Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 576 μονάδες, με στηρίξεις από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για άρση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων - Ράλι στις τράπεζες έως +22%
(upd12)Tεχνικής υφής ράλι σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 573 μονάδες λόγω των σχεδίων της ΕΚΤ να παραβιάσει συστηματικά - ως συνηθίζει τελευταία - το καταστατικό της και να απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας.
Τα σχέδια αυτά έδωσαν μεγάλη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα κίνηση που έχει μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς με ελάχιστες πράξεις οι αποδόσεις βρέθηκαν στο 1,49% στο ελληνικό 10ετές από 2,48% προηγουμένως.
Στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπη οι αναπροσαρμογές ήταν πιο ήπιες αλλά και πάλι είχαν τεχνικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη ράλι καταγράφουν σήμερα (26/3) οι δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones στο +5,2% παρά την εκτόξευση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στα επίπεδα ρεκόρ των 3,28 εκατ. η οποία είχε προεξοφληθεί ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην σημερινή 26/3 τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17:00 για τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, με 9 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - να ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573 μονάδες ενώ δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο των 400 μονάδων με την σωστή στρατηγική αυτή την περίοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι η ύπαρξη μεγάλης ρευστότητας και trading πολύ βραχυπρόθεσμο.
Τα χρηματιστήρια είναι σε bear market όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε ράλι, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +22,22% και ακολούθησαν Eθνική +18,92%, Alpha Bank +14,87% και Πειραιώς +12,62%.
Απώλειες -4,97% κατέγραψε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,6384 ευρώ ανά μετοχή καθαρό
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισαν με κέρδη Jumbo +8,84%, Αegean +7,93%, ΔΕΗ +7,72%, ΟΠΑΠ +7,6%...ενώ υποχώρησαν οι δεικτοβαρείς Τιτάνας -5,27%, Coca Cola -2,29% και Motor Oil -2,25%
Όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους
Η ελληνική οικονομία απόρροια του κραχ που θα υποστεί ο τουρισμός ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 θα καταγράψει ύφεση -8% για το 2020 ενώ υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί από 182 σε 165 δισεκ. ευρώ.
Με χρέος 370 δισεκ. και ΑΕΠ 165 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 224%.
Από την άλλη, σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει το κόστος στήριξης της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει συνολικά μέτρα 10 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το ταμειακό απόθεμα που έχει.
Tην έκδοση των ευρωομολόγων στηρίζουν εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά είναι αντίθετες με οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρεών….με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde να διάκειται θετικά και να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να εξετάσουν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds),
Η Γερμανία αλλά και ο ESM θεωρούν ότι υπάρχει εργαλείο και αυτό είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL που ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις και κάποιο πρόγραμμα λιτότητας.
Από την άλλη η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει σφοδρά αυτό το διάστημα και τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά είχε λεχθεί ότι όσες εταιρίες λάμβαναν κρατική βοήθεια δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ίδιες μετοχές μέχρι την λήξη του δανείου συν ένα χρόνο στην συνεχεία αποσαφηνίστηκε ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για ένα χρόνο
Τεχνικό ράλι καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,49% από 2,48% και 4,06% στις 18/3 και ο ιταλικό 10ετές 1,25% με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 203 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10426 μονάδες
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,4%
Στο πρώτο μισάωρο με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύμνοιλο των μη τραπεζικών μετοχών του FTS3E 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,87% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,99%
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +18,81% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,53%.
O τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 351 μονάδες με άνοδο +17,84%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +3,78% στις 573 μονάδες έχοντας υψηλό στις 577,45 μονάδες και χαμηλό στις 546,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 62,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4 εκατ. ευρώ και όγκου 427 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 259 χιλ. τεμάχια αξίας 1,11 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 624 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργιακή 35 χιλ. τεμάχια συνολικής αξίας 250 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573 μονάδες, έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 560-570 μονάδων και ακολουθούν οι 600 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 470, οι 450 και οι 400 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 351 έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση την ζώνη των 330-340 μονάδων και ακολουθούν οι 400 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και με επόμενη τις 250 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Χαλαρώνουν οι εποπτικοί περιορισμοί μέσα από τους καινούριους ορισμούς και τα νέα μοντέλα που ανακοινώνουν η ΕΚΤ και τελικώς μέσα από ερμηνείες που δίνουν οι θεσμοί τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και μέσα από τα νέα εποπτικά μοντέλα που θα εφαρμοστούν ως προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά και ως προς το μέγεθος των εποπτικών κεφαλαίων.
Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και αναμένονται οι νέοι ορισμοί από τον SSM για το τι θεωρείται μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Συγχρόνως μεταβάλλονται και οι ορισμοί από την EBA για τους δανειολήπτες πρώτης δεύτερης και τρίτης κλάσεως προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση περισσότερων πελατών στις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα εντός των προσεχών ημερών ο SSM προκειται να εκδώσει κανονιστικές διατάξεις αμβλύνοντας τα διαστήματα κάτω από τα οποία ένα δάνειο θεωρείται υπερήμερο πρωτογενώς και υπερήμερο αν είναι ρυθμισμένο.
Τα μοντέλα όμως αλλάζουν και ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνονται οι προβλέψεις για τα υπερήμερα δάνεια στο εξής με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS9.
Εκείνο που τελικώς θα ισχύσει έχει μια συγκεκριμένη μορφή και σχετίζεται απολύτως με τα νέα δεδομένα.
Οι προβλέψεις θα γίνουν μεν χαλαρότερες ωστόσο θα λαμβάνουν υπόψη όλη τη διάρκεια της ζωής ενός δανείου ιδιαίτερα τώρα που τα επιχειρηματικά δάνεια θα δίδονται προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν στο πλαίσιο των νέων συνθηκών των νέων δεδομένων.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτά θα υπολογιστούν επίσης με βάση τα νέα δεδομένα. Δηλαδή οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη όλες τις ζημιές τους και στο τέλος της ημέρας, θα απομειώσουν μέσω προβλέψεων τα ίδια κεφάλαιά τους.
Αυτά τα μειωμένα ίδια κεφάλαια θα λάβει υπόψη της η EKT για να ορίσει την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τις τράπεζες.
Η επικαιρότητα
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για όλον τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε άλλο παρά παράλογο φαντάζει πλέον το γεγονός πως τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Οι αριθμοί της πανδημίας είναι ενδεικτικοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 492.603 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 22.184 θάνατοι ενώ 119.918 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν.
Η Ιταλία μετρά τους περισσότερους νεκρούς ήτοι 7.503 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 74.386 κρούσματα.
Στην Ελλάδα οι νεκροί έχουν φθάσει τους 25, ενώ το σύνολο των προσβληθέντων ανέρχεται στους 821.
Από την άλλη, την άρση του lockdown στην επαρχία Hubei φαίνεται πως έχουν αποφασίσει οι κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων CCTV, ένας κρατικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι πολίτες είναι ελεύθεροι να μετακινούνται όπου επιθυμούν και ότι η Hubei θεωρείται πια ασφαλής περιοχή από υγειονομικής απόψεως.
Και ενώ αξιωματούχοι του κομμουνιστικού κόμματος ισχυρίζονται ότι δεν έχουν υπάρξει νέα κρούσματα στη Wuhan τις τελευταίες ημέρες, πηγές λένε ότι «απλά αυτό δεν ισχύει» και ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα νοσοκομεία χωρίς να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για να εξυπηρετηθεί η κρατική προπαγάνδα.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (26/3) οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -4,51%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,36% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,09%.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή άνοδος στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, με 9 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - να ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds).
Επίσης, η εκτόξευση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στα επίπεδα ρεκόρ των 3,28 εκατ. δημιούργησαν προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, πέραν των μέτρων Trump ύψους 2 τρισ. δολ. ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Ράλι καταγράφεται στην Wall Street με τον Dow Jones στο +5,2%, ο S&P στο +4,5%, ο Nasdaq στο +4% ενώ το ETF GREC κινείται στο +3,65% (5,96 δολ.)
Τεχνικό ράλι τις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank +22%
Τεχνικό ράλι καταγράφηκε στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +18,92% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6915 ευρώ, με άνοδο +14,87%, με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +12,62% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4180 ευρώ, με άνοδο +22,22% με όγκο 17,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6980 ευρώ, με άνοδο +0,87% και με κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,21 ευρώ, με άνοδο +7,03% και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -4,97% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πιέσεις σε Τιτάνα -5%
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η πλειονονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Αegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι δεικτοβαρείς Τιτάνας, Coca Cola και Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 19,20 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση στα 7,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με άνοδο +1,10% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με άνοδο +7,72% και αποτίμηση 557 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με άνοδο +3,09% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,05 ευρώ με άνοδο +7,22% και αποτίμηση 2,36 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με πτώση -5,27% και κεφαλαιοποίηση 859 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,54 ευρώ με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 935 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,44 ευρώ με άνοδο +8,84% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,73 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,40 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση στα 177 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0591 ευρώ, με άνοδο +6,10% και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ.
Η απελευθέρωση των ορίων του 33% στα κρατικά δημιουργεί τεχνικές αναπροσαρμογές στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,49% με την Ιταλία 1,25%
Τεχνικές αναπροσαρμογές στις τιμές σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει έως και το 33% των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε αγορές και με βάση την BofA θα εξαντλούσε τα όρια έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αποτελεί ωμή χειραγώγηση στην αγορά τίτλων, αποτελεί λάθος μήνυμα στις κυβερνήσεις και αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που φθάνει τα 5 τρισεκ. ευρώ.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -8% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 26 Μαρτίου στο 2,01%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,25%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,49% με το αμερικανικό 10ετές 0,81% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,25 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,17%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88% με απόδοση αγοράς 1,92% και απόδοση πώλησης 1,84%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42 με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,35%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 119,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 98,30 μονάδες βάσης και 2,01% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130 μονάδες βάσης και απόδοση 2,41%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης από 276 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.426 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,03% ή 203 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Τεχνική βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης μετά τα σχέδια για την απελευθέρωση των ορίων του 33%
Τεχνική βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. ωστόσο υπάρχουν κάποιες σποραδικές αγορές αλλά και να αυξήσει τα όρια του 33%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 26 Μαρτίου στο 1,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/3/2020 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,75% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,30%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Τα σχέδια αυτά έδωσαν μεγάλη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα κίνηση που έχει μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς με ελάχιστες πράξεις οι αποδόσεις βρέθηκαν στο 1,49% στο ελληνικό 10ετές από 2,48% προηγουμένως.
Στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπη οι αναπροσαρμογές ήταν πιο ήπιες αλλά και πάλι είχαν τεχνικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη ράλι καταγράφουν σήμερα (26/3) οι δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones στο +5,2% παρά την εκτόξευση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στα επίπεδα ρεκόρ των 3,28 εκατ. η οποία είχε προεξοφληθεί ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην σημερινή 26/3 τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17:00 για τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, με 9 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - να ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573 μονάδες ενώ δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο των 400 μονάδων με την σωστή στρατηγική αυτή την περίοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι η ύπαρξη μεγάλης ρευστότητας και trading πολύ βραχυπρόθεσμο.
Τα χρηματιστήρια είναι σε bear market όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε ράλι, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +22,22% και ακολούθησαν Eθνική +18,92%, Alpha Bank +14,87% και Πειραιώς +12,62%.
Απώλειες -4,97% κατέγραψε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,6384 ευρώ ανά μετοχή καθαρό
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισαν με κέρδη Jumbo +8,84%, Αegean +7,93%, ΔΕΗ +7,72%, ΟΠΑΠ +7,6%...ενώ υποχώρησαν οι δεικτοβαρείς Τιτάνας -5,27%, Coca Cola -2,29% και Motor Oil -2,25%
Όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους
Η ελληνική οικονομία απόρροια του κραχ που θα υποστεί ο τουρισμός ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 θα καταγράψει ύφεση -8% για το 2020 ενώ υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί από 182 σε 165 δισεκ. ευρώ.
Με χρέος 370 δισεκ. και ΑΕΠ 165 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 224%.
Από την άλλη, σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει το κόστος στήριξης της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει συνολικά μέτρα 10 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το ταμειακό απόθεμα που έχει.
Tην έκδοση των ευρωομολόγων στηρίζουν εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά είναι αντίθετες με οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρεών….με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde να διάκειται θετικά και να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να εξετάσουν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds),
Η Γερμανία αλλά και ο ESM θεωρούν ότι υπάρχει εργαλείο και αυτό είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL που ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις και κάποιο πρόγραμμα λιτότητας.
Από την άλλη η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει σφοδρά αυτό το διάστημα και τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά είχε λεχθεί ότι όσες εταιρίες λάμβαναν κρατική βοήθεια δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ίδιες μετοχές μέχρι την λήξη του δανείου συν ένα χρόνο στην συνεχεία αποσαφηνίστηκε ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για ένα χρόνο
Τεχνικό ράλι καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,49% από 2,48% και 4,06% στις 18/3 και ο ιταλικό 10ετές 1,25% με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 203 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10426 μονάδες
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,4%
Στο πρώτο μισάωρο με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύμνοιλο των μη τραπεζικών μετοχών του FTS3E 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,87% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,99%
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +18,81% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,53%.
O τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 351 μονάδες με άνοδο +17,84%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +3,78% στις 573 μονάδες έχοντας υψηλό στις 577,45 μονάδες και χαμηλό στις 546,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 62,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4 εκατ. ευρώ και όγκου 427 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 259 χιλ. τεμάχια αξίας 1,11 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 624 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργιακή 35 χιλ. τεμάχια συνολικής αξίας 250 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573 μονάδες, έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 560-570 μονάδων και ακολουθούν οι 600 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 470, οι 450 και οι 400 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 351 έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση την ζώνη των 330-340 μονάδων και ακολουθούν οι 400 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και με επόμενη τις 250 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Χαλαρώνουν οι εποπτικοί περιορισμοί μέσα από τους καινούριους ορισμούς και τα νέα μοντέλα που ανακοινώνουν η ΕΚΤ και τελικώς μέσα από ερμηνείες που δίνουν οι θεσμοί τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και μέσα από τα νέα εποπτικά μοντέλα που θα εφαρμοστούν ως προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά και ως προς το μέγεθος των εποπτικών κεφαλαίων.
Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και αναμένονται οι νέοι ορισμοί από τον SSM για το τι θεωρείται μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Συγχρόνως μεταβάλλονται και οι ορισμοί από την EBA για τους δανειολήπτες πρώτης δεύτερης και τρίτης κλάσεως προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση περισσότερων πελατών στις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα εντός των προσεχών ημερών ο SSM προκειται να εκδώσει κανονιστικές διατάξεις αμβλύνοντας τα διαστήματα κάτω από τα οποία ένα δάνειο θεωρείται υπερήμερο πρωτογενώς και υπερήμερο αν είναι ρυθμισμένο.
Τα μοντέλα όμως αλλάζουν και ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνονται οι προβλέψεις για τα υπερήμερα δάνεια στο εξής με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS9.
Εκείνο που τελικώς θα ισχύσει έχει μια συγκεκριμένη μορφή και σχετίζεται απολύτως με τα νέα δεδομένα.
Οι προβλέψεις θα γίνουν μεν χαλαρότερες ωστόσο θα λαμβάνουν υπόψη όλη τη διάρκεια της ζωής ενός δανείου ιδιαίτερα τώρα που τα επιχειρηματικά δάνεια θα δίδονται προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν στο πλαίσιο των νέων συνθηκών των νέων δεδομένων.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτά θα υπολογιστούν επίσης με βάση τα νέα δεδομένα. Δηλαδή οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη όλες τις ζημιές τους και στο τέλος της ημέρας, θα απομειώσουν μέσω προβλέψεων τα ίδια κεφάλαιά τους.
Αυτά τα μειωμένα ίδια κεφάλαια θα λάβει υπόψη της η EKT για να ορίσει την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τις τράπεζες.
Η επικαιρότητα
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για όλον τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε άλλο παρά παράλογο φαντάζει πλέον το γεγονός πως τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Οι αριθμοί της πανδημίας είναι ενδεικτικοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 492.603 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 22.184 θάνατοι ενώ 119.918 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν.
Η Ιταλία μετρά τους περισσότερους νεκρούς ήτοι 7.503 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 74.386 κρούσματα.
Στην Ελλάδα οι νεκροί έχουν φθάσει τους 25, ενώ το σύνολο των προσβληθέντων ανέρχεται στους 821.
Από την άλλη, την άρση του lockdown στην επαρχία Hubei φαίνεται πως έχουν αποφασίσει οι κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων CCTV, ένας κρατικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι πολίτες είναι ελεύθεροι να μετακινούνται όπου επιθυμούν και ότι η Hubei θεωρείται πια ασφαλής περιοχή από υγειονομικής απόψεως.
Και ενώ αξιωματούχοι του κομμουνιστικού κόμματος ισχυρίζονται ότι δεν έχουν υπάρξει νέα κρούσματα στη Wuhan τις τελευταίες ημέρες, πηγές λένε ότι «απλά αυτό δεν ισχύει» και ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα νοσοκομεία χωρίς να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για να εξυπηρετηθεί η κρατική προπαγάνδα.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (26/3) οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -4,51%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,36% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,09%.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή άνοδος στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, με 9 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - να ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds).
Επίσης, η εκτόξευση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στα επίπεδα ρεκόρ των 3,28 εκατ. δημιούργησαν προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, πέραν των μέτρων Trump ύψους 2 τρισ. δολ. ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Ράλι καταγράφεται στην Wall Street με τον Dow Jones στο +5,2%, ο S&P στο +4,5%, ο Nasdaq στο +4% ενώ το ETF GREC κινείται στο +3,65% (5,96 δολ.)
Τεχνικό ράλι τις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank +22%
Τεχνικό ράλι καταγράφηκε στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +18,92% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6915 ευρώ, με άνοδο +14,87%, με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +12,62% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4180 ευρώ, με άνοδο +22,22% με όγκο 17,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6980 ευρώ, με άνοδο +0,87% και με κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,21 ευρώ, με άνοδο +7,03% και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -4,97% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πιέσεις σε Τιτάνα -5%
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η πλειονονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Αegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι δεικτοβαρείς Τιτάνας, Coca Cola και Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 19,20 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση στα 7,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με άνοδο +1,10% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με άνοδο +7,72% και αποτίμηση 557 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με άνοδο +3,09% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,05 ευρώ με άνοδο +7,22% και αποτίμηση 2,36 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με πτώση -5,27% και κεφαλαιοποίηση 859 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,54 ευρώ με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 935 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,44 ευρώ με άνοδο +8,84% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,73 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,40 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση στα 177 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0591 ευρώ, με άνοδο +6,10% και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ.
Η απελευθέρωση των ορίων του 33% στα κρατικά δημιουργεί τεχνικές αναπροσαρμογές στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,49% με την Ιταλία 1,25%
Τεχνικές αναπροσαρμογές στις τιμές σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει έως και το 33% των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε αγορές και με βάση την BofA θα εξαντλούσε τα όρια έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αποτελεί ωμή χειραγώγηση στην αγορά τίτλων, αποτελεί λάθος μήνυμα στις κυβερνήσεις και αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που φθάνει τα 5 τρισεκ. ευρώ.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -8% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 26 Μαρτίου στο 2,01%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,25%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,49% με το αμερικανικό 10ετές 0,81% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,25 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,17%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88% με απόδοση αγοράς 1,92% και απόδοση πώλησης 1,84%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42 με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,35%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 119,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 98,30 μονάδες βάσης και 2,01% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130 μονάδες βάσης και απόδοση 2,41%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης από 276 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.426 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,03% ή 203 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Τεχνική βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης μετά τα σχέδια για την απελευθέρωση των ορίων του 33%
Τεχνική βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. ωστόσο υπάρχουν κάποιες σποραδικές αγορές αλλά και να αυξήσει τα όρια του 33%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 26 Μαρτίου στο 1,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/3/2020 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,75% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,30%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών