Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξαφνικά … εύσημα από παντού στην Ελλάδα

Ξαφνικά … εύσημα από παντού στην Ελλάδα
Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε το «καλό παιδί» της ευρωζώνης αφού ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Τρόικας; Εν μέσω θέρους αίφνης η ελληνική κυβέρνηση παίρνει εύσημα από την Ευρώπη, από ορισμένους οίκους, οι οποίοι μέχρι πριν από ένα μήνα εμφανίζονταν λάβροι απέναντι στο «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ, ακόμα και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα σενάρια καταστροφής δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε άλλα πιο ρεαλιστικά που λαμβάνουν υπόψη πραγματικά δεδομένα και στοιχεία που καταγράφουν την αντικειμενική εξέλιξη των μεγεθών στην ελληνική οικονομία....
Με αποκορύφωμα τα χθεσινά θετικά σχόλια της Τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρας μας, οι διθυραμβικοί λόγοι έχουν ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες, με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Ben May να εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση «εφαρμόζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν απαιτηθεί», ωστόσο «μας ανησυχεί λίγο η μεσοπρόθεσμη προοπτική υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση υπολογίζει επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί αισιόδοξο δεδομένης της κλίμακας της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Την ικανοποίησή του από τη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ως πρόεδρος του Eurogroup, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι στιγμής», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ενώ υπογράμμισε πως η μείωση του ελλείμματος που κατάφερε η χώρα μας ήταν «πέρα από κάθε προσδοκία». Δεν παρέλειψε, πάντως, κι αυτός να προειδοποιήσει ότι τα μέλη της ευρωζώνης θέλουν «περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση.
Στα πρώτα θέματα του πρακτορείου Bloomberg βρέθηκε και πάλι μετά από μήνες η ελληνική οικονομία, με αφορμή την ολοκλήρωση της «αποστολής» των ελεγκτών της Τρόικας.
«Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα ενδέχεται να περάσουν το πρώτο τεστ αυτή την εβδομάδα, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικας έχει συντάξει την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις των δανείων κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και να βγάλει τη χώρα από την κρίση», ανέφερε μέσα στην εβδομάδα το πρακτορείο.
Αλλαγή τάσης σημειώθηκε και από τον μεγαλοεπενδυτή George Soros, άλλοτε υποστηρικτή της άποψης ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, καθώς σε συνέντευξη του τόνισε ότι η στήριξη που παρέχει η Ευρώπη  στην Ελλάδα– αν και με «βαριά καρδιά» εκ μέρους της Γερμανίας και των χωρών «δορυφόρων» της – εξασφαλίζει την ομαλή έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενώ εξήρε επίσης τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είπε πως με «ψυχραιμία και σύνεση πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις».
Καλά λόγια βρήκε να πει και η Morgan Stanley στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, στην οποία διατυπώνει την εκτίμηση ότι η χώρα δε θα αναγκαστεί απαραίτητα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Ο διεθνής οίκος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πρόοδο στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτωπο, ενώ ξεχωρίζει 5 λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ίσως να μην προχωρήσει τελικά σε αναδιάρθρωση χρέους. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:
1. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει στο δημοσιονομικό επίπεδο.
2. Έχει επιδείξει διαφάνεια στην εφαρμογή των μέτρων.
3. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πέρασαν νωρίτερα από τη διορία του Σεπτεμβρίου.
4. Φαίνεται πως διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τις επόμενες αλλαγές.
5. Το κόστος της «πτώχευσης» θα είναι πολύ μεγάλο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε συνέντευξη του προ ημερών στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος της και δεν θα χρειαστεί να κάνει αναδιάρθρωση.
Αυτό αναφέρει τονίζοντας πως οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν πως η χώρα σκοπεύει να ικανοποιήσει τους όρους που τέθηκαν από κοινού με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Ωστόσο, παρόλο το θετικό κλίμα που επικρατεί οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας σύμφωνα με τη CMA, την εξειδικευμένη εταιρεία αξιολογήσεων, παραμένουν σταθερά πάνω από το 45%, όπως ήταν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης