Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις -6% λόγω ΕΚΤ επέδρασαν στο ΧΑ -2,13% στις 628 μον., εμπόδιο οι 650 μον.

Τραπεζικές πιέσεις -6% λόγω ΕΚΤ επέδρασαν στο ΧΑ -2,13% στις 628 μον., εμπόδιο οι 650 μον.
Η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου θα είναι καταλυτης για τις αγορές καθώς η παραγωγή εμβολίου για τον COVID - 19, θα καθυστερήσει .....
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 628 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες -6% μετά τα τριήμερα κέρδη +14,16% καθώς κατά την σημερινή συνεδρίαση 30/4 της ΕΚΤ δεν υπήρξε καμμιά αλλαγή στα έκτακτα προγράμματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού μετά από 4 επιθετικές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είχε ήδη αναφέρει το bankingnews.
Από την άλλη, χαλάρωσε περαιτέρω τους όρους στις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), ενώ θα εφαρμόσει μια νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.
Εν τω μεταξύ,
αισιοδοξία και ελπίδες γεννούν οι έρευνες της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead με το remdesivir αλλά και το tocilizumab που δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες, τα οποία φαίνεται από τις πρώτες κλινικές δοκιμές να έχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Επίσης, με τα αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την πιθανότητα να κυκλοφορήσει έως τον Οκτώβριο το εμβόλιο, οι περισσότερες κυβερνήσεις σχεδιάζουν ή ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα προς την επόμενη ημέρα με κύρια ανησυχία εάν αυτά θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα και ενδεχομένως σε νέο κύμα μέτρων.

Το φάρμακο θα είναι ο καταλύτης για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές καθώς η παραγωγή εμβολίου για τον COVID - 19 καθυστερεί...  ενώ θα ξεκαθάριζε το θολό τοπίο στην κοινωνία με επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί προς το παρόν από τις 600 μονάδες ενώ βασικό εμπόδιο αποτελούν οι 650 μονάδες.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις θετικές εξελίξεις για ένα αποτελεσματικό φάρμακο οι επενδυτές θα πόνταραν στο θετικό σενάριο και η προοπτική για την ρηχή ελληνική αγορά θα ήταν οι 780 μονάδες ως στόχος βραχυπρόθεσμα ενώ αν το θέμα του φαρμάκου δεν επιβεβαιωθεί και η αγορά συνεχίζει να κινείται εν μέσω θολής ορατότητας, νέα διόρθωση στο χρηματιστήριο χωρίς νέα χαμηλά αλλά κίνηση προς τις 580 μονάδες θα ήταν ρεαλιστική εξέλιξη.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -5,95% και ακολούθησαν Πειραιώς -4,84%, Εθνική -4,69% και Αlpha Bank -4,03%
Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς καθώς ο μήνας Απρίλιος έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με σωρευτικά κέρδη +12,53% ενώ για τον Τραπεζικό Δείκτη -4,95%
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Viohalco -6,2%, Motor Oil -5,83%, ΑΔΜΗΕ -5,09% ...
Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε συρρίκνωση 3,8% στο α' 3μηνο του 2020, από ανάπτυξη 0,1% το δ' 3μηνο του 2019.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,4% τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς στο 7,4% τον Μάρτιο, από 7,3% τον Φερβουάριο.
Επιπλέον, χθες 29/4 η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το εύρος επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0% με 0,25% προειδοποιώντας ότι η ζημία από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μεσοπρόθεσμη και θα έχει διάρκεια στην οικονομία των ΗΠΑ δεδομένο ότι η ύφεση στην αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο του 2020 διαμοφώθηκε στο -4,8%. .
Συνεχίζεται και σήμερα 30/4 το ράλι στο πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου δεν αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς όσο ανέμεναν αρχικά οι επενδυτές.
Ειδικότερα το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +9,7% στα 27 δολ. ανά βαρέλι,  ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο +16,5% στα 17,5 δολ. ανά βαρέλι.
Στην τελευταία ανάλυση της η UBS αναφέρει ότι η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας πιθανότατα θα είναι κοντά στο 10%, ίσως ακόμη και μεγαλύτερη ενώ εκτιμά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό.
Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο PEPP, το πρόγραμμα πανδημίας αγοράς τίτλων, αλλά και να αποδεχτεί ως εγγύηση από τις τράπεζες τα κρατικά ομόλογα τράπεζες είναι μια κρίσιμη υποστήριξη.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,79% με το μεταξύ τους spread στις 37 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 255 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12378 μονάδες  από 12018 μονάδες χθες 29/4.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,31% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,38%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,60% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,30%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,13% στις 628 μονάδες έχοντας υψηλό στις 644,39 μονάδες και χαμηλό στις 627,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 44 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και όγκου 2,05 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 782 χιλ.ευρώ και ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 403 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 600, οι 580 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 340 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 και οι 270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.

Από το ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα αναλογούν 30 δισ. αλλά θα χρησιμοποιήσει τα 10 δισ.

Η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που δυνητικά θα διαθέτει κεφαλαιακή δύναμη πυρός 1,5 τρισεκ. (540 δισεκ. που έχουν ήδη εγκριθεί και 1 τρισεκ. επιπρόσθετη ενίσχυση) θα μπορούσε να πάρει έως 30 δισεκ. ευρώ.
Τα 30 δισεκ. ευρώ θα μπορούν να κατανεμηθούν 24 με 25 δισεκ. δάνεια και 5-6 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ωστόσο με το συνολικό χρέος στα 356 δισεκ. οποιαδήποτε αύξηση χρηματοδότησης θα προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ καθιστώντας την Ελλάδα ακόμη πιο ευάλωτη στο μέλλον.
Για τον λόγο αυτό εάν τελικώς τα κεφάλαια που αναλογούν στην Ελλάδα φθάσουν στα 30 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μόνο τα 10 δισεκ. εκ των οποίων 8 δισεκ. με δάνειο και 2 δισεκ. με επιδοτήσεις.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει και σε εκδόσεις ομολόγων για να αντλήσει κεφάλαια.
Ήδη έχει εκδώσει 7ετές ομόλογο και θα εκδώσει έως τέλη Μαΐου 10ετές ομόλογο και ακολούθως 5ετές ομόλογο Ιούνιο ή Ιούλιο 2020.
Συνολικά από αυτές τις τρεις εκδόσεις θα αντλήσει 7,5 δισεκ. ευρώ.
Ως εκ τούτου το βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση των 30 δισεκ. καθώς τα 24 δισεκ. είναι δάνειο που θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος σε αντίθεση με την επιδότηση που δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει 10 δισεκ. περίπου 8 δισεκ. δάνειο και 2 δισεκ. επιδοτήσεις και 7 με 10 δισεκ. από εκδόσεις ομολόγων ουσιαστικά η επιβάρυνση του χρέους θα ήταν 15 με 18 δισεκ. που συνεπάγεται με όρους ΑΕΠ του 2020 στα 172 με 174 δισεκ. ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 215% ή 210% σε ένα πιο συντηρητικό σενάριο…

Η επικαιρότητα

Tη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας και τις χώρες να θέτουν σε εφαρμογή την άρση των περιοριστικών μέτρων για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, αισιοδοξία και ελπίδες γεννούν οι έρευνες της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead, αφού η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα.
Το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο tocilizumab ωφελεί τις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό, καθώς μπορεί να «φρενάρει» τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.
Το ίδιο ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από τη συνεργασία του Oxford University και του Serum Institute στην Ινδία στην ανάπτυξη και δοκιμή ενός εμβολίου εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, όσο και από το πεδίο των τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, που ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία Abbott, το οποίο θεωρείται 99% αξιόπιστο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Εντούτοις, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πορεία καταγραφής νέων κρουσμάτων και θανάτων αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,20 εκατομμύρια, και οι νεκροί τους 228 χιλιάδες ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 980.000.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.040.488 με τους νεκρούς στους 60.999.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 236.899 και 24.275 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 27.682 νεκρούς και 203.591 κρούσματα.
Στην Ελλάδα στα 2.576 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 140 ενώ την Δευτέρα 4/5  αναμένεται να αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας με διάχυτη την ανησυχία για το εάν και κατά πόσο το «άνοιγμα» αυτό θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (30/4) οι ασιατικές αγορές, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς τα θετικά μηνύματα από τη φαρμακοβιομηχανία Gilead σχετικά με τη δοκιμή του φαρμάκου remdesivir για την θεραπεία του κορωνοιού αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση που σημειώθηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ.
Επίσης, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα για τον Απρίλιο του 2020, με τους δείκτες των τριών κλάδων που αναφέρονται στην έρευνα να παραμένουν σε θετικό έδαφος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +2,14%, ο  δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,33% ενώ οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και στην Ν. Κορέα  είναι κλειστές λόγω αργίας

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση στην Wall Street

Πιέσεις καταγράγονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη συρρίκνωση που κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης 3,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Τη στιγμή που η Fed προειδοποιεί ότι η ζημία στην οικονομία θα είναι μεγάλη και μεσοπρόθεσμη, η ΕΚΤ μετά από 4 επιθετικές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες τήρησε στάση αναμονής κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (30/4) συνεδρίασης.
Eν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, στα 3,8 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, ανεβάζοντας το πλήγμα από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στα 30 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,9%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1%, ο S&P στο -1% και ο Nasdaq στο -0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,13% (18,69 δολ.).
Σημειώνεται, ότι το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενώ από τις 28/4 τέθηκε σε ισχύ το reverse split, με αναλογία 1 νέα προς 3 παλαιές

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές -Στο επίκεντρο η Εurobank -6%

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές μετά τα τριήμερα κέρδη +14,16% με την Εurobank να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες -5,95% καλύπτοντας το 60% περίπου του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2390 ευρώ, με πτώση -4,69% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6670 ευρώ, με πτώση -4,03%, με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2180 ευρώ, με πτώση -4,84% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3682 ευρώ, με πτώση -5,95% με όγκο 20,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,68 ευρώ, με πτώση -1,16% και με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2220 ευρώ, με πτώση -3,48% και όγκο 516 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή
H Coca Cola έκλεισε στα 23,27 ευρώ, με πτώση -1,98% και κεφαλαιοποίηση στα 8,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με πτώση -0,49% και αποτίμηση 5,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,65 ευρώ, με πτώση -1,41% και αποτίμηση 615 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05  ευρώ, με πτώση -5,09% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,20 ευρώ με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,62 ευρώ, με πτώση -4,25% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,05 ευρώ με πτώση -2,26% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,41 ευρώ, με πτώση -5,83% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,80 ευρώ με πτώση -3,68% και κεφαλαιοποίηση 972 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,29 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,78 ευρώ, με άνοδο +2,57% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,5750 ευρώ, με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0668 ευρώ, με πτώση -4,3% και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,16%, στο επίκεντρο η ΕΚΤ - H Ιταλία 1,79%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ΕΚΤ.
Η υποβάθμιση της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒΒ- από την Fitch επέδρασε στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,79% και στα επίπεδα αυτά έχει σταθεροποιηθεί.
Στην Ελλάδα, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,79%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 37 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,47% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 99,99 μονάδες βάσης και απόδοση 2%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,16% και απόδοση πώλησης 2,04%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14% με απόδοση αγοράς 2,19% και απόδοση πώλησης 2,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,44 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,71 μονάδες βάσης και 2,14% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 269 μονάδες βάσης από 263 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 255 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.378 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,55% ή 255 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Οριακή ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Απριλίου στο 1,79%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/4/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,78% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,91%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης