Στο επίκεντρο η γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 601 μονάδες, με τις 617 μονάδες υψηλό ημέρας, και με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες από κέρδη άνω του 5% έκλεισαν με απώλειες -8% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips...
Σημειώνεται, ότι από σήμερα 19 Μαίου 2020 επιτρέπεται το short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οπότε αναμενόμενες ήταν οι πιέσεις ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε ακόμη εννέα συνεδριάσεις έως την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.
Επίσης, στην σημερινή συνεδρίαση αυξημένες ήταν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω MSCI, ειδικότερα στην Eurobank η οποία κάλυψε συνολικά πάνω από το 60% ττου συνολικού όγκου των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 29 Μαίου 2020 με την αφαίρεση από τον δείκτη Global Standard του MSCI, των μετοχών Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank αλλά και του Τιτάνα.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, με το ελληνικό 10ετές στο 1,85% και το ιταλικό 10ετές στο 1,65% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Ωστόσο οι προσδοκίες περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2021.
Από την άλλη, υπάρχουν αντιδράσεις, ήδη 4 χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία διαφωνούν και ζητούν τα 500 δισεκ. να δοθούν υπό την μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων
Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της γαλλογερμανικής πρότασης και των αντιρρήσεων των 4 χωρών για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προχωρήσει η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι μία αντιγραφή της γαλλογερμανικής πρότασης, αλλά θα προβλέπει έναν συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Eric Mamer.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 601 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Alpha Bank -7,61% και ακολούθησαν Εθνική -5,64%, Πειραιώς -4,59% και Eurobank -4,38%
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -5,73%, Τιτάνας -4,06%, Coca Cola -3,46% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil +3,2%.
Στο απόηχο της χθεσινής (18/5) τηλεδιάσκεψης της Aegean για την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της εταιρείας θέλει κρατική στήριξη αλλά δεν επιθυμεί αυτή να έχει μετοχικό αντάλλαγμα ή να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.
Σε διαγγελμά του, αύριο Τετάρτη 20 Μαίου ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ειδικότερα σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση.
Εν τω μεταξύ, σε έκδοση 10ετούς ομολόγου θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 26 Μαίου ή 2 Ιουνίου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το εκτιμώμενο επιτόκιο μετά την βελτίωση εσχάτως θα διαμορφωθεί στο 1,95% με 2% στο νέο 10ετές ομόλογο.
Στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο μέσω των κεφαλαίων αυτών να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει ανάγκες προυπολογισμού και να ενισχύσει τα οριακά ταμειακά διαθέσιμα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 262 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 8135 μονάδες βάσης από 8886 μονάδες χθες 18/5
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,68% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη +3,95% και τον Γενικό Δείκτη +1,18%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -8,7%.... αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,58% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,37% στις 601 μονάδες έχοντας υψηλό στις 616,73 μονάδες και χαμηλό στις 599,31 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 77,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 70 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,87 εκατ. ευρώ και όγκου 18,81 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 17,3 εκατ. τεμάχια αξίας 5,35 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 76,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ, ο OTE 48 χιλ. τεμάχια αξίας 589 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ και ο Τιτάνας 10,4 χιλ. τεμάχια αξίας 113 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 601 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 272 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 270 μονάδες και ακολουθούν οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 350 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Tα πρώτα χρηματοοικονομικά roadshows μετά τον κορωνοϊό είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.
Οι ημερομηνίες είναι ακόμη υπό συζήτηση αλλά οι πρώτοι οίκοι που θα κινηθούν διαδικτυακά με τους πελάτες τους φαίνεται να είναι οι Wood και η Goldman Sachs.
Στα δύο αυτά συνέδρια παρούσες θα είναι και οι ελληνικές τράπεζες.
Στόχος πάντως των τραπεζών και των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να επιμηκύνουν τα moratorium μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μην εγγράψουν κατά την τρέχουσα χρονιά κόκκινα δάνεια.
Ας μην ξεχνάμε πως το υγιές χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήδη σε moratorium έχουν οδηγηθεί ενήμερα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από αυτά το 60% ανήκει σε επιχειρήσεις και το 40% σε ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες πρέπει να πείσουν πως μέσα σε ένα εύρος χρόνου θα ξαναβρούν το βηματισμό τους τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, κάτι που δεν θεωρείται και απολύτως εύκολο με δεδομένες τις διαφορές στις απόψεις που έχουν εκδηλωθεί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Ισχυρό προβάδισμα πάντως φαίνεται να κατέχει η Eurobank που έχει αιτηθεί τη συμμετοχή της στον Ηρακλή ήδη για τρεις τιτλοποιήσεις.
Οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν στους επενδυτές τη στόχευση των θεσμών ενώ θα πρέπει να μιλήσουν μαζί τους και για θέματα πλειστηριασμών και πτωχευτικού δικαίου.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη ερωτήσεις των ξένων προς τις ίδιες τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση εφόσον αυτή συμμετέχει με κάποιο τρόπο στα roadshows είναι πως θα αντιμετωπιστεί το κρίσιμο θέμα του DTC του αναβαλλόμενου φόρου δηλαδή μιας και φέτος οι τράπεζες αποκλείεται να παρουσιάσουν κερδοφόρα χρήση.
Αυτό σημαίνει πως αν εφαρμοστεί η νομοθεσία το Δημόσιο θα αυξήσει τη συμμετοχή του στις τράπεζες κατά 30%.
Εκείνο που λοιπόν που επιδιώκεται είναι να διενεργηθεί ένα waiver του νόμου ώστε οι συνέπειες που περιγράφησαν να οδηγηθούν σε μια αναβολή της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για μια περίπου διετία και αυτό χωρίς να αποτελέσει state aid.
Η επικαιρότητα
Η επιστήμη είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο στην καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει ο Covid19 σε όλο τον κόσμο για τα κράτη που προχώρησαν και όσα θα προχωρήσουν σε μια νέα καθημερινή ζωή, με τον ιό και το φόβο των μολύνσεων να ρίχνουν τη σκιά τους σε αυτή.
Εν τω μεταξύ, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται έστω και βραδύτερα στις πιο «χτυπημένες» περιοχές αλλά και να βρίσκει νέες εστίες, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία, όπου καλπάζει κυριολεκτικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 320.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.508.957 και σε νεκρούς με 90.369 ενώ δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.876 θανάτους με 247.709 κρούσματα.
Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.007 και 225.886 κρούσματα.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 299.941 και 2.837 νεκρούς ενώ τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 255.368 και 16.853 νεκρούς.
Στην Ελλάδα επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση αλλά και στην επιστημονική κοινότητα από τα πρώτα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς δύο εβδομάδες μετά το πρώτο «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας δεν καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα να βαδίζει με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς την ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το απόλυτο crash test είναι το γ’ στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα 18/5, καθώς σε αυτό καταγράφεται μια μαζική επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η πλέον κρίσιμη περίοδος είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα έχει καταστεί ξεκάθαρο πως η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα επηρέασε την πορεία του ιού.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, οι νεκροί ανέρχονται στος 165 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2836.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (19/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από το ράλι που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Moderna από τη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,49%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,81%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +1,89% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,51%.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 19 Μαίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι δηλώσεις Le Maire και η άρνηση της Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας και Ολλανδίας στην πρόταση Merkel - Macron, περιορίζουν τις προσδοκίες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2021 ενώ οι χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία εμμένουν στη θέση τους ότι η έκτακτη βοήθεια πρέπει να είναι με τη μορφή δανεισμού και όχι επιχορηγήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,3%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,20% και ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,11% (17,79 δολ.).
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -7,61%
Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές και με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9530 ευρώ, με πτώση -5,64% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,51 ευρώ, με πτώση -7,61%, με όγκο 14,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 787 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -4,59% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3060 ευρώ, με πτώση -4,38% με όγκο 44 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5630 ευρώ, με άνοδο +1,26% και με κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1914 ευρώ, με πτώση -3,92% και όγκο 240 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,84 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Τιτάνας, Coca Cola, Lamda....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil και ΔΕΗ .
H Coca Cola έκλεισε στα 20,62 ευρώ με πτώση -3,46% και κεφαλαιοποίηση στα 7,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,6380 ευρώ, με άνοδο +1,46% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,95 ευρώ με πτώση -1,61% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,40 ευρώ, με πτώση -4,06% και κεφαλαιοποίηση 857 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,85 ευρώ με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο +3,20% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,92 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 989 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,88 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 733 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,47 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 180 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0582 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ.
Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,85% λόγω του σχεδίου ανάκαμψης 500 δισ
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 19 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια του σχεδίου ανάκαμψης των 500 δισεκ. της Γερμανίας και Γαλλίας
Το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. δίνει ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης με τις αποδόσεις να υποχωρούν.
Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις ήδη 4 χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία διαφωνούν και ζητούν τα 500 δισεκ. να δοθούν υπό την μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,85% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,85% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,24 μονάδες βάσης και απόδοση 1,66%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,72%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85% με απόδοση αγοράς 1,87% και απόδοση πώλησης 1,83%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,37 μονάδες βάσης και 1,92% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,33 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 230 μονάδες βάσης από 261 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 262 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.135 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,62% ή 262 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά μάλιστα και την συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Μαΐου 2020 στο 1,85%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/5/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,77% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σημειώνεται, ότι από σήμερα 19 Μαίου 2020 επιτρέπεται το short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οπότε αναμενόμενες ήταν οι πιέσεις ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε ακόμη εννέα συνεδριάσεις έως την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.
Επίσης, στην σημερινή συνεδρίαση αυξημένες ήταν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω MSCI, ειδικότερα στην Eurobank η οποία κάλυψε συνολικά πάνω από το 60% ττου συνολικού όγκου των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 29 Μαίου 2020 με την αφαίρεση από τον δείκτη Global Standard του MSCI, των μετοχών Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank αλλά και του Τιτάνα.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, με το ελληνικό 10ετές στο 1,85% και το ιταλικό 10ετές στο 1,65% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Ωστόσο οι προσδοκίες περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2021.
Από την άλλη, υπάρχουν αντιδράσεις, ήδη 4 χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία διαφωνούν και ζητούν τα 500 δισεκ. να δοθούν υπό την μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων
Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της γαλλογερμανικής πρότασης και των αντιρρήσεων των 4 χωρών για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προχωρήσει η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι μία αντιγραφή της γαλλογερμανικής πρότασης, αλλά θα προβλέπει έναν συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Eric Mamer.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 601 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Alpha Bank -7,61% και ακολούθησαν Εθνική -5,64%, Πειραιώς -4,59% και Eurobank -4,38%
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -5,73%, Τιτάνας -4,06%, Coca Cola -3,46% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil +3,2%.
Στο απόηχο της χθεσινής (18/5) τηλεδιάσκεψης της Aegean για την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της εταιρείας θέλει κρατική στήριξη αλλά δεν επιθυμεί αυτή να έχει μετοχικό αντάλλαγμα ή να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.
Σε διαγγελμά του, αύριο Τετάρτη 20 Μαίου ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ειδικότερα σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση.
Εν τω μεταξύ, σε έκδοση 10ετούς ομολόγου θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 26 Μαίου ή 2 Ιουνίου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το εκτιμώμενο επιτόκιο μετά την βελτίωση εσχάτως θα διαμορφωθεί στο 1,95% με 2% στο νέο 10ετές ομόλογο.
Στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο μέσω των κεφαλαίων αυτών να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει ανάγκες προυπολογισμού και να ενισχύσει τα οριακά ταμειακά διαθέσιμα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 262 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 8135 μονάδες βάσης από 8886 μονάδες χθες 18/5
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,68% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη +3,95% και τον Γενικό Δείκτη +1,18%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -8,7%.... αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,58% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,37% στις 601 μονάδες έχοντας υψηλό στις 616,73 μονάδες και χαμηλό στις 599,31 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 77,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 70 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,87 εκατ. ευρώ και όγκου 18,81 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 17,3 εκατ. τεμάχια αξίας 5,35 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 76,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ, ο OTE 48 χιλ. τεμάχια αξίας 589 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ και ο Τιτάνας 10,4 χιλ. τεμάχια αξίας 113 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 601 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 272 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 270 μονάδες και ακολουθούν οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 350 μονάδες.
Τραπεζικά νέα
Tα πρώτα χρηματοοικονομικά roadshows μετά τον κορωνοϊό είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.
Οι ημερομηνίες είναι ακόμη υπό συζήτηση αλλά οι πρώτοι οίκοι που θα κινηθούν διαδικτυακά με τους πελάτες τους φαίνεται να είναι οι Wood και η Goldman Sachs.
Στα δύο αυτά συνέδρια παρούσες θα είναι και οι ελληνικές τράπεζες.
Στόχος πάντως των τραπεζών και των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να επιμηκύνουν τα moratorium μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μην εγγράψουν κατά την τρέχουσα χρονιά κόκκινα δάνεια.
Ας μην ξεχνάμε πως το υγιές χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήδη σε moratorium έχουν οδηγηθεί ενήμερα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από αυτά το 60% ανήκει σε επιχειρήσεις και το 40% σε ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες πρέπει να πείσουν πως μέσα σε ένα εύρος χρόνου θα ξαναβρούν το βηματισμό τους τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, κάτι που δεν θεωρείται και απολύτως εύκολο με δεδομένες τις διαφορές στις απόψεις που έχουν εκδηλωθεί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Ισχυρό προβάδισμα πάντως φαίνεται να κατέχει η Eurobank που έχει αιτηθεί τη συμμετοχή της στον Ηρακλή ήδη για τρεις τιτλοποιήσεις.
Οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν στους επενδυτές τη στόχευση των θεσμών ενώ θα πρέπει να μιλήσουν μαζί τους και για θέματα πλειστηριασμών και πτωχευτικού δικαίου.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη ερωτήσεις των ξένων προς τις ίδιες τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση εφόσον αυτή συμμετέχει με κάποιο τρόπο στα roadshows είναι πως θα αντιμετωπιστεί το κρίσιμο θέμα του DTC του αναβαλλόμενου φόρου δηλαδή μιας και φέτος οι τράπεζες αποκλείεται να παρουσιάσουν κερδοφόρα χρήση.
Αυτό σημαίνει πως αν εφαρμοστεί η νομοθεσία το Δημόσιο θα αυξήσει τη συμμετοχή του στις τράπεζες κατά 30%.
Εκείνο που λοιπόν που επιδιώκεται είναι να διενεργηθεί ένα waiver του νόμου ώστε οι συνέπειες που περιγράφησαν να οδηγηθούν σε μια αναβολή της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για μια περίπου διετία και αυτό χωρίς να αποτελέσει state aid.
Η επικαιρότητα
Η επιστήμη είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο στην καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει ο Covid19 σε όλο τον κόσμο για τα κράτη που προχώρησαν και όσα θα προχωρήσουν σε μια νέα καθημερινή ζωή, με τον ιό και το φόβο των μολύνσεων να ρίχνουν τη σκιά τους σε αυτή.
Εν τω μεταξύ, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται έστω και βραδύτερα στις πιο «χτυπημένες» περιοχές αλλά και να βρίσκει νέες εστίες, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία, όπου καλπάζει κυριολεκτικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 320.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.508.957 και σε νεκρούς με 90.369 ενώ δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.876 θανάτους με 247.709 κρούσματα.
Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.007 και 225.886 κρούσματα.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 299.941 και 2.837 νεκρούς ενώ τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 255.368 και 16.853 νεκρούς.
Στην Ελλάδα επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση αλλά και στην επιστημονική κοινότητα από τα πρώτα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς δύο εβδομάδες μετά το πρώτο «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας δεν καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα να βαδίζει με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς την ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το απόλυτο crash test είναι το γ’ στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα 18/5, καθώς σε αυτό καταγράφεται μια μαζική επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η πλέον κρίσιμη περίοδος είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα έχει καταστεί ξεκάθαρο πως η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα επηρέασε την πορεία του ιού.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, οι νεκροί ανέρχονται στος 165 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2836.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (19/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από το ράλι που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Moderna από τη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,49%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,81%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +1,89% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,51%.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 19 Μαίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι δηλώσεις Le Maire και η άρνηση της Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας και Ολλανδίας στην πρόταση Merkel - Macron, περιορίζουν τις προσδοκίες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2021 ενώ οι χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία εμμένουν στη θέση τους ότι η έκτακτη βοήθεια πρέπει να είναι με τη μορφή δανεισμού και όχι επιχορηγήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,3%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,20% και ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,11% (17,79 δολ.).
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -7,61%
Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές και με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9530 ευρώ, με πτώση -5,64% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,51 ευρώ, με πτώση -7,61%, με όγκο 14,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 787 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -4,59% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3060 ευρώ, με πτώση -4,38% με όγκο 44 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5630 ευρώ, με άνοδο +1,26% και με κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1914 ευρώ, με πτώση -3,92% και όγκο 240 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,84 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Τιτάνας, Coca Cola, Lamda....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil και ΔΕΗ .
H Coca Cola έκλεισε στα 20,62 ευρώ με πτώση -3,46% και κεφαλαιοποίηση στα 7,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,6380 ευρώ, με άνοδο +1,46% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,95 ευρώ με πτώση -1,61% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,40 ευρώ, με πτώση -4,06% και κεφαλαιοποίηση 857 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,85 ευρώ με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο +3,20% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,92 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 989 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,88 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 733 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,47 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 180 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0582 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ.
Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,85% λόγω του σχεδίου ανάκαμψης 500 δισ
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 19 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια του σχεδίου ανάκαμψης των 500 δισεκ. της Γερμανίας και Γαλλίας
Το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. δίνει ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης με τις αποδόσεις να υποχωρούν.
Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις ήδη 4 χώρες Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία διαφωνούν και ζητούν τα 500 δισεκ. να δοθούν υπό την μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,85% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,85% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,24 μονάδες βάσης και απόδοση 1,66%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,72%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85% με απόδοση αγοράς 1,87% και απόδοση πώλησης 1,83%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,37 μονάδες βάσης και 1,92% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,33 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 230 μονάδες βάσης από 261 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 262 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.135 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,62% ή 262 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά μάλιστα και την συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Μαΐου 2020 στο 1,85%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/5/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,77% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών