Sell off στις τράπεζες με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 681 μονάδες στα χαμηλά 6μήνου με το αμέσως χαμηλότερο στις 20/8/2019 στις 667,72 μονάδες
(upd18) Επιθετικό sell off σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 818 μονάδες με επίκεντρο τις τράπεζες έως -15% καθώς η ταχύτητα εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας, όπως στην Ασία, Ν. Κορέα, Ιράν όσο και στη γειτονική Ιταλία επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου προκαλώντας φαινόμενα πανικού.
Το ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι έρμαιο των διεθνών τάσεων με την χειρότερη εικόνα παγκοσμίως ενώ πλέον η διάσπαση των 850 μονάδων είναι γεγονός και ορατές είναι οι 780 μονάδες.
Στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 750 μονάδες και εφόσον η πανδημία γενικευτεί.
Στις διεθνείς αγορές επιθετικές ρευστοποιήσεις παρασύρουν τα κυριότερα χρηματιστήρια, ειδικότερα ο δείκτης Kospi στην Ν.Κορέα έκλεισε με απώλειες -3,87%, ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία -6%, ο δείκτης DAX στην Γερμανία στο -4,1%, Ο Dow Jones στο -2,8% ενώ ο δείκτης φόβου S&P 500 VIX έχει εκτοξευτεί στο +33,9% στις 22,87 μονάδες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια πανδημία θα προκαλέσει συστημικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί δραματικά, το παγκόσμιο σύστημα προμηθειών θα καταρρεύσει και οι αγορές θα κατακρημνιστούν απόρροια του σοκ που θα προκαλέσει η πανδημία.
Μια διόρθωση 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες σημειώθηκε sell off, με την μεγαλύτερη πτώση η Πειραιώς -14,83% και ακολούθησαν Eurobank -12,03%, Alpha Bank -9,65% και Εθνική -9,47%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681 μονάδες στα χαμηλά 6μήνου με το αμέσως χαμηλότερο στις 20/8/2019 στις 667,72 μονάδες ενώ από την αρχή του 2020 καταγράφει σωρευτικές απώλειες 22,95% συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής συνεδρίασης
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τους δεικτοβαρείς ΔΕΗ -14,52%, Jumbo -10,09%, ΑΔΜΗΕ 8,82%, ΟΠΑΠ -8,28%, ΟΤΕ -4,31%, Coca Cola -2,6%...
Σε οριακή μείωση της short θέσης του στην ΔΕΗ προχώρησε το Lansdowne στο 1,60% από 1,61% προηγουμένως
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία έχουν στρέψει τους επενδυτές στα ομόλογα και τον χρυσό, τα οποία αποτελούν συνήθως ασφαλή «καταφύγια» σε περιόδους αστάθειας ενώ εάν η κατάσταση ξεφύγει ένα νέο ράλι θα ξεκινήσει με τις τιμές των ομολόγων σε νέα υψηλά και τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο κορωνοϊός μαζί με την μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν κραχ στις μετοχές διεθνώς εκτιμούν πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές, όπως καταγράφονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
O κορωνοϊός Covid-19 δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοκιμασία ένα μεγάλο stress tests για τις οικονομίες και τις αγορές.
Η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή την συγκυρία καθώς πλήττει όχι μόνο την Κίνα αλλά και την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες διεθνώς.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση μετά τις αρχικές πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,97%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται πλησίον στα χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 100 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5042 μονάδες βάσης από 5715 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,85%.
Λίγο μετά τις 16:15 με sell off στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -12,32% και ο Γενικός Δείκτης στο -9,32%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681,98 μονάδες με ισχυρή πτώση -10,97%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες στο -8,36% στις 818 μονάδες έχοντας υψηλό στις 885,42 μονάδες και χαμηλό στις 809,78 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 182,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 86,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 53,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,35 εκατ. ευρώ και όγκου 2,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,85 εκατ. τεμάχια αξίας 2,95 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 416 χιλ. τεμάχια αξίας 5,67 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 359 χιλ. ευρώ. και η Autohellas 49,9 χιλ. τεμάχια αξίας 369 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 850 και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 730 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 780 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Να εγκρίνει ο SSM τη λύση που ανέπτυξαν αρμόδιοι φορείς και οι τράπεζες ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να μην επιβαρυνθούν ιδιαιτέρως από το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο να μην είναι μηδενική η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αναμένουν οι τράπεζες που συγχρόνως προχωρούν το δύσκολο έργο των τιτλοποιήσεων.
Η λύση που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο SSM διατυπώνει την εξής πρόταση:
Σε ότι αφορά τους senior τίτλους της τιτλοποίησης που δικαιούνται την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από τους raters (αξιολογητές) ώστε οι τίτλοι αυτοί να επιτύχουν υψηλότερη αξιολόγηση.
Έτσι η εγγύηση του Δημοσίου επί τίτλων που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, έστω και εάν η χώρα δεν διαθέτει τη βαθμίδα αυτήν είναι πιθανόν να μην χρειάζονται άλλη "υποστήριξη" και να μην υπάρχει έτερη - τουλάχιστον μεγάλη- επιβάρυνση.
Το δεύτερο "καλύτερο" σενάριο στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η μηδενική στάθμιση είναι το κεφαλαιακό κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και να απορροφηθεί εύκολα από τις τράπεζες οι οποίες πια έχουν καλή πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος αυτό θα λάβει χώρα για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επενδυτική βαθμίδας και θα περιορίζεται όσο ανεβαίνει βαθμίδες.
Η επικαιρότητα
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας, τόσο στην Ασία όπως στην Κορέα και το Ιράν, όσο και στην Ευρώπη όπως στη γειτονική Ιταλία επιβεβαιώνουν δύο δεδομένα: Το πρώτο, πως διαμορφώνεται μία κατάσταση εξελισσόμενης πανδημίας και το δεύτερο η ταχύτητα εξάπλωσης των κρουσμάτων προκαλεί φαινόμενα πανικού.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.624 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 3 νεκρούς και 157 κρούσματα μέσα σε ένα 48ωρο και με περί τις 50.000 ανθρώπους σε καραντίνα.
Επιπλέον 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Το βάρος στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα δώσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 24/2 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βομβαρδίζεται ο ελληνικός λαός με επιχειρήματα περί προκλητικής Τουρκίας, περί Χάγης ακόμη και για επικείμενο θεσμό επεισόδιο ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου και μέρους του Αιγαίου.
Ο Erdogan δήλωσε ότι η Ελλάδα σταδιακά μετατοπίζει τις θέσεις της ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε κάποιας μορφής άτυπες διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί πατριωτικής σκληροπυρηνικής αριστεράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη επίσης γεννά πολλά ερωτηματικά.
Η Ελλάδα δεν έχει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει σαφή θαλάσσια σύνορα και ξεκάθαρο εναέριο χώρο.
Η Τουρκία είναι ο συστηματικός παραβάτης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης οι ΗΠΑ ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την Ελλάδα, την ίδια στιγμή στηρίζουν την Τουρκία στην Συρία.
Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία θα αποτελεί τουλάχιστον προδοτική απόφαση ενάντια στην ιστορία και τους αγώνες της Ελλάδος.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (24/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες της Κίνας όσο και από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,28%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,79% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -3,87% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας
Πανικός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την Ιταλία -6%
Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 23.286 μονάδες με πτώση - 6%.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -4,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -4,1%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -4,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -3,6%
Iσχυρές απώλειες και στην Wall Street, με τον Dow Jones στο -2,8%, τον S&P στο -2,8% και τον Nasdaq στο -3,2% ενώ ισχυρές πιέσεις -8,30% καταγράφει το ETF GREC (8,08 δολ.)
Sell off στις τράπεζες με αύξηση του όγκου συναλλαγών
Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3720 ευρώ, με πτώση -9,47%, με όγκο 11,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5350 ευρώ, με πτώση -9,65%, με όγκο 12,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με πτώση -14,83% με όγκο 4,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6510 ευρώ, με πτώση -12,03% με όγκο 24,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2620 ευρώ, με πτώση -3,07% και με κεφαλαιοποίηση 563 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2850 ευρώ, με πτώση -14,93% και όγκο 968 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,46 ευρώ, με πτώση -5,50% και κεφαλαιοποίηση 307 εκατ. ευρώ.
.
Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Aegean, Lamda....
H Coca Cola έκλεισε στα 32,55 ευρώ, με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση στα 12,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -4,31% και αποτίμηση 6,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,52 ευρώ, με πτώση -14,52% και αποτίμηση 817 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με πτώση -8,82% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,96 ευρώ με πτώση -8,28% και αποτίμηση 3,67 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με πτώση -9,69% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,07 ευρώ με πτώση -8,77% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με πτώση -4,47% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,98 ευρώ με πτώση -9,37% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με πτώση -10,09% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με πτώση -7,13% και κεφαλαιοποίηση 749 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με πτώση -6,98% και κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0986 ευρώ, με πτώση -17,42% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,97% μετά τις αρχικές πωλήσεις – Σταθεροποίηση και στην Ιταλία
Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα μετ΄λα τις αρχικές πωλήσεις πού σημειώθηκαν προφανώς λόγω της επιδημίας του κορωνοιού που εξαπλώθηκε στην Ιταλία.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά δέχθηκαν αρχικά πιέσεις εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα που σημειώνουν ράλι.
Τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα ακολουθούν παράλληλες πορείες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,55% αν και σήμερα σημειώνονται πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,39% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,31 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,62 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,83%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,93%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,22 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,34 μονάδες βάσης και 1,52% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 144,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης από 141 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.042 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη ανάκαμψη στις τιμές των χρεογράφων της Νότιας Ευρώπης λόγω Κορωνοιού – Σταθεροποίηση στην Ιταλία μετά τις αρχικές πωλήσεις
Μεγάλη ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον Κορωνοιό ενώ η σταθεροποιητικά κινείται η Ιταλία μετά τις αρχθικές πωλήσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/2/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,20% σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,43%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Το ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι έρμαιο των διεθνών τάσεων με την χειρότερη εικόνα παγκοσμίως ενώ πλέον η διάσπαση των 850 μονάδων είναι γεγονός και ορατές είναι οι 780 μονάδες.
Στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 750 μονάδες και εφόσον η πανδημία γενικευτεί.
Στις διεθνείς αγορές επιθετικές ρευστοποιήσεις παρασύρουν τα κυριότερα χρηματιστήρια, ειδικότερα ο δείκτης Kospi στην Ν.Κορέα έκλεισε με απώλειες -3,87%, ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία -6%, ο δείκτης DAX στην Γερμανία στο -4,1%, Ο Dow Jones στο -2,8% ενώ ο δείκτης φόβου S&P 500 VIX έχει εκτοξευτεί στο +33,9% στις 22,87 μονάδες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια πανδημία θα προκαλέσει συστημικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί δραματικά, το παγκόσμιο σύστημα προμηθειών θα καταρρεύσει και οι αγορές θα κατακρημνιστούν απόρροια του σοκ που θα προκαλέσει η πανδημία.
Μια διόρθωση 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες σημειώθηκε sell off, με την μεγαλύτερη πτώση η Πειραιώς -14,83% και ακολούθησαν Eurobank -12,03%, Alpha Bank -9,65% και Εθνική -9,47%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681 μονάδες στα χαμηλά 6μήνου με το αμέσως χαμηλότερο στις 20/8/2019 στις 667,72 μονάδες ενώ από την αρχή του 2020 καταγράφει σωρευτικές απώλειες 22,95% συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής συνεδρίασης
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τους δεικτοβαρείς ΔΕΗ -14,52%, Jumbo -10,09%, ΑΔΜΗΕ 8,82%, ΟΠΑΠ -8,28%, ΟΤΕ -4,31%, Coca Cola -2,6%...
Σε οριακή μείωση της short θέσης του στην ΔΕΗ προχώρησε το Lansdowne στο 1,60% από 1,61% προηγουμένως
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία έχουν στρέψει τους επενδυτές στα ομόλογα και τον χρυσό, τα οποία αποτελούν συνήθως ασφαλή «καταφύγια» σε περιόδους αστάθειας ενώ εάν η κατάσταση ξεφύγει ένα νέο ράλι θα ξεκινήσει με τις τιμές των ομολόγων σε νέα υψηλά και τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο κορωνοϊός μαζί με την μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν κραχ στις μετοχές διεθνώς εκτιμούν πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές, όπως καταγράφονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
O κορωνοϊός Covid-19 δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοκιμασία ένα μεγάλο stress tests για τις οικονομίες και τις αγορές.
Η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή την συγκυρία καθώς πλήττει όχι μόνο την Κίνα αλλά και την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες διεθνώς.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση μετά τις αρχικές πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,97%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται πλησίον στα χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 100 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5042 μονάδες βάσης από 5715 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,85%.
Λίγο μετά τις 16:15 με sell off στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -12,32% και ο Γενικός Δείκτης στο -9,32%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681,98 μονάδες με ισχυρή πτώση -10,97%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες στο -8,36% στις 818 μονάδες έχοντας υψηλό στις 885,42 μονάδες και χαμηλό στις 809,78 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 182,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 86,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 53,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,35 εκατ. ευρώ και όγκου 2,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,85 εκατ. τεμάχια αξίας 2,95 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 416 χιλ. τεμάχια αξίας 5,67 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 359 χιλ. ευρώ. και η Autohellas 49,9 χιλ. τεμάχια αξίας 369 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 850 και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 681 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 730 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 780 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Να εγκρίνει ο SSM τη λύση που ανέπτυξαν αρμόδιοι φορείς και οι τράπεζες ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να μην επιβαρυνθούν ιδιαιτέρως από το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο να μην είναι μηδενική η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αναμένουν οι τράπεζες που συγχρόνως προχωρούν το δύσκολο έργο των τιτλοποιήσεων.
Η λύση που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο SSM διατυπώνει την εξής πρόταση:
Σε ότι αφορά τους senior τίτλους της τιτλοποίησης που δικαιούνται την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από τους raters (αξιολογητές) ώστε οι τίτλοι αυτοί να επιτύχουν υψηλότερη αξιολόγηση.
Έτσι η εγγύηση του Δημοσίου επί τίτλων που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, έστω και εάν η χώρα δεν διαθέτει τη βαθμίδα αυτήν είναι πιθανόν να μην χρειάζονται άλλη "υποστήριξη" και να μην υπάρχει έτερη - τουλάχιστον μεγάλη- επιβάρυνση.
Το δεύτερο "καλύτερο" σενάριο στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η μηδενική στάθμιση είναι το κεφαλαιακό κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και να απορροφηθεί εύκολα από τις τράπεζες οι οποίες πια έχουν καλή πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος αυτό θα λάβει χώρα για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επενδυτική βαθμίδας και θα περιορίζεται όσο ανεβαίνει βαθμίδες.
Η επικαιρότητα
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας, τόσο στην Ασία όπως στην Κορέα και το Ιράν, όσο και στην Ευρώπη όπως στη γειτονική Ιταλία επιβεβαιώνουν δύο δεδομένα: Το πρώτο, πως διαμορφώνεται μία κατάσταση εξελισσόμενης πανδημίας και το δεύτερο η ταχύτητα εξάπλωσης των κρουσμάτων προκαλεί φαινόμενα πανικού.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.624 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 3 νεκρούς και 157 κρούσματα μέσα σε ένα 48ωρο και με περί τις 50.000 ανθρώπους σε καραντίνα.
Επιπλέον 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Το βάρος στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα δώσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 24/2 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βομβαρδίζεται ο ελληνικός λαός με επιχειρήματα περί προκλητικής Τουρκίας, περί Χάγης ακόμη και για επικείμενο θεσμό επεισόδιο ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου και μέρους του Αιγαίου.
Ο Erdogan δήλωσε ότι η Ελλάδα σταδιακά μετατοπίζει τις θέσεις της ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε κάποιας μορφής άτυπες διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί πατριωτικής σκληροπυρηνικής αριστεράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη επίσης γεννά πολλά ερωτηματικά.
Η Ελλάδα δεν έχει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει σαφή θαλάσσια σύνορα και ξεκάθαρο εναέριο χώρο.
Η Τουρκία είναι ο συστηματικός παραβάτης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης οι ΗΠΑ ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την Ελλάδα, την ίδια στιγμή στηρίζουν την Τουρκία στην Συρία.
Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία θα αποτελεί τουλάχιστον προδοτική απόφαση ενάντια στην ιστορία και τους αγώνες της Ελλάδος.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (24/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες της Κίνας όσο και από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,28%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,79% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -3,87% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας
Πανικός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την Ιταλία -6%
Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 23.286 μονάδες με πτώση - 6%.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -4,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -4,1%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -4,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -3,6%
Iσχυρές απώλειες και στην Wall Street, με τον Dow Jones στο -2,8%, τον S&P στο -2,8% και τον Nasdaq στο -3,2% ενώ ισχυρές πιέσεις -8,30% καταγράφει το ETF GREC (8,08 δολ.)
Sell off στις τράπεζες με αύξηση του όγκου συναλλαγών
Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3720 ευρώ, με πτώση -9,47%, με όγκο 11,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5350 ευρώ, με πτώση -9,65%, με όγκο 12,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με πτώση -14,83% με όγκο 4,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6510 ευρώ, με πτώση -12,03% με όγκο 24,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2620 ευρώ, με πτώση -3,07% και με κεφαλαιοποίηση 563 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2850 ευρώ, με πτώση -14,93% και όγκο 968 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,46 ευρώ, με πτώση -5,50% και κεφαλαιοποίηση 307 εκατ. ευρώ.
.
Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Aegean, Lamda....
H Coca Cola έκλεισε στα 32,55 ευρώ, με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση στα 12,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -4,31% και αποτίμηση 6,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,52 ευρώ, με πτώση -14,52% και αποτίμηση 817 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με πτώση -8,82% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,96 ευρώ με πτώση -8,28% και αποτίμηση 3,67 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με πτώση -9,69% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,07 ευρώ με πτώση -8,77% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με πτώση -4,47% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,98 ευρώ με πτώση -9,37% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με πτώση -10,09% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με πτώση -7,13% και κεφαλαιοποίηση 749 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με πτώση -6,98% και κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0986 ευρώ, με πτώση -17,42% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,97% μετά τις αρχικές πωλήσεις – Σταθεροποίηση και στην Ιταλία
Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα μετ΄λα τις αρχικές πωλήσεις πού σημειώθηκαν προφανώς λόγω της επιδημίας του κορωνοιού που εξαπλώθηκε στην Ιταλία.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά δέχθηκαν αρχικά πιέσεις εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα που σημειώνουν ράλι.
Τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα ακολουθούν παράλληλες πορείες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,55% αν και σήμερα σημειώνονται πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,39% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,31 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,62 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,83%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,93%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,22 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,34 μονάδες βάσης και 1,52% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 144,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης από 141 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.042 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη ανάκαμψη στις τιμές των χρεογράφων της Νότιας Ευρώπης λόγω Κορωνοιού – Σταθεροποίηση στην Ιταλία μετά τις αρχικές πωλήσεις
Μεγάλη ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον Κορωνοιό ενώ η σταθεροποιητικά κινείται η Ιταλία μετά τις αρχθικές πωλήσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/2/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,20% σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,43%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών