Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διχάζει τους αναλυτές η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – Αβέβαιο το κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες – Συνεχίζουν τράπεζες και επιχειρήσεις να προετοιμάζονται καθώς ο χρόνος τελειώνει

Διχάζει τους αναλυτές η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – Αβέβαιο το κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες – Συνεχίζουν τράπεζες και επιχειρήσεις να προετοιμάζονται καθώς ο χρόνος τελειώνει
Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται ότι έχουν χωριστεί οικονομολόγοι και αναλυτές στο ζήτημα της Ελλάδας, με την προοπτική εξόδου να απασχολεί όλο και περισσότερο κυρίως για την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, η ευρωζώνη ίσως είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι ψέλλιζαν το τελευταίο 10μηνο. Ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Η πολιτική αστάθεια και οι παλινωδίες της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο γεγονός.  
Η πολιτική της συντήρησης της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει δώσει χρόνο τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι συνέπειες πλέον δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές, με όλους τους εμπλεκόμενους να φαίνονται όλο και πιο προετοιμασμένοι.
Οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει ζημιές εξαιτίας των ελληνικών επενδύσεων, ενώ οι εταιρείες διαμορφώνουν τα συμβόλαια τους με αυτήν την προοπτική. Παράλληλα, οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει τα ταμεία των μηχανισμών στήριξης, για τη ενίσχυση των άλλων αδύναμων κρατών, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.
Επιπλέον, η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα της για το ενδεχόμενο σοκ, ενώ πλέον και δημοσιονομικά φαίνεται πιο ισχυρή. Τα αμερικανικά επενδυτικά fund και οι τράπεζες έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη, περιορίζοντας το πρόβλημα και την πιθανότητα να υπάρξει πανικός όπως όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers.
Ωστόσο, δεν λείπει και η μερίδα των αναλυτών που θεωρούν ότι οι συνέπειες μιας εξόδου είναι αβέβαιες. Δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια το κόστος ενός τέτοιου γεγονότος, και αυτό φαίνεται μετά την διαβεβαίωση Μέρκελ – Ολαντ ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης