Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μark Grant: Αλίκη... (Ελλάδα) δεν βρισκόμαστε πια στη Χώρα των Θαυμάτων - Ακόμη και αν αποφασίσει να μείνει στο ευρώ, η Ευρώπη τελικά τη θέλει; - Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ιστορία...

Μark Grant: Αλίκη... (Ελλάδα) δεν βρισκόμαστε πια στη Χώρα των Θαυμάτων - Ακόμη και αν αποφασίσει να μείνει στο ευρώ, η Ευρώπη τελικά τη θέλει; - Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ιστορία...
Κόντρα σε όσους έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν στην ακριβή ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο γνωστός αναλυτής της Wall Street και αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", Mark Grant, επιχειρεί να περιγράψει τι να συμβεί αν η χώρα μας δεν αποχωρήσει τελικά από την Ευρωζώνη.
Στην τελευταία ανάλυσή του με τίτλο "We're Not In Wonderland Anymore, Alice... "(Αλίκη δεν βρισκόμαστε πια στη Χώρα των Θαυμάτων), ο Grant αναφέρει τα εξής:
Η τρέχουσα εκτίμηση για το ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται στα 308,3 δισ. δολάρια. Το σύνολο όμως του ελληνικού χρέους (αν συμπεριληφθούν παράγωγα - derivatives - και εγγυήσεις) ανέρχεται στα 1,3 τρις δολάρια, ήτοι αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 421,67%. Επομένως, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ περί του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αφορά...  ένα παραμύθι και μια κατάσταση καθαρά φαντασιακή.
Κατά τον Grant, η μόνη που διαβλέπει ίσως την πραγματικότητα αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Όλες αυτές οι εσφαλμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομία, συνεχίζει ο Grant, έχουν οδηγήσει σε ακόμη πιο δυσμενή θέση την Ελλάδα.
Τι έχει προκαλέσει η λιτότητα στην Ελλάδα; Ο Grant απαντά: Βαθιά ύφεση και έναν συνεχώς ελλειμματικό προϋπολογισμό.
"Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ, τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Η Ευρώπη θα της το επιτρέψει;", διερωτάται μεταξύ άλλων ο αναλυτής.
Μετά τις εκλογές, επισημαίνει ο Grant, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περικόψει ακόμη περαιτέρω τις δαπάνες της.  
"Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ για όσο ακόμη μπορεί. Αλλά η στιγμή που δεν θα μπορεί να παραμείνει, πλησιάζει. Γιατί; Γιατί φτάνει η στιγμή που η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πουν: φτάνει!, αφού η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της", προβλέπει ο Grant.
Και καταλήγει: "Οι ελληνικές τράπεζες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αποτελούν ιστορία"...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης