Γιατί η κυβέρνηση θέλησε να τιμωρήσει – παραδειγματίσει τους τραπεζίτες; - Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν show θέλουν θεσμική σοβαρότητα
Οι έλληνες τραπεζίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτως ή άλλως από τα στοιχεία που έχει συλλέξει δεν θα βρεθούν αποδείξεις ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένες πρακτικές.
Συν τοις άλλοις το θέμα είναι αστείο.
Οι τράπεζες διαχειρίστηκαν σχεδόν 44 δισεκ. κρατικά κεφάλαια, υπέστησαν βιβλικών διαστάσεων ζημίες με τα NPEs που έφθασαν στο απόγειο τους στα 116 δισεκ. για να υποχωρήσουν στα 75 δισεκ.
Το να επικεντρωνόμαστε στο εάν οι τράπεζες έχουν εναρμονισμένη πολιτική στις προμήθειες είναι στην κυριολεξία αστείο γιατί… ο πρώτος διδάξας των εναρμονισμένων πολιτικών είναι οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες.
Που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού π.χ. όταν οι τράπεζες ζημιώνονται από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων;
Που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού όταν οι τράπεζες πουλάνε NPEs στο 1% ή 2% της ονομαστικής αξίας;
Είναι προφανές ότι η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι έφοδοι που πραγματοποίησε και το show που έδωσαν τα στελέχη της ήταν καθοδηγούμενα από την κυβέρνηση.
Οι αναφορές περί ανεξάρτητης αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι θεωρίες για το ευρύ κοινό.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδρασε με ένα στόχο να περάσει το μήνυμα της κυβέρνησης.
Ως προς τις εναρμονισμένες πρακτικές, ούτε θα αποδειχθούν, ούτε ανησυχούν τους τραπεζίτες.
Όμως αυτό που πρέπει να ανησυχεί και να προβληματίζει τους τραπεζίτες είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες.
Η υπόθεση των προμηθειών δεν έχει ουσία.
Στο εξωτερικό, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία οι χρεώσεις είναι ανάλογες και λίγο υψηλότερες π.χ. στην Βρετανία.
Θα κληθούν να καταθέσουν οι τραπεζίτες, η υπόθεση θα αποδειχθεί φιάσκο.
Τι συνέβη όταν οι τραπεζίτες παραπέμπονταν από την δικαιοσύνη για απιστία για τις χορηγήσεις δανείων;
Όλοι οι τραπεζίτες αθωώθηκαν.
Όταν παραπέμπονταν, σχεδόν κάποιοι τους είχαν καταδικάσει.
Όταν αθωώθηκαν, εμφανίζονται ορισμένα σχόλια μονόστηλου.
Οι τραπεζίτες όμως και ορθά δεν πρέπει να ανησυχούν για το ζήτημα των προμηθειών
Το υλικό που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 7 και 8 Νοεμβρίου από τις εφόδους στις τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα καταδείξει ότι υπήρξε συντονισμός ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πάρει υλικό από τους υπολογιστές των τραπεζιτών – έχουν αντιγραφεί όλοι οι σκληροί δίσκοι – είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν πληροφόρηση για πλήθος ζητημάτων, τραπεζικών μυστικών ή απόρρητων πληροφοριών που δεν άπτονται της αυτεπάγγελτης δίωξης ή του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έφοδος.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να βρεθούν σε ομηρεία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πλειάδα μυστικών ή άλλων στοιχείων.
Οι τραπεζίτες πρέπει με νηφαλιότητα να δουν γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά που ενορχήστρωσε τις εφόδους βάλλει κατά των τραπεζών και γιατί αποφάσισε με τόσο ατιμωτικό τρόπο να τους περάσει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα.
Ήταν ο Ηρακλής και η στάση των τραπεζιτών, ήταν η σχεδόν αδιαφορία των τραπεζιτών στις παραινέσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να μειωθούν οι προμήθειες;
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα παρέμβει στις 11 Νοεμβρίου και θα πάρει θέσεις για τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όμως το κλίμα δημιουργείται μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης;
Πως θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα υπό τον φόβο των ωμών παρεμβάσεων της κυβέρνησης;
Γιατί οι τραπεζίτες δεν πήραν τα μέτρα τους και δεν προέβλεψαν τις αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο.
Η υπόθεση των προμηθειών είναι αστείο στην κυριολεξία.
Όμως αυτό που δεν είναι καθόλου αστείο είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες.
Γιατί τέτοιες πρακτικές και τέτοιο κλίμα;
Αυτό είναι το σοβαρό ζήτημα.
Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews
Οι ημερομηνίες 7 και 8 Νοεμβρίου 2019 έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη των ελλήνων τραπεζιτών.
Η έφοδος επί διημέρου των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάνω από 50 στελέχη συμμετείχαν στις καταδρομικές εφόδους στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Attica bank και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ήταν πρωτοφανής.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός εν υπνώσει.
Σχεδόν ποτέ δεν έχει κάνει τίποτε, π.χ. στην περίπτωση της Folli Follie που είχε συγκεντρώσει όλα τα ισχυρά ονόματα της αγοράς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν άφαντη.
Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ελληνικές τράπεζες, ωσάν είναι κακοποιεί και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ήταν επιεικώς απαράδεκτη.
Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισέβαλλαν μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη εισέβαλλαν στις τράπεζες ζήτησαν από τους τραπεζίτες να παραδώσουν σκληρούς δίσκους, έγγραφα και άλλα στοιχεία ώστε να διερευνηθεί το εξής ζήτημα… εάν ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες και στα επιτόκια καταθέσεων.
Εάν δηλαδή συνεννοούνται οι τράπεζες μεταξύ τους.
Το υλικό που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν θα καταδείξει ότι υπήρξε συντονισμός ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πάρει υλικό από τους υπολογιστές των τραπεζιτών – έχουν αντιγραφεί όλοι οι σκληροί δίσκοι – είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν πληροφόρηση για πλήθος ζητημάτων που δεν άπτονται της αυτεπάγγελτης δίωξης ή του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έφοδος.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να βρεθούν σε ομηρεία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πλειάδα μυστικών ή άλλων στοιχείων.
Και ενώ στις 7 Νοεμβρίου οι τράπεζες δέχθηκαν καταδρομική έφοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν στις 8 Νοεμβρίου υπήρξε και δεύτερη έφοδος που εστίασε στα χαμηλότερα στελέχη των τραπεζών με το πρόσχημα ότι έγινε καταγγελία.
Πρόκειται για μια κατάσταση σίγουρα φαιδρή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίστηκε για δεύτερη φορά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι σε ένα κλάδο, τον σημαντικότερο στην οικονομία είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά
1)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή ή πήρε εντολές;
Εάν πήρε εντολές ποιος τις έδωσε;
2)Ποιες είναι οι αιτίες για το θέατρο, το show που εκτυλίχθηκε το διάστημα 7 και 8 Νοεμβρίου 2019;
3)Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εάν επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχε επαναστατήσει.
Τώρα σιωπά.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Οι σκληρές απαντήσεις
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παρομοίασε τους τραπεζίτες με γαλοπούλες των Χριστουγέννων.
Οι γαλοπούλες πριν τα Χριστούγεννα καλοπερνούν για να παχύνουν… ώστε να καταλήξουν στον φούρνο.
Οι τραπεζίτες δεν είναι όμως γαλοπούλες, υπό την έννοια όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «ούτε είμαστε σε ομηρεία, ούτε φοβόμαστε.
Όποιος φοβάται μπορεί να πάει σπίτι του»
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πήρε εντολές;
Όταν δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης ότι δεν συμμετείχε στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες μάλλον λέει αλήθεια.
Όμως η κυβέρνηση γνώριζε, συντόνισε την έφοδο και έδωσε την εντολή για την έφοδο στις τράπεζες.
Όχι δεν ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp, ούτε άλλα ζητήματα όπως οι προμήθειες σε κάρτες ξένων τραπεζών.
Η κυβέρνηση ξεκάθαρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους τραπεζίτες, από εδώ και πέρα θα ακούτε την κυβέρνηση.
Το bankingnews σε άλλο ρεπορτάζ έχει αναλύσει τις πραγματικές αιτίες.
1)Πρώτο λάθος τραπεζιτών ότι στον νόμο για τον Ηρακλή επέδειξαν αλαζονεία, αρχικώς άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Τι συνέβη και ο SSM επέβαλλε στις ελληνικές τράπεζες όλες οι τιτλοποιήσεις NPEs να ενταχθούν στην λύση Ηρακλής (συλλογική λύση για τα NPEs με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού κράτους).
Η στάση των τραπεζιτών δεν άρεσε στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σαμπόταρε το σχέδιο Ηρακλής ξεκάθαρα δίνοντας αέρα αμφισβήτησης και στους τραπεζίτες έως ότου να μαζευτούν όλοι κακήν κακώς.
2)Δεύτερο λάθος των τραπεζιτών ήταν ότι κατά την συνάντηση τους πριν λίγο καιρό με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο τις προμήθειες στα ATMs και την παρότρυνση να παγώσουν τουλάχιστον στις παραμεθόριες περιοχές… οι τραπεζίτες το πήραν χαλαρά.
Προέβησαν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις που ήταν ανέκδοτο.
Όλο αυτό το σκηνικό ενόχλησε την κυβέρνηση.
Οι τραπεζίτες έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα.
Την εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να την έδωσε ένα απλό στέλεχος.
Από το μέγεθος και την συμμετοχή των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο show με τίτλο «έφοδος στις τράπεζες για να πάρουν το μήνυμα» εξάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο… ο ίδιος ο Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως για τον σκληρό παραδειγματισμό των τραπεζιτών.
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες, τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι σχεδόν άβουλα στελέχη που απλώς περιμένουν να περάσει η μέρα για να πάνε σπίτια τους.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία σε πλειάδα σοβαρών περιπτώσεων, η στάση της απέναντι στους έλληνες τραπεζίτες ήταν ένα show.
Γνωρίζουν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι δήθεν εναρμονισμένες πρακτικές για τις προμήθειες δεν θα επιβεβαιωθούν.
Οι τραπεζίτες διασύρθηκαν όμως και προσεχώς θα κληθούν να δώσουν εγγράφως εξηγήσεις, να απολογηθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον εάν συντόνιζαν ή όχι τις στρατηγικές τους για τις προμήθειες.
Γιατί η κυβέρνηση θέλησε να τιμωρήσει – παραδειγματίσει τους τραπεζίτες;
Η απάντηση είναι προφανής.
Η ΝΔ ως ένα αστικό κόμμα θεωρείται στην συνείδηση της κοινωνίας κόμμα των πλουσίων και των τραπεζών.
Με το μεταναστευτικό να επιδεινώνεται δραματικά, με τους στόχους για το ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος να αποτυγχάνουν… η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα συμβολικό show να δείξει ότι πάνω από όλα είναι ο νόμος και η προστασία της κοινωνίας… όχι οι τραπεζίτες.
Αυτό ονομάζεται κάπως…. ονομάζεται πολιτικός λαϊκισμός.
Βέβαια υπάρχει ένας αντίλογος.
Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης όντως να πίστευαν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση με τις προμήθειες.
Όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής.
Οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών είναι γνώριμοι του Μητσοτάκη ενώ με τους δύο από τους τέσσερις υπάρχει και προσωπική φιλία.
Τι πιο εύκολο να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους πει.
«Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις προμήθειες που επιβάλλατε στην χρήση των ATMs.
Πάρτε πίσω την απόφαση»
Μια τέτοια εντολή όλοι οι τραπεζίτες δεν θα την αγνοούσαν.
Θα έβρισκαν το πρόσχημα ότι ακούν τον παλμό και τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας, κατανοούν τις αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό μειώνουν ή ακυρώνουν τις νέες προμήθειες.
Γιατί δεν επιλέγει αυτός ο δρόμος και επιλέγει το show;
Γιατί δεν επιλέγει ο αποτελεσματικός δρόμος που κανείς δεν θα τον μάθαινε αλλά επιλέγει ο διασυρμός των τραπεζιτών;
Υπάρχει απάντηση.
Πρώτα η πολιτική και το πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση και μετά… οι τραπεζίτες.
Οι απορίες είναι πολλές.
Αύριο πως οι τραπεζίτες θα αντικρύσουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό μετά από αυτό τον διασυρμό και μετά από τις εύλογες υποψίες ότι την εντολή για την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες… την έδωσε ο πρωθυπουργός;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν show θέλουν θεσμική σοβαρότητα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα διαδραματιζόμενα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ένα κακόγουστο show, ένα θέατρο μικροπολιτικής.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται θεσμική σοβαρότητα.
Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε τι συνέβη το 2008 στις ΗΠΑ.
Όταν ξέσπασε η κρίση των subprime με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο τότε υπουργός οικονομικών Paulson σε συνεργασία με τον αμερικανό Πρόεδρο και την FED πήραν μια απόφαση.
Πως πάση θυσία θα στηρίξουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα που κινδύνευε με χρεοκοπία.
Δεν έπαιξαν θέατρο, δεν έκαναν show οι αμερικανοί, σήμερα οι αμερικανικές τράπεζες είναι από τις πιο εύρωστες παγκοσμίως.
Πολλοί – λαϊκίζοντας – λένε ότι επενδύθηκαν σχεδόν 50 δισεκ. στις τράπεζες σε κρατικά κεφάλαια και σε χρηματοδότηση – funding gap – στις περιπτώσεις των διασπάσεων σε καλές και κακές τράπεζες.
Τα 50 δισεκ. οι τραπεζίτες δεν τα έχασαν σκόπιμα.
Το πρόβλημα με τα NPEs, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και τις τεράστιες ζημίες λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τεράστιο.
Οι τράπεζες δύο φορές γλίτωσαν την χρεοκοπία, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε άλλη φορά.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, χρειάζονται μέτρα για γρήγορη εξυγίανση, ώστε γρήγορα να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην πατρίδα.
Τα show δεν βοηθούν να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μπορεί να αποτελούν πρόσκαιρη είδηση, μπορεί η κοινωνία να αισθάνεται δικαιωμένη απέναντι στους κακούς τραπεζίτες αλλά οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες δεν υπάρχει.
Καπιταλιστική οικονομία χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει.
Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι τράπεζες πίνουν το αίμα του κοσμάκη, σύνθημα που έριξαν αρχικά οι αναίσθητοι και όχι ευαίσθητοι αριστεροί αλλά πέρασε στην κοινωνία… ξεκίνησε από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια.
Η ακατάπαυστη διοχέτευση δανείων στην κοινωνία ήταν η μια πλευρά του νομίσματος, υπήρχε και η άλλη οι πολίτες πήραν τα δάνεια αλλά έπρεπε να τα πληρώσουν.
Οι μισοί έλληνες θεωρούσαν ότι πρέπει να κοροϊδέψουν την τράπεζα και έτσι ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος.
Οι τράπεζες είναι πανίσχυρες όταν…οι δανειολήπτες – πελάτες πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όταν συμπεριφέρονται ως μικροαπατεώνες τότε έχουν πρόβλημα.
Πολλοί έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους γιατί όντως είχαν οικονομικό πρόβλημα.
Όμως σημαντική μερίδα των κακοπληρωτών ήταν και παραμένουν μικροαπατεώνες.
Το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες πρέπει να χτίσουν την εθνική οικονομία με στόχο το συνολικό καλό.
Τα καραγκιοζλίκια και τα show σίγουρα δεν βοηθούν.
www.bankingnews.gr
Συν τοις άλλοις το θέμα είναι αστείο.
Οι τράπεζες διαχειρίστηκαν σχεδόν 44 δισεκ. κρατικά κεφάλαια, υπέστησαν βιβλικών διαστάσεων ζημίες με τα NPEs που έφθασαν στο απόγειο τους στα 116 δισεκ. για να υποχωρήσουν στα 75 δισεκ.
Το να επικεντρωνόμαστε στο εάν οι τράπεζες έχουν εναρμονισμένη πολιτική στις προμήθειες είναι στην κυριολεξία αστείο γιατί… ο πρώτος διδάξας των εναρμονισμένων πολιτικών είναι οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες.
Που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού π.χ. όταν οι τράπεζες ζημιώνονται από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων;
Που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού όταν οι τράπεζες πουλάνε NPEs στο 1% ή 2% της ονομαστικής αξίας;
Είναι προφανές ότι η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι έφοδοι που πραγματοποίησε και το show που έδωσαν τα στελέχη της ήταν καθοδηγούμενα από την κυβέρνηση.
Οι αναφορές περί ανεξάρτητης αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι θεωρίες για το ευρύ κοινό.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδρασε με ένα στόχο να περάσει το μήνυμα της κυβέρνησης.
Ως προς τις εναρμονισμένες πρακτικές, ούτε θα αποδειχθούν, ούτε ανησυχούν τους τραπεζίτες.
Όμως αυτό που πρέπει να ανησυχεί και να προβληματίζει τους τραπεζίτες είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες.
Η υπόθεση των προμηθειών δεν έχει ουσία.
Στο εξωτερικό, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία οι χρεώσεις είναι ανάλογες και λίγο υψηλότερες π.χ. στην Βρετανία.
Θα κληθούν να καταθέσουν οι τραπεζίτες, η υπόθεση θα αποδειχθεί φιάσκο.
Τι συνέβη όταν οι τραπεζίτες παραπέμπονταν από την δικαιοσύνη για απιστία για τις χορηγήσεις δανείων;
Όλοι οι τραπεζίτες αθωώθηκαν.
Όταν παραπέμπονταν, σχεδόν κάποιοι τους είχαν καταδικάσει.
Όταν αθωώθηκαν, εμφανίζονται ορισμένα σχόλια μονόστηλου.
Οι τραπεζίτες όμως και ορθά δεν πρέπει να ανησυχούν για το ζήτημα των προμηθειών
Το υλικό που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 7 και 8 Νοεμβρίου από τις εφόδους στις τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα καταδείξει ότι υπήρξε συντονισμός ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πάρει υλικό από τους υπολογιστές των τραπεζιτών – έχουν αντιγραφεί όλοι οι σκληροί δίσκοι – είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν πληροφόρηση για πλήθος ζητημάτων, τραπεζικών μυστικών ή απόρρητων πληροφοριών που δεν άπτονται της αυτεπάγγελτης δίωξης ή του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έφοδος.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να βρεθούν σε ομηρεία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πλειάδα μυστικών ή άλλων στοιχείων.
Οι τραπεζίτες πρέπει με νηφαλιότητα να δουν γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά που ενορχήστρωσε τις εφόδους βάλλει κατά των τραπεζών και γιατί αποφάσισε με τόσο ατιμωτικό τρόπο να τους περάσει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα.
Ήταν ο Ηρακλής και η στάση των τραπεζιτών, ήταν η σχεδόν αδιαφορία των τραπεζιτών στις παραινέσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να μειωθούν οι προμήθειες;
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα παρέμβει στις 11 Νοεμβρίου και θα πάρει θέσεις για τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όμως το κλίμα δημιουργείται μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης;
Πως θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα υπό τον φόβο των ωμών παρεμβάσεων της κυβέρνησης;
Γιατί οι τραπεζίτες δεν πήραν τα μέτρα τους και δεν προέβλεψαν τις αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο.
Η υπόθεση των προμηθειών είναι αστείο στην κυριολεξία.
Όμως αυτό που δεν είναι καθόλου αστείο είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες.
Γιατί τέτοιες πρακτικές και τέτοιο κλίμα;
Αυτό είναι το σοβαρό ζήτημα.
Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews
Οι ημερομηνίες 7 και 8 Νοεμβρίου 2019 έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη των ελλήνων τραπεζιτών.
Η έφοδος επί διημέρου των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάνω από 50 στελέχη συμμετείχαν στις καταδρομικές εφόδους στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Attica bank και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ήταν πρωτοφανής.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός εν υπνώσει.
Σχεδόν ποτέ δεν έχει κάνει τίποτε, π.χ. στην περίπτωση της Folli Follie που είχε συγκεντρώσει όλα τα ισχυρά ονόματα της αγοράς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν άφαντη.
Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ελληνικές τράπεζες, ωσάν είναι κακοποιεί και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ήταν επιεικώς απαράδεκτη.
Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισέβαλλαν μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη εισέβαλλαν στις τράπεζες ζήτησαν από τους τραπεζίτες να παραδώσουν σκληρούς δίσκους, έγγραφα και άλλα στοιχεία ώστε να διερευνηθεί το εξής ζήτημα… εάν ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες και στα επιτόκια καταθέσεων.
Εάν δηλαδή συνεννοούνται οι τράπεζες μεταξύ τους.
Το υλικό που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν θα καταδείξει ότι υπήρξε συντονισμός ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πάρει υλικό από τους υπολογιστές των τραπεζιτών – έχουν αντιγραφεί όλοι οι σκληροί δίσκοι – είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν πληροφόρηση για πλήθος ζητημάτων που δεν άπτονται της αυτεπάγγελτης δίωξης ή του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έφοδος.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να βρεθούν σε ομηρεία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πλειάδα μυστικών ή άλλων στοιχείων.
Και ενώ στις 7 Νοεμβρίου οι τράπεζες δέχθηκαν καταδρομική έφοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν στις 8 Νοεμβρίου υπήρξε και δεύτερη έφοδος που εστίασε στα χαμηλότερα στελέχη των τραπεζών με το πρόσχημα ότι έγινε καταγγελία.
Πρόκειται για μια κατάσταση σίγουρα φαιδρή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίστηκε για δεύτερη φορά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι σε ένα κλάδο, τον σημαντικότερο στην οικονομία είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά
1)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή ή πήρε εντολές;
Εάν πήρε εντολές ποιος τις έδωσε;
2)Ποιες είναι οι αιτίες για το θέατρο, το show που εκτυλίχθηκε το διάστημα 7 και 8 Νοεμβρίου 2019;
3)Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εάν επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχε επαναστατήσει.
Τώρα σιωπά.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Οι σκληρές απαντήσεις
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παρομοίασε τους τραπεζίτες με γαλοπούλες των Χριστουγέννων.
Οι γαλοπούλες πριν τα Χριστούγεννα καλοπερνούν για να παχύνουν… ώστε να καταλήξουν στον φούρνο.
Οι τραπεζίτες δεν είναι όμως γαλοπούλες, υπό την έννοια όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «ούτε είμαστε σε ομηρεία, ούτε φοβόμαστε.
Όποιος φοβάται μπορεί να πάει σπίτι του»
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πήρε εντολές;
Όταν δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης ότι δεν συμμετείχε στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες μάλλον λέει αλήθεια.
Όμως η κυβέρνηση γνώριζε, συντόνισε την έφοδο και έδωσε την εντολή για την έφοδο στις τράπεζες.
Όχι δεν ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp, ούτε άλλα ζητήματα όπως οι προμήθειες σε κάρτες ξένων τραπεζών.
Η κυβέρνηση ξεκάθαρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους τραπεζίτες, από εδώ και πέρα θα ακούτε την κυβέρνηση.
Το bankingnews σε άλλο ρεπορτάζ έχει αναλύσει τις πραγματικές αιτίες.
1)Πρώτο λάθος τραπεζιτών ότι στον νόμο για τον Ηρακλή επέδειξαν αλαζονεία, αρχικώς άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Τι συνέβη και ο SSM επέβαλλε στις ελληνικές τράπεζες όλες οι τιτλοποιήσεις NPEs να ενταχθούν στην λύση Ηρακλής (συλλογική λύση για τα NPEs με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού κράτους).
Η στάση των τραπεζιτών δεν άρεσε στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σαμπόταρε το σχέδιο Ηρακλής ξεκάθαρα δίνοντας αέρα αμφισβήτησης και στους τραπεζίτες έως ότου να μαζευτούν όλοι κακήν κακώς.
2)Δεύτερο λάθος των τραπεζιτών ήταν ότι κατά την συνάντηση τους πριν λίγο καιρό με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο τις προμήθειες στα ATMs και την παρότρυνση να παγώσουν τουλάχιστον στις παραμεθόριες περιοχές… οι τραπεζίτες το πήραν χαλαρά.
Προέβησαν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις που ήταν ανέκδοτο.
Όλο αυτό το σκηνικό ενόχλησε την κυβέρνηση.
Οι τραπεζίτες έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα.
Την εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να την έδωσε ένα απλό στέλεχος.
Από το μέγεθος και την συμμετοχή των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο show με τίτλο «έφοδος στις τράπεζες για να πάρουν το μήνυμα» εξάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο… ο ίδιος ο Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως για τον σκληρό παραδειγματισμό των τραπεζιτών.
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες, τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι σχεδόν άβουλα στελέχη που απλώς περιμένουν να περάσει η μέρα για να πάνε σπίτια τους.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία σε πλειάδα σοβαρών περιπτώσεων, η στάση της απέναντι στους έλληνες τραπεζίτες ήταν ένα show.
Γνωρίζουν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι δήθεν εναρμονισμένες πρακτικές για τις προμήθειες δεν θα επιβεβαιωθούν.
Οι τραπεζίτες διασύρθηκαν όμως και προσεχώς θα κληθούν να δώσουν εγγράφως εξηγήσεις, να απολογηθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον εάν συντόνιζαν ή όχι τις στρατηγικές τους για τις προμήθειες.
Γιατί η κυβέρνηση θέλησε να τιμωρήσει – παραδειγματίσει τους τραπεζίτες;
Η απάντηση είναι προφανής.
Η ΝΔ ως ένα αστικό κόμμα θεωρείται στην συνείδηση της κοινωνίας κόμμα των πλουσίων και των τραπεζών.
Με το μεταναστευτικό να επιδεινώνεται δραματικά, με τους στόχους για το ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος να αποτυγχάνουν… η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα συμβολικό show να δείξει ότι πάνω από όλα είναι ο νόμος και η προστασία της κοινωνίας… όχι οι τραπεζίτες.
Αυτό ονομάζεται κάπως…. ονομάζεται πολιτικός λαϊκισμός.
Βέβαια υπάρχει ένας αντίλογος.
Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης όντως να πίστευαν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση με τις προμήθειες.
Όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής.
Οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών είναι γνώριμοι του Μητσοτάκη ενώ με τους δύο από τους τέσσερις υπάρχει και προσωπική φιλία.
Τι πιο εύκολο να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους πει.
«Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις προμήθειες που επιβάλλατε στην χρήση των ATMs.
Πάρτε πίσω την απόφαση»
Μια τέτοια εντολή όλοι οι τραπεζίτες δεν θα την αγνοούσαν.
Θα έβρισκαν το πρόσχημα ότι ακούν τον παλμό και τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας, κατανοούν τις αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό μειώνουν ή ακυρώνουν τις νέες προμήθειες.
Γιατί δεν επιλέγει αυτός ο δρόμος και επιλέγει το show;
Γιατί δεν επιλέγει ο αποτελεσματικός δρόμος που κανείς δεν θα τον μάθαινε αλλά επιλέγει ο διασυρμός των τραπεζιτών;
Υπάρχει απάντηση.
Πρώτα η πολιτική και το πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση και μετά… οι τραπεζίτες.
Οι απορίες είναι πολλές.
Αύριο πως οι τραπεζίτες θα αντικρύσουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό μετά από αυτό τον διασυρμό και μετά από τις εύλογες υποψίες ότι την εντολή για την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες… την έδωσε ο πρωθυπουργός;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν show θέλουν θεσμική σοβαρότητα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα διαδραματιζόμενα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ένα κακόγουστο show, ένα θέατρο μικροπολιτικής.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται θεσμική σοβαρότητα.
Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε τι συνέβη το 2008 στις ΗΠΑ.
Όταν ξέσπασε η κρίση των subprime με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο τότε υπουργός οικονομικών Paulson σε συνεργασία με τον αμερικανό Πρόεδρο και την FED πήραν μια απόφαση.
Πως πάση θυσία θα στηρίξουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα που κινδύνευε με χρεοκοπία.
Δεν έπαιξαν θέατρο, δεν έκαναν show οι αμερικανοί, σήμερα οι αμερικανικές τράπεζες είναι από τις πιο εύρωστες παγκοσμίως.
Πολλοί – λαϊκίζοντας – λένε ότι επενδύθηκαν σχεδόν 50 δισεκ. στις τράπεζες σε κρατικά κεφάλαια και σε χρηματοδότηση – funding gap – στις περιπτώσεις των διασπάσεων σε καλές και κακές τράπεζες.
Τα 50 δισεκ. οι τραπεζίτες δεν τα έχασαν σκόπιμα.
Το πρόβλημα με τα NPEs, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και τις τεράστιες ζημίες λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τεράστιο.
Οι τράπεζες δύο φορές γλίτωσαν την χρεοκοπία, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε άλλη φορά.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, χρειάζονται μέτρα για γρήγορη εξυγίανση, ώστε γρήγορα να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην πατρίδα.
Τα show δεν βοηθούν να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μπορεί να αποτελούν πρόσκαιρη είδηση, μπορεί η κοινωνία να αισθάνεται δικαιωμένη απέναντι στους κακούς τραπεζίτες αλλά οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες δεν υπάρχει.
Καπιταλιστική οικονομία χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει.
Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι τράπεζες πίνουν το αίμα του κοσμάκη, σύνθημα που έριξαν αρχικά οι αναίσθητοι και όχι ευαίσθητοι αριστεροί αλλά πέρασε στην κοινωνία… ξεκίνησε από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια.
Η ακατάπαυστη διοχέτευση δανείων στην κοινωνία ήταν η μια πλευρά του νομίσματος, υπήρχε και η άλλη οι πολίτες πήραν τα δάνεια αλλά έπρεπε να τα πληρώσουν.
Οι μισοί έλληνες θεωρούσαν ότι πρέπει να κοροϊδέψουν την τράπεζα και έτσι ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος.
Οι τράπεζες είναι πανίσχυρες όταν…οι δανειολήπτες – πελάτες πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όταν συμπεριφέρονται ως μικροαπατεώνες τότε έχουν πρόβλημα.
Πολλοί έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους γιατί όντως είχαν οικονομικό πρόβλημα.
Όμως σημαντική μερίδα των κακοπληρωτών ήταν και παραμένουν μικροαπατεώνες.
Το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες πρέπει να χτίσουν την εθνική οικονομία με στόχο το συνολικό καλό.
Τα καραγκιοζλίκια και τα show σίγουρα δεν βοηθούν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών