Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Έστω ότι η τρόικα σταματά τη βοήθεια προς την Αθήνα... Τι θα συμβεί μετά; Μπορεί ή όχι η ΕΚΤ να σώσει τις ελληνικές τράπεζες; Τι θα συμβεί σε ομόλογα, collaterals, καταθέσεις και οικονομία...

Goldman Sachs: Έστω ότι η τρόικα σταματά τη βοήθεια προς την Αθήνα... Τι θα συμβεί μετά; Μπορεί ή όχι η ΕΚΤ να σώσει τις ελληνικές τράπεζες; Τι θα συμβεί σε ομόλογα, collaterals, καταθέσεις και οικονομία...
Tην επόμενη μέρα της Ελλάδας, αν η τρόικα αποφασίσει να σταματήσει την καταβολή των δόσεων προς την Αθήνα, επιχειρεί να περιγράψει στην τελευταία έκθεσή της η Goldman Sachs, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα υψίστης σημασίας την αντίδραση της ΕΚΤ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην κατεύθυνση στήριξης και θωράκισης των ελληνικών τραπεζών....
Στην έκθεσή τους με τίτλο "A Stop In Greek Payments – ECB Reaction is Key" (Oι δόσεις προς την Ελλάδα σταματούν - Κλειδί η αντίδραση της ΕΚΤ), οι αναλυτές του οίκου εξηγούν βήμα - βήμα τι περιμένει τους Έλληνες, αν η τρόικα αποφασίσει να τερματίσει τη βοήθεια προς την Αθήνα...
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον είναι εκείνη που θα καθορίσει, κατά τη Goldman, εάν η Ελλάδα βιώσει μια βαθιά, επώδυνη ύφεση ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματικά τραυματική οικονομική κατάρρευση.
Η ΕΚΤ, εξηγεί ο οίκος, είναι εκείνη που με τη στάση και τη δράση της θα καθορίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες παραμείνουν λειτουργικές ή όχι.
Ποια είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ την επόμενη μέρα της παύσης της παροχής βοήθειας
- Tα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της η ΕΚΤ, ύψους περί τα 50 δισ. ευρώ, πρέπει με κάποιο τρόπο να εξυπηρετηθούν.
Kαθώς όμως η τρόικα καταβάλλει τις δόσεις προς την Αθήνα στον ειδικό λογαριασμό (escrow account) δεν επηρεάζεται άμεσα η σχέση των ελληνικών τραπεζών και της ΕΚΤ. H εξυπηρέτηση των ομολόγων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εσωτερική μεταφορά κεφαλαίων στον επίσημο τομέα (από την τρόικα στην ΕΚΤ).
- Τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Mόλις τα νέα ελληνικά ομόλογα (που προέκυψαν από το PSI+) τεθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας, δεν θα μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ, ώστε αυτή με τη σειρά της να παράσχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Τότε θα γίνει χρήση των κεφαλαίων του ELA (εξέλιξη την οποία ήδη ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΚΤ). Aν και η ΕΚΤ θέτει όρια στα κεφάλαια που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από το ELA, υπάρχει ακόμη περιθώριο (όπως συνέβη και στη διάρκεια του PSI+).
- H κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
H ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η μη φερεγγυότητα των νέων ελληνικών ομολόγων θα προκαλέσει πρόσθετες κεφαλαιακές ελλείψεις. Χωρίς τα νέα κεφάλαια (της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης) οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι φερέγγυες. Η παροχή ρευστότητας σε μη φερέγγυες τράπεζες δεν συνιστά αποστολή της ΕΚΤ. Τότε θα αναλάβει δράση το ΤΧΣ, μέσω επέκτασης του προγράμματος εγγυήσεών του.
- Μαζική φυγή καταθέσεων.
Εάν η εμπιστοσύνη χαθεί και ξεκινήσει η μαζική φυγή - ανάληψη καταθέσεων, οι επιπτώσεις δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν. Θα υπάρξει τεράστια αύξηση στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα. H εξέλιξη αυτή με τη σειρά της θα απαιτήσει περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ, πιθανότατα μέσω της χαλάρωσης των κανόνων για τα collaterals.
Kατά τη Goldman, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επωμιστεί το πολιτικό κόστος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Yπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις, από κοινού με τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά τις πλέον ισχυρότερες, οι οποίες είναι αυτές που στην ουσία κρατούν την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους.
Η εν λόγω συζήτηση, συνεχίζει ο οίκος, γίνεται για να καταστεί σαφές πως δεν υπάρχει αυτόματος και άμεσος συστημικός κίνδυνος κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, ως απευθείας αποτέλεσμα της παύσης των δόσεων της τρόικα. Η Goldman επισημαίνει πως η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να σώσει τις ελληνικές τράπεζες, αρκεί να αποφασίσει να παρακάμψει ορισμένους από τους κανονισμούς και τις αρχές της....
"Έως έναν βαθμό, η δράση της ΕΚΤ θα καθοριστεί από τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης", σχολιάζει ο οίκος, αναφερόμενος στο τι... θα αναδείξουν οι κάλπες στις 17 Ιουνίου.
Ένα λειτουργικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τον οίκο:
1) θα διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις
2) θα επιτρέψει την πρόσβαση των νοικοκυριών στις καταθέσεις τους
3) θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του συστήματος πληρωμών
4) θα διευκολύνει την εξαγωγική δραστηριότητα και το εμπόριο
5) θα δώσει τη δυνατότητα στους εισαγωγείς να προμηθεύσουν την οικονομία με βασικά αγαθά, όπως ενέργεια, πετρέλαιο, τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης