Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης με εβδομαδιαίες απώλειες 3,98% και 4,86% αντίστοιχα.
(upd14)Πτωτικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 910 μονάδες, καθώς παραμένει η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού ακολουθώντας την πτώση στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, απώλειες άνω του 1% καταγράφονται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία -1,10% ενώ πτωτικά κινείται και ο Dow Jones στην Wall Street στο -1,15%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 3,98% ενώ με σχετική ευκολία έσπασε ενδοσυνεδριακά τις 910 μονάδες.
Η διάσπαση των 900 μονάδων θα έχει ως αποτελέσμα να οπισθοχωρήσει προς τις 865 μονάδες αν και προς το παρόν οι μέτριες συναλλαγές δεν υποστηρίζουν το παραπάνω σενάριο.
Στην σημερινή συνεδρίαση, οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε μη τραπεζικά blue chips, με την Viohalco -4,74% και Ελλάκτωρα -4,68% και ακολούθησαν Motor Oil -3,8%, ΕΛΠΕ -3,18%.....
Στις τράπεζες, λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, περιορίστηκαν οι απώλειες, με την Eurobank -1,13% και Εθνική -1,13%, οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,66% ενώ με οριακά κέρδη +0,31% έκλεισε η Πειραιώς - με χαμηλό ημέρας -2,68%- .
Εν τω μεταξύ, επιστρέφει η ανησυχία για την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2013 ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά -0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2019..
Η Ελλάδα ζητάει επενδύσεις Γάλλων ας κοιτάξουν πρώτα οι Γάλλοι να τονώσουν την δική τους οικονομία που παραπαίει και μετά ας δουν τον διεθνοποιημένο ρόλο τους.
Η επιδημία του κορωνοϊού κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πρόβλημα για όλο τον πλανήτη ενώ για τις αγορές το βασικό πρόβλημα είναι εάν θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Κίνα.
Υπάρχουν πολλοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι που εκτιμούν ότι η επιβράδυνση στην Κίνα μπορεί να είναι 2% όπερ σημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι όντως καλή αφορμή για διόρθωση στις μετοχές.
Ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει μια καλή αιτία για διεθνή διόρθωση αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το εάν οι επενδυτές το ομολόγων συνεχίσουν να φουσκώνουν την ακραία φούσκα των ομολόγων.
Εάν οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα αυτό μεταφράζεται σε πανικό καθώς η στροφή στα ομόλογα σημαίνει στροφή στα επενδυτικά καταφύγια αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα διόρθωσης στις μετοχές που σύμφωαν με εκτιμήσεις θα μπορεί να φτάσει το 20%.
Εάν η φούσκα στα ομόλογα σταθεροποιηθεί και οριακά ξεφουσκώσει, τότε ουσιαστική διόρθωση δεν θα υπάρξει στις αγορές έως ότου διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος του κορωνοϊού ή το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης στην κινεζική οικονομία και στην πορεία του κινεζικού ΑΕΠ.
Συνεχίζονται οι αγορές σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,14% με χαμηλό 1,1320% στις 30/1, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,93% με το μεταξύ spread στις 21 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 111 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5263 μονάδες βάσης από 5024 μονάδες βάσης χθες 29/1.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο –0,08% και τον Γενικό Δείκτη -0,03%.
Στο πρώτο μισάωρο, με πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%.
Λίγο πριν τις 16:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,76% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο -1,51%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 840,58 μονάδες με πτώση -0,78%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,12% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,25 μονάδες και χαμηλό στις 907,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,32 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,86 εκατ. ευρώ και όγκου 576 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 452 χιλ. τεμάχια αξίας 5,08 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 102 χιλ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ και η Jumbo 22 χιλ. τεμάχια αξάις 404 χιλ. ευρώ...
Tα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 910- 905 μονάδων και ακολουθούν οι 885 και οι 865 μονάδες.
Τα πρώτα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 840 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 -890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές που θα επιβάλει στα stress tests των τραπεζών η ΕΒΑ.
Μετά από διαβούλευση όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές φαίνεται να καταλήγουν , τα stress tests αλλάζουν φυσιογνωμία και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Απρίλιο.
Από την άλλη πλευρά εντός των προσεχών ημερών -πιθανότατα και σήμερα θα ανακοινωθούν οι παραδοχές για τις ασκήσεις που θα διεξαχθούν για φέτος.
Ως κρισιμότερα θέματα σε σχέση με τις παραδοχές για τη χώρα μας κρίνονται τα μεγέθη που θα δοθούν για ύφεση της αγοράς των ακινήτων και ύφεση της οικονομίας σε επίπεδο τριετίας στο stress scenario.
Οι τράπεζες λοιπόν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από διεθνείς αναλυτές που έχουν συζητήσει το θέμα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα διενεργούν παράλληλο stress test με εκείνο των αρχών, η δε φιλοσοφία των αρχών κατατείνει περισσότερο στον αυτοέλεγχο και λιγότερο στην εποπτεία.
Η κίνηση της EBA έρχεται μετά την αμφισβήτηση του κ. Andrea Enria, προηγούμενου επικεφαλής της ΕΒΑ και νυν επικεφαλής του SSM ο οποίος αμφισβήτησε την αξία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία τους δεν ήταν πλέον "ανθεκτικά".
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ενρία θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 6 Μαρτίου ενώ τα αποτελέσματα των stress tests θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο.
Η επικαιρότητα
Σε κατάσταση συναγερμού θέτει τον πλανήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας του κορωνοϊού, παραδεχόμενος ότι η ασθένεια εξαπλώνεται και πέραν της Κίνας και ως εκ τούτου αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών διεθνώς.
Η διοίκηση του ΠΟΥ είχε στις 30 Ιανουαρίου 2020 έκτακτη συνεδρίαση και λαμβάνοντας υπόψη της τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ενώ πριν από μία εβδομάδα εμφανίζονταν καθησυχαστική.
Η απόφαση του διεθνούς οργανισμού καταφθάνει μετά τη συνεχή αύξηση των νεκρών, ο αριθμός των οποίων φθάνει πλέον στους 213, αλλά και την ανακοίνωση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ συζύγων στο Σικάγο.
Τα συνολικά κρούσματα φθάνουν τα 9.692 διεθνώς ενώ εκτιμάται ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας παραπληροφορεί σχετικά με τα κρούσματα, τα οποία κατά άλλους ειδικούς και επιστήμονες, ξεπερνούν τα 145.000.
Με απόλυτη ψυχραιμία και άμεσα αντανακλαστικά αντιμετώπισε το υπουργείο Άμυνας το περιστατικό με την είσοδο σήμερα Παρασκευή 31/1 το πρωί του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, το οποίο καταγράφηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 24 ετών από την τραγωδία των Ιμίων, πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο σχετικά με την περίεργη πορεία του πλοίου ενώ εξετάζουν ως πιθανό το σενάριο να κινήθηκε το πλοίο κατά αυτόν τον τρόπο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ή θεωρούν ότι η πορεία του Oruc Reis δεν ήταν παρά μια ακόμα προλητική κίνηση - ανήμερα μάλιστα της κρίσης των Ιμίων - που ήθελε να δοκιμάσει την ετοιμότητα αλλά και την απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Η ώρα του Brexit έφτασε, καθώς σήμερα 31 Ιανουαρίου η Βρετανία θα αποχαιρετίσει και επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα The Times αναφέρει την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson είναι έτοιμος να δεχθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κατά το μοντέλο του Καναδά
Σημειώνεται ότι το λεγόμενο μοντέλο του Καναδά, που βασίζεται στη συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Οτάβα, επιτρέπει εμπορικές συναλλαγές με πρακτικά μηδενικούς δασμούς, αλλά προϋποθέτει τελωνειακούς ελέγχους.
Βάσει του δημοσιεύματος, από αυτή τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ αναμένεται να εξαιρεθεί ο κρίσιμος τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας, ειδικά των χρηματοοικονομικών.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (31/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και την Ιαπωνία τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός ημέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας χώρας ενισχύθηκε κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, έναντι πτώσης -1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,7%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, οι δείκτες Shanghai Composite και SZSE Component παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα κλειστοί λόγω αργίας, ενώ νωρίτερα εντός της ημέρας η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο του 2020.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ανοδικά στο +0,99%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,35% %, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,13% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,52%
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ - Στο -2% ο FTSE MIB στο Μιλάνο
Απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς παραμένει η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για το ΑΕΠ σε Ιταλία και Γαλλία.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας στο δ΄τρίμηνο του 2019, κόντρα στις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης και των αναλυτών.
Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2013.
Επίσης, το πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας, λόγω των κινητοποιήσεων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οδήγησε σε συρρίκνωση τη γαλλική οικονομία με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2019..
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,2%.
Ειδικότερα, o Dow κινείται στο -1,15%, ο S&P στο -0,90%, ο Nasdaq στο -0,70% ενώ απώλειες -1,35% καταγράφει το ETF GREC (9,50 δολ.)
Eλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ελεγχόμενες πιέσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8840 ευρώ, με πτώση -1,13%, με όγκο 2,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8140 ευρώ με πτώση -0,66% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2220 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 2,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8335 ευρώ, με πτώση -1,13% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2740 ευρώ, με πτώση -3,48% και με κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3650 ευρώ, με πτώση -2,01% και όγκο 327 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να αυξάνονται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -4,74% και Ελλάκτωρας -4,68% και ακολούθησαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean...
Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν μόνο οι Φουρλής, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola .
H Coca Cola έκλεισε στα 33,15 ευρώ, με άνοδο +0,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,19 ευρώ, με πτώση -0,48% και αποτίμηση 972 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3150 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 537 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισει στα 11,25 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,72 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,91 ευρώ με πτώση -3,18% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,20 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,28 ευρώ με πτώση -2,88% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,37 ευρώ με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισει στα 7,44 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 792 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1032 ευρώ, με πτώση -4,44% και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,14%, με την Ιταλία 0,93% το spread 21 μ.β. – Στο 1,73% το νέο 15ετές
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των διάχυτων ανησυχιών για τον Κορωναιό την επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα και πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.
Όταν θα κοπάσει – κάποια στιγμή η ανησυχία για τον Κορωναιό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς από 1,91% υποχώρησε στο 1,73% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14% με ιστορικό χαμηλό χθες 30/1 στα 1,1320% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,10% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 και 30 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1320%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 101,68 μονάδες βάσης και 1,73% απόδοση ενώ εκδόθηκε 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 138,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.263 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,11% ή 111 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νέα βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νέα ανάκαμψη στην Ιταλία
Νέα βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που προκαλεί στροφή στα επενδυτικά καταφύγια αλλά και της συρρίκνωσης της Ιταλικής και Γαλλικής οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο του 2019.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/1/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, απώλειες άνω του 1% καταγράφονται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία -1,10% ενώ πτωτικά κινείται και ο Dow Jones στην Wall Street στο -1,15%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 3,98% ενώ με σχετική ευκολία έσπασε ενδοσυνεδριακά τις 910 μονάδες.
Η διάσπαση των 900 μονάδων θα έχει ως αποτελέσμα να οπισθοχωρήσει προς τις 865 μονάδες αν και προς το παρόν οι μέτριες συναλλαγές δεν υποστηρίζουν το παραπάνω σενάριο.
Στην σημερινή συνεδρίαση, οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε μη τραπεζικά blue chips, με την Viohalco -4,74% και Ελλάκτωρα -4,68% και ακολούθησαν Motor Oil -3,8%, ΕΛΠΕ -3,18%.....
Στις τράπεζες, λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, περιορίστηκαν οι απώλειες, με την Eurobank -1,13% και Εθνική -1,13%, οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,66% ενώ με οριακά κέρδη +0,31% έκλεισε η Πειραιώς - με χαμηλό ημέρας -2,68%- .
Εν τω μεταξύ, επιστρέφει η ανησυχία για την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2013 ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά -0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2019..
Η Ελλάδα ζητάει επενδύσεις Γάλλων ας κοιτάξουν πρώτα οι Γάλλοι να τονώσουν την δική τους οικονομία που παραπαίει και μετά ας δουν τον διεθνοποιημένο ρόλο τους.
Η επιδημία του κορωνοϊού κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πρόβλημα για όλο τον πλανήτη ενώ για τις αγορές το βασικό πρόβλημα είναι εάν θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Κίνα.
Υπάρχουν πολλοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι που εκτιμούν ότι η επιβράδυνση στην Κίνα μπορεί να είναι 2% όπερ σημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι όντως καλή αφορμή για διόρθωση στις μετοχές.
Ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει μια καλή αιτία για διεθνή διόρθωση αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το εάν οι επενδυτές το ομολόγων συνεχίσουν να φουσκώνουν την ακραία φούσκα των ομολόγων.
Εάν οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα αυτό μεταφράζεται σε πανικό καθώς η στροφή στα ομόλογα σημαίνει στροφή στα επενδυτικά καταφύγια αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα διόρθωσης στις μετοχές που σύμφωαν με εκτιμήσεις θα μπορεί να φτάσει το 20%.
Εάν η φούσκα στα ομόλογα σταθεροποιηθεί και οριακά ξεφουσκώσει, τότε ουσιαστική διόρθωση δεν θα υπάρξει στις αγορές έως ότου διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος του κορωνοϊού ή το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης στην κινεζική οικονομία και στην πορεία του κινεζικού ΑΕΠ.
Συνεχίζονται οι αγορές σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,14% με χαμηλό 1,1320% στις 30/1, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,93% με το μεταξύ spread στις 21 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 111 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5263 μονάδες βάσης από 5024 μονάδες βάσης χθες 29/1.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο –0,08% και τον Γενικό Δείκτη -0,03%.
Στο πρώτο μισάωρο, με πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%.
Λίγο πριν τις 16:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,76% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο -1,51%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 840,58 μονάδες με πτώση -0,78%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,12% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,25 μονάδες και χαμηλό στις 907,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,32 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,86 εκατ. ευρώ και όγκου 576 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 452 χιλ. τεμάχια αξίας 5,08 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 102 χιλ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ και η Jumbo 22 χιλ. τεμάχια αξάις 404 χιλ. ευρώ...
Tα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 910- 905 μονάδων και ακολουθούν οι 885 και οι 865 μονάδες.
Τα πρώτα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 840 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 -890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές που θα επιβάλει στα stress tests των τραπεζών η ΕΒΑ.
Μετά από διαβούλευση όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές φαίνεται να καταλήγουν , τα stress tests αλλάζουν φυσιογνωμία και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Απρίλιο.
Από την άλλη πλευρά εντός των προσεχών ημερών -πιθανότατα και σήμερα θα ανακοινωθούν οι παραδοχές για τις ασκήσεις που θα διεξαχθούν για φέτος.
Ως κρισιμότερα θέματα σε σχέση με τις παραδοχές για τη χώρα μας κρίνονται τα μεγέθη που θα δοθούν για ύφεση της αγοράς των ακινήτων και ύφεση της οικονομίας σε επίπεδο τριετίας στο stress scenario.
Οι τράπεζες λοιπόν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από διεθνείς αναλυτές που έχουν συζητήσει το θέμα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα διενεργούν παράλληλο stress test με εκείνο των αρχών, η δε φιλοσοφία των αρχών κατατείνει περισσότερο στον αυτοέλεγχο και λιγότερο στην εποπτεία.
Η κίνηση της EBA έρχεται μετά την αμφισβήτηση του κ. Andrea Enria, προηγούμενου επικεφαλής της ΕΒΑ και νυν επικεφαλής του SSM ο οποίος αμφισβήτησε την αξία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία τους δεν ήταν πλέον "ανθεκτικά".
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ενρία θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 6 Μαρτίου ενώ τα αποτελέσματα των stress tests θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο.
Η επικαιρότητα
Σε κατάσταση συναγερμού θέτει τον πλανήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας του κορωνοϊού, παραδεχόμενος ότι η ασθένεια εξαπλώνεται και πέραν της Κίνας και ως εκ τούτου αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών διεθνώς.
Η διοίκηση του ΠΟΥ είχε στις 30 Ιανουαρίου 2020 έκτακτη συνεδρίαση και λαμβάνοντας υπόψη της τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ενώ πριν από μία εβδομάδα εμφανίζονταν καθησυχαστική.
Η απόφαση του διεθνούς οργανισμού καταφθάνει μετά τη συνεχή αύξηση των νεκρών, ο αριθμός των οποίων φθάνει πλέον στους 213, αλλά και την ανακοίνωση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ συζύγων στο Σικάγο.
Τα συνολικά κρούσματα φθάνουν τα 9.692 διεθνώς ενώ εκτιμάται ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας παραπληροφορεί σχετικά με τα κρούσματα, τα οποία κατά άλλους ειδικούς και επιστήμονες, ξεπερνούν τα 145.000.
Με απόλυτη ψυχραιμία και άμεσα αντανακλαστικά αντιμετώπισε το υπουργείο Άμυνας το περιστατικό με την είσοδο σήμερα Παρασκευή 31/1 το πρωί του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, το οποίο καταγράφηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 24 ετών από την τραγωδία των Ιμίων, πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο σχετικά με την περίεργη πορεία του πλοίου ενώ εξετάζουν ως πιθανό το σενάριο να κινήθηκε το πλοίο κατά αυτόν τον τρόπο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ή θεωρούν ότι η πορεία του Oruc Reis δεν ήταν παρά μια ακόμα προλητική κίνηση - ανήμερα μάλιστα της κρίσης των Ιμίων - που ήθελε να δοκιμάσει την ετοιμότητα αλλά και την απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Η ώρα του Brexit έφτασε, καθώς σήμερα 31 Ιανουαρίου η Βρετανία θα αποχαιρετίσει και επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα The Times αναφέρει την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson είναι έτοιμος να δεχθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κατά το μοντέλο του Καναδά
Σημειώνεται ότι το λεγόμενο μοντέλο του Καναδά, που βασίζεται στη συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Οτάβα, επιτρέπει εμπορικές συναλλαγές με πρακτικά μηδενικούς δασμούς, αλλά προϋποθέτει τελωνειακούς ελέγχους.
Βάσει του δημοσιεύματος, από αυτή τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ αναμένεται να εξαιρεθεί ο κρίσιμος τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας, ειδικά των χρηματοοικονομικών.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (31/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και την Ιαπωνία τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός ημέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας χώρας ενισχύθηκε κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, έναντι πτώσης -1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,7%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, οι δείκτες Shanghai Composite και SZSE Component παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα κλειστοί λόγω αργίας, ενώ νωρίτερα εντός της ημέρας η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο του 2020.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ανοδικά στο +0,99%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,35% %, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,13% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,52%
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ - Στο -2% ο FTSE MIB στο Μιλάνο
Απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς παραμένει η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για το ΑΕΠ σε Ιταλία και Γαλλία.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας στο δ΄τρίμηνο του 2019, κόντρα στις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης και των αναλυτών.
Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2013.
Επίσης, το πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας, λόγω των κινητοποιήσεων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οδήγησε σε συρρίκνωση τη γαλλική οικονομία με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2019..
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,2%.
Ειδικότερα, o Dow κινείται στο -1,15%, ο S&P στο -0,90%, ο Nasdaq στο -0,70% ενώ απώλειες -1,35% καταγράφει το ETF GREC (9,50 δολ.)
Eλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ελεγχόμενες πιέσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8840 ευρώ, με πτώση -1,13%, με όγκο 2,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8140 ευρώ με πτώση -0,66% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2220 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 2,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8335 ευρώ, με πτώση -1,13% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2740 ευρώ, με πτώση -3,48% και με κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3650 ευρώ, με πτώση -2,01% και όγκο 327 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να αυξάνονται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -4,74% και Ελλάκτωρας -4,68% και ακολούθησαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean...
Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν μόνο οι Φουρλής, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola .
H Coca Cola έκλεισε στα 33,15 ευρώ, με άνοδο +0,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,19 ευρώ, με πτώση -0,48% και αποτίμηση 972 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3150 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 537 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισει στα 11,25 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,72 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,91 ευρώ με πτώση -3,18% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,20 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,28 ευρώ με πτώση -2,88% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,37 ευρώ με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισει στα 7,44 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 792 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1032 ευρώ, με πτώση -4,44% και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,14%, με την Ιταλία 0,93% το spread 21 μ.β. – Στο 1,73% το νέο 15ετές
Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των διάχυτων ανησυχιών για τον Κορωναιό την επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα και πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.
Όταν θα κοπάσει – κάποια στιγμή η ανησυχία για τον Κορωναιό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς από 1,91% υποχώρησε στο 1,73% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14% με ιστορικό χαμηλό χθες 30/1 στα 1,1320% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,10% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 και 30 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1320%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 101,68 μονάδες βάσης και 1,73% απόδοση ενώ εκδόθηκε 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 138,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.263 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,11% ή 111 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νέα βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νέα ανάκαμψη στην Ιταλία
Νέα βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που προκαλεί στροφή στα επενδυτικά καταφύγια αλλά και της συρρίκνωσης της Ιταλικής και Γαλλικής οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο του 2019.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/1/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών