Λόγω της Aramco διεθνώς επικρατεί νευρικότητα - H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 866 μονάδων με Alpha και Motor Oil
(upd19) Με στηρίξεις από τις πετρελαϊκές Motor Oil +5,5% λόγω των δραματικών εξελίξεων με την Aramco της Σαουδικής Αραβίας και της Alpha bank +3,5% λόγω του deal για τα NPEs, η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ανοδικά, κοντά στις 868 μονάδες και πάνω από την πρώτη αντίσταση των 860 - 865 μονάδων.
Η αγορά βρήκε στηρίγματα στον ενεργειακό κλάδο, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία οδήγησε σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου βελτιώνοντας τα margin του κλάδου.
Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα με άνοδο 10% στα 65,6 δολάρια το βαρέλι ενώ τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε έντονη νευρικότητα.
Στην ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη του 3% το 2020.
Στα της αγοράς, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εταιρίες πετρελαιοειδών Motor Oil και ΕΛΠΕ που σχεδιάζει ομολογιακό 500 εκατ με επιτόκιο 2,6% με 3%.
Στο επίκεντρο και η MIG που έχασε τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά της κέρδη (έφτασε έως και το +11,3%) λόγω της νέας πρότασης που υποβλήθηκε από την EMMA Capital για την Vivartia ύψους 600 εκατ.
Ωστόσο όπως φαίνεται η πρόταση του Farallon στην MIG για την χρηματοδότηση του χρέους ύψους 250 εκατ είναι η επικρατέστερη....η MIG ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την EMMA Capital, για την Vivartia.
Παράλληλα ξεχώρισε και η Alpha bank λόγω του deal με τα NPEs που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς με 10-12 δισεκ. και έκδοση tier 2 με επιτόκιο 5,80%.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν θετικές τάσεις, με την Alpha bank να ξεχωρίζει.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε Ελλάκτωρ και Cenergy, ενώ ανοδικά έκλεισε οι Motor Oil, λόγω πετρελαίου.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε βελτίωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,60% και το ιταλικό 10ετές στο 0,90%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS βελτιώνεται στις 210 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5138 μονάδες βάσης από 4775 μονάδες βάσης στις 13/09.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Υπό πίεση κινήθηκε τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάστηκε από το διεθνές αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών και το πετρέλαιο.
Σταδιακά όμως οι πιέσεις απορροφήθηκαν, ενώ μετά τις 16:00 με την εμφάνιση ορισμένων σποραδικών ξένων επενδυτών το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στα υψηλά ημέρας.
Εν τέλει, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,18 μονάδες και χαμηλό στις 852,63 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 23 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες... με την MIG να έχει διακινήσει 9,8 εκατ μετοχές.
Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας
Στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από τις εισηγμένες για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών με τους αναλυτές να περιμένουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες που δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα.
Στη σημερινή ατζέντα η Aegean δημοσίευσε αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο και στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η Ελλάκτωρ, η οποία μέσω τηλεδιάσκεψης θα ενημερώσει αύριο τους αναλυτές.
Η Eurobank Equites έθεσε υπό αναθεώρηση τις μετοχές της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ εξετάζει βαθύτερα την ελληνική κατασκευαστική δραστηριότητα και τις υποδομές.
Σημειώνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να βασίζονται στις προηγούμενες εκτιμήσεις και τις τιμές στόχους που είχαν θέσει οι αναλυτές της χρηματιστηριακή.
Το ενδιαφέρον και του γαλλικού Ομίλου Vinci συγκεντρώνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος πήρε παράταση για τις 29 Οκτωβρίου (είχε αρχικώς προγραμματιστεί για 30/9).
Εκτός από την Vinci, άλλοι τρεις φαίνεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι: η Avi Alliance, η οποία διαθέτει το 40% του αεροδρομίου και ανήκει στην καναδική PSP Investments, ο Όμιλος Κοπελούζου ο οποίος ελέγχει το 5% του αεροδρομίου και συμμετέχει με ποσοστό 16,6% στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και μεγάλος κινέζικος Όμιλος.
Όσον αφορά το τίμημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: την φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και την φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση).
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους 29 Οκτωβρίου.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 866 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 865, 880 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 785 μονάδες με την πρώτη στήριξη στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων.
Τραπεζικά νέα
Φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο της Alpha bank για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Το bankingnews πριν περίπου 2,5 μήνες είχε αποκαλύψει όλο το σχέδιο της διοίκησης Ψάλτη τονίζοντας ότι υιοθετεί ένα μοντέλο τύπου Eurobank με στόχο να μειώσει τα NPEs κατά 12 με 15 δισεκ.
Τελικώς ο στόχος αναπροσαρμόζεται στα 10-12 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων αντιστοιχεί το σχέδιο της Alpha bank στο 50% των συνολικών NPEs του ομίλου.
Με βάση τις πτυχές του σχεδίου αυτού που θα ανακοινωθεί σύντομα
1)Η Alpha bank θα μειώσει τα NPEs κατά 10-12 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι τα 21,3 δισεκ. θα μειωθούν στα 11 με 9 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.
2)Με βάση τους ενδιαφερομένους οι βασικοί φαίνεται ότι είναι η Pimco, το Fortress και η Bain Capital.
Πάντως με βάση σοβαρές ενδείξεις η μάχη θα δοθεί μεταξύ Pimco και Fortress.
3)Για το deal αυτό η Alpha bank υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο σε σύνολο 8,38 δισεκ. που διαθέτει.
4)Η Alpha bank μελετάει την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο στο 5,80%.
5)Υπάρχουν σκέψεις να εκδοθεί και υβριδικό τίτλος tier 1 με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει ο κύκλος της έκδοσης ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Η επικαιρότητα
Με τα δημοσιονομικά, δηλαδή με τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, θα ανοίξει η αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα (16/9/2019) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στον χορό θα μπουν την επόμενη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι εκπρόσωποι των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.
Στόχος είναι η 4η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο για να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τα κέρδη από τα ANFA’s και τα SMP’s να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή εντοπίζοντας μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Η σημερινή κυβέρνηση, αν θέλει να αποφύγει τις προηγούμενες συμπληγάδες, θα πρέπει να βάλει φτερά στα πόδια και να τρέξει δεσμεύσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω.
Παράλληλα, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA του ESM που θα δημοσιευθεί τέλη Νοεμβρίου 2019 δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στην ουσία της βιωσιμότητας.
Θα συνεχίσει δηλαδή να θεωρείται μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά το 2032.
Πρακτικά αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι δανειστές δεν δέχονται μειώσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα ούτε το 2020.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2019 η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει καμία διαβεβαίωση ότι θα μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές λόγω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων έχουν βελτιωθεί οι όροι εξυπηρέτησης του.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι λόγω της μείωσης των επιτοκίων – έστω και με αυτό τον πλασματικό τρόπο – έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για την εξυπηρέτηση του.
Με βάση ορισμένα σενάρια η βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να είχε θετική επίδραση 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και μάκρο
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/9) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τις εξελίξεις που αφορούν επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 3.030,75 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,18% και τις 9.902,06 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,06% στις 6.673,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Oil Search αυξήθηκαν κατά +5,98% και +6,47% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,64% και στις 2.062,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,65% στις 10.898,13 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,99% στις 27.082 μονάδες, με τις μετοχές των Geely Automobile και Tencent να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -3,82% και -2% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω αργίας, έχοντας ολοκληρώσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του +1,05% στις 21.988,29 μονάδες.
Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την επίθεση στην Aramco - Στο -0,5% ο DAX
Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,6% στις 12.393 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,35% στις 7.342 μονάδες, τη μικρότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,78% στις 5.610 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στις 22.022 μονάδες με πτώση 0,7%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,62% στις 9.080 μονάδες.
Μεταβλητότητα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha bank
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha bank να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του deal που θα ανακοινώσει με τα NPEs 10-12 δισκ. ευρώ.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6130 ευρώ με άνοδο +0,58% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7190 ευρώ με άνοδο +3,55% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,10 ευρώ με άνοδο +0,13% με όγκο 960 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8350 ευρώ με άνοδο +1,21% με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,50 ευρώ, με κέρδη 3,17% και κεφαλαιοποίηση 652 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4515 ευρώ με άνοδο +2,61%, με όγκο 400 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,72 ευρώ με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ
Ανοδικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, στο επίκεντρο η Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πιέσεις στον Ελλάκτωρα
Ανοδική εικόνα είχαν σήμερα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Σαράντης και Cenergy.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, Titan, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,62 με άνοδο +0,78% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,58 ευρώ με άνοδο +1,78% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 645 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +1,74% και αποτίμηση 3,20 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19 ευρώ με κέρδη 3,37% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,57 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,52 ευρώ με άνοδο +5,49% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,92 ευρώ με άνοδο 0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,60 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,39 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,47 ευρώ με άνοδο +3,01% και με κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1426 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,60% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 204 μονάδες βάσης
Οριακές αγορές σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον απόρροια προφανώς των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,60% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,60% με το αμερικανικό 10ετές 1,85% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 70 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,44% με απόδοση αγοράς 0,47% και απόδοση πώλησης 0,41%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,83%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό 1,02% στις 16 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,69 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,46%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,56%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,50%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,41 μονάδες βάσης και απόδοση 1,98%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,98 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,45%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης από 210 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.138 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,10% ή 210 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία
Πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και πλέον αντιδρούν αρνητικά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,90% στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/9/2019 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,79% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Η αγορά βρήκε στηρίγματα στον ενεργειακό κλάδο, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία οδήγησε σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου βελτιώνοντας τα margin του κλάδου.
Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα με άνοδο 10% στα 65,6 δολάρια το βαρέλι ενώ τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε έντονη νευρικότητα.
Στην ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη του 3% το 2020.
Στα της αγοράς, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εταιρίες πετρελαιοειδών Motor Oil και ΕΛΠΕ που σχεδιάζει ομολογιακό 500 εκατ με επιτόκιο 2,6% με 3%.
Στο επίκεντρο και η MIG που έχασε τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά της κέρδη (έφτασε έως και το +11,3%) λόγω της νέας πρότασης που υποβλήθηκε από την EMMA Capital για την Vivartia ύψους 600 εκατ.
Ωστόσο όπως φαίνεται η πρόταση του Farallon στην MIG για την χρηματοδότηση του χρέους ύψους 250 εκατ είναι η επικρατέστερη....η MIG ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την EMMA Capital, για την Vivartia.
Παράλληλα ξεχώρισε και η Alpha bank λόγω του deal με τα NPEs που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς με 10-12 δισεκ. και έκδοση tier 2 με επιτόκιο 5,80%.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν θετικές τάσεις, με την Alpha bank να ξεχωρίζει.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε Ελλάκτωρ και Cenergy, ενώ ανοδικά έκλεισε οι Motor Oil, λόγω πετρελαίου.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε βελτίωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,60% και το ιταλικό 10ετές στο 0,90%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS βελτιώνεται στις 210 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5138 μονάδες βάσης από 4775 μονάδες βάσης στις 13/09.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Υπό πίεση κινήθηκε τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάστηκε από το διεθνές αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών και το πετρέλαιο.
Σταδιακά όμως οι πιέσεις απορροφήθηκαν, ενώ μετά τις 16:00 με την εμφάνιση ορισμένων σποραδικών ξένων επενδυτών το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στα υψηλά ημέρας.
Εν τέλει, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,18 μονάδες και χαμηλό στις 852,63 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 23 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες... με την MIG να έχει διακινήσει 9,8 εκατ μετοχές.
Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας
Στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από τις εισηγμένες για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών με τους αναλυτές να περιμένουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες που δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα.
Στη σημερινή ατζέντα η Aegean δημοσίευσε αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο και στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η Ελλάκτωρ, η οποία μέσω τηλεδιάσκεψης θα ενημερώσει αύριο τους αναλυτές.
Η Eurobank Equites έθεσε υπό αναθεώρηση τις μετοχές της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ εξετάζει βαθύτερα την ελληνική κατασκευαστική δραστηριότητα και τις υποδομές.
Σημειώνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να βασίζονται στις προηγούμενες εκτιμήσεις και τις τιμές στόχους που είχαν θέσει οι αναλυτές της χρηματιστηριακή.
Το ενδιαφέρον και του γαλλικού Ομίλου Vinci συγκεντρώνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος πήρε παράταση για τις 29 Οκτωβρίου (είχε αρχικώς προγραμματιστεί για 30/9).
Εκτός από την Vinci, άλλοι τρεις φαίνεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι: η Avi Alliance, η οποία διαθέτει το 40% του αεροδρομίου και ανήκει στην καναδική PSP Investments, ο Όμιλος Κοπελούζου ο οποίος ελέγχει το 5% του αεροδρομίου και συμμετέχει με ποσοστό 16,6% στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και μεγάλος κινέζικος Όμιλος.
Όσον αφορά το τίμημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: την φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και την φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση).
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους 29 Οκτωβρίου.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 866 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 865, 880 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 785 μονάδες με την πρώτη στήριξη στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων.
Τραπεζικά νέα
Φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο της Alpha bank για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Το bankingnews πριν περίπου 2,5 μήνες είχε αποκαλύψει όλο το σχέδιο της διοίκησης Ψάλτη τονίζοντας ότι υιοθετεί ένα μοντέλο τύπου Eurobank με στόχο να μειώσει τα NPEs κατά 12 με 15 δισεκ.
Τελικώς ο στόχος αναπροσαρμόζεται στα 10-12 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων αντιστοιχεί το σχέδιο της Alpha bank στο 50% των συνολικών NPEs του ομίλου.
Με βάση τις πτυχές του σχεδίου αυτού που θα ανακοινωθεί σύντομα
1)Η Alpha bank θα μειώσει τα NPEs κατά 10-12 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι τα 21,3 δισεκ. θα μειωθούν στα 11 με 9 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.
2)Με βάση τους ενδιαφερομένους οι βασικοί φαίνεται ότι είναι η Pimco, το Fortress και η Bain Capital.
Πάντως με βάση σοβαρές ενδείξεις η μάχη θα δοθεί μεταξύ Pimco και Fortress.
3)Για το deal αυτό η Alpha bank υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο σε σύνολο 8,38 δισεκ. που διαθέτει.
4)Η Alpha bank μελετάει την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο στο 5,80%.
5)Υπάρχουν σκέψεις να εκδοθεί και υβριδικό τίτλος tier 1 με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει ο κύκλος της έκδοσης ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Η επικαιρότητα
Με τα δημοσιονομικά, δηλαδή με τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, θα ανοίξει η αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα (16/9/2019) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στον χορό θα μπουν την επόμενη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι εκπρόσωποι των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.
Στόχος είναι η 4η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο για να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τα κέρδη από τα ANFA’s και τα SMP’s να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή εντοπίζοντας μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Η σημερινή κυβέρνηση, αν θέλει να αποφύγει τις προηγούμενες συμπληγάδες, θα πρέπει να βάλει φτερά στα πόδια και να τρέξει δεσμεύσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω.
Παράλληλα, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA του ESM που θα δημοσιευθεί τέλη Νοεμβρίου 2019 δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στην ουσία της βιωσιμότητας.
Θα συνεχίσει δηλαδή να θεωρείται μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά το 2032.
Πρακτικά αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι δανειστές δεν δέχονται μειώσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα ούτε το 2020.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2019 η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει καμία διαβεβαίωση ότι θα μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές λόγω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων έχουν βελτιωθεί οι όροι εξυπηρέτησης του.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι λόγω της μείωσης των επιτοκίων – έστω και με αυτό τον πλασματικό τρόπο – έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για την εξυπηρέτηση του.
Με βάση ορισμένα σενάρια η βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να είχε θετική επίδραση 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και μάκρο
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/9) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τις εξελίξεις που αφορούν επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 3.030,75 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,18% και τις 9.902,06 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,06% στις 6.673,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Oil Search αυξήθηκαν κατά +5,98% και +6,47% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,64% και στις 2.062,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,65% στις 10.898,13 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,99% στις 27.082 μονάδες, με τις μετοχές των Geely Automobile και Tencent να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -3,82% και -2% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω αργίας, έχοντας ολοκληρώσει την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του +1,05% στις 21.988,29 μονάδες.
Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την επίθεση στην Aramco - Στο -0,5% ο DAX
Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,6% στις 12.393 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,35% στις 7.342 μονάδες, τη μικρότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,78% στις 5.610 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στις 22.022 μονάδες με πτώση 0,7%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,62% στις 9.080 μονάδες.
Μεταβλητότητα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha bank
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha bank να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του deal που θα ανακοινώσει με τα NPEs 10-12 δισκ. ευρώ.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6130 ευρώ με άνοδο +0,58% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7190 ευρώ με άνοδο +3,55% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,10 ευρώ με άνοδο +0,13% με όγκο 960 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8350 ευρώ με άνοδο +1,21% με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,50 ευρώ, με κέρδη 3,17% και κεφαλαιοποίηση 652 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4515 ευρώ με άνοδο +2,61%, με όγκο 400 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,72 ευρώ με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ
Ανοδικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, στο επίκεντρο η Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πιέσεις στον Ελλάκτωρα
Ανοδική εικόνα είχαν σήμερα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Σαράντης και Cenergy.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, Titan, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,62 με άνοδο +0,78% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,58 ευρώ με άνοδο +1,78% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 645 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +1,74% και αποτίμηση 3,20 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19 ευρώ με κέρδη 3,37% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,57 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,52 ευρώ με άνοδο +5,49% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,92 ευρώ με άνοδο 0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,60 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,39 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,47 ευρώ με άνοδο +3,01% και με κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1426 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,60% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 204 μονάδες βάσης
Οριακές αγορές σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον απόρροια προφανώς των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,60% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,60% με το αμερικανικό 10ετές 1,85% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 70 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,44% με απόδοση αγοράς 0,47% και απόδοση πώλησης 0,41%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,83%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό 1,02% στις 16 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,69 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,46%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,56%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,50%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,41 μονάδες βάσης και απόδοση 1,98%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,98 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,45%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης από 210 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.138 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,10% ή 210 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία
Πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και πλέον αντιδρούν αρνητικά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,90% στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/9/2019 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,79% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών