Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Phoenix Capital: Το χρέος δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας - Ωρολογιακή βόμβα τα χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα οδηγήσουν μοιραία στην κατάρρευση - Το τέλος της Ευρωζώνης θα έρθει πριν τα τέλη του 2012...

Phoenix Capital: Το χρέος δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας - Ωρολογιακή βόμβα τα χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα οδηγήσουν μοιραία στην κατάρρευση - Το τέλος της Ευρωζώνης θα έρθει πριν τα τέλη του 2012...
"Στον δρόμο προς την πλήρη καταστροφή κινείται η Ευρώπη. Μην τρέφετε αυταπάτες για την αδυναμία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ολόκληρη η Ευρωζώνη είναι αφερέγγυα...".
Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει τη δεινή - όπως εξηγεί - κατάσταση της Ευρώπης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν η Phoenix Capital, στην τελευταία έκθεσή της για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα προβλήματα χρέους δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας. Πρόκειται για πρόβλημα συστημικού μεγέθους πλέον, αν αναλογιστεί κανείς πως η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στη Γερμανία αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο... 75%. Ακόμη πιο δυσμενής είναι η θέση της Γαλλίας, όπου η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 80% (84%).
Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου επικαλούνται παλαιότερη δήλωση του Axel Weber (όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της Bundesbank, προτού αντικατασταθεί από τον Jens Weidmann), σύμφωνα με την οποία το πραγματικό χρέος της Γερμανίας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ, λόγω των αυτοχρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων (unfunded liabilities) του Βερολίνου!
"Και φυσικά, μην ξεχνάμε πως η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της", εξηγούν οι αναλυτές της Phoenix Capital, τοποθετώντας στα 147 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που απαιτούνται, επικαλούμενοι τα τελευταία στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (OWN).
Μάλιστα, κατά τη Phoenix Capital, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας τους, καθώς σε μερικές από τις χώρες αυτές μοιάζει με... ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί!
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περισσότερο χρέος από τα επίπεδα του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!
Ιδού ένας ενδεικτικός πίνακας για το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας τους:
Πορτογαλικές τράπεζες - Στο 65% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας το χρέος τους
Ιταλικές τράπεζες - Στο 99% του ΑΕΠ της Ιταλίας το χρέος τους
Ιρλανδικές τράπεζες - Στο 664% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας το χρέος τους
Ελληνικές τράπεζες - Στο 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας το χρέος τους
Ισπανικές τράπεζες - Στο 113% του ΑΕΠ της Ισπανίας το χρέος τους
Βρετανικές τράπεζες - Στο 735% του ΑΕΠ της Βρετανίας το χρέος τους
Γαλλικές τράπεζες - Στο 148% του ΑΕΠ της Γαλλίας το χρέος τους
Γερμανικές τράπεζες - Στο 95% του ΑΕΠ της Γερμανίας το χρέος τους
Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κατάρρευσης της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η Phoenix Capital.
"Το θέμα δεν είναι εάν αυτό συμβεί, αλλά πότε θα συμβεί", προσθέτει ο οίκος και προβλέπει: Η Ευρώπη θα έχει καταρρεύσει πριν το τέλος του 2012!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης