Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής κρατούν οι αναλυτές - Οι επενδυτές χάνουν την υπομονή τους - Citi και Νοmura επιρρίπτουν ευθύνες για αποσπασματικές λύσεις και σοβαρά εμπόδια, που δεν μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση στην κρίση

Μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής κρατούν οι αναλυτές - Οι επενδυτές χάνουν την υπομονή τους - Citi και Νοmura επιρρίπτουν ευθύνες για αποσπασματικές λύσεις και σοβαρά εμπόδια, που δεν μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση στην κρίση
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την έκβαση και τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα (28-29 Ιουνίου) εμφανίζονται εκ νέου οι αναλυτές, καθώς βλέπουν πως μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, η κρίση όχι μόνο δεν έχει ανασχεθεί, αλλά μάλιστα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
Οι αναλυτές επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατηγορώντας τους ευθέως για μη συντονισμένες - και καθαρά αποσπασματικές - λύσεις και αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
"Οι λύσεις των Ευρωπαίων είναι βραχύβιες και αποσπασματικές. Μόνο χρόνο εξαγοράζουν και τίποτα περισσότερο. Η συντονισμένη λύση δεν έχει ακόμη έρθει", σχολιάζει ο Steven Wieting, οικονομολόγος της Citi.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, οι αποσπασματικές λύσεις των Ευρωπαίων εξαντλούν μέρα με τη μέρα όλο και περιασσότερο την υπομονή αγορών και επενδυτών.
Ο Wieting καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης ριζοσπαστικών λύσεων για την ανάσχεση της κρίσης χρέους.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ως απίθανο το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις στη διάρκεια της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής.
Κατά τους ίδιους, η καθυστέρηση από την πλευρά της Γερμανίας να επικυρώσει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ (ESM) και το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ καθιστά εξαιρετικά περίπλοκη την κατάσταση, αφού για να τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός, θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.
Μάλιστα, αυτό που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση είναι η εμπλοκή του γερμανικού δικαστηρίου.  
Η Nomura, υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτηρίζει εξαιρετικά μειωμένη την πιθανότητα, η Σύνοδος Κορυφής να προχωρήσει στη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης.
Ενδεικτική της αυξημένης αβεβαιότητας είναι και η σημερινή έκθεση της Fitch, κατά την οποία, συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στις ευρωπαϊκές τράπεζες τα αμερικανικά money market fund (MMF).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο οίκος, τα  αμερικανικά money market fund συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο οίκος, η έκθεση των money market fund (MMF) στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχεται περίπου στο 12% των συνολικών τους αssets.
Τα στοιχεία αυτά έχουν σημείο αναφοράς έως τα τέλη Μαϊου και αποτελούν φυσική συνέχεια της ραγδαίας μείωσης που είχε καταγραφεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
"Η οριακή αύξηση των τοποθετήσεων των MMF στις ευρωπαϊκές τράπεζες που είχε σημειωθεί κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2012 αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια. Και αυτό γιατί οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δράσεις των Ευρωπαίων για την ανάσχεση της κρίσης", σχολιάζει ο Robert Grossman, γενικός διευθυντής του οίκου Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης