Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική τραπεζική αναλαμπή +5,6% λόγω JP Morgan στο ΧΑ +1,55% στις 917 μον. - Μείωσε θέσεις το Capital στην Eurobank, στο +14% η MIG

Μη πειστική τραπεζική αναλαμπή +5,6% λόγω JP Morgan στο ΧΑ +1,55% στις 917 μον. - Μείωσε θέσεις το Capital στην Eurobank, στο +14% η MIG
Ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε ανοδικά, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα αλλά δεν έπεισε για τα κίνητρα και τη διάρκειά του
(upd16) Δεν έπεισε η αναλαμπή που σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες και ειδικότερα σε Alpha bank +5,61% και Πειραιώς +5,37% απόρροια της θετικής έκθεσης της JP Morgan καθώς ακόμη υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα στις τράπεζες με βασικότερο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που απαιτούνται...
Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν η MIG η οποία έκλεισε με κέρδη +14,18% στα 0,1256 ευρώ, με αξιοσημείωτο όγκο καθώς οι βασικοί της μέτοχοι - μεταξύ αυτών και η Πειραιώς με 31% - δέχθηκαν πρόταση από την Βρετανική Comer, πέραν των δανείων να αγοράσουν και μετοχές της, στην τιμή των 0,20 ευρώ με διαφορά από τις τρέχουσες τιμές, περίπου 60%.
Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε επειδή προφανώς οι βασικοί μέτοχοι πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν περισσότερα και θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή αξία της MIG είναι υψηλότερη των 0,20 ευρώ.
Στην έκθεση της η JP Morgan Cazenove, μετά το πρόσφατο ταξίδι των αναλυτών της στην Αθήνα τονίζει την βελτιωμένη ορατότητα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και τις καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία,
Ειδικότερα, αναβαθμίζει την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 4,20 από 2,40 ευρώ προηγουμένως και της Alpha Bank στα 2,5 ευρώ από 1,5 ευρώ προηγουμένως.
Αντίθετα, μειώνει για την Εθνική την τιμή-στόχο στα 3,80 από 3,90 ευρώ προηγουμένως και για τη Eurobank στο 1 ευρώ από 1,3 ευρώ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 12/2 το βράδυ, καθώς η MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών με το βασικό σενάριο να μην υπάρχουν αλλαγές στους ελληνικούς δείκτες ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα αναβάθμισης είτε της Πειραιώς είτε του Μυτιληναίου.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν Alpha Bank +5,61% και Πειραιώς +5,37% και ακολούθησαν Εθνική +2,82% και Eurobank +1,27%.
Αξιοσημείωτος ο όγκος συναλλαγών της Eurobank καθώς κάλυψε το 40% του συνολικού όγκου συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, καθώς το Capital Group μειώνει  την επενδυτική του θέση στην τράπεζα, με τα πακέτα να αντιστοιχούν στο 0,50% του συνολικού αριθμού μετοχών.  
Παράλληλα, στα μη τραπεζικά blue chips, το σύνολο σχεδόν των τίτλων έκλεισε ανοδικά, ενώ ξεχώρισαν Μυτιληναίος +3,26%, ΕΧΑΕ +2,08% Ελλάκτωρας +1,86%..
Εν τω μεταξύ, κατά 52,9% καλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AVAX, με τους βασικούς μετόχους να παίρνουν τις αδιάθετες μετοχές ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την καλυψη των υποχρεώσεων της..
Ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε ανοδικά, μετά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλά δεν έπεισε για τα κίνητρα και τη διάρκειά του.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρωτεύον θέμα που απασχολεί τις διοικήσεις και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται  ότι προβαίνουν σε εκδόσεις ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 .
Η Εθνική προχώρησε σε έκδοση ομολόγου, η Alpha bank επίσης, η Πειραιώς προχωρά και σε δεύτερη έκδοση ομολόγου ενώ  θα ακολουθήσει και η Eurobank περί τον Απρίλιο με στόχο 500 εκατ.
Οι τράπεζες θα έχουν αντλήσει 2,5 δισεκ. κεφάλαια μέσω ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι μηδενίζεται λόγω εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων .
Η επιλογή των τραπεζών να πληρώνουν ακριβά – είναι ακριβό και το 4% επιτόκιο – τα κεφάλαια που αντλούν από τα ομόλογα αντί να επιλέξουν την ορθή λύση  των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου οφείλεται στο γεγονός  ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν υποστηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το βασικό θέμα και το πιο σπουδαίο είναι ότι καμία αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να καλυφθεί εάν πρωτίστως δεν διασφαλιστεί ποιοι θα την καλύψουν.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς ακολουθούν την γενική τάση των ομολόγων της ευρωζώνης λόγω ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα είναι μια κατασκευασμένη και χειραγωγούμενη φούσκα η οποία συντηρείται από την ΕΚΤ αλλά δεν δικαιολογείται.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.
Το νέο ράλι στα ομόλογα ειδικά τα κρατικά αποδίδεται αποκλειστικά στην δήλωση της Lagarde της επικεφαλής της ΕΚΤ ότι σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αλήθεια είναι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε καθεστώς QE ή ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί στα μέσα του 2021
Στην αγορά ομολόγων, σημειώνονται σταθεροποιητικές τάσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,02% με χαμηλό 0,99% στις 7/2/2020 και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% με το μεταξύ spread στις 6 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 100 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4696 μονάδες βάσης από 4566 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,23% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη δεικτοβαρή Alpha Bank +5,61%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,68% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,62%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827,72 μονάδες με άνοδο +3,66%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 917 μονάδες έχοντας υψηλό στις 917,62 μονάδες και χαμηλό στις 907,10 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα εάν συμπεριλάβουμε και τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και  στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,85 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 22,48 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 53,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 38,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 22,48 εκατ. ευρώ και όγκου 19,27 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 18,63 εκατ. τεμάχια αξίας 14,81 εκατ. ευρώ και ηΕθνική 129 χιλ. τεμάχια αξάις 375 χιλ. ευρώ .
Ο ΟΤΕ 473 χιλ. τεμάχια αξίας 6,53 εκατ. ευρώ και  η Jumbo 39 χιλ. τεμάχια αξίας 742 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις  930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 και οι 860 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 830 μονάδες και ακολουθούν οι  850 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες

Ακραία η χειραγώγηση στη αγορά ομολόγων

Στα ομόλογα η χειραγώγηση είναι ακραία αλλά στο χρηματιστήριο οι αποτιμήσεις δεν μπορούν για καιρό να κρύψουν την αλήθεια.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να δανείζεται με επιτόκιο καλύτερα από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα στο 1% και οι ΗΠΑ στο 1,6%.
Οι διαφορές πέραν της συναλλαγματικής διαφοράς είναι προφανείς με βάση την δυναμικότητα των οικονομιών των δύο χωρών.
Οι αγορές το αντιμετωπίζουν ως φυσιολογική εξέλιξη.
Όπως φυσιολογική εξέλιξη είναι τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια να φθάνουν στα 13,5 τρισεκ. δολάρια.
Πολλοί υποστηρίζουν – και ορθά – ότι η μεγαλύτερη φούσκα παγκοσμίως είναι η Wall Street.
Η FED με την ποσοτική χαλάρωση συντηρεί την φούσκα των αποτιμήσεων.
Οι εταιρίες προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών ρεκόρ, το 2019 έφθασαν στα 887 δισεκ. ευρώ.
Η κερδοφορία μειώνεται και οι δείκτες αποτιμήσεις χειροτερεύουν.
Η Wall όμως αντέχει και αποδίδεται στην τεχνική χειραγώγηση της FED και του Προέδρου Trump που συντηρούν την φούσκα των μετοχών.
Υπό μια έννοια και ο κορωνοϊός αποτελεί black box καθώς κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος.
Οι κινέζοι κομουνιστές, το καθεστώς που δεν είναι δημοκρατικό αποκρύβει τους νεκρούς ενώ κάποιοι μιλούν για 50.000 νεκρούς.
Το κομουνιστικό καθεστώς είναι πολύ πιθανό να αποκρύβει την αλήθεια, όπερ σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας θα είναι τεράστιες.
Μια μονάδα ή 1% πτώσης το ΑΕΠ της Κίνας σημαίνει 0,3% παγκόσμια επιβράδυνση.
Οι κινέζοι έχουν συγκαλύψει το πρόβλημα αλλά η αλήθεια θα φανεί ακόμη και εάν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα.
Ζούμε σε ένα κόσμο που αποδέχεται τις υπερβολές, θεωρούνται φυσιολογικές.
Όταν όμως αποκατασταθεί η διεθνής τάξη και το σύστημα υποχρεωθεί να εναρμονίσει πραγματικές αξίες με υπαρκτά θεμελιώδη τότε πολλοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά την απληστία.

Η επικαιρότητα

Σε πλήρη συναγερμό παραμένει η Κίνα αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης για την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς πέρα από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων, αρχίζουν να διατυπώνονται και σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει πέρα από την παγκόσμια υγεία και στην παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζει την επιδημία «πολύ σοβαρή απειλή για τον πλανήτη».
Μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 1.016 – υπάρχουν δύο ακόμα θάνατοι εκτός ηπειρωτικής Κίνας, συνεπώς ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι 1.018 – και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 42.000, ενώ τουλάχιστον 319 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες 24 χώρες και περιοχές.
Σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση της νόσου, καθώς τουλάχιστον 30 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.
Επίσης, σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 11 και αύριο Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθούν στη Γενεύη εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας ενώ η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι έρευνες για την κατασκευή των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων.
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας τοποθετεί το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου κάνοντας λόγο για αισιόδοξο κλίμα στην κυβέρνηση.
Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει το Eurogroup, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει τη δυνατότητα στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου της ευρωζώνης να συνομιλήσει με τους ομολόγους του για όλα τα ανοικτά μέτωπα πριν οι τελευταίοι φθάσουν να δημοσιεύουν τα τελικά συμπεράσματα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Η έκθεση για την ελληνική οικονομία γράφεται από τους θεσμούς και θα δοθεί Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση της στο Euroworking Group (EWG) της 5ης Μαρτίου που θεωρείται «κομβικό», αφού στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να φύγει από το ίδιο κιόλας βράδυ με το «εισιτήριο» των αποφάσεων για τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο που αναζητεί για φέτος.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη (11/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα μέτρα στήριξης στα οποία προχώρησε η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,39% στις 2901,67 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,26%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1%ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ ανοδικά κινούνται και οι δείκτες στη Wall Street.
Oι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό, με την Κίνα να «ρίχνει» επιπλέον 3 δισ. δολ. στη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού, μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιρλανδία, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,85%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,80% ενώ κέρδη +1,47% καταγράφει το ETF GREC (9,30 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες λόγω JP Morgan - Ικανοποιητικές συναλλαγές  λόγω πακέτων Eurobank

Mε κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες δεχόμενες ώθηση από την έκθεση της JP Morgan με τα βασικά προβλήματα όμως να παραμένουν..
Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ικανοποιητική εάν συμπεριλάβουμε και τα πακέτα της Eurobank..καθώς το Capital Group μειώνει τις θέσεις του.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,92 ευρώ, με άνοδο +2,82%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8070 ευρώ με άνοδο +5,61% με όγκο 3,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,14 ευρώ με άνοδο +5,37% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7950 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο 31,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2620 ευρώ, με άνοδο +0,96% και με κεφαλαιοποίηση 563 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3685 ευρώ, με άνοδο +2,36% και όγκο 321 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 170 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισεστα 15,94 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρας, Motor Oil...
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν Lamda και Τιτάνας.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,24 ευρώ, με άνοδο +0,70% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με άνοδο +0,43% και αποτίμηση 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,14 ευρώ, με άνοδο +0,98% και αποτίμηση 960 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,46 ευρώ με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 3,84 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,83 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,02 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,50 ευρώ με άνοδο +3,26% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,03 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,41 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 789 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,77 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1256 ευρώ, με άνοδο +14,18% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,02% και το νέο 15ετές στο 1,55%

Σταθεροποίηση κοντά στα ιστορικά χαμηλά καταγράφεται  σήμερα στα ελληνικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,55% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1 και 7 και 10/2/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,99% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,47 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,29%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,40% στις 10 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,75  μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,89%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,99%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,25 μονάδες βάσης και 1,55% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 133,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 142,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,83% σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.696 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,00% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/2/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης