Αυξάνεται η αβεβαιότητα μετά τo αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για τα corona bonds και την απειλή για lockdown στις ΗΠΑ
(upd12)Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 550 μονάδες καθώς σε ναυάγιο κατέληξε επί της ουσίας η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, πωλήσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές με τον Dax στην Γερμανία -3,3%, ομοίως και στην Wall Street με τον Dow Jones στο -3,5% με την ανησυχία για το lockdown και την εξάπλωση του κορωνοϊού να βρίσκεται στα ύψη, καθώς η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, η πορεία των ΗΠΑ ως προς τον δείκτη θανάτου covid 19 είναι καταλυτικός για την πορεία των υπολοίπων χρηματιστηριακών αγορών καθώς εάν η πανδημία πλήξει τις ΗΠΑ σε τέτοια κλίμακα που επικρατήσει χάος και η κυβέρνηση Trump οδηγηθεί σε καθολική καραντίνα τότε είναι σίγουρο ότι θα δούμε νέα χαμηλά ....
Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump ζήτησε από τις πολιτείες να παρουσιάσουν σχέδιο και να αποσαφηνίσουν εάν θεωρούν ότι βρίσκονται στην ζώνη υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε τα χαμηλά στις 17 Μαρτίου 2020 στις 469,55 μονάδες οπότε θα αναιρεθεί ο καθοδικός στόχος για 400 με 380 μονάδες υπό την βασική προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε καθολικό lockdown.
Εάν προχωρήσουν τότε μετά βεβαιότητας θα δούμε - ξανά - νέα χαμηλά.
Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 550 μονάδες ενώ τα σωρευτικά κέρδη του τελευταίου διήμερου για τον Γενικό Δείκτη +11,75% και του Τραπεζικού Δείκτη +30,68% αποτέλεσαν ευκαιρία για γρήγορο trading
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -6% και ακολούθησαν Eurobank -5,02%, Πειραιώς -3,39% και Εθνική -0,95%.
Κέρδη 97 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019 ανακοίνωσε η Alpha Bank.
με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) στο 17,9%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Από την άλλη, σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 με ΔΕΗ -8,33%, ΟΤΕ -7,08%, Coca Cola -6,22%......
Η χθεσινή 26/3 Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διεξήχθη εν μέσω διαφωνιών και διάσταση απόψεων καθώς η Γερμανία και χώρες του Βορρά απέρριψαν τις εκκλήσεις για υιοθέτηση ευρωομολόγων ή corona bonds για την αντιμετώπιση της κρίσης οδηγώντας μάλιστα σε σύγκρουση την Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel με την Ch. Lagarde την επικεφαλής της ΕΚΤ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή για βέτο της Ιταλίας
Σημειώνεται ότι η Γερμανία, οι χώρες του Βορρά και ο ESM τάσσονται υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενώ η Ιταλία δεν δέχεται ECCL για να μην στιγματιστεί ότι κατέφυγε σε κάποιο πρόγραμμα τύπου μνημονίου.
Λόγω αυτού του αδιεξόδου το OMT μπορεί να έρθει στο προσκήνιο επειδή είναι ένα "εργαλείο έκτακτης ανάγκης" καθώς επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες κρατικού χρέους ενός έθνους, πιέζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ανεπαρκών δημοσιονομικών κινήτρων.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά τα σχεδία της ΕΚΤ να απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας.
Ειδικότερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 1,53% και το ιταλικό 10ετές 1,29% με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης .
Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10553 μονάδες
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,55%
Περί τις 11:15 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,63%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τις πιέσεις στις τράπεζες να συνεχίζονται και τις επιθετικές πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola.... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,38%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 335,94 μονάδες με πτώση -4,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,92% στις 550 μονάδες έχοντας υψηλό στις 570,19 μονάδες και χαμηλό στις 548,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,99 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 38,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 27,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,99 εκατ. ευρώ και όγκου 832 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 574 χιλ. τεμάχια αξίας 4,07 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 208 χιλ. τεμάχια αξίας 2,36 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 50 χιλ. τεμάχια αξίας 547 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510, 470 και οι 450 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 335 με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 360-370 μονάδων και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Σε απόλυτο συντονισμό οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές των Τραπεζών, των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και των Ορκωτών Ελεγκτών παρεμβαίνουν δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφανής πληροφόρηση και οι λογιστικοί χειρισμοί για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ειδικότερα η ΕΒΑ αναφέρει πως υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν και πρότειναν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συστημικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 υπό τη μορφή γενικών μορατόριουμ πληρωμών, με διακοπές πληρωμής που απορρέουν από δημόσιες παρεμβάσεις ή από απαλλαγή πληρωμών σε ολόκληρους κλάδους από πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από την άποψη αυτή, η ΕΒΑ διαπιστώνει την ανάγκη να αποσαφηνιστούν ορισμένες πτυχές σχετικά με τη λειτουργία του πρέπει να καταστούν ξεκάθαρα και με σαφήνεια ζητήματα όπως η ταξινόμηση των κόκκινων δανείων, ο προσδιορισμός των επιπτώσεων και η λογιστική αντιμετώπιση.
Συγκεκριμένα θεωρεί ότι ναι μεν εκ πρώτης όψεως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σε χρεοκοπία ωστόσο η τράπεζα δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αξιολογεί τα χρηματοδοτικά ανοίγματα και την πιθανή αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων.
Η ΕΒΑ αναφέρει ότι ναι μεν δεν ισχύουν σε αυτή τη φάση οι 90 ημέρες που καθιστούν υπερήμερο ένα δάνειο αλλά επιφυλάσσεται ότι θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες σύντομα.
Η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα η καθαρή παρούσα αξία του cash flow των δανείων παραμένει η ίδια μετά την αναδιάρθρωση και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διαδικασία distress restructuring αλλά ως κατάλληλο μέτρο για δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κορωνοϊού.
Η επικαιρότητα
Την εφιαλτική του πορεία ανά τον κόσμο συνεχίζει η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να εντείνουν και να επεκτείνουν τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αναγνωρίζουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 553.244, οι νεκροί σε 25.035 ενώ 127.567 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Η Ιταλία μετρά 8.215 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 80.589 κρούσματα.
Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 4.858 οι θάνατοι και στα 64.059 τα κρούσματα.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 85.996 ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 1.300.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 892, ενώ στους 27 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη χώρα μας
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα πιο δύσκολα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ενώ όπως φαίνεται, αναπροσαρμόζει τα χρονικά όρια και ετοιμάζεται για μακρά παράταση των περιοριστικών μέτρων που μπορεί να φτάσει και δύο μήνες.
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ο λογαριασμός της επιδημικής κρίσης ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Παρασκευή (27/3) στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία ενώ η προσοχή τους παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και ΗΠΑ.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, «βουτιά» κατέγραψαν τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα το πρώτο δίμηνο του 2020, εν μέσω πτώσης στις τιμές παραγωγού και αύξησης των εξόδων.
Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά κέρδη υποχώρησαν κατά -38,3% σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση κερδών που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία.
Παράλληλα, η πτώση των κερδών για τις κρατικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -32,9%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -33,6%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,88%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,26%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,87% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,56%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 27/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς σε ναυάγιο κατέληξε επί της ουσίας η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τα μέτρα λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς αγόρασαν χρόνο, καθώς συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή της Ιταλίας για βέτο στο κοινό ανακοινωθέν.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -3%, ο CAC στο Παρίσι στο -4%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -5,3% .
Στην Wall Street, καταγράφονται ισχυρές πιέσεις, με τον Dow Jones στο -3,5%, τον S&P στο -3,2%, τον Nasdaq στο -3,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -7,24% (5,64 δολ.)
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μετά τα σωρευτικά κέρδη +30,68% του Τραπεζικού Δείκτη το προηγούμενο διήμερο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0895 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 997 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,65 ευρώ, με πτώση -6%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1980 ευρώ, με πτώση -3,39% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3970 ευρώ, με πτώση -5,02% με όγκο 11,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6920 ευρώ, με πτώση -0,86% και με κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1950 ευρώ, με πτώση -7,14% και όγκο 761 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.
Eπιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ -8%
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Ελλάκτωρας.....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΕΧΑΕ, Τιτάνας και Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 18 ευρώ, με πτώση -6,22% και κεφαλαιοποίηση στα 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,15 ευρώ, με πτώση -7,08% και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -8,33% και αποτίμηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,95 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 452 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ με πτώση -2,05% και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,48 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 864 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ με πτώση -3,70% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,20 ευρώ με πτώση -5,20% και κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,10 ευρώ με πτώση -2,73% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,2450 ευρώ, με πτώση -4,56% και κεφαλαιοποίηση στα 169 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0544 ευρώ, με πτώση -7,95% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ.
Μετά το ράλι λόγω απελευθέρωσης ορίων του 33% σταθεροποίηση στα ομόλογα το 10ετές 1,53%
Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις τεχνικές αναπροσαρμογές που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει έως και το 33% των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε αγορές και με βάση την BofA θα εξαντλούσε τα όρια έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αποτελεί ωμή χειραγώγηση στην αγορά τίτλων, αποτελεί λάθος μήνυμα στις κυβερνήσεις και αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που φθάνει τα 5 τρισεκ. ευρώ.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -8% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 27 Μαρτίου στο 1,65%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,53% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,29%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,59% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56% με απόδοση αγοράς 1,62% και απόδοση πώλησης 1,50%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,53%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103 μονάδες βάσης και 1,65% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 131,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 140,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης από 218 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.553 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Τεχνική βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,29%
Τεχνική βελτίωση σημειώθηκε και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. ωστόσο υπάρχουν κάποιες σποραδικές αγορές αλλά και να αυξήσει τα όρια του 33%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 27 Μαρτίου στο 1,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/3/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,002% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Επίσης, πωλήσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές με τον Dax στην Γερμανία -3,3%, ομοίως και στην Wall Street με τον Dow Jones στο -3,5% με την ανησυχία για το lockdown και την εξάπλωση του κορωνοϊού να βρίσκεται στα ύψη, καθώς η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, η πορεία των ΗΠΑ ως προς τον δείκτη θανάτου covid 19 είναι καταλυτικός για την πορεία των υπολοίπων χρηματιστηριακών αγορών καθώς εάν η πανδημία πλήξει τις ΗΠΑ σε τέτοια κλίμακα που επικρατήσει χάος και η κυβέρνηση Trump οδηγηθεί σε καθολική καραντίνα τότε είναι σίγουρο ότι θα δούμε νέα χαμηλά ....
Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump ζήτησε από τις πολιτείες να παρουσιάσουν σχέδιο και να αποσαφηνίσουν εάν θεωρούν ότι βρίσκονται στην ζώνη υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε τα χαμηλά στις 17 Μαρτίου 2020 στις 469,55 μονάδες οπότε θα αναιρεθεί ο καθοδικός στόχος για 400 με 380 μονάδες υπό την βασική προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε καθολικό lockdown.
Εάν προχωρήσουν τότε μετά βεβαιότητας θα δούμε - ξανά - νέα χαμηλά.
Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 550 μονάδες ενώ τα σωρευτικά κέρδη του τελευταίου διήμερου για τον Γενικό Δείκτη +11,75% και του Τραπεζικού Δείκτη +30,68% αποτέλεσαν ευκαιρία για γρήγορο trading
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -6% και ακολούθησαν Eurobank -5,02%, Πειραιώς -3,39% και Εθνική -0,95%.
Κέρδη 97 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019 ανακοίνωσε η Alpha Bank.
με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) στο 17,9%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Από την άλλη, σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 με ΔΕΗ -8,33%, ΟΤΕ -7,08%, Coca Cola -6,22%......
Η χθεσινή 26/3 Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διεξήχθη εν μέσω διαφωνιών και διάσταση απόψεων καθώς η Γερμανία και χώρες του Βορρά απέρριψαν τις εκκλήσεις για υιοθέτηση ευρωομολόγων ή corona bonds για την αντιμετώπιση της κρίσης οδηγώντας μάλιστα σε σύγκρουση την Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel με την Ch. Lagarde την επικεφαλής της ΕΚΤ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή για βέτο της Ιταλίας
Σημειώνεται ότι η Γερμανία, οι χώρες του Βορρά και ο ESM τάσσονται υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενώ η Ιταλία δεν δέχεται ECCL για να μην στιγματιστεί ότι κατέφυγε σε κάποιο πρόγραμμα τύπου μνημονίου.
Λόγω αυτού του αδιεξόδου το OMT μπορεί να έρθει στο προσκήνιο επειδή είναι ένα "εργαλείο έκτακτης ανάγκης" καθώς επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες κρατικού χρέους ενός έθνους, πιέζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ανεπαρκών δημοσιονομικών κινήτρων.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά τα σχεδία της ΕΚΤ να απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας.
Ειδικότερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 1,53% και το ιταλικό 10ετές 1,29% με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης .
Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10553 μονάδες
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,55%
Περί τις 11:15 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,63%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τις πιέσεις στις τράπεζες να συνεχίζονται και τις επιθετικές πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola.... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,38%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 335,94 μονάδες με πτώση -4,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,92% στις 550 μονάδες έχοντας υψηλό στις 570,19 μονάδες και χαμηλό στις 548,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,99 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 38,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 27,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,99 εκατ. ευρώ και όγκου 832 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 574 χιλ. τεμάχια αξίας 4,07 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 208 χιλ. τεμάχια αξίας 2,36 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 50 χιλ. τεμάχια αξίας 547 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510, 470 και οι 450 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 335 με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 360-370 μονάδων και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Σε απόλυτο συντονισμό οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές των Τραπεζών, των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και των Ορκωτών Ελεγκτών παρεμβαίνουν δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφανής πληροφόρηση και οι λογιστικοί χειρισμοί για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ειδικότερα η ΕΒΑ αναφέρει πως υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν και πρότειναν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συστημικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 υπό τη μορφή γενικών μορατόριουμ πληρωμών, με διακοπές πληρωμής που απορρέουν από δημόσιες παρεμβάσεις ή από απαλλαγή πληρωμών σε ολόκληρους κλάδους από πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από την άποψη αυτή, η ΕΒΑ διαπιστώνει την ανάγκη να αποσαφηνιστούν ορισμένες πτυχές σχετικά με τη λειτουργία του πρέπει να καταστούν ξεκάθαρα και με σαφήνεια ζητήματα όπως η ταξινόμηση των κόκκινων δανείων, ο προσδιορισμός των επιπτώσεων και η λογιστική αντιμετώπιση.
Συγκεκριμένα θεωρεί ότι ναι μεν εκ πρώτης όψεως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σε χρεοκοπία ωστόσο η τράπεζα δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αξιολογεί τα χρηματοδοτικά ανοίγματα και την πιθανή αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων.
Η ΕΒΑ αναφέρει ότι ναι μεν δεν ισχύουν σε αυτή τη φάση οι 90 ημέρες που καθιστούν υπερήμερο ένα δάνειο αλλά επιφυλάσσεται ότι θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες σύντομα.
Η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα η καθαρή παρούσα αξία του cash flow των δανείων παραμένει η ίδια μετά την αναδιάρθρωση και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διαδικασία distress restructuring αλλά ως κατάλληλο μέτρο για δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κορωνοϊού.
Η επικαιρότητα
Την εφιαλτική του πορεία ανά τον κόσμο συνεχίζει η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να εντείνουν και να επεκτείνουν τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αναγνωρίζουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 553.244, οι νεκροί σε 25.035 ενώ 127.567 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Η Ιταλία μετρά 8.215 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 80.589 κρούσματα.
Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 4.858 οι θάνατοι και στα 64.059 τα κρούσματα.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 85.996 ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 1.300.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 892, ενώ στους 27 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη χώρα μας
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα πιο δύσκολα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ενώ όπως φαίνεται, αναπροσαρμόζει τα χρονικά όρια και ετοιμάζεται για μακρά παράταση των περιοριστικών μέτρων που μπορεί να φτάσει και δύο μήνες.
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ο λογαριασμός της επιδημικής κρίσης ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Παρασκευή (27/3) στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία ενώ η προσοχή τους παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και ΗΠΑ.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, «βουτιά» κατέγραψαν τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα το πρώτο δίμηνο του 2020, εν μέσω πτώσης στις τιμές παραγωγού και αύξησης των εξόδων.
Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά κέρδη υποχώρησαν κατά -38,3% σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση κερδών που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία.
Παράλληλα, η πτώση των κερδών για τις κρατικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -32,9%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -33,6%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,88%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,26%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,87% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,56%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 27/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς σε ναυάγιο κατέληξε επί της ουσίας η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τα μέτρα λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς αγόρασαν χρόνο, καθώς συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή της Ιταλίας για βέτο στο κοινό ανακοινωθέν.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -3%, ο CAC στο Παρίσι στο -4%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -5,3% .
Στην Wall Street, καταγράφονται ισχυρές πιέσεις, με τον Dow Jones στο -3,5%, τον S&P στο -3,2%, τον Nasdaq στο -3,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -7,24% (5,64 δολ.)
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μετά τα σωρευτικά κέρδη +30,68% του Τραπεζικού Δείκτη το προηγούμενο διήμερο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0895 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 997 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,65 ευρώ, με πτώση -6%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1980 ευρώ, με πτώση -3,39% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3970 ευρώ, με πτώση -5,02% με όγκο 11,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6920 ευρώ, με πτώση -0,86% και με κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1950 ευρώ, με πτώση -7,14% και όγκο 761 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.
Eπιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ -8%
Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Ελλάκτωρας.....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΕΧΑΕ, Τιτάνας και Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 18 ευρώ, με πτώση -6,22% και κεφαλαιοποίηση στα 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,15 ευρώ, με πτώση -7,08% και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -8,33% και αποτίμηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,95 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 452 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ με πτώση -2,05% και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,48 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 864 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ με πτώση -3,70% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,20 ευρώ με πτώση -5,20% και κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,10 ευρώ με πτώση -2,73% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,2450 ευρώ, με πτώση -4,56% και κεφαλαιοποίηση στα 169 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0544 ευρώ, με πτώση -7,95% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ.
Μετά το ράλι λόγω απελευθέρωσης ορίων του 33% σταθεροποίηση στα ομόλογα το 10ετές 1,53%
Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις τεχνικές αναπροσαρμογές που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει έως και το 33% των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε αγορές και με βάση την BofA θα εξαντλούσε τα όρια έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αποτελεί ωμή χειραγώγηση στην αγορά τίτλων, αποτελεί λάθος μήνυμα στις κυβερνήσεις και αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που φθάνει τα 5 τρισεκ. ευρώ.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -8% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 27 Μαρτίου στο 1,65%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,53% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,29%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,59% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56% με απόδοση αγοράς 1,62% και απόδοση πώλησης 1,50%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,53%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103 μονάδες βάσης και 1,65% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 131,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 140,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης από 218 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.553 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Τεχνική βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,29%
Τεχνική βελτίωση σημειώθηκε και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. ωστόσο υπάρχουν κάποιες σποραδικές αγορές αλλά και να αυξήσει τα όρια του 33%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 27 Μαρτίου στο 1,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/3/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,002% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών