Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα ενόψει της 17ης Ιουνίου - Τα τρία σενάρια για το κρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα και τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη

Goldman Sachs: Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα ενόψει της 17ης Ιουνίου - Τα τρία σενάρια για το κρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα και τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη
Tρία σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο αυτού στον καθορισμό της επόμενης μέρας της χώρας, αναλύει σε νέα έκθεσής της με τίτλο "Εscalation of Pressures to Greece: Τhe Decision Tree for Euro-area Policy Makers" (Κλιμάκωση πιέσεων προς την Ελλάδα: Το δέντρο των αποφάσεων για τους Ευρωπαίους) η Goldman Sachs.
Τα τρία σενάρια του οίκου έχουν ως εξής:

Σενάριο 1ο: Χωρίς αποτέλεσμα οι εκλογές της Κυριακής ή σχηματισμός ασταθούς κυβέρνησης συνεργασίας.
Η τρόικα διακόπτει την παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, ειδικά τη στήριξη που προορίζεται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η ελληνική οικονομία καταγράφει ύφεση 8-10% σε ορίζοντα 6μηνου ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών η ύφεση κλείνει στο 4,2%.
Ουδέτερος ο αντίκτυπος στις αγορές, με το σοκ στις αγορές να κρίνεται σταθερό. Ανοδικά οι αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων. Μακροπρόθεσμα το ευρώ ανακάμπτει.

Σενάριο 2ο: Η ελληνική κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της Κυριακής απορρίπτει το Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας.
Η τρόικα διακόπτει την παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, τόσο όσον αφορά στην οικονομική στήριξη που προορίζεται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όσο και σε εκείνη που αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες για ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης.
Οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά αρχίζουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις όσον αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Ορατή η πιθανότητα μιας αργής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώνεται κατά 1%. Αγορές και ευρώ υποχωρούν, αλλά σταδιακά αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Σενάριο 3ο: Η Ελλάδα αποφασίζει μονομερώς να απαρνηθεί τις υποχρεώσεις της.
Η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες διακόπτεται.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι ταχεία. Η χώρα είναι απίθανο να υιοθετήσει με αξιόπιστο τρόπο νέο, εθνικό νόμισμα.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 2%. Το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1,19 δολαρίων και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κάτω του 1%. Κάτω από το 1,5% υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης