Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να προσεγγίσει την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων
(upd16)Συσσώρευση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 922 μονάδες, με επίκεντρο την Eurobank στο +1,89% - με υψηλό +3,72% - η οποία πήρε ώθηση μετά το πακέτο του 1,8% του συνολικού αριθμού μετοχών, και διακινήθηκε από το Capital Group μέσω της Goldman Sachs...γεγονός που εκτόξευσε το σημερινό τζίρο συναλλαγών.
Ειδικότερα, το πακέτο πραγματοποιήθηκε στα 0,79 ευρώ και ήταν συνολικής αξίας 53,12 εκατ. ευρώ και όγκου 66,9 εκατ. τεμαχίων
Σημειώνεται, ότι το Capital Group είχε ποσοστό 5,23% στη Eurobank και μειώνει την επενδυτική του θέση ενώ στις 11 Φεβρουαρίου 2020 διακίνησε άλλο ένα πακέτο με το 0,5% της Eurobank.
Παράλληλα, πωλητές το τελευταίο διάστημα ήταν το αμερικανικό fund RWC Asset Advisors, που λειτουργούσε και ως θεματοφύλακας, καθώς και το αμερικανικό Vanguard.
Εν τω μεταξύ, η ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προμηνύει τον κίνδυνο καθοδικής διάσπασης των 900 μονάδων με ορατές πλέον τις 880 μονάδες.
Απο την άλλη, παραμένουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να υποβαθμίζει το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων, με τις αγορές να καταγράφουν έντονη νευρικότητα με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο +0,38% και τον Dax στην Γερμανία +0,05%.
Επίσης, με τον χαμηλότερo ρυθμό από το 2013 αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,1% από +0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε ετήσια βάση, έτρεξε με ρυθμό 0,9% από 1,2%.
Η επιδημία του νέου ιού θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +1,89% καλύπτοντας σχεδόν το 85% του συνολικού όγκου της αγοράς λόγω του πακέτου και ακολούθησε η Εθνική +1,04%.
Στα χαμηλα της ημέρας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Πειραιώς -0,13% και Alpha Bank -0,55% με υψηλό ημέρας +1,75%.
Στα μη τραπεζικά blue chips επικράτησαν ήπιες ανοδικές τάσεις ενώ ξεχώρισαν ΑΔΜΗΕ +3,26% και ΕΥΔΑΠ +1,48%.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης της ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ από την ΕΤΕπ για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 100 εκ. ευρώ από τη συνολική δανειακή σύμβαση 255 εκ. ευρώ που αφορά στη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής.
Από την άλλη, στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά στο 0,93% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,90% χθες 13/2 ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,90% με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5400 μονάδες βάσης από 5046 μονάδες βάσης χθες 13/2.
Και ενώ το ράλι στα κρατικά αλλά και στα τραπεζικά ομόλογα συνεχίζεται ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι το ράλι στα ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι κατασκευασμένο και χειραγωγούμενο από την ΕΚΤ.
Το 0,90% δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες, όπως δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98%.
Πρόκειται για την ακραία χειραγώγηση των αγορών με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια τα οποία έχουν συνθλίψει τεχνικά τις αποδόσεις των ομολόγων και έχουν κινητοποιήσει όλα τα διεθνή funds στην αναζήτηση θετικών επιτοκίων άπαξ και τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια φθάνουν τα 14,6 τρισεκ. δολάρια.
Από την άλλη, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν ενθουσιάζονται με το ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα το 2020, δεν ενθουσιάζονται πλέον από τον Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών και δεν ενθουσιάζονται από τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων.
Για τους παραπάνω λόγους, αρκούνται σε κάθε ανοδική κίνηση της αγοράς να προβαίνουν άμεσα σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους….
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,17%.
Περί της 16:15 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank έως +3,72% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,69%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 831,96 μονάδες με άνοδο +0,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 922 μονάδες έχοντας υψηλό στις 924,95 μονάδες και χαμηλό στις 918,66 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου της Eurobank
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 62,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 93,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 84,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 62,2 εκατ. ευρώ και όγκου 68,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 66,9 εκατ. μετοχές αξίας 53,1 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,13 εκατ. τεμάχια αξίας 3,29 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 311 χιλ. τεμάχια αξίας 4,29 εκατ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 320 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 922 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Στις 12 Μαρτίου 2020 θα απελευθερωθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε σχέση με 9-10 δισεκ. ευρώ χρέους που ήδη κατέχουν πλην εντόκων γραμματίων.
Επειδή όμως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί, το περιθώριο κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστο, όπερ σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα ποντάροντας όχι στις υπεραξίες αλλά στο funding από την ΕΚΤ.
Δηλαδή θα μεταφέρουν ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα με μηδενικό κόστος.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα, εάν κατείχαν π.χ. 20 δισεκ. ελληνικού χρέους όταν τα επιτόκια ήταν στο 5% σήμερα θα ενέγραφαν υπεραξίες άνω των 2 δισεκ. κεφάλαια απαραίτητα για την ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών λόγω εξυγίανσης ισολογισμών.
Πρακτικά λοιπόν η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων για τις τράπεζες σε αυτά τα επίπεδα τιμών και αποδόσεων ενέχει ρίσκο π.χ. εάν υπάρξουν πωλήσεις οι τιμές θα υποχωρήσουν λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα θα είναι χρήσιμα για φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Η επικαιρότητα
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό καθώς την Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 254 θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα ενώ χθες Πέμπτη 13/2 κατεγράφησαν άλλοι 121 θάνατοι και 5.090 νέα κρούσματα.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επικράτεια της Κίνας ανέρχονται σε 1.381 και σε παγκόσμια κλίμακα σε 1.383 (έχουν καταγραφεί δύο ακόμα θάνατοι σε Φιλιππίνες και Ιαπωνία) ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 64.437, εκ των οποίων τα 63.855 στην Κίνα.
Ωστόσο αυτο που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός πως λόγο του αστυνομοκρατούμενου κινεζικού κράτους, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο δεν ανακοινώνει τα αληθινά στοιχεία και πως υποτιμά των αριθμών των κρουσμάτων κατά 100.000.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο τότε τα κρούσματα στην Κίνα είναι τουλάχιστον 160.000!
Από την άλλη, σε νεότερη ανακοίνωσή του αργά χθες 13/2, ο Mike Ryan, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, διευκρίνισε, πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.
Για τον Ιούνιο αναβάλλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA) που θεωρείται βαρόμετρο για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου του 2020 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs)
Στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση για τα κέρδη από τα ANFA's και τα SMP's να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Δια της πλαγίας οδού οι εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν την «καθαρή» μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά η Αθήνα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θέλουν με τίποτα να φέρουν το ελληνικό θέμα προς έγκριση στα κοινοβούλια τους, με αποτέλεσμα να επιδίδονται στο γνωστό παιγνίδι των καθυστερήσεων…
Έτσι το τοπίο θα παραμείνει θολό μέχρι το φθινόπωρο και αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2021 (το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου).
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (14/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τον Covid-19 και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής τόσο στην Κίνα όσο και στις γειτονικές της χώρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,59%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,38% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,31%
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να υποβαθμίζει το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων.
Με τον χαμηλότερo ρυθμό από το 2013 αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,1% από +0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,9% από 1,2%.
Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εν μέσω περιορισμένης δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της χώρας τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,40%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,15% ενώ κέρδη +0,43% καταγράφει το ETF GREC (9,36 δολ.)
Άτονες οι τράπεζες με έκτοξευση του τζίρου λόγω του πακέτου της Eurobank - Ξεχώρισε η Eurobank
Άτονα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Eurobank με κέρδη +1,89% και με υψηλό ημέρας +3,72% παίρνοντας ώθηση μετά την διακίνηση του πακέτου του Capital Group μέσω της Goldman Sachs.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,92 ευρώ, με άνοδο +1,04%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8150 ευρώ με πτώση -0,55% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1060 ευρώ με πτώση -0,60% με όγκο 511 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8090 ευρώ, με άνοδο +1,89% με όγκο 78,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με άνοδο +0,92% και με κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3640 ευρώ, με άνοδο +0,41% και όγκο 120 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν, οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Lamda.
Στον αντίποδα,πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo, Aegean, Τιτάνα.
H Coca Cola έκλεισε στα 34,24 ευρώ, με άνοδο +0,41% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,2060 ευρώ, με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 976 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με άνοδο +3,26% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 11,98 ευρώ με άνοδο +0,43%% και αποτίμηση 4 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,24 ευρώ με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,70 ευρώ με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,86 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 305 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1190 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποιητικά στα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,93% και το νέο 15ετές στο 1,49%
Σταθεροποιητικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά κινούνται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα όπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,93% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,93% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,48 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,10% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,01 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,18 μονάδες βάσης και 1,49% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.400 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/2/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, το πακέτο πραγματοποιήθηκε στα 0,79 ευρώ και ήταν συνολικής αξίας 53,12 εκατ. ευρώ και όγκου 66,9 εκατ. τεμαχίων
Σημειώνεται, ότι το Capital Group είχε ποσοστό 5,23% στη Eurobank και μειώνει την επενδυτική του θέση ενώ στις 11 Φεβρουαρίου 2020 διακίνησε άλλο ένα πακέτο με το 0,5% της Eurobank.
Παράλληλα, πωλητές το τελευταίο διάστημα ήταν το αμερικανικό fund RWC Asset Advisors, που λειτουργούσε και ως θεματοφύλακας, καθώς και το αμερικανικό Vanguard.
Εν τω μεταξύ, η ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προμηνύει τον κίνδυνο καθοδικής διάσπασης των 900 μονάδων με ορατές πλέον τις 880 μονάδες.
Απο την άλλη, παραμένουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να υποβαθμίζει το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων, με τις αγορές να καταγράφουν έντονη νευρικότητα με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο +0,38% και τον Dax στην Γερμανία +0,05%.
Επίσης, με τον χαμηλότερo ρυθμό από το 2013 αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,1% από +0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε ετήσια βάση, έτρεξε με ρυθμό 0,9% από 1,2%.
Η επιδημία του νέου ιού θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +1,89% καλύπτοντας σχεδόν το 85% του συνολικού όγκου της αγοράς λόγω του πακέτου και ακολούθησε η Εθνική +1,04%.
Στα χαμηλα της ημέρας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Πειραιώς -0,13% και Alpha Bank -0,55% με υψηλό ημέρας +1,75%.
Στα μη τραπεζικά blue chips επικράτησαν ήπιες ανοδικές τάσεις ενώ ξεχώρισαν ΑΔΜΗΕ +3,26% και ΕΥΔΑΠ +1,48%.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης της ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ από την ΕΤΕπ για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 100 εκ. ευρώ από τη συνολική δανειακή σύμβαση 255 εκ. ευρώ που αφορά στη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής.
Από την άλλη, στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά στο 0,93% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,90% χθες 13/2 ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,90% με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5400 μονάδες βάσης από 5046 μονάδες βάσης χθες 13/2.
Και ενώ το ράλι στα κρατικά αλλά και στα τραπεζικά ομόλογα συνεχίζεται ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι το ράλι στα ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι κατασκευασμένο και χειραγωγούμενο από την ΕΚΤ.
Το 0,90% δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες, όπως δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98%.
Πρόκειται για την ακραία χειραγώγηση των αγορών με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια τα οποία έχουν συνθλίψει τεχνικά τις αποδόσεις των ομολόγων και έχουν κινητοποιήσει όλα τα διεθνή funds στην αναζήτηση θετικών επιτοκίων άπαξ και τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια φθάνουν τα 14,6 τρισεκ. δολάρια.
Από την άλλη, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν ενθουσιάζονται με το ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα το 2020, δεν ενθουσιάζονται πλέον από τον Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών και δεν ενθουσιάζονται από τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων.
Για τους παραπάνω λόγους, αρκούνται σε κάθε ανοδική κίνηση της αγοράς να προβαίνουν άμεσα σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους….
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,17%.
Περί της 16:15 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank έως +3,72% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,69%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 831,96 μονάδες με άνοδο +0,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 922 μονάδες έχοντας υψηλό στις 924,95 μονάδες και χαμηλό στις 918,66 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου της Eurobank
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 62,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 93,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 84,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 62,2 εκατ. ευρώ και όγκου 68,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 66,9 εκατ. μετοχές αξίας 53,1 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,13 εκατ. τεμάχια αξίας 3,29 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 311 χιλ. τεμάχια αξίας 4,29 εκατ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 320 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 922 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Στις 12 Μαρτίου 2020 θα απελευθερωθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε σχέση με 9-10 δισεκ. ευρώ χρέους που ήδη κατέχουν πλην εντόκων γραμματίων.
Επειδή όμως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί, το περιθώριο κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστο, όπερ σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα ποντάροντας όχι στις υπεραξίες αλλά στο funding από την ΕΚΤ.
Δηλαδή θα μεταφέρουν ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα με μηδενικό κόστος.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα, εάν κατείχαν π.χ. 20 δισεκ. ελληνικού χρέους όταν τα επιτόκια ήταν στο 5% σήμερα θα ενέγραφαν υπεραξίες άνω των 2 δισεκ. κεφάλαια απαραίτητα για την ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών λόγω εξυγίανσης ισολογισμών.
Πρακτικά λοιπόν η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων για τις τράπεζες σε αυτά τα επίπεδα τιμών και αποδόσεων ενέχει ρίσκο π.χ. εάν υπάρξουν πωλήσεις οι τιμές θα υποχωρήσουν λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα θα είναι χρήσιμα για φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Η επικαιρότητα
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό καθώς την Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 254 θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα ενώ χθες Πέμπτη 13/2 κατεγράφησαν άλλοι 121 θάνατοι και 5.090 νέα κρούσματα.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επικράτεια της Κίνας ανέρχονται σε 1.381 και σε παγκόσμια κλίμακα σε 1.383 (έχουν καταγραφεί δύο ακόμα θάνατοι σε Φιλιππίνες και Ιαπωνία) ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 64.437, εκ των οποίων τα 63.855 στην Κίνα.
Ωστόσο αυτο που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός πως λόγο του αστυνομοκρατούμενου κινεζικού κράτους, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο δεν ανακοινώνει τα αληθινά στοιχεία και πως υποτιμά των αριθμών των κρουσμάτων κατά 100.000.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο τότε τα κρούσματα στην Κίνα είναι τουλάχιστον 160.000!
Από την άλλη, σε νεότερη ανακοίνωσή του αργά χθες 13/2, ο Mike Ryan, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, διευκρίνισε, πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.
Για τον Ιούνιο αναβάλλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA) που θεωρείται βαρόμετρο για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου του 2020 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs)
Στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση για τα κέρδη από τα ANFA's και τα SMP's να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Δια της πλαγίας οδού οι εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν την «καθαρή» μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά η Αθήνα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θέλουν με τίποτα να φέρουν το ελληνικό θέμα προς έγκριση στα κοινοβούλια τους, με αποτέλεσμα να επιδίδονται στο γνωστό παιγνίδι των καθυστερήσεων…
Έτσι το τοπίο θα παραμείνει θολό μέχρι το φθινόπωρο και αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2021 (το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου).
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (14/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τον Covid-19 και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής τόσο στην Κίνα όσο και στις γειτονικές της χώρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,59%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,38% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,31%
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να υποβαθμίζει το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων.
Με τον χαμηλότερo ρυθμό από το 2013 αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,1% από +0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,9% από 1,2%.
Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εν μέσω περιορισμένης δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της χώρας τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,40%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,15% ενώ κέρδη +0,43% καταγράφει το ETF GREC (9,36 δολ.)
Άτονες οι τράπεζες με έκτοξευση του τζίρου λόγω του πακέτου της Eurobank - Ξεχώρισε η Eurobank
Άτονα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Eurobank με κέρδη +1,89% και με υψηλό ημέρας +3,72% παίρνοντας ώθηση μετά την διακίνηση του πακέτου του Capital Group μέσω της Goldman Sachs.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,92 ευρώ, με άνοδο +1,04%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8150 ευρώ με πτώση -0,55% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1060 ευρώ με πτώση -0,60% με όγκο 511 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8090 ευρώ, με άνοδο +1,89% με όγκο 78,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με άνοδο +0,92% και με κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3640 ευρώ, με άνοδο +0,41% και όγκο 120 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν, οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Lamda.
Στον αντίποδα,πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo, Aegean, Τιτάνα.
H Coca Cola έκλεισε στα 34,24 ευρώ, με άνοδο +0,41% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,2060 ευρώ, με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 976 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με άνοδο +3,26% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 11,98 ευρώ με άνοδο +0,43%% και αποτίμηση 4 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,24 ευρώ με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,70 ευρώ με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,86 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 305 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1190 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποιητικά στα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,93% και το νέο 15ετές στο 1,49%
Σταθεροποιητικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά κινούνται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα όπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,93% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,93% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,48 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,10% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,01 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,18 μονάδες βάσης και 1,49% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.400 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/2/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών