Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd10) Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 600 μονάδες με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες έως -4% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με την Aegean -6,84%,Motor Oil -4,49%.. απόρροια των απογοητευτικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ύφεση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν προειδοποιεί για τον κίνδυνο που βρίσκεται η σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για ύφεση της τάξης του 7,7% το 2020 ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι ζοφερές, με την ύφεση να φτάνει στο -9,7%, το χρέος στο 196,4% και η ανεργία στο 19,9%.
Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα υποχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων προς τις 550 μονάδες και ακολούθως θα ξεκινήσει μια πλαγιοανοδική κίνηση η πορεία της οποίας θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί από το εάν θα υπάρξει τους επόμενους μήνες νέο κύμα κορωνοιού καθώς και οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία.
Από την άλλη, η προσοχή εστιάζεται και στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, να καλεί την Κίνα να παρουσιάσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες της σχετικά με τον κορωνοϊό ενώ συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ADP, τον Μάρτιο χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Με έντονη επιφυλακτικότητα επανέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κράτη αίρουν περιορισμούς και lockdowns για να την επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ώστε να βρεθεί οριστική λύση στη θεραπεία του Covid-19.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός ακυρώνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και απελευθερώνει την Ελλάδα από τη δέσμευση για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2021.
Από την άλλη, η χθεσινή απόφαση 5/5 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό και μερικώς παράνομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ εάν βάλει στο μικροσκόπιο το Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. ευρώ τότε η Ελλάδα, η Ιταλία θα έχουν πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι με το Πρόγραμμα Πανδημίας η ΕΚΤ παραβίασε αυτά τα όρια δύο φορές.
Την πρώτη φορά με την Ελλάδα καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι hunk bond σκουπίδια και δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει και ομόλογα ΒΒ δηλαδή junk bond αρκεί έως τις 7 Απριλίου να είχαν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστη ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση αυτή ήταν φωτογραφική για να στηρίξει την Ιταλία από τον πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης των ιταλικών ομολόγων από investment grade – επενδυτική βαθμίδα – σε ομόλογα σκουπίδια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων με επόμενη στήριξη τις 580 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank -4,23%, και ακολούθησαν Alpha Bank -2,38%, Εθνική -2,37% και Πειραιώς -1,92%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -6,84%, Motor Oil -4,49%, Φουρλής -3,51%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,22%...
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες καλούνται τελικώς να υποβάλουν τα καινούρια τους πλάνα για τα κόκκινα δάνεια που θα αφορούν την προσεχή τριετία καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν στην παρούσα φάση το μέγεθος της ύφεσης και τους ρυθμούς της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Επίσης δεν γνωρίζουν το ύψος των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αφού προς το παρόν κάνουν χρήση των ευχερειών της ΕΚΤ για να καθυστερήσει η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων ενώ αναπάντητα είναι τα ερωτήματα κατά πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις και κατά πόσον θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Απώλειες καταγράφει σήμερα Τετάρτη (6/5) το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενο πιέσεις από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 κινείται στο -4% στα 23 δολ. ανά βαρέλι ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση -3,5% στα 29,8 δολ. ανά βαρέλι
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,96% με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 263 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 13134 μονάδες από 16219 μονάδες χθες 05/5.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,08%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -2,90% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,59% στις 600 μονάδες έχοντας υψηλό στις 610,86 μονάδες και χαμηλό στις 600,67 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στο τραπεζικό κλάδο και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,9 εκατ. ευρώ και όγκου 3,99 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,78 εκατ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1,5 εκατ. τεμάχια αξάις 525 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 81,5 χιλ. τεμάχια αξίας 957 χιλ. ευρώ και η Jumbo 578 χιλ. τεμάχια αξίας 8,19 εκατ.ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στo ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 313 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Το μόνο πραγματικό εργαλείο που η αγορά γνωρίζει και έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές ειδικά τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την μείωση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, απέναντι στους επενδυτές είναι ο Ηρακλής .
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Ηρακλής δηλαδή ο νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου έχει απενεργοποιηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοιού ή ακόμη χειρότερα ο Ηρακλής είναι νεκρός.
Στην πράξη ο Ηρακλής είναι ζωντανός άπαξ και η παρεχόμενη εγγύηση από το κράτος δεν έχει μεταβληθεί ενώ ιδέες όπως bad bank θα αποδειχθούν επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμη και σε μνημόνιο.
Τα τρία βασικά στοιχεία του Ηρακλή είναι
1)Η δυνατότητα τιτλοποίησης προβληματικών δανείων και η αγορά τους από διεθνή funds
2)Τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση πρέπει να φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση, να βαθμολογηθούν από οίκους αξιολόγησης
3)Θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές, να δείξουν ενδιαφέρον για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Τα κύρια ομόλογα senior bond αντιστοιχούν στο 30% της αξίας της τιτλοποίησης και καταλήγει στην τράπεζα άπαξ και είναι το μόνο ομόλογο που φέρει την εγγύηση του κράτους.
Το μεσαίου κινδύνου ομόλογο mezzanine bond αγοράζεται από τον επενδυτή και το χαμηλού ρίσκου ομόλογο junior bond έχει μηδενική αξία.
Είναι αλήθεια ότι αυτή την στιγμή τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν μπορούν να υπάρξουν όμως η αγορά θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα, ούτως ή άλλως, ούτε εκδόσεις ομολόγων tier 2 μπορούν να εκδώσουν οι τράπεζες σήμερα έχουν επιτόκια 22,5%.
Η επικαιρότητα
Επανέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κράτη αίρουν περιορισμούς και lockdowns για να πάρουν μπροστά ξανά οι μηχανές τις οικονομίας, σε ένα κοινό διεθνή πειραματισμό που όλοι ελπίζουν να στεφθεί με επιτυχία, αφού μια αποτυχία, από μία υποτροπή της πανδημίας θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Με τον ΠΟΥ να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, και όχι του 2020 όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια υπό διερεύνηση, τα 6 εξ'αυτών σε προχωρημένο στάδιο κλινικών μελετών σε εθελοντές αλλά και σε πειραματόζωα, τα κράτη δίνουν γη και ύδωρ στις έρευνες, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στη θεραπεία του κορωνοϊού Covid-19, αλλά και στην πρόληψή του.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,68 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 258 χιλιάδες ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,21 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.205.138 και σε νεκρούς με 71.078.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 219.329 και 25.613. νεκρούς ενώ τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η Ιταλία με 32.313 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 213.013.
Στην Ελλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιστημονική κοινότητα εκφράζουν την ικανοποίηση τους για πώς έχουν κυλήσει τα δύο πρώτα 24ωρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ με αφορμή το υπαίθριο πάρτι που έγινε χθες το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγ. Παρασκευή, τονίζουν ότι κάπως έτσι άνοιξαν οι πύλες της κόλασης στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα «η επιδημία έχει ελεγχθεί», οπότε εξετάζουν και το σενάριο κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως π.χ. η εστίαση, να ανοίξουν νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί.
Επίσης, ούτε ένα θετικό στον κορωνοϊό δείγμα δεν εντοπίστηκε από τα πρώτα 1.200 τεστ που πραγματοποίησαν από τις αρχές της εβδομάδας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Οι έλεγχοι γίνονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών και σε ανθρώπους που συγκαταλέγονται στους πληθυσμούς υψηλού ρίσκου και στόχος είναι η εντόπιση τυχόν ασυμπτωματικών κρουσμάτων.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 147 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 2642 .
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (6/5) οι ασιατικές αγορές, εν μέσω προσδοκιών ότι η ταχύτερη άρση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την προσωρινή στασιμότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,67%, ο δείκτηςHang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,13%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,76% ενώ το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία παραμένει κλειστό λόγω αργίας
Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπια πτώση καταγράφεται σήμερα 6/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο απόηχο της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με το QE της ΕΚΤ.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να τονίζει ότι η Κίνα «έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για την προέλευση του ιού μέσα στο επόμενο διάστημα».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την Κίνα να παρουσιάσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες της σχετικά με τον κορωνοϊό.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ADP, τον Μάρτιο χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -050%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50%ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,80% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,12% (17,62 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank -4,23%
Πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες οι οποίες εντάθηκαν στις δημοπρασίες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1520 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 1,57 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6150 ευρώ, με πτώση -2,38%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 949 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1260 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 624 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3350 ευρώ, με πτώση -4,23% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με πτώση -1,37% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2090 ευρώ, με πτώση -1,95% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean -6,84%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Motor Oil, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ.....
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Lamda, Viohalco και ΕΥΔΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,30 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με πτώση -0,51% και αποτίμηση 5,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -196% και αποτίμηση 580 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,8950 ευρώ με πτώση -2,05% και αποτίμηση 2,64 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ με πτώση -2,96% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με πτώση -4,49 και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,52 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,18 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,54 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 697 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με πτώση -3,51% και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,062 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Οριακή επιδείνωση εντός και εκτός Ελλάδος στα ομόλογα με το 10ετές 2,16%, με την Ιταλία 1,96% λόγω… Γερμανίας
Αρνητικό παραμένει το κλίμα σήμερα 6 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά μάλιστα και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Μαΐου και θα υποβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές.
Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,44% και απόδοση πώλησης 1,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,07%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,54 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18% με απόδοση αγοράς 2,20% και απόδοση πώλησης 2,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,82 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,46 μονάδες βάσης και 2,16% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,44 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 13.134 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,63% ή 263 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… λόγω της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να κρίνει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Μαΐου 2020 στο 1,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/5/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,03%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν προειδοποιεί για τον κίνδυνο που βρίσκεται η σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για ύφεση της τάξης του 7,7% το 2020 ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι ζοφερές, με την ύφεση να φτάνει στο -9,7%, το χρέος στο 196,4% και η ανεργία στο 19,9%.
Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα υποχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων προς τις 550 μονάδες και ακολούθως θα ξεκινήσει μια πλαγιοανοδική κίνηση η πορεία της οποίας θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί από το εάν θα υπάρξει τους επόμενους μήνες νέο κύμα κορωνοιού καθώς και οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία.
Από την άλλη, η προσοχή εστιάζεται και στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, να καλεί την Κίνα να παρουσιάσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες της σχετικά με τον κορωνοϊό ενώ συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ADP, τον Μάρτιο χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Με έντονη επιφυλακτικότητα επανέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κράτη αίρουν περιορισμούς και lockdowns για να την επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ώστε να βρεθεί οριστική λύση στη θεραπεία του Covid-19.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός ακυρώνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και απελευθερώνει την Ελλάδα από τη δέσμευση για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2021.
Από την άλλη, η χθεσινή απόφαση 5/5 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό και μερικώς παράνομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ εάν βάλει στο μικροσκόπιο το Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. ευρώ τότε η Ελλάδα, η Ιταλία θα έχουν πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι με το Πρόγραμμα Πανδημίας η ΕΚΤ παραβίασε αυτά τα όρια δύο φορές.
Την πρώτη φορά με την Ελλάδα καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι hunk bond σκουπίδια και δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει και ομόλογα ΒΒ δηλαδή junk bond αρκεί έως τις 7 Απριλίου να είχαν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστη ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση αυτή ήταν φωτογραφική για να στηρίξει την Ιταλία από τον πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης των ιταλικών ομολόγων από investment grade – επενδυτική βαθμίδα – σε ομόλογα σκουπίδια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων με επόμενη στήριξη τις 580 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank -4,23%, και ακολούθησαν Alpha Bank -2,38%, Εθνική -2,37% και Πειραιώς -1,92%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -6,84%, Motor Oil -4,49%, Φουρλής -3,51%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,22%...
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες καλούνται τελικώς να υποβάλουν τα καινούρια τους πλάνα για τα κόκκινα δάνεια που θα αφορούν την προσεχή τριετία καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν στην παρούσα φάση το μέγεθος της ύφεσης και τους ρυθμούς της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Επίσης δεν γνωρίζουν το ύψος των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αφού προς το παρόν κάνουν χρήση των ευχερειών της ΕΚΤ για να καθυστερήσει η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων ενώ αναπάντητα είναι τα ερωτήματα κατά πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις και κατά πόσον θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Απώλειες καταγράφει σήμερα Τετάρτη (6/5) το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενο πιέσεις από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 κινείται στο -4% στα 23 δολ. ανά βαρέλι ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση -3,5% στα 29,8 δολ. ανά βαρέλι
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,96% με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 263 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 13134 μονάδες από 16219 μονάδες χθες 05/5.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,08%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -2,90% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,59% στις 600 μονάδες έχοντας υψηλό στις 610,86 μονάδες και χαμηλό στις 600,67 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στο τραπεζικό κλάδο και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,9 εκατ. ευρώ και όγκου 3,99 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,78 εκατ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1,5 εκατ. τεμάχια αξάις 525 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 81,5 χιλ. τεμάχια αξίας 957 χιλ. ευρώ και η Jumbo 578 χιλ. τεμάχια αξίας 8,19 εκατ.ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στo ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 313 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Το μόνο πραγματικό εργαλείο που η αγορά γνωρίζει και έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές ειδικά τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την μείωση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, απέναντι στους επενδυτές είναι ο Ηρακλής .
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Ηρακλής δηλαδή ο νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου έχει απενεργοποιηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοιού ή ακόμη χειρότερα ο Ηρακλής είναι νεκρός.
Στην πράξη ο Ηρακλής είναι ζωντανός άπαξ και η παρεχόμενη εγγύηση από το κράτος δεν έχει μεταβληθεί ενώ ιδέες όπως bad bank θα αποδειχθούν επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμη και σε μνημόνιο.
Τα τρία βασικά στοιχεία του Ηρακλή είναι
1)Η δυνατότητα τιτλοποίησης προβληματικών δανείων και η αγορά τους από διεθνή funds
2)Τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση πρέπει να φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση, να βαθμολογηθούν από οίκους αξιολόγησης
3)Θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές, να δείξουν ενδιαφέρον για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Τα κύρια ομόλογα senior bond αντιστοιχούν στο 30% της αξίας της τιτλοποίησης και καταλήγει στην τράπεζα άπαξ και είναι το μόνο ομόλογο που φέρει την εγγύηση του κράτους.
Το μεσαίου κινδύνου ομόλογο mezzanine bond αγοράζεται από τον επενδυτή και το χαμηλού ρίσκου ομόλογο junior bond έχει μηδενική αξία.
Είναι αλήθεια ότι αυτή την στιγμή τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν μπορούν να υπάρξουν όμως η αγορά θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα, ούτως ή άλλως, ούτε εκδόσεις ομολόγων tier 2 μπορούν να εκδώσουν οι τράπεζες σήμερα έχουν επιτόκια 22,5%.
Η επικαιρότητα
Επανέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κράτη αίρουν περιορισμούς και lockdowns για να πάρουν μπροστά ξανά οι μηχανές τις οικονομίας, σε ένα κοινό διεθνή πειραματισμό που όλοι ελπίζουν να στεφθεί με επιτυχία, αφού μια αποτυχία, από μία υποτροπή της πανδημίας θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Με τον ΠΟΥ να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, και όχι του 2020 όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια υπό διερεύνηση, τα 6 εξ'αυτών σε προχωρημένο στάδιο κλινικών μελετών σε εθελοντές αλλά και σε πειραματόζωα, τα κράτη δίνουν γη και ύδωρ στις έρευνες, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στη θεραπεία του κορωνοϊού Covid-19, αλλά και στην πρόληψή του.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,68 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 258 χιλιάδες ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,21 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.205.138 και σε νεκρούς με 71.078.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 219.329 και 25.613. νεκρούς ενώ τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η Ιταλία με 32.313 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 213.013.
Στην Ελλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιστημονική κοινότητα εκφράζουν την ικανοποίηση τους για πώς έχουν κυλήσει τα δύο πρώτα 24ωρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ με αφορμή το υπαίθριο πάρτι που έγινε χθες το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγ. Παρασκευή, τονίζουν ότι κάπως έτσι άνοιξαν οι πύλες της κόλασης στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα «η επιδημία έχει ελεγχθεί», οπότε εξετάζουν και το σενάριο κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως π.χ. η εστίαση, να ανοίξουν νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί.
Επίσης, ούτε ένα θετικό στον κορωνοϊό δείγμα δεν εντοπίστηκε από τα πρώτα 1.200 τεστ που πραγματοποίησαν από τις αρχές της εβδομάδας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Οι έλεγχοι γίνονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών και σε ανθρώπους που συγκαταλέγονται στους πληθυσμούς υψηλού ρίσκου και στόχος είναι η εντόπιση τυχόν ασυμπτωματικών κρουσμάτων.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 147 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 2642 .
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (6/5) οι ασιατικές αγορές, εν μέσω προσδοκιών ότι η ταχύτερη άρση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την προσωρινή στασιμότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,67%, ο δείκτηςHang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,13%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,76% ενώ το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία παραμένει κλειστό λόγω αργίας
Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπια πτώση καταγράφεται σήμερα 6/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο απόηχο της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με το QE της ΕΚΤ.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να τονίζει ότι η Κίνα «έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για την προέλευση του ιού μέσα στο επόμενο διάστημα».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την Κίνα να παρουσιάσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες της σχετικά με τον κορωνοϊό.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ADP, τον Μάρτιο χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -050%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50%ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,80% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,12% (17,62 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank -4,23%
Πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες οι οποίες εντάθηκαν στις δημοπρασίες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1520 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 1,57 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6150 ευρώ, με πτώση -2,38%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 949 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1260 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 624 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3350 ευρώ, με πτώση -4,23% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με πτώση -1,37% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2090 ευρώ, με πτώση -1,95% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean -6,84%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Motor Oil, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ.....
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Lamda, Viohalco και ΕΥΔΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,30 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με πτώση -0,51% και αποτίμηση 5,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -196% και αποτίμηση 580 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,8950 ευρώ με πτώση -2,05% και αποτίμηση 2,64 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ με πτώση -2,96% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με πτώση -4,49 και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,52 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,18 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,54 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 697 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με πτώση -3,51% και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,062 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Οριακή επιδείνωση εντός και εκτός Ελλάδος στα ομόλογα με το 10ετές 2,16%, με την Ιταλία 1,96% λόγω… Γερμανίας
Αρνητικό παραμένει το κλίμα σήμερα 6 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά μάλιστα και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Μαΐου και θα υποβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές.
Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,44% και απόδοση πώλησης 1,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,07%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,54 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18% με απόδοση αγοράς 2,20% και απόδοση πώλησης 2,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,82 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,46 μονάδες βάσης και 2,16% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,44 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 13.134 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,63% ή 263 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… λόγω της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να κρίνει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Μαΐου 2020 στο 1,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/5/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,03%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών