Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Trichet vs Bernanke οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και FED

tags :
Trichet vs Bernanke οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και FED
Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ στα τέλη του 2007, οι αγορές επιβεβαιώνουν σχεδόν καθημερινά τη συμβολή του παράγοντα ψυχολογία στις διακυμάνσεις τους. Κι ενώ από την αρχή του έτους τα «σύννεφα» των ανησυχιών είχαν σταθεί πάνω στην Ευρώπη, εξαιτίας του ξεσπάσματος της κρίσης χρέους, σιγά σιγά επανέρχονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού λες και τα προβλήματα της ΕΕ επιλύθηκαν μετά από τα stress tests
Πραγματοποιείται η πρώτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συντηρητικός Γάλλος τραπεζίτης θα εμφανιστεί αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τον «συνάδελφο» του στη Federal Reserve, Ben Bernanke, ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπους να επαναφέρει στην αμερικανική οικονομία τη δυναμική που δείχνει να χάνει.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Trichet να «σηκώνει κεφάλι» μετά από μήνες «απολογίας» για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειριστεί την κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο το οικοδόμημα του ευρώ. Άλλωστε πολλοί επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την αισιοδοξία του Trichet, ανεβάζοντας το ευρώ πάνω από το 1,324 μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες. Μάλιστα, όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί το www.bankingnews.gr, ο Trichet ακόμη διαθέτει ισχυρά εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν, κάτι το οποίο δεν έχει ο B. Bernanke στις ΗΠΑ.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernarke, σε ομιλία του στις αρχές της εβδομάδας επέστησε την προσοχή για την ανάπτυξη η οποία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις των Πολιτειών να διατηρήσουν κεφάλαια ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη όπου χρειαστεί.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι στην επόμενη σύνοδο η Fed θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις της ανεργίας και την πορεία της αγοράς ακινήτων. Ο Αμερικανός τραπεζίτης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει εκ νέου μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, κάτι το οποίο θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τη «φαρέτρα» των νομισματικών «όπλων» του.
Ανάμεσα στις δύο κεντρικές τράπεζες βλέπουμε στην πράξη τις διαφορές των δύο πολιτικών: της μετριοπαθούς (ΕΚΤ) και της επιθετικής (Fed). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Forex.com οι αντίθετες κινήσεις των ΕΚΤ και Fed θα επιδράσουν στην ψυχολογία των επενδυτών, μεταφέροντας τις ανησυχίες στο κατά πόσο οι αμερικανικές αρχές μπορούν να αντέξουν δεύτερο γύρο ύφεσης. Σʼ αυτές τις εκτιμήσεις άλλωστε συμβάλλει και η διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου, με τη Fed να βρίσκεται σε σοβαρή μειονεκτική θέση σε σχέση με την EKT.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης