Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Γαλλία ξέρει ότι η σειρά της πλησιάζει εκτιμούν Spiro Sovereign Strategy και Societe Generale - Μεγάλο στοίχημα να πείσει τη Γερμανία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο - Στο πλευρό της η Ιταλία και η Ισπανία

Η Γαλλία ξέρει ότι η σειρά της πλησιάζει εκτιμούν Spiro Sovereign Strategy και Societe Generale - Μεγάλο στοίχημα να πείσει τη Γερμανία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο - Στο πλευρό της η Ιταλία και η Ισπανία
Με ένα τεράστιο έλλειμμα και το χρέος της να φτάνει πλέον ύψη-ρεκόρ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, θέλει να βγάλει τον εαυτό της από το κάδρο της κρίσης, και να κόψει την αλυσίδα του ντόμινο των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης, σταματώντας την κρίση.
Οι κινήσεις της γαλλικής ηγεσίας στην προσεχή σύνοδο κορυφής έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αναλυτών, καθώς όπως φαίνεται μπορεί να ασκήσει πίεση στη γερμανική πλευρά ώστε να σταματήσει το σπιράλ που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα και μεταδίδεται τάχιστα σε άλλες αδύναμες χώρες.
Η κρίση χρέους έχει ήδη μεταδοθεί από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στις πιο ευπαθείς χώρες της ευρωζώνης, «ρίχνοντας» και τα κάστρα της Ισπανίας και της Κύπρου, ενώ απειλεί ανοιχτά πλέον και την Ιταλία.
Πρόθυμος να σταματήσει τη χιονοστοιβάδα της κρίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, F. Hollande έχει ταχθεί για την άμεση καταπολέμηση της μετάδοσης, παρά την αντίθεση της Γερμανίας. «Νομίζω ότι οι Γάλλοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση για έναν απλό λόγο: Γνωρίζουν καλά ότι μετά την Ιταλία, είναι οι ίδιοι που θα βρεθούν στο στόχαστρο των αγορών», ανέφερε ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy.
Τα οικονομικά της Γαλλίας δεν είναι ισχυρά, όπως όσο της Γερμανίας, και οι τράπεζες της έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και την Ιταλία. «Είναι σαφές ότι η πίεση από την κρίση χρέους θα έρθει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τώρα την άριστη αξιολόγηση, εάν δεν υπάρξει γρήγορα σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση της Δημοσιονομικής Ένωσης», δήλωσε ο Michel Martinez, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale για τη Γαλλία.
Το ίδιο αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας δείχνει ότι έχουν μειωθεί οι προσδοκίες ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να λάβουν τολμηρές αποφάσεις για τη συγκράτηση της κρίσης. Σύντομα θα διατρέχουν τον κίνδυνο η διαχείριση της κρίσης να γίνει πολύ δαπανηρή εξαιτίας των συνεχών σχεδίων διάσωσης.
Η κυβέρνηση Hollande έχει ήδη υποστηρίξει την δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών στην Ευρώπη, με μια κεντρική εποπτική αρχή, πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ένα ταμείο στήριξης των προβληματικών τραπεζών, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την ταχύτητα αστραπής.
Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της χρήσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) απευθείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά αυτό συναντά την αντίθεση της Γερμανίας. Πλέον το νέο στοίχημα για την προσεχή σύνοδο είναι να πειστεί η Γερμανία. Αλλά στο πλευρό της έχει και την Ιταλία και την Ισπανία, εκτιμούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης