Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μεταξύ 48-52 εκατ τα κέρδη α΄ 6μηνου για την Alpha bank – Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ρευστότητα της

tags :
  Μεταξύ 48-52 εκατ τα κέρδη α΄ 6μηνου για την Alpha bank – Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ρευστότητα της
Μεταξύ 48-52 εκατ ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη της Alpha bank στο α΄ 6μηνο του 2010 συγκριτικά με τα 214,7 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2009 σημειώνοντας πτώση 77%. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 31 Αυγούστου.
Σε ετήσια βάση αν επιτευχθούν κέρδη 140 εκατ ευρώ με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μια σχετικά ρεαλιστική απόδοση...
Είναι προφανές ότι το 2010 θα αποτελέσει μια χρονιά ιστορικά χαμηλής κερδοφορίας για το σύνολο των τραπεζών, ωστόσο κεφαλαιακά οι τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν ισχυρές.
Η Alpha bank εμφάνισε πολύ καλή επίδοση στα stress tests ενώ διαθέτει μετά την αφαίρεση των προνομιούχων μετοχών και καθαρό κεφαλαιακό απόθεμα 250 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια διατηρήθηκαν λίγο πάνω από 51 δις ευρώ, οι καταθέσεις στα 40,8 δις ευρώ,
Σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων διαμορφώθηκαν στα 1,03 δις ευρώ ενώ τα λειτουργικά έξοδα χωρίς  τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 600 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες απομείωσης αποτελούν ζητούμενο στο α΄ τρίμηνο είχαν φθάσει τα 200 εκατ ευρώ και ως τάση δεν αναμένεται να έχουν μεταβληθεί καίρια.
Για την Alpha bank όπως και για όλες τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες το βασικό ζήτημα είναι η ρευστότητα.
Κεφαλαιακά η τράπεζα νωρίς ενισχύθηκε θωρακίζοντας τον ισολογισμό με αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση την σχέση δανείων προς καταθέσεις εμφανίζει μια υστέρηση 10 δις ευρώ η οποία πλέον καλύπτεται από ρευστότητα που αντλεί η τράπεζα από την ΕΚΤ περίπου 14 δις ευρώ.
Ωστόσο με τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει η τράπεζα ειδικά ενισχύοντας το απόθεμα αναχρηματοδοτούμενων τίτλων στην ΕΚΤ αλλά και μέσω καλυμμένων ομολογιών η Alpha bank έχει διασφαλίσει ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να διασφαλίσει την χρηματοδότηση του συντηρητικού της ενεργητικού.
Είναι καταφανές ότι το βασικό πρόβλημα των τραπεζών εστιάζεται στην Ελλάδα καθώς στο εξωτερικό ακόμη σχέση δανείων προς καταθέσεις παραμένει πλεονασματική σε όφελος των καταθέσεων άρα υπάρχει πλεόνασμα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης