια στον άλλοτε κυβερνητικό του σύμμαχο, Matteo Salvini δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας.
Σημειώνεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Conte ενώ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.
Ο Ιταλός πρόεδρος θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος θα έχει κρίσιμες επαφές με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel για το Brexit.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Johnson, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας με τη Merkel, με τις συζητήσεις πάντως μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες.
Ο Johnson έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανάγκη να υπάρξει Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της προκατόχου του Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποιώντας ότι ούτως ή άλλως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία.
Από την άλλη η ΕΕ είναι κατηγορηματική στην αντίθεση της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ιαπωνίας έως τον Σεπτέμβριο, αν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν εντός της εβδομάδας.
Από σήμερα Τετάρτη 21/8 ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Toshimitsu Motegi και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer θα έχουν ένα διήμερο επαφών στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να θέσουν τις βάσεις για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στο περιθώριο της συνάντησης της G7 που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία.
Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,28%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,01% στις 2880,33 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 26270,04 μονάδες.
Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα πρακτικά της Fed και στο πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιταλία.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο 1,7%, εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον πρόεδρο Mattarella, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου με τις αγορές να εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, οι αγορές στην Ιταλία λαμβάνουν ώθηση και από τις αναφορές για τις συζητήσεις συγχώνευσης μεταξύ FIat Chrysler και Renault.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +12%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +1,1%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,8%, ο S&P στο +0,8%, ο Nasdaq με κέρδη +0,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,57% (8,89 δολ)
Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς +8,06%
Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,23 ευρώ με άνοδο +2,39% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5020 ευρώ με άνοδο +2,88% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6820 ευρώ με άνοδο +8,06% με όγκο 1,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7020 ευρώ με άνοδο +3,08% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6020 ευρώ, με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4140 ευρώ με άνοδο +0,24%, με όγκο 380 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 191 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ με πτώση -1,7% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ
Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε η Lamda +4,43%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Viohalco.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,84 με άνοδο +0,24% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ με πτώση -0,74% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,64 ευρώ με άνοδο +1,93% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,03 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,51 ευρώ με πτώση -0,58% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,90 ευρώ με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,24 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,24 ευρώ με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,06 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ με πτώση -2,26% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3840 ευρώ με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,29 ευρώ με πτώση -1,12% και με κεφαλαιοποίηση στα 274 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε στα 0,1358 ευρώ με άνοδο +2,57% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,99%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει ράλι όπως και τα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,99% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 67 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,75% με απόδοση αγοράς 0,78% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89% με απόδοση αγοράς 1,90% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,27 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,41 μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 267 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2984 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,90% ή 290 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης – Βελτίωση στην Ιταλία
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,32% στις 21 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/8/2019 στο -0,68% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.
www.bankingnews.gr
Από την άλλη, πιέσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo -2,26%, Motor Oil -2,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,43%... στάθηκαν εμπόδιο να κλείσει η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων με επόμενο στόχο τις 850 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +8,06% και ακολούθησαν Eurobank +3,08%, Alpha Bank +2,88%, Εθνική +2,39% ενώ με οριακά κέρδη +0,24% έκλεισε η Attica Bank.
Εν τω μεταξύ, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DΑΧ στην Γερμανία +1,2%.. ενώ την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου με κέρδη +1,7% καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον πρόεδρο Mattarella, με στόχο την δημιουργία νέας κυβέρνησης.
Επίσης και τα ομόλογα στην Ιταλία έχουν υποχωρήσει στο 1,32% το 10ετές, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές στο 1,99% πλησίον στο ιστορικό χαμηλό 1,938%.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2984 μονάδες βάσης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η Lamda +4,43% καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των τεσσάρων ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) που απαιτούνται για να προχωρήσει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Επίσης, με κέρδη +1,93% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν εμφανιστεί πέραν από την Pimco – Qualco πλήθος ενδιαφερομένων όπως η J P Morgan και η Nomura.
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παρουσιάζοντας πλήθος προτάσεων για ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και λύσεις σε βασικά προβλήματα της οικονομίας αλλά το θέμα είναι πότε θα επενδύσουν οι ξένοι πραγματικά κεφάλαια.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ελληνικό καθώς έχουν σημειολογία και ουσία όχι μόνο γιατί θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο έμμεσα αλλά γιατί θα αποδείξουν ότι με κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν βεβαίως και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές εάν θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς σοβαρά προβλήματα όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit, η νέα πολιτική κρίση σε Ιταλία και Αργεντινή παραμένουν άλυτα.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,44% και τον Γενικό Δείκτη +0,26%
Λίγο μετά τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank +4,11%....αλλά και τα κέρδη στην Lamda +5,57%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,17% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη +0,90%.
Περί τις 16:30 με πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,7%, Jumbo -3,3%... καταγράφηκε το χαμηλό ημέρας του Γενικού Δείκτη στο -0,28%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 690,86 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με κέρδη +3,47%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 832 μονάδες έχοντας υψηλό στις 837,17 μονάδες και χαμηλό στις 827,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,24 εκατ. ευρώ και όγκου 557 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 690,86 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 680 μονάδων και οριακά την επόμενη των 690 μονάδων και ακολουθούν οι 700 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Προς τα τέλη Οκτωβρίου 2019 μετατίθεται η έγκριση του ελληνικού σχεδίου για την συλλογική μείωση των NPEs μέσω APS ή Ιταλικού μοντέλου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν έως τον Μάιο να εγκριθεί η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βασικού μετόχου των τραπεζών) και της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων έως 20 δισεκ. με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για τα senior bond που θα εκδώσουν.
Στα 20 δισεκ. NPEs προς τιτλοποίηση τα κύρια ομόλογα senior bond θα ήταν 6-7 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγάλη καθυστέρηση μιας πρότασης που δεν απέχει ουσιωδώς από την αντίστοιχη ιταλική σχετίζεται με την γραφειοκρατία της DGComp.
Από την άλλη, μέρος της χρονοκαθυστέρησης αποδίδεται και στις διαφωνίες των τραπεζών για το κόστος που θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο για τις παρεχόμενες εγγυήσεις.
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση του 5ετούς CDS από τις 231 μονάδες βάσης (25 Ιουλίου 2019) στις 293 μονάδες βάσης καθώς σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο το μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο στηρίζεται πάνω σ΄ αυτό αυξάνοντας το επιτόκιο στο 2,93% αντίστοιχα.
Από την άλλη, το τελευταίο 4μηνο του 2019 θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο σημαντικό που καθορίζει όχι μόνο την πορεία των μετοχών ή τα κέρδη αλλά αποτελεί εφαλτήριο και για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν θεσμικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τα stress tests του Ιουλίου 2020 τα οποία θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών 2019.
Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η επικαιρότητα
Αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση η ιταλική οικονομία σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2020
Η κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Giuseppe Conte και μάλιστα με χρήση εξαιρετικά επιθετικών εκφράσεων ενάντια στον άλλοτε κυβερνητικό του σύμμαχο, Matteo Salvini δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας.
Σημειώνεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Conte ενώ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.
Ο Ιταλός πρόεδρος θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος θα έχει κρίσιμες επαφές με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel για το Brexit.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Johnson, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας με τη Merkel, με τις συζητήσεις πάντως μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες.
Ο Johnson έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανάγκη να υπάρξει Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της προκατόχου του Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποιώντας ότι ούτως ή άλλως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία.
Από την άλλη η ΕΕ είναι κατηγορηματική στην αντίθεση της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ιαπωνίας έως τον Σεπτέμβριο, αν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν εντός της εβδομάδας.
Από σήμερα Τετάρτη 21/8 ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Toshimitsu Motegi και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer θα έχουν ένα διήμερο επαφών στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να θέσουν τις βάσεις για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στο περιθώριο της συνάντησης της G7 που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία.
Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,28%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,01% στις 2880,33 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 26270,04 μονάδες.
Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα πρακτικά της Fed και στο πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιταλία.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο 1,7%, εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον πρόεδρο Mattarella, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου με τις αγορές να εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, οι αγορές στην Ιταλία λαμβάνουν ώθηση και από τις αναφορές για τις συζητήσεις συγχώνευσης μεταξύ FIat Chrysler και Renault.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +12%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +1,1%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,8%, ο S&P στο +0,8%, ο Nasdaq με κέρδη +0,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,57% (8,89 δολ)
Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς +8,06%
Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,23 ευρώ με άνοδο +2,39% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5020 ευρώ με άνοδο +2,88% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6820 ευρώ με άνοδο +8,06% με όγκο 1,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7020 ευρώ με άνοδο +3,08% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6020 ευρώ, με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4140 ευρώ με άνοδο +0,24%, με όγκο 380 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 191 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ με πτώση -1,7% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ
Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε η Lamda +4,43%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Viohalco.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,84 με άνοδο +0,24% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ με πτώση -0,74% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,64 ευρώ με άνοδο +1,93% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,03 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,51 ευρώ με πτώση -0,58% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,90 ευρώ με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,24 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,24 ευρώ με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,06 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ με πτώση -2,26% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3840 ευρώ με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,29 ευρώ με πτώση -1,12% και με κεφαλαιοποίηση στα 274 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε στα 0,1358 ευρώ με άνοδο +2,57% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,99%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει ράλι όπως και τα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,99% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 67 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,75% με απόδοση αγοράς 0,78% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89% με απόδοση αγοράς 1,90% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,27 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,41 μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 267 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2984 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,90% ή 290 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης – Βελτίωση στην Ιταλία
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,32% στις 21 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/8/2019 στο -0,68% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών