Ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε το ράλι στην αγορά ομολόγων - Αδυναμία της αγοράς να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα με τις υποτονικές συναλλαγές να συνεχίζονται…
(upd16)Ήπια πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 872 μονάδες με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο όπου έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο απορροφώντας τις αρχικές πιέσεις …με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Η σημερινή αναβάθμιση κατά «μία» βαθμίδα από την Standard and Poor’s είναι προεξοφλημένη από τους επενδυτές.
Ειδικότερα, στις τράπεζες οριακά υποχώρησε μόνο η Eurobank -0,11% - με χαμηλό ημέρας -2,14%- η οποία καλύψε το 65% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων των πακέτων, με οριακή άνοδο Πειραιώς +0,32% και Εθνική +0,11% και αμετάβλητη η Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,35%, Motor Oil, ΟΤΕ...ενώ με κέρδη Μυτιληναίος +1,73% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στην αγορά ομολόγων καταγράφονται νέα ιστορικά χαμηλά, με το 10ετές στο 1,22% και με στόχο το 1% εντούτοις κόπωση παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές και αδυναμία να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα …αναμένοντας την οριστικοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για την επίλυση των κόκκινων δανείων
Από την άλλη , οι θετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s σήμερα 25 Οκτωβρίου 2019 κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ- από Β+ και από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου 2019 επίσης κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ Low… υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντούτοις η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν μηδενική.
Όχι μόνο γιατί έχει σημειωθεί το μεγάλο ράλι προεξοφλώντας τα θετικά νέα, μετά τις εκλογές αλλά γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Κατά την φάση των αναβαθμίσεων θα σημειωθούν κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις αλλά δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές ενώ μόνο εάν επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS σε ΒΒ θα είναι μια κίνηση με θετικό πρόσημο γιατί θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες.
Mεγάλες προκλήσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων καθώς θεωρεί πως για τις τιτλοποιήσεις απαιτείται σημαντικός αριθμός κεφαλαίων.
Το στοιχείο αυτό καθιστά όχι μόνον χρήσιμο αλλά απαραίτητο τον Ηρακλή ως συστημική λύση για τις τράπεζες αφού όλα δείχνουν πως έχει διασφαλιστεί μηδέν risk weighted assets πέραν των αρχικών εγγυήσεων σώζοντας πολλά κεφαλαιακά αποθέματα
Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όπως αναφέρει η αρχή στη μείωση του αποθέματος των ΝΡΕ στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα στις χώρες όπως η δική μας που αυτά είναι διευρυμένα.
Στην αγορά ομολόγων, σε νέα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,21% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 0,98%.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 165 μονάδες βάσης όπως επίσης και στο CDS της Αργεντινής στις 4991 μονάδες βάσης από 5318 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,19% και τον Γενικό Δείκτη -0,28%.
Περί τις 12:30 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ ….και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,70% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,12%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Τραπεζικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο +0,15% κλείνοντας τελικά στις 851,01 μονάδες με οριακή άνοδο +0,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,19% στις 872 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,09 μονάδες και χαμηλό στις 864,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,63 εκατ. ευρώ και όγκου 4,29 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 4,02 εκατ. τεμάχια αξίας 3,52 εκατ. ευρώ .
Ο ΟΤΕ διακίνησε 25 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ, η Jumbo 174,4 χιλ. τεμάχια αξίας 3,05 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 424 χιλ. ευρώ και η Autohellas 44 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 872 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 865 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 830 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 875-885 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 875- 885 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 840-830 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.
Τραπεζικά νέα
O αμερικανικός οίκος Blackrock εισηγείται στην Eurobank και γενικά στις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests του Ιουλίου 2020 να εμφανίσουν στους ισολογισμούς χρήσης 2019 πλήρως τα κεφάλαια και τα NPEs τα προβληματικά τους ανοίγματα.
Με βάση την μεθοδολογία της Blackrock οι ελληνικές τράπεζες είναι προτιμότερο να διαθέτουν όλα τα χαρτοφυλάκια NPEs και όλα τα κεφάλαια ενόψει των stress tests.
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με όρους που θα τεθούν στο stress tests και θα αφορούν π.χ. την συγκρισιμότητα μεταξύ των τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, τον πυρήνα των προβλέψεων έναντι των προβληματικών δανείων, την δομή των κεφαλαίων.
Κατά την Blackrock όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επωφεληθούν εάν έχουν ενισχυμένους ισολογισμούς.
Το bankingnews στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι μεταξύ των όρων που θα τεθούν στο stress tests είναι το κριτήριο του μέσου όρους της ευρωζώνης και τι ενέργειες κάνουν οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους αυτούς.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των NPLs στην ευρωζώνη πλην Ελλάδος είναι 3,5% και στην Ελλάδα 43% ή 75 δισεκ. ευρώ.
Έτσι εξηγείται και γιατί έχει καθυστερήσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. NPEs.
Άπαξ και χάθηκε το χρονοδιάγραμμα για 30 Σεπτεμβρίου είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και να καταγραφεί στον ισολογισμό πριν τον Ιανουάριο του 2020.
Η επικαιρότητα
Κομβικό ρόλο στο δρόμο προς την ανάπτυξη που επιχειρεί η κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματίσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 24/10 με 165 «ναι».
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση ότι με τη δέσμη μέτρων και την αποδόμηση της γραφειοκρατίας που περικλείονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στην έκθεση με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης που θα δοθεί 20 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα θα υπάρχει για πρώτη φορά «παράθυρο» από την Κομισιόν μείωσης των ασφυκτικών στόχων του 3,5% του ΑΕΠ, με τους οποίους η Αθήνα είναι αλυσοδεμένη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει το νέο στόχο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία - «πακέτο» για χρέος και πλεονάσματα της υπουργικής Συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου του 2018.
Χθες, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις διατάξεις που αφορούν το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τις εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη ΔΕΗ, τις κρατικές εγγυήσεις, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Ενώ όλοι ανέμεναν σήμερα Παρασκευή 25/10 την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit, τελικά η ετυμηγορία ήταν να μη ληφθεί καμία απόφαση και να μετατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας .
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανέφερε πως οι 27 πρεσβευτές θα συναντηθούν εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιήσουν την χρονική διάρκεια της αναβολής του Brexit και ότι σήμερα συμφώνησαν ομόφωνα πως πρέπει να δοθεί αναβολή στο Βrexit.
Από την άλλη o Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρότεινε χθες να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ενώ βάσει των σημερινών δεδομένων, η πλειοψηφία αυτή δεν υπάρχει, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν το σχετικό αίτημα.
Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει ο περονιστής Alberto Fernandez έναντι του προέδρου Mauricio Macri, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, την Κυριακή (27/10), την ώρα που η χώρα βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανέρχεται στο 55%, το πέσο έχει καταρρεύσει, ενώ οι εκροές ξένων κεφαλαίων ανέρχονται σε πολλά δισ. δολ.
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η χώρα έχει καθυστερήσει πληρωμές ύψους 100 δισ. δολ. σε τοπικό και ξένο νόμισμα ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Αργεντινής να ανακάμψει σύντομα από την κρίση.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με άνοδο έκλεισε σήμερα Παρασκευή (25/10) η πλειονότητα των ασιατικών αγορών καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,48% στις 2954,93 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,49% στις 26667,39 μονάδες
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το Brexit και τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ενώ όλοι ανέμεναν σήμερα Παρασκευή 25/10 την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit, τελικά η οι 27 πρεσβευτές θα συναντηθούν εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιήσουν την χρονική διάρκεια της αναβολής του Brexit ενώ σήμερα συμφώνησαν ομόφωνα πως πρέπει να δοθεί αναβολή.
Επίσης στο επίκεντρο παραμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα με την Barclays να παρουσιάζει ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του 2019, με την τράπεζα ωστόσο να διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους της για το σύνολο του έτους, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες -0,40%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,15% (9,84 δολ.)
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Έντονη μεταβλητότητα σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Τελικά στις δημοπρασίες οριακά υποχώρησε μόνο η Eurobank, με οριακή άνοδο έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική και αμετάβλητη η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9040 ευρώ με άνοδο +0,17% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,80 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0880 ευρώ με άνοδο +0,32% με όγκο 831 χιλ. τεμάχια αι κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8850 ευρώ, με πτώση -0,11% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4375 ευρώ, με πτώση -0,46% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με ήπιες πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, ΕΧΑΕ, Coca Cola, TITC.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,68 με πτώση -1,35% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -0,81% και αποτίμηση 6,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0440 ευρώ με πτώση -0,20% και αποτίμηση 706 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,75 ευρώ με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,39 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,74 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,97 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,45 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3620 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,38 ευρώ, με πτώση -2% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1088 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.
Νέο ιστορικό χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,22% λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων
Νέα βελτίωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων λόγω της προεξόφλησης της αναβάθμιση 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Ακολουθεί ο καναδικός οίκος DBRS την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,22% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,98%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο 0,48%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,64% στις 25 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,88%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,20%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο 1,22%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,14% σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης από 163 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.991 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,65% ή 165 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 0,98% στις 24 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/10/2019 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Η σημερινή αναβάθμιση κατά «μία» βαθμίδα από την Standard and Poor’s είναι προεξοφλημένη από τους επενδυτές.
Ειδικότερα, στις τράπεζες οριακά υποχώρησε μόνο η Eurobank -0,11% - με χαμηλό ημέρας -2,14%- η οποία καλύψε το 65% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων των πακέτων, με οριακή άνοδο Πειραιώς +0,32% και Εθνική +0,11% και αμετάβλητη η Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,35%, Motor Oil, ΟΤΕ...ενώ με κέρδη Μυτιληναίος +1,73% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στην αγορά ομολόγων καταγράφονται νέα ιστορικά χαμηλά, με το 10ετές στο 1,22% και με στόχο το 1% εντούτοις κόπωση παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές και αδυναμία να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα …αναμένοντας την οριστικοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για την επίλυση των κόκκινων δανείων
Από την άλλη , οι θετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s σήμερα 25 Οκτωβρίου 2019 κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ- από Β+ και από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου 2019 επίσης κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ Low… υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντούτοις η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν μηδενική.
Όχι μόνο γιατί έχει σημειωθεί το μεγάλο ράλι προεξοφλώντας τα θετικά νέα, μετά τις εκλογές αλλά γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Κατά την φάση των αναβαθμίσεων θα σημειωθούν κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις αλλά δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές ενώ μόνο εάν επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS σε ΒΒ θα είναι μια κίνηση με θετικό πρόσημο γιατί θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες.
Mεγάλες προκλήσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων καθώς θεωρεί πως για τις τιτλοποιήσεις απαιτείται σημαντικός αριθμός κεφαλαίων.
Το στοιχείο αυτό καθιστά όχι μόνον χρήσιμο αλλά απαραίτητο τον Ηρακλή ως συστημική λύση για τις τράπεζες αφού όλα δείχνουν πως έχει διασφαλιστεί μηδέν risk weighted assets πέραν των αρχικών εγγυήσεων σώζοντας πολλά κεφαλαιακά αποθέματα
Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όπως αναφέρει η αρχή στη μείωση του αποθέματος των ΝΡΕ στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα στις χώρες όπως η δική μας που αυτά είναι διευρυμένα.
Στην αγορά ομολόγων, σε νέα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,21% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 0,98%.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 165 μονάδες βάσης όπως επίσης και στο CDS της Αργεντινής στις 4991 μονάδες βάσης από 5318 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,19% και τον Γενικό Δείκτη -0,28%.
Περί τις 12:30 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ ….και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,70% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,12%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Τραπεζικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο +0,15% κλείνοντας τελικά στις 851,01 μονάδες με οριακή άνοδο +0,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,19% στις 872 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,09 μονάδες και χαμηλό στις 864,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,63 εκατ. ευρώ και όγκου 4,29 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 4,02 εκατ. τεμάχια αξίας 3,52 εκατ. ευρώ .
Ο ΟΤΕ διακίνησε 25 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ, η Jumbo 174,4 χιλ. τεμάχια αξίας 3,05 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 424 χιλ. ευρώ και η Autohellas 44 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 872 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 865 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 830 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 875-885 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 875- 885 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 840-830 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.
Τραπεζικά νέα
O αμερικανικός οίκος Blackrock εισηγείται στην Eurobank και γενικά στις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests του Ιουλίου 2020 να εμφανίσουν στους ισολογισμούς χρήσης 2019 πλήρως τα κεφάλαια και τα NPEs τα προβληματικά τους ανοίγματα.
Με βάση την μεθοδολογία της Blackrock οι ελληνικές τράπεζες είναι προτιμότερο να διαθέτουν όλα τα χαρτοφυλάκια NPEs και όλα τα κεφάλαια ενόψει των stress tests.
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με όρους που θα τεθούν στο stress tests και θα αφορούν π.χ. την συγκρισιμότητα μεταξύ των τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, τον πυρήνα των προβλέψεων έναντι των προβληματικών δανείων, την δομή των κεφαλαίων.
Κατά την Blackrock όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επωφεληθούν εάν έχουν ενισχυμένους ισολογισμούς.
Το bankingnews στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι μεταξύ των όρων που θα τεθούν στο stress tests είναι το κριτήριο του μέσου όρους της ευρωζώνης και τι ενέργειες κάνουν οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους αυτούς.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των NPLs στην ευρωζώνη πλην Ελλάδος είναι 3,5% και στην Ελλάδα 43% ή 75 δισεκ. ευρώ.
Έτσι εξηγείται και γιατί έχει καθυστερήσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. NPEs.
Άπαξ και χάθηκε το χρονοδιάγραμμα για 30 Σεπτεμβρίου είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και να καταγραφεί στον ισολογισμό πριν τον Ιανουάριο του 2020.
Η επικαιρότητα
Κομβικό ρόλο στο δρόμο προς την ανάπτυξη που επιχειρεί η κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματίσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 24/10 με 165 «ναι».
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση ότι με τη δέσμη μέτρων και την αποδόμηση της γραφειοκρατίας που περικλείονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στην έκθεση με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης που θα δοθεί 20 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα θα υπάρχει για πρώτη φορά «παράθυρο» από την Κομισιόν μείωσης των ασφυκτικών στόχων του 3,5% του ΑΕΠ, με τους οποίους η Αθήνα είναι αλυσοδεμένη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει το νέο στόχο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία - «πακέτο» για χρέος και πλεονάσματα της υπουργικής Συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου του 2018.
Χθες, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις διατάξεις που αφορούν το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τις εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη ΔΕΗ, τις κρατικές εγγυήσεις, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Ενώ όλοι ανέμεναν σήμερα Παρασκευή 25/10 την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit, τελικά η ετυμηγορία ήταν να μη ληφθεί καμία απόφαση και να μετατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας .
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανέφερε πως οι 27 πρεσβευτές θα συναντηθούν εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιήσουν την χρονική διάρκεια της αναβολής του Brexit και ότι σήμερα συμφώνησαν ομόφωνα πως πρέπει να δοθεί αναβολή στο Βrexit.
Από την άλλη o Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρότεινε χθες να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ενώ βάσει των σημερινών δεδομένων, η πλειοψηφία αυτή δεν υπάρχει, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν το σχετικό αίτημα.
Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει ο περονιστής Alberto Fernandez έναντι του προέδρου Mauricio Macri, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, την Κυριακή (27/10), την ώρα που η χώρα βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανέρχεται στο 55%, το πέσο έχει καταρρεύσει, ενώ οι εκροές ξένων κεφαλαίων ανέρχονται σε πολλά δισ. δολ.
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η χώρα έχει καθυστερήσει πληρωμές ύψους 100 δισ. δολ. σε τοπικό και ξένο νόμισμα ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Αργεντινής να ανακάμψει σύντομα από την κρίση.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με άνοδο έκλεισε σήμερα Παρασκευή (25/10) η πλειονότητα των ασιατικών αγορών καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,48% στις 2954,93 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,49% στις 26667,39 μονάδες
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το Brexit και τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ενώ όλοι ανέμεναν σήμερα Παρασκευή 25/10 την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit, τελικά η οι 27 πρεσβευτές θα συναντηθούν εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιήσουν την χρονική διάρκεια της αναβολής του Brexit ενώ σήμερα συμφώνησαν ομόφωνα πως πρέπει να δοθεί αναβολή.
Επίσης στο επίκεντρο παραμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα με την Barclays να παρουσιάζει ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του 2019, με την τράπεζα ωστόσο να διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους της για το σύνολο του έτους, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες -0,40%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,15% (9,84 δολ.)
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Έντονη μεταβλητότητα σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Τελικά στις δημοπρασίες οριακά υποχώρησε μόνο η Eurobank, με οριακή άνοδο έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική και αμετάβλητη η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9040 ευρώ με άνοδο +0,17% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,80 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0880 ευρώ με άνοδο +0,32% με όγκο 831 χιλ. τεμάχια αι κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8850 ευρώ, με πτώση -0,11% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4375 ευρώ, με πτώση -0,46% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με ήπιες πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, ΕΧΑΕ, Coca Cola, TITC.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,68 με πτώση -1,35% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -0,81% και αποτίμηση 6,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0440 ευρώ με πτώση -0,20% και αποτίμηση 706 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,75 ευρώ με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,39 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,74 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,97 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,45 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3620 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,38 ευρώ, με πτώση -2% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1088 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.
Νέο ιστορικό χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,22% λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων
Νέα βελτίωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων λόγω της προεξόφλησης της αναβάθμιση 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Ακολουθεί ο καναδικός οίκος DBRS την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,22% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,98%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο 0,48%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,64% στις 25 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,88%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,20%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο 1,22%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,14% σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης από 163 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.991 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,65% ή 165 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 0,98% στις 24 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/10/2019 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών