Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Monti κέρδισε τις εντυπώσεις στη Σύνοδο αλλά η Merkel δεν έκανε ούτε βήμα πίσω… Μόνο εάν αυξάνονταν τα κεφάλαια του ESM ή του διδόταν τραπεζική άδεια θα άλλαζε ρότα η ευρωζώνη – Συνεχίζει να οδεύει προς την καταστροφή

Ο Monti κέρδισε τις εντυπώσεις στη Σύνοδο αλλά η Merkel δεν έκανε ούτε βήμα πίσω… Μόνο εάν αυξάνονταν τα κεφάλαια του ESM ή του διδόταν τραπεζική άδεια θα άλλαζε ρότα η ευρωζώνη – Συνεχίζει να οδεύει προς την καταστροφή
Την ώρα που όλη η Ευρώπη «πανηγυρίζει» τη διπλωματική νίκη του Ιταλού πρωθυπουργού, Mario Monti, έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής, ο αρθρογράφος – αναλυτής των Financial Times, Wolfgang Münchau, έρχεται να ανατρέψει την κοινή αίσθηση και να μιλήσει για μεγάλη νίκη της Merkel.
Ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας (ESM) είχε ήδη τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Άρα στην ουσία δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, αν και ο Monti παρουσίασε αυτήν την πτυχή ως μεγάλο επίτευγμα.
Την ίδια ώρα, κάθε στήριξη που θα δοθεί σε κάποια χώρα, θα συνοδεύεται με Μνημόνιο. Μπορεί να είναι πιο ελαστικό από αυτό της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, αλλά δεν παύει να είναι Μνημόνιο.
Στην ουσία τα κεφάλαια του ESM, το ύψος των οποίων είναι και το μεγάλο πρόβλημα, παρέμειναν αμετάβλητα. Η δανειστική δυνατότητα των 500 δισ. ευρώ δεν έχει αλλάξει. Αυτά όμως τα 500 δις. ευρώ δεν είναι αρκετά, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία κατάφερε να μην μεταβάλει καθόλου τις υποχρεώσεις προς τον μηχανισμό, την ώρα που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να καλύψει την Κύπρο, και ότι άλλο προκύψει.
Ο κ. Monti ίσως εξασφάλισε τη σωστή συμφωνία από πολιτική άποψη, αλλά για να λυθεί το πρόβλημα του μεγέθους του ESM θα έπρεπε να είχε επιμείνει στην τραπεζική αδειοδότηση, αναφέρει ο Münchau. Μόνο μέσω της τραπεζικής αδειοδότησης, ο ESM θα μπορούσε να μοχλεύσει τα κεφάλαια του και να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες ανάγκες της Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι μετά από 2 και πλέον χρόνια κρίσης δεν έχουν λάβει το μάθημα ότι για να αποδώσει ένας μηχανισμός πρέπει να έχει υψηλά κεφάλαια. Έπρεπε να είχαν παραδειγματιστεί από τις κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία ξόδεψε πάνω από 200 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Αναφορικά με τη συμφωνία της Ισπανίας, ο αναλυτής των FT ανέφερε ότι υπάρχουν κι εκεί εμπόδια. Οι άμεσες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ίσως απαιτήσουν αλλαγή στη συμφωνία για τον μηχανισμό ESM, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην έχουν συμφωνήσει γι’ αυτό, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Μέχρι τώρα ο ESM προβλέπεται να διαθέτει κεφάλαια απευθείας μόνο στα κράτη και όχι στις τράπεζες.
Επιπλέον, άλλα δύο ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Το πρώτο είναι η δυσκολία να υπάρξει ενιαία εποπτεία του τραπεζικού κλάδου, ιδιαίτερα μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και η δεύτερη είναι τα κεφάλαια του ESM, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από 100 δις. ευρώ.
Επομένως, τα συμπεράσματα της Συνόδου δείχνουν ότι δεν έγινε κανένα βήμα προς τα εμπρός. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι η Merkel την περασμένη εβδομάδα έλεγε ότι όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, τότε δεν υπάρχει καμία διάθεση ενοποίησης της ευρωζώνης. Και χωρίς αυτή τη λύση, ο χρόνος επιβίωσης του ευρώ θα είναι σύντομος, καταλήγει ο Münchau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης