Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρυσός ή cash; Που πρέπει να στραφεί η επενδυτική κοινότητα στη σκιά της αυξημένης αβεβαιότητας των αγορών; Μπορεί το πολύτιμο μέταλλο να φτάσει έως και τα 6.000 δολάρια;

Χρυσός ή cash; Που πρέπει να στραφεί η επενδυτική κοινότητα στη σκιά της αυξημένης αβεβαιότητας των αγορών; Μπορεί το πολύτιμο μέταλλο να φτάσει έως και τα 6.000 δολάρια;
Xρυσός ή χρήματα; Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, υπό το βάρος της κλιμακούμενης κρίσης χρέους, ποιο από τα δύο αξίζει να εμπιστευθούν οι επενδυτές;
Ιδού τι απαντούν τραπεζίτες και αναλυτές...
Ο Detlev Schlichter, πρώην τραπεζίτης, εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να στραφεί στο χρυσό. Όπως εξηγεί, το μεγάλο πρόβλημα στην τρέχουσα συγκυρία είναι το εξής: Κεντρικές τράπεζες και τραπεζικό σύστημα συνεχώς τυπώνουν χρήμα. Ωστόσο αυτή η μορφή asset είναι άκρως "ελαστική" και πολύ σύντομα αναμένεται να οδηγήσει τους ανθρώπους στο να χάσουν την πίστη τους στο χρήμα. Τότε, μετά βεβαιότητας, θα στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που ο χρυσός μπορεί να είναι προτιμώμενος τη δεδομένη στιγμή, έναντι οποιουδήποτε άλλου asset. Ποιος είναι αυτός; Πως ο χρυσός αποτελεί το νούμερο 1 επενδυτικό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, αστάθειας και μεταβλητότητας.
Για το λόγο αυτό ο χρυσός διαθέτει μια μορφή ανεξαρτησίας που άλλα assets δεν διαθέτουν.
Διαφορετική όμως είναι στον αντίποδα η άποψη του DeAnne Julius του ινστιτούτου μελετών Chatham House που έχει έδρα στο Λονδίνο.
Κατά τον ίδιο, εάν οι επενδυτές εναποθέσουν όλη τους την πίστη στο χρυσό, στη βάση ενός νομισματικού συστήματος θα είναι μια πλήρως "ανόητη" σκέψη...  
Ο Ben Davies της Hinde Capital εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τα ερχόμενα χρόνια, εκτιμώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο χρυσός δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα 6.000 δολάρια ανά ουγγιά!
Διαφορετική ωστόσο η άποψη της BNP Paribas. Ο οίκος προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της τιμής του χρυσού κατά το τρέχον έτος όσο κατά το 2013. Ειδικότερα, για το 2012 ο οίκος βλέπει στα 1.695 δολάρια κατά μέσο όρο την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, μειωμένη κατά 10 δολάρια έναντι πρότερης πρόβλεψής του. Για το 2013, ο οίκος τοποθετεί στα 1.900 δολάρια την τιμή του χρυσού, μειωμένη κατά 60 δολάρια σε σχέση με προηγούμενη έκδοση.
Να σημειωθεί εδώ πως ο χρυσός από τις αρχές του 2012 μετρά κέρδη 3,5%. Από τα τέλη του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο 70%!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης