Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η έρευνα για τον Trump, αφορμή για διόρθωση στο ΧΑ -0,68% στις 862 μον. με ΔΕΗ +5% - Μείωση short από Oceanwood - Το πάρτι στην Ελλάδα τελείωσε

tags :
Η έρευνα για τον Trump, αφορμή για διόρθωση στο ΧΑ -0,68% στις 862 μον. με ΔΕΗ +5% - Μείωση short από Oceanwood - Το πάρτι στην Ελλάδα τελείωσε
O Γενικός Δείκτης στις 862 μονάδες, πάνω από την την πρώτη στήριξη των 860 μονάδων - Κέρδη στην ΔΕΗ +5,29%
(upd18)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 862 μονάδες, πάνω από την στήριξη των 860 μονάδων, περιορίζοντας όμως στις δημοπρασίες, τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα στις τράπεζες με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική  -1,86% - με χαμηλό ημέρας -4,71% - και ακολούθησε η Alpha Bank -1% με χαμηλό ημέρας -3,83% - .
Οριακά υποχώρησαν Εurobank -0,80% με χαμηλό ημέρας -4,91% ενώ η Πειραιώς στο -0,53% με χαμηλό ημέρας -4,02%.
Εν τω μεταξύ, σε μείωση των short θέσεων, προχώρησε το fund Oceanwood, ειδικότερα συνεχίζει να μειώνει την θέση του στην Εθνική σε 1,57% από 1,77% ενώ προχώρησε και στην μείωση στην Eurobank σε 0,75% από 0,89% προηγουμένως.
Πτωτικές τάσεις κατέγραψε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ενώ με κέρδη +5,29% έκλεισε η ΔΕΗ  καθώς παρά τα αδύναμα αποτελέσματα εξαμήνου 2019, εντούτοις  η άρση της αβεβαιότητας ως προς την βιωσιμότητα της πιστοποιήθηκε από την εταιρεία ορκωτών Ernst &Young…
Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά η αγορά ήταν απόρροια την απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ να ξεκινήσει έλεγχο για παραπομπή του Προέδρου Trump...  για την Ουκρανία γεγονός που έχει επιδράσει αρνητικά και τις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο -1% και τον Dax στην Γερμανία -0,90%...
Από την άλλη, εξανεμίζονται οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας καθώς ο Trump δήλωσε χθες 24/09 ότι δεν θα αποδεχθεί μια «κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο ενώ επέκρινε την εμπορική πρακτική της Κίνας ενώ επιβλήθησαν νέες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και επιχειρηματίες που έχουν σχέσεις με το Ιράν.
Επιπλέον, αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία φέρνει η χρεοκοπία της Thomas Cook καθώς την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης ανακοίνωσαν οι θυγατρικές σε Πολωνία και Γερμανία ενώ σε αντίθεση εγκρίθηκε το αίτημα για χρηματοδότηση με 380 εκατ. ευρώ. στην εταιρεία Condor.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, δεν υπάρχουν σοβαροί καταλύτες στον ορίζοντα οπότε θα ακολουθεί την διεθνή τάση.
Η πιθανότητα διαφοροποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έναντι των διεθνών αγορών είναι μηδενική, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εύκολος στόχος για κερδοσκοπία.

Από την άλλη, στη αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,35% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,308%,  ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84%.
Σταθεροποιητικά κινείται και το ελληνικό CDS στις 214 μονάδες βάσης  ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5096 μονάδες βάσης από 4809 μονάδες βάσης.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι ενώ τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται οι αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της χώρας - όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης -  εντούτοις το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αιτία αναβαθμίσεων καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την δυναμική των οικονομιών αλλά είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης των αγορών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Με βάση στέλεχος της Moody’s που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews οι βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι μια αποφασιστική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα άνω του 3% σταθερά, η  μείωση του πρωτογενούς  πλεονάσματος  στο 2,2% του ΑΕΠ ώστε να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η μείωση των  NPEs κάτω από 15%.
Με βάση αυτά τα 3 κριτήρια πιο πιθανή είναι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2021 ή αρχές 2022… σε καμία περίπτωση δεν αφορά το 2020.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση στα μέσα του 2021 ίσως η Ελλάδα να μην καταφέρει να ενταχθεί στο QE στην ποσοτική χαλάρωση λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,60% και τον Γενικό Δείκτη -0,20%.
Λίγο πριν τις 14:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες πάνω από το 4% αλλά  και στο σύνολο σχεδόν των τραπεζικών blue chips πλην της ΔΕΗ...  και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,32% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,94%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 814 ,04 μονάδες με απώλειες -1,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,68% στις 862 μονάδες έχοντας υψηλό στις 866,30 μονάδες και χαμηλό στις 851,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,5 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,39 εκατ. ευρώ και όγκου 446 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 259 χιλ. τεμάχια αξίας 699 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 97 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η ΕΥΑΠΣ 90 χιλ.τεμάχια αξίας 460 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862 μονάδες, πλησίον της πρώτης ζώνης στήριξης των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 835 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 814 μονάδες πλησίον της πρώτης ζώνης στήριξης των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Με κέρδη +5,29% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ τα αποτελέσματα της στο α΄ 6μηνο του 2019, που ήταν και προϊόν ωραιοποιήσεων και λογιστικών τρικ, με ζημίες 274,8 εκατ ευρώ και με μόλις 9,42 εκατ EBITDA προ φόρων τόκων προβλέψεων και αποσβέσεων έσοδα…δηλώνουν ότι η εταιρεία χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε δραματικά επιδεινωμένη χρηματοοικονομική θέση..
Εν τω μεταξύ από την μια έχουμε τις αναφορές  του υπουργού Κ. Χατζηδάκη ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει την ΔΕΗ ως τελείως χρεοκοπημένη εταιρία ενώ από την άλλη νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο Στάσσης  προέβλεψε ότι οι παρεμβάσεις εξυγίανσης θα αποδώσουν στο α΄ 6μηνο του 2020 ενώ παράλληλα η EY η εταιρία ορκωτών ελεγκτών η οποία επικαλούμενη το λογιστικό πρότυπο 34 τα βρήκε όλα οκ όλα μια χαρά...
Απώλειες -0,90% κατέγραψε η ΜΙΓ Αενώ το deal μεταξύ της MIG και του Farallon με την χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund  θα έχει νόημα μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι υπερβολικοί όροι που θέτει ο επενδυτής.
Ένας από αυτούς τους όρους – δεν είναι ο μόνος – είναι το επιτόκιο 11% που ζητάει το Farallon για να χρηματοδοτήσει την MIG.
Με δάνειο 5ετούς διάρκειας π.χ. η MIG μόνο για τόκους θα πρέπει να πληρώνει 27,5 εκατ ευρώ τον χρόνο τόκους που σημαίνει στην 5ετία 137,5 εκατ ευρώ
Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά και σίγουρα θα πλήξει την εταιρία.
Εν τω μεταξύ η MIG συνεχίζει να βελτιώνεται και τα EBITDA δηλαδή τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων βελτιώνονται σημαντικά.
Θα αποτελέσουν θετική έκπληξη τα EBITDA της MIG

Η επικαιρότητα

Στο Euroworking Group της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019 είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση για την πορεία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής και πλέον οι συζητήσεις έχουν στραφεί στα «νούμερα» του 2020.
Πακέτο ισοδύναμων μέτρων, όχι όμως με τη μορφή και τον χαρακτήρα των μνημονιακών (δεν αφορούν αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών), παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές για να μειωθεί η απόσταση για το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο, αφού στόχος είναι να περιληφθούν σε αυτό και οι διατάξεις για γενικευμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ένα μέτρο το οποίο ούτως ή άλλως εντάσσεται στο πακέτο με τα ισοδύναμα για την τόνωση των δημόσιων εσόδων που έχουν στα χέρια τους οι θεσμοί.
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιείται σήμερα στις 16:45 ώρα Ελλάδος η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας με τον πρόεδρο Erdogan στη Νέα Υόρκη  στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ενώ στην ατζέντα των δύο ηγετών, αναμένεται να βρεθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό και το θέμα των εξορύξεων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες τους.
Στην συνάντηση Μητσοτάκη με Zaev τον Πρόεδρο των Σκοπίων που λόγω της ελληνικής ανευθυνότητας από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ονομάστηκαν Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στον Zaev ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών… ενώ από την άλλη παραδόξως τόνισε ότι πρέπει η συμφωνία να επισπευστεί ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις.
Από την άλλη δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Trump.... καθώς οι δημοκρατικοί  διεξάγουν έρευνα με προοπτική πρόταση μομφής στον αμερικανό Πρόεδρο και η εξέλιξη αυτή άλλαξε το πρόγραμμα του Trump.
Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά τις καταγγελίες σε βάρος του Trump, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodimir Zelenskiy να διεξάγει έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Joe Biden ενώ η καθαίρεση Trump μοιάζει απίθανη, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.
Επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα 25/9 στη Μεγάλη Βρετανία από την Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να θα βρεθεί στη Βουλή προκειμένου να έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των Βρετανών βουλευτών.
Ο Johnson εξακολουθεί να εκφράζει την αποφασιστικότητα του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία για το Brexit, την ώρα που η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι εξίσου αποφασισμένη να βάλει οριστικά τέλος σε ένα τέτοιο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει τελείως άγνωστο τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Ο Johnson έχει απορρίψει κατηγορηματικά το σενάριο που τον θέλει να παραιτείται από την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή, οι Εργατικοί είναι τελείως διχασμένοι για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ο Corbyn αποκλείει τουλάχιστον προς το παρόν την κατάθεση μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Johnson.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων διαπραγματεύονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με φόντο την έρευνα για πιθανή παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
H δραματική κίνηση των Δημοκρατικών ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίες είναι ήδη αυξημένες λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,36%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1% στις 2955,43 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,28% στις 25945,35 μονάδες

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται της πτώσης.
Η επίσημη έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ενισχύεται την πολιτική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας μετά την επίθεση Trump.
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,90%, ο CAC στο Παρίσι στο -1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,25%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,30%, ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq με οριακές απώλειες -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,11% (9,31 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές στις δημοπρασίες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολουθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7480 ευρώ με πτώση -1,86% με όγκο 3,69 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,68 ευρώ με πτώση -1% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση -0,53% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8680 ευρώ με πτώση -0,80%  με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4140 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4380 ευρώ με πτώση -2,67%, με όγκο 457 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,76 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη +5,29%

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, CENER, Μυτιληναίος, EXAE...
Στον αντίποδα με σημαντικά κέρδη έκλεισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν TITC, ΟΛΠ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,40 με πτώση -1,01% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,70 ευρώ με πτώση -0,86% και αποτίμηση 6,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,040 ευρώ με άνοδο +5,29% και αποτίμηση 711 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0950 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6050 με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,30 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,08 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,76 ευρώ με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,68 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,35 ευρώ με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,33 ευρώ με πτώση -1,11% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1324 ευρώ με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 124 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,35% - Βελτίωση και στην Ευρώπη... λόγω Trump

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αφενός γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αφετέρου λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook αλλά και των ανησυχιών για τον Trump λόγω πιθανής παραπομπής του για την Ουκρανία.   
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,35%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,36% με το αμερικανικό 10ετές 1,65% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,68%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,05%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,31%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,92 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,33  μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,49 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 214 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.096 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,14% ή 214 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία και λόγω Trump 

Ανάκαμψη σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook αλλά και των τελευταίων εξελίξεων με τον αμερικανό Πρόεδρο Trump.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,81% στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/9/2019 στο -0,58% με υψηλό +0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης