Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +1% μετά από το χθεσινό sell off και τις σωρευτικές απώλειες -17,51% του προηγούμενου τριημέρου
(upd15) Ξεθώριασε η ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 595 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν με άνοδο +2,5% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +7% ενώ τα κέρδη των δεικτοβαρών ΟΤΕ +2,96%, Coca Cola +1,52% διατήρησαν ανοδικά την αγορά.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην αγορά πετρελαίου αλλά και στην επιστροφή στην κανονικότητα με την σταδιακή άρση των lockdowns των διεθνών οικονομιών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ ορατές είναι οι 550 μονάδες.
Ανακάμπτουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις απειλές του προέδρου Donald Trump κατά του Ιράν καθώς έδωσε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να καταστρέψει οποιοδήποτε ιρανικό σκάφος τους παρενοχλήσει, με την ανησυχία για ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου προκαλώντας ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ειδικότερα, μετα τις αρχικές απώλειες, ράλι καταγράφεται στο αμερικανικό πετρέλαιο WTI συμβολαίων Ιουνίου στο +25% στα 14,5 δολ. ανά βαρέλι ενώ το Brent κινείται πέριξ των 21 δολ. το βαρέλι με κέρδη +9%.
Ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +2,42% και ακολούθησε η Εθνική +1,37%, αμετάβλητη η Alpha Bank +1% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,58% .
H προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην Σύνοδο κορυφής την Πέμπτη 23/4 με έντονες τις προσδοκίες για την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.
Επίσης αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αναφορικά με την έκτη αξιολόγηση αλλά και για τη έγκριση ή όχι της αποδέσμευσης της επόμενης "δόσης" κερδών ομολόγων των 640 εκατ. ευρώ από τον ESM
Από την άλλη, ξεκίνησε σήμερα 22/4 και ώρα 14:00 η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα εάν θα λαμβάνει ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, junk bond καθώς αναμένεται η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ από την Standard and Poor's.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία όπως και όλα τα ομόλογα, μαζί με τα ελληνικά που είναι ομόλογα σκουπίδια αγοράζονται από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ στην υποβάθμιση των προοπτικών - outlook - της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε αρνητικές θα προχωρήσουν στις 24 Απριλίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ratings λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.
Ο κίνδυνος υποβαθμίσεων στο μέλλον της Ιταλίας και της Ελλάδος είναι η βασική αιτία που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί με την Ελλάδα στο 2,51% και την Ιταλία στο 2,15% στα 10ετή ομόλογα και με το μεταξύ τους spread στις 36 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 281 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9169 μονάδες από 8399 μονάδες χθες 21/4.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,66% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,32%.
Περί τις 16:00 με αγοράστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,64% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 595 μονάδες έχοντας υψηλό στις 601,45 μονάδες και χαμηλό στις 592,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 500 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 306 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 380 και οι 420 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Η ιδιαίτερα ευάλωτη ελληνική οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων και του τουρισμού θα υποστεί σοκ στο ΑΕΠ έως -8%, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει -10%, η ΤτΕ έχει εκτιμήσει εύρος -4% με -8%.
Επιπλέον, είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σοβαρά ζητήματα, δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά έχει πρόβλημα κεφαλαίων.
Το bankingnews σταθερά έχει υποστηρίξει ότι η λύση η οποία και θα εξυγιάνει τις ελληνικές τράπεζες άμεσα και το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να κερδίσει σημαντικές υπεραξίες και οι τράπεζες θα μπορούν να συνεισφέρουν δυναμικά στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι η κρατικοποίηση μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και μετά πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Συνολικά ο κλάδος θα μπορούσε να χρειαστεί 10 με 12 δισεκ. εκ των οποίων σχεδόν 6 με 7 δισεκ. θα χρειαστούν η Πειραιώς και η Alpha bank συνολικά.
Επίσης και η λύση μιας bad bank θα απαιτήσει κεφάλαια, καθώς η bad bank θα υποχρεώσει τις τράπεζες να εγγράψουν ζημίες από την διαφορά μεταξύ των τιμών που θα αγοράσει η bad bank τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες και των τιμών που βρίσκονται αποτιμημένα τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες.
Για 40 δισεκ. NPEs θα απαιτηθούν τουλάχιστον 8-10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να δαπανηθούν.
Οπότε πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και πάλι θα τεθεί το ερώτημα θα τα δώσουν οι ιδιώτες επενδυτές ή το ελληνικό δημόσιο.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι ελληνικές και όχι μόνο τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, το dilution ή αραίωση των ιδιωτών μετόχων άμεσα ή έμμεσα είναι αναπόφευκτο.
Η επικαιρότητα
Σημάδια ύφεσης αρχίζει να εμφανίζει διεθνώς ο κορωνοιός, ωστόσο τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι ανά χώρα, διαφέρουν με βάση το σημείο στο οποίο βρίσκονται στην καμπύλη του κορωνοϊού.
Σημάδια επιβράδυνσης εμφανίζουν οι βόρειες χώρες ενώ επιδείνωση συνεχίζουν να σημειώνουν Ιταλία και Γαλλία.
Αρκετές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στο πρώτο βήμα της άρσης κάποιων περιορισμών, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς όλους τους αρχηγούς κρατών πως η μετάβαση και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και αργά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2,58 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 178 χιλιάδες ενώ περισσότεροι από 696 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 825.306 ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 45.075.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 208.389 με 21.717 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 24.648 νεκρούς και 183.957 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, ελπίδες γεννά για την νίκη του ιού Covid-19 η έναρξη την Πέμπτη 23 Απριλίου κλινικών δοκιμών εμβολίου, δηλαδή δοκιμές σε ανθρώπους, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων αρχών γεγονός που επιβεβαίωσε ο Bρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, την Τρίτη 21 Απριλίου.
Στην Ελλάδα οι νεκροί έφτασαν τους 121 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2.401 ενώ σήμερα Τετάρτη 22/4 συνεδριάζει η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό προκειμένου να καταλήξει στο πώς και στο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αν και από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, η 4η Μαΐου εκτιμάται πως είναι το ορόσημο της έναρξης της διαδικασίας στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (22/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, παρά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street και τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,74%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,42% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,89%
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες ο ενεργειακός κλάδος λόγω της ιστορικής πτώσης στο αμερικανικό αργό.
Η προσοχή στρέφεται στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα ξεκινήσει στις 4 Μαϊου, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι από τις 15 Μαϊου θα αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,8%, ο S&P στο +1,9% και ο Nasdaq στο +2,3% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,17% (5,77 δολ.).
Ξεθώριασαν τα κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές μετά το χθεσινό sell off
Ξεθώριασαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών που ξεπέρασαν το +7% με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0745 ευρώ, με άνοδο +1,37% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 983 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,60 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1135 ευρώ, με πτώση -0,58% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκελισε στα 0,3380 ευρώ, με άνοδο +2,42% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6810 ευρώ, με πτώση -3,13% και με κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2175 ευρώ, με άνοδο +3,08% και όγκο 421 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πολειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ,Φουρλής...
Στον αντίποδα άνοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ,Τιτάνας
H Coca Cola έκλεισε στα 21,98 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,84 ευρώ, με άνοδο +2,96% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με πτώση -1,48% και αποτίμηση 557 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9980 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,15 ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 2,39 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +2,73% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,02 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,5850 ευρώ με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 941 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,65 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,19 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 166 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0649 ευρώ, με άνοδο +4,68% και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,51% λόγω ανησυχιών για τις οικονομίες και υποβαθμίσεις
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα απόρροια κυρίως των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, του κραχ στο πετρέλαιο αλλά και των υποβαθμίσεων της οικονομίας.
Αρνητικά επιδρά και η βιαστική έκδοση 7ετούς ομόλογου που αποτέλεσε ένδειξη αδυναμίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,51% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,15%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,48% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,72% και απόδοση πώλησης 1,46%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,03% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 98 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 109 μονάδες βάσης και απόδοση 2,46% με απόδοση αγοράς 2,50% και απόδοση πώλησης 2,42%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48% με απόδοση αγοράς 2,51% και απόδοση πώλησης 2,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 93 μονάδες βάσης και 2,45% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 119,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 125,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,65%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 294 μονάδες βάσης από 268 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 281 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.169 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,81% ή 281 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 2,15%
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και της Ιταλίας απόρροια των ανησυχιών για την οικονομία αλλά και λόγω κραχ στο πετρέλαιο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Απριλίου στο 2,15%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/4/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,15% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην αγορά πετρελαίου αλλά και στην επιστροφή στην κανονικότητα με την σταδιακή άρση των lockdowns των διεθνών οικονομιών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ ορατές είναι οι 550 μονάδες.
Ανακάμπτουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις απειλές του προέδρου Donald Trump κατά του Ιράν καθώς έδωσε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να καταστρέψει οποιοδήποτε ιρανικό σκάφος τους παρενοχλήσει, με την ανησυχία για ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου προκαλώντας ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ειδικότερα, μετα τις αρχικές απώλειες, ράλι καταγράφεται στο αμερικανικό πετρέλαιο WTI συμβολαίων Ιουνίου στο +25% στα 14,5 δολ. ανά βαρέλι ενώ το Brent κινείται πέριξ των 21 δολ. το βαρέλι με κέρδη +9%.
Ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +2,42% και ακολούθησε η Εθνική +1,37%, αμετάβλητη η Alpha Bank +1% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,58% .
H προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην Σύνοδο κορυφής την Πέμπτη 23/4 με έντονες τις προσδοκίες για την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.
Επίσης αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αναφορικά με την έκτη αξιολόγηση αλλά και για τη έγκριση ή όχι της αποδέσμευσης της επόμενης "δόσης" κερδών ομολόγων των 640 εκατ. ευρώ από τον ESM
Από την άλλη, ξεκίνησε σήμερα 22/4 και ώρα 14:00 η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα εάν θα λαμβάνει ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, junk bond καθώς αναμένεται η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ από την Standard and Poor's.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία όπως και όλα τα ομόλογα, μαζί με τα ελληνικά που είναι ομόλογα σκουπίδια αγοράζονται από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ στην υποβάθμιση των προοπτικών - outlook - της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε αρνητικές θα προχωρήσουν στις 24 Απριλίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ratings λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.
Ο κίνδυνος υποβαθμίσεων στο μέλλον της Ιταλίας και της Ελλάδος είναι η βασική αιτία που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί με την Ελλάδα στο 2,51% και την Ιταλία στο 2,15% στα 10ετή ομόλογα και με το μεταξύ τους spread στις 36 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 281 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9169 μονάδες από 8399 μονάδες χθες 21/4.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,66% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,32%.
Περί τις 16:00 με αγοράστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,64% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 595 μονάδες έχοντας υψηλό στις 601,45 μονάδες και χαμηλό στις 592,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 500 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 306 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 380 και οι 420 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Η ιδιαίτερα ευάλωτη ελληνική οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων και του τουρισμού θα υποστεί σοκ στο ΑΕΠ έως -8%, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει -10%, η ΤτΕ έχει εκτιμήσει εύρος -4% με -8%.
Επιπλέον, είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σοβαρά ζητήματα, δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά έχει πρόβλημα κεφαλαίων.
Το bankingnews σταθερά έχει υποστηρίξει ότι η λύση η οποία και θα εξυγιάνει τις ελληνικές τράπεζες άμεσα και το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να κερδίσει σημαντικές υπεραξίες και οι τράπεζες θα μπορούν να συνεισφέρουν δυναμικά στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι η κρατικοποίηση μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και μετά πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Συνολικά ο κλάδος θα μπορούσε να χρειαστεί 10 με 12 δισεκ. εκ των οποίων σχεδόν 6 με 7 δισεκ. θα χρειαστούν η Πειραιώς και η Alpha bank συνολικά.
Επίσης και η λύση μιας bad bank θα απαιτήσει κεφάλαια, καθώς η bad bank θα υποχρεώσει τις τράπεζες να εγγράψουν ζημίες από την διαφορά μεταξύ των τιμών που θα αγοράσει η bad bank τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες και των τιμών που βρίσκονται αποτιμημένα τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες.
Για 40 δισεκ. NPEs θα απαιτηθούν τουλάχιστον 8-10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να δαπανηθούν.
Οπότε πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και πάλι θα τεθεί το ερώτημα θα τα δώσουν οι ιδιώτες επενδυτές ή το ελληνικό δημόσιο.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι ελληνικές και όχι μόνο τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, το dilution ή αραίωση των ιδιωτών μετόχων άμεσα ή έμμεσα είναι αναπόφευκτο.
Η επικαιρότητα
Σημάδια ύφεσης αρχίζει να εμφανίζει διεθνώς ο κορωνοιός, ωστόσο τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι ανά χώρα, διαφέρουν με βάση το σημείο στο οποίο βρίσκονται στην καμπύλη του κορωνοϊού.
Σημάδια επιβράδυνσης εμφανίζουν οι βόρειες χώρες ενώ επιδείνωση συνεχίζουν να σημειώνουν Ιταλία και Γαλλία.
Αρκετές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στο πρώτο βήμα της άρσης κάποιων περιορισμών, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς όλους τους αρχηγούς κρατών πως η μετάβαση και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και αργά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2,58 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 178 χιλιάδες ενώ περισσότεροι από 696 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 825.306 ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 45.075.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 208.389 με 21.717 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 24.648 νεκρούς και 183.957 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, ελπίδες γεννά για την νίκη του ιού Covid-19 η έναρξη την Πέμπτη 23 Απριλίου κλινικών δοκιμών εμβολίου, δηλαδή δοκιμές σε ανθρώπους, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων αρχών γεγονός που επιβεβαίωσε ο Bρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, την Τρίτη 21 Απριλίου.
Στην Ελλάδα οι νεκροί έφτασαν τους 121 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2.401 ενώ σήμερα Τετάρτη 22/4 συνεδριάζει η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό προκειμένου να καταλήξει στο πώς και στο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αν και από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, η 4η Μαΐου εκτιμάται πως είναι το ορόσημο της έναρξης της διαδικασίας στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (22/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, παρά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street και τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,74%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,42% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,89%
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες ο ενεργειακός κλάδος λόγω της ιστορικής πτώσης στο αμερικανικό αργό.
Η προσοχή στρέφεται στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα ξεκινήσει στις 4 Μαϊου, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι από τις 15 Μαϊου θα αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,8%, ο S&P στο +1,9% και ο Nasdaq στο +2,3% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,17% (5,77 δολ.).
Ξεθώριασαν τα κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές μετά το χθεσινό sell off
Ξεθώριασαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών που ξεπέρασαν το +7% με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0745 ευρώ, με άνοδο +1,37% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 983 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,60 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1135 ευρώ, με πτώση -0,58% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκελισε στα 0,3380 ευρώ, με άνοδο +2,42% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6810 ευρώ, με πτώση -3,13% και με κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2175 ευρώ, με άνοδο +3,08% και όγκο 421 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πολειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ,Φουρλής...
Στον αντίποδα άνοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ,Τιτάνας
H Coca Cola έκλεισε στα 21,98 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,84 ευρώ, με άνοδο +2,96% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με πτώση -1,48% και αποτίμηση 557 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9980 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,15 ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 2,39 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +2,73% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,02 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,5850 ευρώ με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 941 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,65 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,19 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 166 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0649 ευρώ, με άνοδο +4,68% και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,51% λόγω ανησυχιών για τις οικονομίες και υποβαθμίσεις
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα απόρροια κυρίως των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, του κραχ στο πετρέλαιο αλλά και των υποβαθμίσεων της οικονομίας.
Αρνητικά επιδρά και η βιαστική έκδοση 7ετούς ομόλογου που αποτέλεσε ένδειξη αδυναμίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,51% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,15%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,48% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,72% και απόδοση πώλησης 1,46%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,03% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 98 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 109 μονάδες βάσης και απόδοση 2,46% με απόδοση αγοράς 2,50% και απόδοση πώλησης 2,42%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48% με απόδοση αγοράς 2,51% και απόδοση πώλησης 2,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 93 μονάδες βάσης και 2,45% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 119,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 125,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,65%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 294 μονάδες βάσης από 268 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 281 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.169 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,81% ή 281 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 2,15%
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και της Ιταλίας απόρροια των ανησυχιών για την οικονομία αλλά και λόγω κραχ στο πετρέλαιο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Απριλίου στο 2,15%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/4/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,15% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών