Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο, πτωτικά το ΧΑ -0,61% στις 873 μον. - Αδυναμία για διάσπαση τεχνικών σημείων, οι 900 μον. ο στόχος για τέλος 2019

Παρά την διεθνή άνοδο, πτωτικά το ΧΑ -0,61% στις 873 μον. - Αδυναμία για διάσπαση τεχνικών σημείων, οι 900 μον. ο στόχος για τέλος 2019
Ο Τραπεζικός και ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικές απώλειες -6,57% και -3,15% αντίστοιχα, από τις αρχές Δεκεμβρίου
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 873 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 880 μονάδων και πλησίον της επόμενης των 870 μονάδων, παρά την άνοδο των διεθνών αγορών.
Ειδικότερα, σημαντικά κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ με τον Dax στην Γερμανία +0,80% ενώ κέρδη +1% σημειώνει και ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street. .
Στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη νευρικότητα με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, με την Eurobank να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση -1,80% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,20% και Εθνική -0,41% ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +0,34%.
Επίσης πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25, όπως Ελλάκτωρ -4,5%, Jumbo -2,23%, ΟΤΕ -1,41%...

Μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά έχει ξεμείνει από καύσιμα, οι επενδυτές προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε μετοχές και ομόλογα ενώ το μέγιστο για το κλείσιμο του 2019 θα είναι οι 900 μονάδες ειδικά την άλλη εβδομάδα που θα κατατεθεί ο νόμος για τον Ηρακλή και θα κλείσει το deal έως τις 20 Δεκεμβρίου μεταξύ Eurobank και Fortress.
Γενικότερα, καθώς έχουν απομείνει 15 συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι για νέο ρίσκο αλλά προτιμούν να κλείσουν τις θέσεις τους και να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη που έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα.
Οι παραπάνω κινήσεις ενισχύονται και από την αβεβαιότητα αναφορικά με τις νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς μετά την ψήφιση της συμφωνίας με την Λιβύη από την τουρκική Βουλή  το απόγευμα της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη, απέλασε σήμερα τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα
Tο σχέδιο Ηρακλής ενώ αποτελεί την μοναδική λύση για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών με στόχο την εξυγίανση τους, το βασικό πρόβλημα παραμένει η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να φθάσουν στο 5% δηλαδή στα 8 με 9 δισεκ. τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 43% ή 75 δισεκ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου θα πρέπει να δαπανηθούν 12-13 δισεκ. ευρώ ή με μια σχετική ελαστικότητα 8-9 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους καταφεύγουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης tier 2 τα οποία έχουν ημερομηνία λήξεως και πρέπει να αποπληρωθούν καθώς και να πληρωθούν τόκοι.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 25 δισεκ. tangible book και από αυτά τα 16 δισεκ. να είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
Για να μειωθεί το DTC ως σχέση ως προς τα ίδια κεφάλαια οι τράπεζες είτε πρέπει να εμφανίζουν μεγάλη κερδοφορία είτε να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενώ σε αυτή την φάση τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests τον Ιούλιο 2020 και έχοντας ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο θα σχεδιάσουν με εξατομικευμένες λύσεις την επόμενη ημέρα.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,51% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,41%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 152 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 7138 μονάδες βάσης από 6796 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,06% και τον Γενικό Δείκτη -0,06%.
Λίγο μετά τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,24% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,79%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 844,49 μονάδες με απώλειες -1,04%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,61% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 880,62 μονάδες και χαμηλό στις 871,64 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,32 εκατ. ευρώ και όγκου 1,79 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Lamda διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 3,64 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. δικαιώματα αξίας 742 χιλ.ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 142 χιλ. τεμάχια αξίας 1,89 εκατ. ευρώ,  ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 767 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 212 χιλ. τεμάχια αξίας 1,17 εκατ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 880 μονάδων και ακολουθούν οι 870 και οι 850 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 844 μονάδες, χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 -810 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 910, οι  925 και οι 950 μονάδες

Εταιρικά νέα

Ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια που γίνεται από τη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για τη συνολική αναδιάταξη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ολοκληρώθηκε χθες (05/12) το απόγευμα με την επιτυχή έκδοση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από το 6,4%.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019 και τη μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High yield μετά την ελληνική κρίση.
Η μεγάλη συμμετοχή και η διπλάσια της προσφοράς κάλυψη που έφτασε λίγο πριν το κλείσιμο του βιβλίου τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Τραπεζικά νέα

Έλλειμμα κεφαλαίων για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους περίπου 125 δισ. ευρώ βλέπει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα επιβαρυνθούν τόσο οι μεγάλες τράπεζες της Ε.Ε. όσο και οι μικρότερες όπως οι Ελληνικές.  
Ωστόσο η ΕΒΑ αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις σε επίπεδο χαμηλότερο, πλην όμως το ύψος των κεφαλαίων παραμένει μεγάλο.
Η χαμηλότερη αναθεώρηση σημειώνεται ότι αφορά κυρίως τις μεγάλες τράπεζες.
Με βάση το συντηρητικό σενάριο η έκθεση αξιολόγησης επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δείχνει ότι η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα επιφέρει αύξηση κατά 23,6% κατά μέσο όρο στην ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για τις τράπεζες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Η νέα εκτίμηση επιπτώσεων είναι χαμηλότερη από το 24,4% που είχε αρχικά προβλεφθεί στην αντίστοιχη έκθεση της ΕΒΑ τον Αύγουστο του 2019.
Το 23,6% λοιπόν αντιστοιχεί σε έλλειμμα κεφαλαίων της ύψους 124,8 δισ. ευρώ.
Η μακροοικονομική αξιολόγηση επιπτώσεων δείχνει ότι η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα φέρει καθαρά οφέλη στην οικονομία της Ε.Ε.

Η επικαιρότητα

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), ο πρέσβης των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.
Όπως υποστήριξε ο Pyatt,  οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή ενώ ανάφερε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπουν την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Στα εσωτερικά μας, τρέχει και δεν φτάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις έτους 2013 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα σε αυτές τις υποθέσεις ώστε να μην χαθούν φορολογικά έσοδα μπορεί να λήγει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι για το Δημόσιο η 10η Δεκεμβρίου καθώς θεωρείται πρακτικά  η τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ανταλλαγής πυρών και ύβρεων.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Trump επαναλαβε τον χαρακτηρισμό του «άνθρωπος – ρουκέτα» για τον Kim Jong un.
Η αντίδραση στην τοποθέτηση αυτή δεν άργησε να έρθει από τη Β. Κορέα, η οποία έχει δώσει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ να αλλάξουν τη στάση τους έως το τέλους του έτους, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, θα αλλάξει προσέγγιση.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (6/12) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης , καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας που αφορούν τον Νοέμβριο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,23%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,43% στις 2912,01 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,07% στις 26498,37 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Παρασκευή (6/12) οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες της ΗΠΑ-Κίνας.
Επίσης, θετικά είναι τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς δημιουργήθηκσαν συνολικά 266 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2019 και σηματοδοτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,40%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +1% ο S&P στο +0,90%, ο Nasdaq στο +0,90% ενώ απώλειες -0,47% καταγράφει το ETF GREC (9,6150 δολ.)

Νευρικότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη νευρικότητα σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η  Eurobank ενώ μόνο η Πειραιώς έκλεισε με οριακά κέρδη.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,88 ευρώ με πτώση -0,41% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8130 ευρώ με πτώση -1,20% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9860 ευρώ με άνοδο +0,34% με όγκο 567 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8740 ευρώ, με πτώση -1,80% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3160 ευρώ, με πτώση  -0,45% και κεφαλαιοποίηση 587 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3985 ευρώ, με πτώση -3,39% και όγκο 516 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 184 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον Ελλάκτωρα -4,5%

Mε πτώτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Sarantis, Jumbo, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ανοδικά  ξεχώρισαν TITC και  ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,45 με άνοδο +0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με πτώση -1,41% και αποτίμηση 6,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,2780 ευρώ με πτώση -0,55% και αποτίμηση 760 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,00 ευρώ με πτώση -0,18% και αποτίμηση 3,54 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,50 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,31 ευρώ με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισει στα 20,34 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6250 ευρώ με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,99 ευρώ με πτώση -2,23% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,28 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,53 ευρώ, αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0880 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,51%, με την Ιταλία 1,41% - Σε εξέλιξη ακόμη το profit taking

Στάση αναμονής σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχονται ορισμένες ελεγχόμενες πιέσεις και λόγω της έντασης με την Τουρκία ενώ σημειώνονται και profit taking δηλαδή πωλήσεις για αποκομιδή κερδών.
Καθ΄ όλο το ράλι στα ομόλογα των τελευταίων μηνών δεν είχε σημειωθεί κατοχύρωση κερδών οπότε λόγω του τέλους του 2019 οι επενδυτές πουλάνε για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.
Το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,51% από 1,155 πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,41%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,53% με το αμερικανικό 10ετές 1,82% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,08  μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,37%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,49%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,04 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 7.138 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,41%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/12/2019 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,41% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης