Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας θα έρθει, συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών - Αλλά δεν θα συμβεί εν μια νυκτί - Θα πάρει χρόνια - "Κάποτε ο κόσμος θα αναπολεί τις καλές μέρες του 2012"

Η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας θα έρθει, συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών - Αλλά δεν θα συμβεί εν μια νυκτί - Θα πάρει χρόνια -
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, σύμφωνα με σημαντική μερίδα αναλυτών, ότι "η επερχόμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας" θα θυμίζει... ταινία του Χόλυγουντ. Μάλιστα πιστεύουν ότι η οικονομική κατάρρευση είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί μέσα σε μια μέρα ή λίγες εβδομάδες και το οποίο θα άλλαζε ξαφνικά τη δομή και το σύνολο των λειτουργιών στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία, η οποία μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι, πολύ αργή και μεθοδική. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα (όπως το 2008), αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η κρίση διαρκεί επί πολλούς μήνες. Δυστυχώς οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι συνηθισμένοι να σκέφτονται τι θα γίνει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια...
Ετσι λοιπόν, κατά τους αναλυτές, παρά τα όσα μπορεί να έχετε διαβάσει η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρόκειται να είναι ένα "μεμονωμένο" γεγονός. Πρόκειται να μας "ταλαιπωρήσει" για πολλά χρόνια. Ηδη κατά κάποιο τρόπο σήμερα ζούμε μια οικονομική κατάρρευση. Αλλά τέτοιες στιγμές θα έρθουν πολλές ξανά...
Ηδη μία από εκείνες τις στιγμές ήταν η κρίση του 2008, η οποία όμως δεν κατέστρεψε ολοσχερώς την παγκόσμια οικονομία. Ούτε και στην επόμενη κρίση θα γίνει κάτι τέτοιο, εξηγούν οι αναλυτές.
Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε ένα όμορφο κάστρο που χτίζουμε στην άμμο, παροτρύνουν οι αναλυτές. Το πρώτο  κύμα που θα το χτυπήσει δεν θα το καταστρέψει εντελώς. Αντίθετα, το πρώτο κύμα εξασθενεί το κάστρο, το οποίο καταστρέφεται από τα επόμενα κύματα.
Έτσι λοιπόν και η κρίση του 2008 ήταν ένα κύμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές το επίκεντρο της επόμενης μεγάλης οικονομικής κρίσης θα είναι η Ευρώπη αλλά και σε αυτή την περίπτωση αυτό θα είναι ένα ακόμη "κύμα". Τίποτα δεν πρόκειται να καταρρεύσει μέσα σε μια νύχτα, καθώς τίποτα δεν δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί στην Αμερική, εθνικό χρέος 16 τρις δολ. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη φούσκα χρέους στην ιστορία του κόσμου. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα προβλήματα αυτά θα μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι περισσότεροι άνθρωποι εύχονται να επέλθει η οικονομική ανάκαμψη, θεωρώντας ότι οι κυβέρνήσεις των χωρών θα συνεργαστούν προς μία τέτοια κατεύθυνση. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ούτε η κυβέρνηση της Αμερικής, αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρόκειται να κάνουν κάτι, αφού ποτέ κανείς δεν θα ήθελε μια "καλή κρίση" να πάει χαμένη και σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επιβάλλουν τις δικές τους πολιτικές. Η επερχόμενη πάντως οικονομική κατάρρευση θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια και θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα υποφέρουν εξαιτίας της, θα είναι κάτι που δεν θα έχουμε ξαναδεί, συναινούν οι αναλυτές.
"Πιστεύουμε ότι αυτό που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερο και από τη Μεγάλη Υφεση του 1930", επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Εκτιμούν δε ότι η Αμερική θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς πρόκειται να χάσει την θέση της ως η κορυφαία δύναμη στο κόσμο και το αμερικανικό δολάριο θα χάσει την "ηγετική του θέση". "Αν νομίζατε ότι το κύμα ανεργίας κατά την τελευταία ύφεση ήταν τεράστιο, απλά περιμένετε να δείτε αυτό που θα ακολουθήσει", αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανεργία θα εκτοξευθεί σε διψήφια ποσοστά. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει μια σειρά μέτρων προκειμένου να διορθώσει κάπως τα πράγματα, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να φέρει κάποια αποτελέσματα σε προσωρινή βάση. Αλλά η ευημερία που όλοι μέχρι τώρα απολαμβάνουν σύντομα θα φτάσει στο τέλος της. Πολλές κοινότητες σε όλη την Αμερική θα εκφυλιστούν, θα ακολουθήσουν ταραχές, εγκλήματα και λεηλασίες και τα πράγματα θα είναι τελείως ανεξέλεγκτα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ηρεμία με τρόπο αυταρχκό και αυτό θα έχει μεγαλύτερες οδυνηρές συνέπειες. Σε δύο χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. "Πολλοί από εμάς θα κοιτάζουμε πίσω και ευχόμαστε να μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις παλιές καλές μέρες του 2011 και του 2012", προειοδοποιούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης