Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 610-620 μονάδων και με πρώτη στήριξη τις 600 και 580 μονάδες.
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 608 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες και με την επιφυλακτικότητα να παραμένει καθώς τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το άνοιγμα των οικονομιών παγκοσμίως αντισταθμίζονται από την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Aegean η οποία έκλεισε στο -8,66% αλλά και η Autohellas με απώλειες -9,22%, η οποία ανήκει στον κ.Βασιλάκη και έχει μετοχές της Aegean .
Σχέδιο στήριξης με κρατικά κεφάλαια για την Aegean Airlines επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την παροχή ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τις σοβαρές παρενέργειες που προκάλεσε το lockdown λόγω του κορωνοϊού ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε την εταιρεία χωρίς φροντίδα».
Με βάση πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο μπορεί να παράσχει 200 -300 δισ. ευρώ κεφάλαια, είτε με τη μορφή ΑΜΚ που θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση την εταιρεία είθτε με έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές (Cocos).
Εν τω μεταξύ, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, με την αφαίρεση των τραπεζικών τίτλων Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank αλλά και του Τιτάνα, προκαλεί αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές.
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες εντός του τρέχοντος μήνα -21,46% που τείνουν να αυξηθούν …τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το rebalancing, την Παρασκευή 29 Μαίου του 2020 με τις εκροές να κυμαίνονται από 130 έως 170 εκατ. ευρώ όπου και αναμένεται στη συνέχεια προσωρινή άνοδος.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην αγορά ομολόγων σημειώνεται βελτίωση με το 10ετές στο 1,75%... το ελληνικό δημόσιο προετοιμάζει έκδοση νέου 10ετούς με επιτόκιο 1,85% με 1,90% στις 26 Μαίου ή 2 Ιουνίου 2020.
Εν τω μεταξύ , μετά από αρκετές εβδομάδες "απουσίας" από τη λίστα των short της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood επανεμφανίστηκε με ανοιχτή θέση 0,53% στην Τρ. Πειραιώς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το short selling επανήλθε μετά την αναστολή στις 19 Μαΐου, με το Oceanwood να διαμορφώνει το ποσοστό του πάνω από το όριο ενημέρωσης της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Στην επόμενη ημέρα της νέας πραγματικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενθαρρυμένη από τα ιδιαίτερα αισιόδοξα και θετικά μηνύματα από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου των 24 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πάνω στα κονδύλια που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) για να εκτρέψει τη βαθιά ύφεση που φέτος θα φτάσει στο 10% και θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup το εύρος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2020 θα διαμορφωθεί στο -7,8% ώστόσο η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή, της τάξεως του 7,3%.
Επίσης, παρά τις σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, η Citigroup μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο -3,6% για το 2020, αλλά τις αύξησε για το 2021 στο 5,7%.
Επίπλέον, εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας έως το 2024 θα είναι ελλειμματικοί, ξεκινώντας από φέτος κατά 4,1%, κατά 1,2% το 2021, και κατά 0,5% από το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 610-620 μονάδων και πρώτη στήριξη τις 600 και 580 μονάδες.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης,ενώ με απώλειες -0,97% έκλεισε η Eurobank με υψηλό ημέρας +3,18%, αμετάβλητες Πειραιώς και Alpha Bank ενώ με οριακά κέρδη +0,26% έκλεισε η Εθνική με υψηλό ημέρας +2,9%
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -8,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,87%, Ελλάκτωρας -2,84%.. ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Φουρλής με κέρδη +8,79% καθώς η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική και θετική για την πορεία του ομίλου.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι ελληνικές τράπεζες από τα σωρευτικά κέρδη +101,34% το 2019 και κεφαλαιοποίηση 10,45 δισεκ. ευρώ έχουν υποστεί μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2020 σωρευτικές απώλειες -69,75% από τις οποίες το -21,67% αφορά τον μήνα Μάιο ενώ η κεφαλαιοποίηση αποτιμάται στα 3,20 δισεκ. ευρώ.
Τα σοβαρά προβλήματα πέρα από την πανδημία του covid 19, και την επικείμενη αναδιάρθρωση της MSCI είναι κυρίως το μεγάλο ποσοστό των προβληματικών δανείων που τείνουν να αυξηθούν και τα αδύναμα κεφάλαια…
Και ενώ φαίνεται στους ισολογισμούς τους ότι έχουν συνολικά κεφάλαια total capital περίπου 28,7 δισεκ. ευρώ.και με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18% εντούτοις αποτιμώνται 3,20 δισεκ. ευρώ ή 0,11 τιμή προς λογιστική αξία.
Όταν η αγορά αποτιμάει τα κεφάλαια μιας τράπεζας κάτω του 1 αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται στον ισολογισμό απομειώνουν τα κεφάλαια.
Εάν σήμερα οι τράπεζες ήθελαν να εμφανίζουν NPEs ratio δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο σύνολο των δανείων όχι 40% αλλά 4% - ο μέσος όρος στην ευρωζώνη – θα έπρεπε να δαπανήσουν 12,5 δισεκ. ευρώ
Εάν μπορούσαν να βρουν 12 δισεκ. κεφάλαια σήμερα οι τράπεζες θα ήταν πραγματικά πάμφθηνες γιατί θα έλυναν την εξίσωση που έχει δημιουργηθεί, ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών.
Η αγορά θα αρχίζει να ποντάρει στο σενάριο της ανάκαμψης της οικονομίας, άρα κάποια στιγμή σε βάθος μηνών θα δούμε πάλι την κεφαλαιοποίηση στα 5 δισεκ. αρκεί να μην παγιδευτεί το σύστημα σε ανόητες προτάσεις όπως η bad bank που δεν απαντάει ούτε ποιος θα βάλει τα κεφάλαια ούτε σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,74% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 1,63% και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 247 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8917 μονάδες βάσης, από 8708 μονάδες, χθες 20/5
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,10%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπζεες αλλά με χαμηλές συναλλαγές ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε τυο υψηλό της ημέρας +2,43% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,43%.
Περί τις 13:40 με πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips σε συνδυασμό με τις ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,78%.
Λίγο πριν τις 16:00 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 608 μονάδες έχοντας υψηλό στις 613,13 μονάδες και χαμηλό στις 605,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,66 εκατ. ευρώ και όγκου 4,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,99 τεμάχια αξίας 908 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 510 χιλ. ευρώ, η Εθνική 1 εκατ. τεμάχια αξίας 917 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 23 χιλ. τεμάχια αξίας 323 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 610- 620 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 267 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 270 μονάδων και ακολουθούν οι 250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 350 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Η Eurobank αρχές της νέας εβδομάδας θα ανακοινώσει την τελική συμφωνία με την DoValue για 7,5 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs και την εξαγορά του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης.
Η Eurobank θα πάρει 340 εκατ περίπου σε 3 δόσεις και στο β ΄ τρίμηνο 2020 θα εγγράψει τόσο το κέρδος όσο και την κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Το CET1 από 6,9 δισεκ. θα μειωθεί στα 5,5 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs θα υποχωρήσουν στα 6 δισεκ. και θα είναι η τράπεζα με τον πιο εξυγιασμένο ισολογισμό στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτάει η Eurobank δεν έχει να κάνει με την μείωση των NPEs αλλά με τον χρόνο καθώς θα κερδίσει περίπου ένα χρόνο, θα προηγείται από τις άλλες τράπεζες ένα χρόνο και αυτό το χρονικό διάστημα έχει ισοδύναμη αξία με πολλά άλλα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Eurobank.
H Pimco ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με 1,74 τρισεκ. δολάρια βρίσκεται στην τελική φάση να αποκτήσει το 40% της Qualco και προετοιμάζεται να χτυπήσει το deal με τα NPEs της Alpha bank.
Αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, η Alpha bank συνεχίζει την επεξεργασία των στοιχείων για το πρόγραμμα Galaxy το οποίο αφορά 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα τιτλοποιηθούν.
Και η Alpha bank θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Η Pimco φαίνεται ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για το project της Alpha bank, ωστόσο η ταχύτητα δράσης θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας.
Το βασικότερο ζήτημα για την τράπεζα είναι η επιτάχυνση, δηλαδή ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει τα project που σχεδιάζει.
Οι καθυστερήσεις μόνο αρνητική επίδραση στην μετοχή έχουν.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην bad bank – εάν τελικώς υπάρξει, σενάριο πολύ μικρής πιθανολόγησης - καθώς θα της δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα της λύσει.
Η επικαιρότητα
Με δύο ταχύτητες κινείται ο πλανήτης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς την ώρα που τα κράτη σε Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία αλλά και οι ΗΠΑ προχωρούν στη σταδιακή άρση των lockdowns και προσπαθούν να ορθοποδήσουν στη νέα πραγματικότητα και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, η Λατινική Αμερική εξελίσσεται στην επόμενη μεγάλη εστία του ιού, με αντίστοιχες ανησυχίες να υπάρχουν για τη Ρωσία και την Ινδία.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που πλήττεται σφοδρότερα από οποιαδήποτε άλλη και ενώ επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες 20/5 τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Και ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που βιώνει εδώ και πέντε μήνες, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προειδοποιούν πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα καθώς από αυτήν θα προέλθει η οριστική λύση που θα επαναφέρει την καθημερινότητα μας στην προ κορωνοϊού εποχή.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 328.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,9 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.551.853 και σε νεκρούς με 93.439
Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.786 θανάτους με 249.619 κρούσματα και τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.330 και 227.364 κρούσματα
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 317.554 και 3.099 νεκρούς και τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 291.579 και 18.859 νεκρούς
Ύστερα από την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου των 24 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για το πώς θα κινηθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες.
Όπως είναι αναμενόμενο, το κύριο βάρος δίνεται στον τουρισμό και αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό πως είναι έτοιμη και το κυριότερο ασφαλής για να υποδεχθεί τουρίστες.
Πάντως και έως σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν έχουν επιδεινωθεί από το μέχρι στιγμής άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στους 167 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στους 2.850.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Πέμπτη (21/5) στις αγορές της Ασίας, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στις αγορές της Wall Street αντισταθμίστηκε από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Οι εξαγωγές στην Ιαπωνία κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις τον Απρίλιο του 2020, και συγκεκριμένα στο -21,9%, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε τη ζήτηση από το εξωτερικό και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόστμο υποχώρησαν κατά -7,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, με τους τομείς ιατρικών προϊόντων και υφασμάτων να είναι οι μόνοι που κατέγραψαν άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,21%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,55%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,49% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,44%.
Nευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Πέμπτη (30/5) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε τον Μάιο, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στις αγορές.
Βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, με τον δείκτη HIS Markit ωστόσο να παραμένει σε συρρίκνωση, καθώς η άρση των μέτρων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης IHS PMI ενισχύθηκε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο, από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο
Από την άλλη, αυξήθηκαν στα 2,44 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ενώ συνολικά έχουν χαθεί 38,64 εκατ. θέσεις εργασίας
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,10%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,08%, ο S&P στο -0,33% και ο Nasdaq στο -0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,15% (18,06 δολ.).
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9204 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 842 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4980 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 769 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,02 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3050 ευρώ, με πτώση -0,97% με όγκο 13,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5760 ευρώ, με άνοδο +3,04% και με κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1852 ευρώ, με πτώση -0,43% και όγκο 197 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean -8,66%
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρας, Viohalco...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε ο Φουρλής και ακολούθησαν Τιτάνας, ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 20,80 ευρώ με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση στα 7,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,29 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,80 ευρώ με πτώση -2,1% και αποτίμηση 650 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1750 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,9750 ευρώ με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 910 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,03 ευρώ με +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,00 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,50 ευρώ με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 729 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +8,79% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,74% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,85% με 1,90%
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 26 Μαΐου ή 2 Ιουνίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,85% με 1,90%.
Επίσης το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,63%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,74% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,87% και απόδοση πώλησης 0,79%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,14 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,74%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,89 μονάδες βάσης και 1,81% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,61 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 229 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 247 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.306 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,47% ή 247 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν από την πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Μαΐου 2020 στο 1,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/5/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,71% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,25%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Aegean η οποία έκλεισε στο -8,66% αλλά και η Autohellas με απώλειες -9,22%, η οποία ανήκει στον κ.Βασιλάκη και έχει μετοχές της Aegean .
Σχέδιο στήριξης με κρατικά κεφάλαια για την Aegean Airlines επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την παροχή ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τις σοβαρές παρενέργειες που προκάλεσε το lockdown λόγω του κορωνοϊού ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε την εταιρεία χωρίς φροντίδα».
Με βάση πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο μπορεί να παράσχει 200 -300 δισ. ευρώ κεφάλαια, είτε με τη μορφή ΑΜΚ που θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση την εταιρεία είθτε με έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές (Cocos).
Εν τω μεταξύ, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, με την αφαίρεση των τραπεζικών τίτλων Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank αλλά και του Τιτάνα, προκαλεί αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές.
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες εντός του τρέχοντος μήνα -21,46% που τείνουν να αυξηθούν …τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το rebalancing, την Παρασκευή 29 Μαίου του 2020 με τις εκροές να κυμαίνονται από 130 έως 170 εκατ. ευρώ όπου και αναμένεται στη συνέχεια προσωρινή άνοδος.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην αγορά ομολόγων σημειώνεται βελτίωση με το 10ετές στο 1,75%... το ελληνικό δημόσιο προετοιμάζει έκδοση νέου 10ετούς με επιτόκιο 1,85% με 1,90% στις 26 Μαίου ή 2 Ιουνίου 2020.
Εν τω μεταξύ , μετά από αρκετές εβδομάδες "απουσίας" από τη λίστα των short της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood επανεμφανίστηκε με ανοιχτή θέση 0,53% στην Τρ. Πειραιώς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το short selling επανήλθε μετά την αναστολή στις 19 Μαΐου, με το Oceanwood να διαμορφώνει το ποσοστό του πάνω από το όριο ενημέρωσης της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Στην επόμενη ημέρα της νέας πραγματικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενθαρρυμένη από τα ιδιαίτερα αισιόδοξα και θετικά μηνύματα από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου των 24 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πάνω στα κονδύλια που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) για να εκτρέψει τη βαθιά ύφεση που φέτος θα φτάσει στο 10% και θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup το εύρος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2020 θα διαμορφωθεί στο -7,8% ώστόσο η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή, της τάξεως του 7,3%.
Επίσης, παρά τις σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, η Citigroup μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο -3,6% για το 2020, αλλά τις αύξησε για το 2021 στο 5,7%.
Επίπλέον, εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας έως το 2024 θα είναι ελλειμματικοί, ξεκινώντας από φέτος κατά 4,1%, κατά 1,2% το 2021, και κατά 0,5% από το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 610-620 μονάδων και πρώτη στήριξη τις 600 και 580 μονάδες.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης,ενώ με απώλειες -0,97% έκλεισε η Eurobank με υψηλό ημέρας +3,18%, αμετάβλητες Πειραιώς και Alpha Bank ενώ με οριακά κέρδη +0,26% έκλεισε η Εθνική με υψηλό ημέρας +2,9%
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -8,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,87%, Ελλάκτωρας -2,84%.. ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Φουρλής με κέρδη +8,79% καθώς η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική και θετική για την πορεία του ομίλου.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι ελληνικές τράπεζες από τα σωρευτικά κέρδη +101,34% το 2019 και κεφαλαιοποίηση 10,45 δισεκ. ευρώ έχουν υποστεί μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2020 σωρευτικές απώλειες -69,75% από τις οποίες το -21,67% αφορά τον μήνα Μάιο ενώ η κεφαλαιοποίηση αποτιμάται στα 3,20 δισεκ. ευρώ.
Τα σοβαρά προβλήματα πέρα από την πανδημία του covid 19, και την επικείμενη αναδιάρθρωση της MSCI είναι κυρίως το μεγάλο ποσοστό των προβληματικών δανείων που τείνουν να αυξηθούν και τα αδύναμα κεφάλαια…
Και ενώ φαίνεται στους ισολογισμούς τους ότι έχουν συνολικά κεφάλαια total capital περίπου 28,7 δισεκ. ευρώ.και με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18% εντούτοις αποτιμώνται 3,20 δισεκ. ευρώ ή 0,11 τιμή προς λογιστική αξία.
Όταν η αγορά αποτιμάει τα κεφάλαια μιας τράπεζας κάτω του 1 αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται στον ισολογισμό απομειώνουν τα κεφάλαια.
Εάν σήμερα οι τράπεζες ήθελαν να εμφανίζουν NPEs ratio δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο σύνολο των δανείων όχι 40% αλλά 4% - ο μέσος όρος στην ευρωζώνη – θα έπρεπε να δαπανήσουν 12,5 δισεκ. ευρώ
Εάν μπορούσαν να βρουν 12 δισεκ. κεφάλαια σήμερα οι τράπεζες θα ήταν πραγματικά πάμφθηνες γιατί θα έλυναν την εξίσωση που έχει δημιουργηθεί, ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών.
Η αγορά θα αρχίζει να ποντάρει στο σενάριο της ανάκαμψης της οικονομίας, άρα κάποια στιγμή σε βάθος μηνών θα δούμε πάλι την κεφαλαιοποίηση στα 5 δισεκ. αρκεί να μην παγιδευτεί το σύστημα σε ανόητες προτάσεις όπως η bad bank που δεν απαντάει ούτε ποιος θα βάλει τα κεφάλαια ούτε σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,74% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 1,63% και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 247 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8917 μονάδες βάσης, από 8708 μονάδες, χθες 20/5
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,10%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπζεες αλλά με χαμηλές συναλλαγές ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε τυο υψηλό της ημέρας +2,43% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,43%.
Περί τις 13:40 με πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips σε συνδυασμό με τις ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,78%.
Λίγο πριν τις 16:00 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 608 μονάδες έχοντας υψηλό στις 613,13 μονάδες και χαμηλό στις 605,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,66 εκατ. ευρώ και όγκου 4,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,99 τεμάχια αξίας 908 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 510 χιλ. ευρώ, η Εθνική 1 εκατ. τεμάχια αξίας 917 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 23 χιλ. τεμάχια αξίας 323 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 610- 620 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 267 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 270 μονάδων και ακολουθούν οι 250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 350 μονάδες
Τραπεζικά νέα
Η Eurobank αρχές της νέας εβδομάδας θα ανακοινώσει την τελική συμφωνία με την DoValue για 7,5 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs και την εξαγορά του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης.
Η Eurobank θα πάρει 340 εκατ περίπου σε 3 δόσεις και στο β ΄ τρίμηνο 2020 θα εγγράψει τόσο το κέρδος όσο και την κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Το CET1 από 6,9 δισεκ. θα μειωθεί στα 5,5 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs θα υποχωρήσουν στα 6 δισεκ. και θα είναι η τράπεζα με τον πιο εξυγιασμένο ισολογισμό στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτάει η Eurobank δεν έχει να κάνει με την μείωση των NPEs αλλά με τον χρόνο καθώς θα κερδίσει περίπου ένα χρόνο, θα προηγείται από τις άλλες τράπεζες ένα χρόνο και αυτό το χρονικό διάστημα έχει ισοδύναμη αξία με πολλά άλλα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Eurobank.
H Pimco ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με 1,74 τρισεκ. δολάρια βρίσκεται στην τελική φάση να αποκτήσει το 40% της Qualco και προετοιμάζεται να χτυπήσει το deal με τα NPEs της Alpha bank.
Αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, η Alpha bank συνεχίζει την επεξεργασία των στοιχείων για το πρόγραμμα Galaxy το οποίο αφορά 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα τιτλοποιηθούν.
Και η Alpha bank θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Η Pimco φαίνεται ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για το project της Alpha bank, ωστόσο η ταχύτητα δράσης θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας.
Το βασικότερο ζήτημα για την τράπεζα είναι η επιτάχυνση, δηλαδή ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει τα project που σχεδιάζει.
Οι καθυστερήσεις μόνο αρνητική επίδραση στην μετοχή έχουν.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην bad bank – εάν τελικώς υπάρξει, σενάριο πολύ μικρής πιθανολόγησης - καθώς θα της δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα της λύσει.
Η επικαιρότητα
Με δύο ταχύτητες κινείται ο πλανήτης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς την ώρα που τα κράτη σε Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία αλλά και οι ΗΠΑ προχωρούν στη σταδιακή άρση των lockdowns και προσπαθούν να ορθοποδήσουν στη νέα πραγματικότητα και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, η Λατινική Αμερική εξελίσσεται στην επόμενη μεγάλη εστία του ιού, με αντίστοιχες ανησυχίες να υπάρχουν για τη Ρωσία και την Ινδία.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που πλήττεται σφοδρότερα από οποιαδήποτε άλλη και ενώ επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες 20/5 τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Και ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που βιώνει εδώ και πέντε μήνες, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προειδοποιούν πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα καθώς από αυτήν θα προέλθει η οριστική λύση που θα επαναφέρει την καθημερινότητα μας στην προ κορωνοϊού εποχή.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 328.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,9 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.551.853 και σε νεκρούς με 93.439
Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.786 θανάτους με 249.619 κρούσματα και τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.330 και 227.364 κρούσματα
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 317.554 και 3.099 νεκρούς και τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 291.579 και 18.859 νεκρούς
Ύστερα από την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου των 24 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για το πώς θα κινηθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες.
Όπως είναι αναμενόμενο, το κύριο βάρος δίνεται στον τουρισμό και αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό πως είναι έτοιμη και το κυριότερο ασφαλής για να υποδεχθεί τουρίστες.
Πάντως και έως σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν έχουν επιδεινωθεί από το μέχρι στιγμής άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στους 167 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στους 2.850.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Πέμπτη (21/5) στις αγορές της Ασίας, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στις αγορές της Wall Street αντισταθμίστηκε από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Οι εξαγωγές στην Ιαπωνία κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις τον Απρίλιο του 2020, και συγκεκριμένα στο -21,9%, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε τη ζήτηση από το εξωτερικό και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόστμο υποχώρησαν κατά -7,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, με τους τομείς ιατρικών προϊόντων και υφασμάτων να είναι οι μόνοι που κατέγραψαν άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,21%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,55%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,49% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,44%.
Nευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Πέμπτη (30/5) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε τον Μάιο, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στις αγορές.
Βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, με τον δείκτη HIS Markit ωστόσο να παραμένει σε συρρίκνωση, καθώς η άρση των μέτρων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης IHS PMI ενισχύθηκε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο, από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο
Από την άλλη, αυξήθηκαν στα 2,44 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ενώ συνολικά έχουν χαθεί 38,64 εκατ. θέσεις εργασίας
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,10%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,08%, ο S&P στο -0,33% και ο Nasdaq στο -0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,15% (18,06 δολ.).
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9204 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 842 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4980 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 769 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,02 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3050 ευρώ, με πτώση -0,97% με όγκο 13,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5760 ευρώ, με άνοδο +3,04% και με κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1852 ευρώ, με πτώση -0,43% και όγκο 197 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean -8,66%
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρας, Viohalco...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε ο Φουρλής και ακολούθησαν Τιτάνας, ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 20,80 ευρώ με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση στα 7,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,29 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,80 ευρώ με πτώση -2,1% και αποτίμηση 650 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1750 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,9750 ευρώ με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 910 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,03 ευρώ με +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,00 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,50 ευρώ με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 729 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +8,79% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,74% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,85% με 1,90%
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 26 Μαΐου ή 2 Ιουνίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,85% με 1,90%.
Επίσης το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,63%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,74% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,87% και απόδοση πώλησης 0,79%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,14 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,74%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,89 μονάδες βάσης και 1,81% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,61 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 229 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 247 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.306 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,47% ή 247 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν από την πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Μαΐου 2020 στο 1,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/5/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,71% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,25%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών